Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
I. CADRUL NATURAL
1. Poziția geografica
Municipiul Caransebes este situat in sud-vestul Romaniei, avand coordonatele de 45° 25' latitudine nordica si 22° 13' longitudine estica. Este a doua localitate ca marime a judetului Caras-Severin si are o pozitie geografica strategica, fiind asezata in zona de contact a muntelui cu dealul si campia, care patrunde pana aici sub forma unui golf alungit in lungul Timisului.
Caransebesul se gaseste totodata si la incrucisarea a patru drumuri principale ale Banatului care duc spre nord - prin Lugoj - la Timisoara, spre sud - prin Poarta Orientala - la Orsova si Dunare (DN 6 - E 70), spre vest - pe vaile Poganiciului si Barzavei - la Resita (DN 58), iar spre est - prin trecatoarea Portilor de Fier ale Transilvaniei, prin Sarmisegetuza - la Deva si Hunedoara (DN 68).
Fig. 2 - Principalele cai de transport ce
strabat municipiul
Caransebeș Fig. 1 - Relieful limitrof al municipiului Caransebeș
Geografic, orasul se situeaza aproximativ intre confluenta Bistrei (la nord) si a Sebesului (la sud) cu Timisul, fiind localizat la o altitudine medie de 280 m.
Zona depresionara a Caransebesului este marginita de munti inalti spre est, sud, sud-vest si nord.
Partea cea mai inalta o formeaza Muntii Tarcu, delimitati de vaile Timisului si Bistrei. In acest masiv se pot separa trei subunitati: Masivul Petreanu, cu Varful Pietrei (2192 m), Masivul Tarcu, care culmineaza cu Varful Tarcu (2190 m) si Masivul Muntele Mic (1802 m). Masivul Tarcu prezinta mai multe culmi ce se desprind din Varful Tarcu. Spre nord-est exista o culme pe care se gasesc Varful Caleanu (2192 m), Matania (2160 m) si Baicu (2123 m), iar spre nord-vest avem culmea Jigoriei (1463 m), care face legatura cu Muntele Mic.
In partea de sud-vest a orasului Caransebes se gasesc Muntii Semenicului. Relieful coboara la nord de Varful Semenic pana spre Varful Nemanul Mare (1122 m), ce se prelungeste printr-o serie de culmi, cum ar fi Dealu Mare (639 m) si Corcana (489 m), ce ajung pana aproape de Caransebes.
In partea de nord avem Masivul Poiana Rusca, ce se inalta deasupra zonelor depresionare invecinate. Varfurile cele mai inalte sunt Padesul (1374 m) si Rusca (1355 m). Din zona inalta pornesc culmi radiale ce coboara formand zona de dealuri limitrofe.
Depresiunea Caransebesului, unde este asezat orasul, cu un relief colinar, se termina in zona de terase a Timisului. In general, dealurile din jurul Caransebesului sunt formate din depozite pliocene, strapunse de sisturi cristaline. Zona cea mai joasa o formeaza extrema sudica a Campiei Lugojului, ce atinge zona depresiunii in nord-vest.
Considerata ca o depresiune submontana, depresiunea Caransebesului desparte muntii inalti si masivi din nord si est, de dealurile joase din vest si de campia din nord-vest. Suprafata ei fiind redusa - circa 1200 km2 (de la Constantin Daicoviciu pana la Cheile Armenisului - 40 km, iar de la gara Cornutel pana la est de Bucova - aproximativ la fel). Depresiunea are forma unei cuvete ovale pe directia NV-SE, cu doua trimiteri pe directiile V-E si N-S pe vaile celor doua rauri: Bistra si Timisul superior.
2. Factorii climatici
Datorita asezarii municipiului Caransebes in partea de sud-vest a tarii, sub influenta directa a Marii Adriatice si la adapostul Muntilor Carpati, zona se integreaza in climatul temperat-continental moderat, subtipul banatean, cu influente mediteraneene. Subtipul climatic al Banatului de sud si sud-est este caracterizat prin contactul dintre masele de aer atlantic si presiunea facuta de masele de aer mediteranean, ceea ce ofera un caracter moderat regimului termic. Iernile si verile fiind scurte ca durata, iar primaverile si toamnele mai lungi, temperaturile sunt moderate la ambele extreme, atat la cald, cat si la rece.
Temperaturile medii variaza intre 0°C si 1°C in lunile de iarna, iar vara sunt cuprinse intre 21 - 23°C, ceea ce demonstreaza influenta sudica in aceasta parte a Banatului. Cele aproape patru luni de primavara si toamna ofera principala caracteristica a depresiunii Caransebes, din punct de vedere climatic, temperatura medie fiind de 11,5°C.
Clima zonei Caransebesului este mai calda decat a muntilor din est (zona Tarcu), mai rece decat a zonei din sud de pe Dunare (unde influenta mediteraneana este mai puternica) si mai moderata decat cea a campiei vestice.
In zona Caransebesului, vanturile bat in putin peste jumatate din numarul zilelor unui an.
Acestea
sunt cauzate de doua fenomene climatice:
- primul fenomen este briza de munte, care bate ori de cate ori exista o
diferenta de temperatura si presiune intre zona alpina
si depresiunea joasa;
- al doilea fenomen este nascut in urma schimbarii de
temperatura intre zona joasa a Olteniei si zona joasa a
depresiunii Caransebesului.
Analizand regimul precipitatiilor, la Caransebes, avem o medie de 737 mm/an. Cele mai mari cantitati de precipitatii in zona depresionara sunt in lunile mai - iunie, precum si toamna, in octombrie - noiembrie.
Climatul placut are influente asupra faunei si florei locale si permite conditii bune de locuit pentru locuitorii zonei.
3. Rețeaua hidrografica
Zona
depresiunii Caransebesului este drenata de raul Timis cu
afluentii lui.
Timisul, cel mai mare rau al Banatului (cu o lungime totala de 339,7
km, din care 241,2 km pe teritoriul romanesc), isi are izvoarele in
versantii estici ai Muntilor Semenic, care se unesc cu paraiele
Semenic, Gradiste si Brebu la lacul cunoscut sub numele de Trei
Ape. De aici incepe Timisul care constituie artera hidrografica
principala ce dreneaza cursurile de ape din tot spatiul incadrat
de Muntii Cernei, Tarcu, Muntele Mic, Munții Semenic si
Muntii Poiana Rusca.
Mica depresiune de la Teregova este un adevarat loc de adunare a apelor. Aici Timișul primește ca afluenți pe Teregova (S = 51 km2, L = 15 km) sosita dinspre masivul Semenic, apoi paraiașul Criva pe cursul caruia șerpuiește drumul spre Poarta Orientala (Pasul Domașnea) și in final Hidegul sau Raul Rece (S = 171 km2, L = 34 km) care iși are izvoarele sub culmile Țarcului (Caleanu - 2190 m). Raul Rece iși are obarșia in apropierea izvoarelor Raului Șes, mai exact la nivelul circurilor glaciare, unde au loc topiri tarzii ale zapezilor care imprima Timișului primele caracteristici ale tipului de regim carpatic meridional, care se vor accentua in aval mai ales dupa confluența cu Bistra.
In aval de confluența cu Hidegul, Timișul patrunde in Cheile Armenișului, dupa care valea raului se largește treptat, cursul capatand un caracter tot mai accentuat de divagare, cu pante relativ mari (4-8 m/km). De fapt culoarul raului se termina in aval de Caransebeș, unde divagarea se accentueaza și mai mult in sectorul campiei piemontane, in condițiile unei pante de cca. 1,6 m/km intre Caransebeș și Lugoj.
De-a lungul sectorului de culoar Timișul primește afluenți atat pe partea dreapta, cat și pe partea stanga, veniți dinspre Munții Țarcu și Munții Semenicului, cei de pe partea dreapta fiind mai dezvoltați. Pe partea dreapta, primul afuent, Feneșul (S = 137 km2 , L = 24 km ) cu afluentul sau Paraul Alb (S = 64 km2, L = 24 km) iși au obarșia in apropierea izvoarelor Hidegului, insa pe versanții vestici. Pantele medii ale lor și a Hidegului sunt mari, avand valori cuprinse intre 45 - 56 m / km, fiind zone bune pentru construcții hidroenergetice. Mai departe, pana la Caransebeș, raul primește numai afluenți mici, care iși au obarșiile in depozite sarmațiene cum sunt : Armenișul, Ilova, Groașa, Bolvașnița și Zagna.
Pe partea stanga, dinspre Munții Semenicului, Timișul colecteaza pe sectorul sau de culoar pe Slatina (S = 27 km2, L = 11 km), Golețul (S = 43 km2, L = 15 km), Bucoșnița, Cernețul și Valea Mare (S = 51 km2, L = 13 km). La Caransebeș se varsa in Timiș și ultimul afluent din flancul vestic al masivului Țarcu , Sebeșul (S = 142 km2, L = 23 km), izvorat de la nivelul circurilor glaciare. Tot in aceasta zona din cauza pantei reduse, raul Timiș descrie largi meandre.
In aval de localitatea Jupa, Timișul primește și pe cel mai mare afluent al sau - Bistra (S = 908 km2, L = 46,2 km), care colecteaza toate apele culoarului tectonic dintre masivele Țarcu - Pietrile și Poiana Ruscai, avand ca afluent principal pe Bistra Marului (S = 287 km2, L =36,3 km).
In zona Sacu, Timisul intra in judetul Timis, iese din țara in zona satului Graniceri și se varsa in Dunare pe teritoriul Serbiei.
Zlagna este un parau ce traverseaza Caransebeșul pe direcția E-V și se varsa in Timiș inainte de confluența acestuia cu Sebeșul.
Sebesul izvoraste din flancul vestic al Masivului Țarcu, trece prin Borlova si Turnu-Ruieni si se varsa apoi in Timis. Pana la Borlova are aspectul unui parau cu ape repezi si o vale adanca si ingusta, iar de aici panta devine mica si valea sa se largeste treptat.
Ieruga, care a trecut prin centrul orasului, este o abatere a Sebesului, astazi canalizata, pe care candva existau mai multe mori, de unde si denumirea de Canalul Morilor. In anul 1581, este amintita ca "Apa Monachilor"(Aqua Monachorum).
Potocul este un parau care dreneaza nord-estul orasului
si vara devine un firicel de apa care poate fi trecuta cu
piciorul. Acesta alimenta, pe vremuri, cu apa, cetatea
Caransebesului. Numele sau provine din
4. Factorul edafic (solul)
Solul depresiunii Caransebes este subtire si sarac in materii hranitoare. In zona cea mai joasa, albiile minore si luncile apelor, solul este format din aluviuni noi - nisipuri, prundisuri si argile. In lungul Timisului solul aluvionar se prezinta sub forma unei fasii, mai ingusta la sud de Caransebes - unde albia este marginita de maluri inalte - si mai lata in aval, unde zona inundabila a fost mai mare, in special pe malul drept, care este mai jos decat cel stang. Aici, la suprafata, solul este alcatuit din nisip si argila, iar la baza din prundisuri, un amestec care da nastere celui mai fertil sol din zona si unde se cultiva cerealele. Aceasta fasie ingusta este marginita, de o parte si alta, de o suprafata intinsa de podzol, solul caracteristic regiunilor de dealuri, sol sarac in humus. Aceste suprafete sunt favorabile plantelor de nutret si pomilor fructiferi.
II. ACTIVITATEA ANTROPICA
1. Scurt istoric
Caransebesul, una dintre cele mai vechi asezari din Banat, in secolul al XVI-lea, devenise unul dintre cele mai importante centre comerciale din regiune fiind favorizat de asezarea sa geografica la intersectia drumurilor comerciale ale Europei de sud-est si ale Europei Centrale.
Istoricul
maghiar Pesty Frigyes (nascut la
Activitati
economice intense sunt mentionate in documente din secolul al
XIX-lea. Astfel, in 1874, aici era inregistrati 21 comercianti
si 39 meseriasi, existau muncitori in fabricutele
orasului sau in padurile Comunitatii de Avere, iar cei mai
multi locuitori se indeletniceau cu agricultura si cresterea
animalelor. In 1875, este construita gara Caransebes si depoul
de locomotive. Sunt terminate liniile ferate spre
Intre 1830 - 1831, la Caransebes, peste raul Timis, se realizeaza - folosind dimensiuni metalice fabricate in uzina (fier pudlat) - primul pod metalic in arc, de catre inginerul Carol Maderspach, unul dintre proprietarii Uzinei de metalice si de minerit din Rusca Montana.
In anul 1885, se construieste o hidrocentrala electrica, de catre Asociatia Schmidt si Dachler, astfel ca intre 1885-1888 Caransebesul este iluminat electric cu becuri Edison (la Timisoara acest lucru se intampla cu 6 luni inainte), timp in care in orasele mari ale lumii se discuta intaietatea gazului de iluminat sau petrolului lampant. Vechea turbina cu ax vertical este inlocuita in 1905 cu o turbina Francis care functioneaza pana in 1929.
Dezvoltarea economica a dus la aparitia mai multor societati si asociatii: Casa de pastrare, Camera comerciala, Asociatia meseriasilor. Inceputurile industriale ale prelucrarii lemnului in Caransebes dateaza din anul 1912, cand apare societatea Mundus, devenita mai apoi Combinatul de prelucrare a lemnului Balta Sarata.
Dupa Marea Unire din 1918, orasul se dezvolta puternic. Comertul si mestesugurile infloresc. Lemnul din padurile Comunitatii de Avere va contribui la dezvoltarea prelucrarii si comercializarii lemnului (fabrici de mobila, butoaie, parchet, cherestea, furnir). Apar in oras si fabrici de caramida, tigla si teracote, dar cea mai mare parte a populatiei lucra in agricultura. In Caransebes sunt deschise mai multe banci si case de pastrare pentru finantarea activitatilor economice. Se dezvolta si atelierele de reparatii vagoane.
Dupa al II-lea Razboi Mondial au aparut noi intreprinderi si au fost modernizate cele existente. Astfel, in 1971, este data in folosinta uzina de constructii de masini - ICM, triajul CFR este extins, transportul auto de marfuri si calatori se dezvolta, iar in 1979 este inaugurat aeroportul din Caransebes.
In intervalul de pana la Revolutia din 1989 s-a pus accent pe industrializarea fortata a economiei caransebesene, in cadrul celei romanesti, in general.
Dupa 1990 s-au facut resimtite rezultatele dezvoltarii mult prea ambitioase, nejustificate si disproportionate a industriei. Multe din reperele industriale de referinta si-au inchis, total sau partial, portile. Aceasta a dus la deprecierea, mai accentuata decat la nivel national, a nivelului de trai si a gradului de dezvoltare al urbei. Dezvoltarea economica in ultimii ani s-a facut fara existenta unei strategii minime de dezvoltare a orasului si zonei.
Privatizarea in turismul zonei s-a facut in pripa, fara a avea obiective bine conturate, fara un sprijin si o coordonare necesara a statului, postprivatizare, fara implicarea acestuia in rezolvarea problemelor de infrastructura si de mediu, in promovarea de programe turistice.
2. Situația actuala
Caransebesul are multe atuuri pentru a se dezvolta rapid in viitor si enumeram cateva:
-
pozitia geografica, in apropierea granitelor cu Ungaria si
- conditiile geografice (clima, hidrogeologice) favorabile;
- nod de circulatie rutiera, feroviara, aeriana;
- populatie cu un grad ridicat de toleranta, nivel redus de conflicte sociale intre cetateni;
- infrastructura tehnica de alimentare cu apa, canal, de aparare contra inundatiilor, alimentare cu energie electrica si gaze naturale, relativ dezvoltata;
- retea de telecomunicatii extinsa, modernizata;
- retea de invatamant dezvoltata si diversificata;
- privatizare extinsa, numar mare de IMM-uri;
- potential turistic si agroturistic ridicat;
- grad de poluare relativ redus.
Dupa revolutie, orasul Caransebes si-a regasit resursele de dezvoltare in initiativa privata, dovada fiind multimea firmelor care activeaza in oras si potentialul lor.
In prezent pe raza municipiului Caransebeș funcționeaza o serie de IMM private din domeniul asigurarilor, construcțiilor industriale și civile, prelucrarii lemnului, comerțului, sanitar, juridic, prestator de servicii, precum și cateva inteprinderi de stat din domeniul administrativ, educațional, cultural, juridic, sanitar, prestator de servicii municipale etc.
Turismul reprezinta sectorul cu cel mai mare potential de dezvoltare. Domeniul Turistic Scorilo (Poiana Marului, Muntele Mic, Tarcu) - prin modernizarea DJ 608A (37,5 km), Caransebes - Muntele Mic, continuarea drumului din Valea Sucu, care va lega Poiana Marului de Muntele Mic, constructia unui drum de acces de 4 km pana la statia meteorologica Cuntu si stimularea turismului rural - este cuprins intr-un plan de dezvoltare pe termen lung. Constructia variantei III a soselei de ocolire a orasului va da un puternic impuls dezvoltarii unei zone industriale in jurul traseului ei.
Adevaratul potential economic al Caransebesului nu a fost pus in valoare niciodata pana acum. Asezarea geografica si resursele nelimitate ale zonei fac din Caransebes un oras atractiv si de perspectiva.
3. Populația
Populatia stabila a municipiului Caransebes era, in 1873, de 2890 locuitori (din care 2085 romani), la inceputul secolului trecut numara circa 6.500 de locuitori si a cunoscut o crestere continua - 10089 locuitori (in anul 1930), 15733 (1956), 18838(1966), 27190 (1977), 31985 (1992).
In ultima perioada, se constata o usoara descrestere a numarului de locuitori, la fel cu tendinta generala a evolutiei populatiei judetului.
In martie 2002, populatia Caransebesului depasea usor numarul de 28.000 de locuitori.
Ca structura, peste 92% din locuitori sunt romani, cate 2% sunt germani, ucraineni si romi, 1% maghiari, iar restul de 1% cehi, sarbi, slovaci etc.
4. Identificarea surselor de poluare
Fiind un oraș relativ mic, lipsit de activitați industriale cu impact semnificativ asupra mediului, pe plan regional Caransebeșul nu prezinta o sursa de poluare semnificativa. Daca luam in calcul gradul de poluare raportat la nr. de locuitori ai municipiului, precum și activitațiile industriale, transporturile, agricultura și comerțul valorile pot inregistra o ușoara creștere.
In prezenta lucrare ne-am propus un studiu calitativ apei raului Timiș, inainte și dupa ieșirea din oraș, studiu care sa reflecte gradul de poluare pe acest rau raportat la populația municipiului și activitațiile antropice.
Principalele surse de poluare a raului Timiș prin ape menajere sau industriale deversate in canalizare și implicit in rau, dupa o tratare sumara, sunt:
- gospodariile locuitorilor;
- fabricile de mobila și cherestea;
- atelierele auto;
- depoul CFR și uzina UCM;
- spalatoriile auto și spalatoriile chimice;
- industria de panificație;
- abatoarele și/sau piețele de desfacere a produselor din carne;
- fast-food-urile, cantinele, barurile și alte localuri de pe raza municipiului;
- instituțiile publice și sanitare;
Mai grav este insa faptul ca multe din aceste IMM - uri iși deverseaza apele reziduale direct in rețeaua de canalizare fara o tratare in prealabil, ingreunand foarte mult procesul de epurare din cadrul stației de epurare a municipiului. Printre cele mai periculoase substanțe care pot fi deversate direct in canalizare menționam :
- uleiurile, vaselinele, diluantul și chiar vopsele uzate in cazul atelierelor;
- lacul și baițul uzat sau expirat din fabricile de mobila;
- ape sanitar-menajere din spitale și clinici de stat sau particulare ce pot conține virusuri și bacterii periculoase sau substanțe toxice folosite la dezinfecții pentru pacienți sau pentru sterilizarea salilor și saloanelor;
- produse chimice folosite in spalatoriile auto și vestimentare;
- uleiuri și grasimi uzate din gospodarii, fast-fooduri și restaurante;
Fig. 3 Sursele de poluare a raului Timiș din orașul Caransebeș
III. JUSTIFICAREA EFECTULUI POLUANT
1. Cadru legislativ
Pentru justificarea efectului poluant vom folosi ca baza legala "Directiva cadru in domeniul apei 60/2000/EC", "Legea apelor nr. 107/1996" modificate și actualizate ulterior, precum și cateva standarde privind prelevarea, analiza și interpretarea datelor.
Conform "Directivei cadru in domeniul apei 60/2000/EC" Romania trebuie sa-și imbunatațeasca și sa-și conserve toate corpurile de apa de suprafața cu scopul de a atinge o stare buna a corpurilor de apa in cel mult 15 ani de la intrarea in vigoare a Directivei, excepție facand cazurile in care mijloacele tehnice sunt indisponibile, costurile sunt prea mari, precum și in cazul unor hazarde naturale (art. 4). De asemenea, statele membre trebuie sa asigure programe pentru monitoringul starii apelor pentru stabilirea starii ecologice și chimice (art.8). In analiza probelor de apa din cadrul monitoringului se va tine cont de elementele biologice (compoziția și abundența florei și faunei acvatice), elementele chimice și fizico-chimice, precum și cateva date referitoare la aspectele hidromorfologice ale raului (adancime, substrat, etc).
Anexa V a Directivei, transpusa și in anexa 1 la Legii apelor nr. 107 ofera informații generale referitoare la starea ecologica a unui rau (tab. 1), precum și informații cu privire la elementele biologice și fizico-chimice de calitate (tab. 2).
Tab. 1 - Definiții generale ale clasificarii starii ecologice
Stare foarte buna |
Stare buna |
Stare moderata |
|
General |
Nu exista alterari antropogene sau acestea sunt foarte mici, nu exista alterari ale valorilor elementelor fizico-chimice și hidromorfologice de calitate fața de acelea asociate in mod normal cu același tip de condiții nemodificate. Valorile elementelor biologice de calitate pentru corpul de apa de suprafața sunt acelea care exista in mod natural asociate cu acel tip de condiții nemodificate și nu arata sau exista foarte mici dovezi de perturbare. |
Valorile elementelor de calitate pentru tipul de corp de apa de suprafața prezinta nivele scazute de schimbare datorita activitațiilor umane, dar deviaza ușor fața de acele valori normale asociate cu tipul de corpuri de apa de suprafața in condiții nemodificate. |
Valorile elementelor biologice de calitate pentru tipul de pentru tipul de corp de apa de suprafața deviaza moderat fața de acelea care sunt in mod normal asociate cu tipul de corp de apa de suprafața in condiții nemodificate. Valorile prezinta semne moderate de perturbare ca urmare a activitațiilor umane și sunt esențial perturbate fața de valorile din condițiile de stare buna. |
Tab. 2 - Elementele biologice de calitate a raurilor
Element |
Stare foarte buna |
Stare buna |
Stare moderata |
Fitoplancton |
Compoziția taxonilor fitoplanctonului corespunde in totalitate sau aproape in totalitate cond nemodificate. Abundența medie a fitoplanctonului este in deplina conformitate cu condițiile fizico-chimice specifice tipului de corp de apa și nu sunt atat de mult alterate condițile de transparența specifice tipului. Inflorirea planctonului se produce cu o frecvența și o intensitate in conformitate cu cond. fizico-chimice specifice tipului. |
Sunt schimbari ușoare ale compoziției și abundenței taxei planctonice comparativ cu comunitațiile specifice tipului. Astfel de schimbari nu indica nici o creștere accelerata a algelor care sa conduca la perturbari nedorite in ceea ce privește bilanțul organismelor prezente in corpul de apa sau calitatea fizico-chimica a apei sau a sedimentului. Se poate produce o ușoara creștere a frecvenței și intensitații infloririi planctonice specifice tipului. |
Compoziția taxei planctonice difera moderat fața de comunitațiile specifice tipului. Abundența este moderat deranjata și poate fi astfel incat sa produca o perturbare importanta nedorita a valorilor altor elemente biologice sau fizico-chimice de calitate. Se poate produce o ușoara creștere a frecvenței și intensitații infloririi planctonice. Infloriri persistente se pot produce in lunile de vara |
Macrofite și fitobentos |
Compoziția taxonilor corespunde in totalitate sau aproape in totalitate condițiilor nemodificate. Nu sunt schimbari detectabile in abundența medie a macrofitelor. |
Sunt schimbari ușoare ale compoziției și abundenței taxei macrofitice și fitobentice. Astfel de schimbari nu indica nici o creștere accelerata a fitobentosului sau a unor forme evoluate de plante care sa conduca la dereglari nedorite echilibrul organismelor prezente in corpurile de apa sau a calitații fizico-chimice ale apei sau a sedimentului. Comunitatea fitobentica nu este afectata negativ de grupurile sau invelișurile de bacterii din cauza activitatii antropogene. |
Compoziția taxei macrofitice și fitobentice difera moderat fața de comunitatea specifica tipului și este semnificativ mai rea decat in cazul starii bune. Sunt evidente schimbarile moderate in abundența medie a macrofitelor și fitobentosului. Comunitatea fitobentica poate sa interfereze și in anumite zone sa fie inlocuita de grupurile sau invelișurile de bacterii prezente ca rezultat al activitaților antropogene. |
Fauna nevertebrata bentica (macrozoobentos) |
Compoziția taxonilor și abundența corespunde in totalitate sau aproape in totalitate cond. nemodificate. Raportul dintre taxa sensibila la perturbari și cea insensibila, nu arata semne de alterare fața de nivelele din cond. nemodificate Nivelul diversitații taxei nevertebratelor nu arata nici un semn de alterare fața de nivelul nemodificat . |
Exista schimbari ușoare ale compoziției și abundenței taxei nevertebratelor fața de comunitațiile specifice tipului. Raportul dintre taxa sensibila la perturbari și cea insensibila, arata o ușoara alterare fața de nivelele specifice tipului. Nivelul diversitații taxei nevertebratelor arata ușoare semne de alterare fața de nivelurile specifice tipului. |
Compoziția și abundența taxei nevertebratelor difera moderat fața de comunitațiile specifice tip. Grupurile taxonomice majore ale comunitații specifice tip sunt absente. Raportul dintre taxa sensibila la perturbari și cea insensibila, este substanțial mai mica decat nivelul specific tipului și semnificativ mai mic fața de nivelul specific starii bune. |
Tab. 3 - Elementele fizico-chimice de calitate a raurilor
Stare foarte buna |
Stare buna |
Stare moderata |
|
Condiții generale |
Valorile elementelor fizico-chimice corespund in totalitate sau aproape in totalitate condițiilor nemodificate. Concentrațiile nutriențiilor raman in intervalul normal pentru condiții nemodificate. Nivelele de salinitate, pH, bilanțul de oxigen, capacitatea de neutralizare a acidului și temperatura nu arata semne de modificari antropogene și raman in intervalul normal pentru condițiile nemodificate. |
Temperatura, bilanțul de oxigen, pH, capacitatea de neutralizare a acidului și salinitatea nu ating nivele peste limita stabilita pentru asigurarea funcționarii ecosistemului specific tipului și realizarea valorilor specificate mai sus pentru elementele biologice de calitate. Concentrațiile nutrienților nu depașesc nivelele stabilite astfel incat sa asigure funcționarea ecosistemelor și realizarea valorilor specificate mai sus pentru elementele biologice de calitate. |
Condițiile sunt in conformitate cu atingerea valorilor specificate mai sus pentru elementele biologice de calitate. |
2. Metode de analiza
2.1 Metoda Pantle - Buck (fitoplancton rauri, macrozoobentos)
Metoda se utilizeaza pentru evaluarea starii ecologice a cursurilor de apa. In acest sens se utilizeaza forme bioindicatoare din literatura de specialitate (tabelul nr. 1). Indicele saprob (S) reda gradul de poluare a unui curs de apa in funcție de prezența unor specii bioindicatoare:
- oligosaprobe - prezente in apa curata, sensibile la poluanți;
- betasaprobe - prezente in majoritatea cursurilor de apa cu impurificare moderata;
- alfasaprobe - prezente in apele poluate;
- polisaprobe - prezente in apele foarte poluate.
In funcție de valența saproba a fiecarei specii se apreciaza valuarea "s", dupa cum urmeaza:
Tab. 4 Valențe saprobe
Bioindicatori |
Valoarea s |
Oligosaprobi | |
Oligo-betamezosaprobi | |
Beta-mezosaprobi | |
Beta-alfa-mezosaprobi | |
Alfa-mezosaprobi | |
Alfa-mezo-polisaprobi | |
Polisaprobi |
Indicele saprob (S) se calculeaza dupa formula:
unde:
s - valoarea numerica caracteristica apartenenței la zona saproba;
h - frecvența absoluta a organismelor;
i - taxon;
∑(si × hi) - suma produselor dintre valoarea numerica și frecvența pentru fiecare taxon;
∑h - suma frecvenței a taxonilor identificați.
Valoarea indicelui saprob incadreaza proba de apa analizata intr-o anumita clasa de calitate (tabelul nr. 5).
Tab. 5 Clase de calitate a apei
Valoarea indicelui saprob |
Impurificare |
Clasa de calitate |
Stare ecologica |
impurificare absenta impurificare slaba |
I |
foarte buna |
|
impurificare moderata |
II |
buna |
|
impurificare moderata pana la critica |
III |
moderata (satisfacatoare) |
|
impurificare puternica |
IV |
proasta (nesatisfacatoare) |
|
> 3,2 |
impurificare puternica pana la impurificare foarte puternica |
V |
foarte proasta (degradata) |
2.2 Calcularea densitații fitoplanctonice la rauri și lacuri
Pentru calcularea numarului de organisme pe unitatea de volum de apa analizata (nr. exemplare / ml) se aplica relația:
unde:
A - rezultatul raportului dintre numarul de mililitrii de proba inițiala (N) și numarul de mililitrii de proba dupa concentrare (n);
N - numarul de mililitrii de proba inițiala concentrata;
n - numarul de mililitrii dupa concentrare;
X - numarul de organisme dintr-un mililitru de proba inițiala;
a - numarul de organisme numarat pe lama de numarare.
2.3 Oxigenul dizolvat
Oxigenul dizolvat in apa oxideaza hidroxidul manganos la hidroxid manganic, care in mediu acid scoate iodul din iodura de potasiu in cantitate echivalenta cu oxigenul dizolvat in apa și se titreaza cu tiosulfat de sodiu.
2.4 CBO5 (Consumul biologic de oxigen)
Se determina prin neutralizarea unei probe de apa care urmeaza sa fie analizata și diluata cu volume variabile de apa de diluție saturata in oxigen și conținand microorganisme aerobe.
In cazul in care se considera necesar se inhiba procesul de nitrificare.
Incubarea probei de apa se realizeaza la o temperatura controlata, la intuneric, pe o perioada definita, in flacoane prevazute cu dopuri de sticla, complet umplute cu proba de apa.
Concentrația de oxigen dizolvat se determina inainte și dupa perioada de incubare.
2.5. Azotații
Azotații din proba se determina prin reacția acestora cu 2, 6 - dimetilfenol care in prezența acidului sulfuric și a acidului fosforic dau 4 - nitro - 2, 6 dimetil fenol. Durata reacției este de aproximativ 5 minute. Ulterior se efectueaza masurarea spectofotometrica a absorbției produsului de reacție la lungimea de unda de 324 nm urmata de citirea pe curba de etalonare a concentrației de azotați din proba de lucru.
2.6. Azotiții
Se determina cu sulfanilamida in mediul acid, rezultand o sare de diazoniu care cuplata cu N-(1-naftil) etilen-diamina hidroclorica formeaza un compus colorat in roșu.
La final se masoara absorbția spectofotometrica a complexului la 540 nm.
2.7 Fosforul
Fosfații din apa reacționeaza cu molibdenatul de amoniu formand fosfomolibdenatul de amoniu care in prezența unui reducator (acid ascorbic) da naștere la un complex colorat in albastru, colorimetrabil.
Determinarea concentrației fosfaților prezenți se face prin masurarea absorbției acestui complex de culoare albastra la 640 nm.
2.8 Clorul
Se calculeaza folosind reacția ionilor clorura cu ionii de argint pentru a forma clorura de argint insolubila, care este un precipitat cantitativ. Adaugarea unui mic exces de ioni de argint duce la formarea cromatului de argint cu ionii de cromat folosiți ca indicator. Aceasta reacție este utilizata pentru indicarea virajului.
2.9 Amoniacul
Se determina prin doua metode - cu distilarea probelor sau fara distilarea lor.
Metoda colorimetrica fara distilare se bazeaza pe faptul ca amoniacul formeaza cu reactivul Nessler un complex colorat in galben de iodura de oximercur-amoniu ce se poate colorimetra.
Metoda distilarii presupune recuperarea amoniacului din probele de apa prin distilare care se face la un pH = 7.4, pentru a inhiba hidroliza compușilor cu azot. Determinarea amoniacului se face fie volumetric, fie colorimetric daca conținutul amoniacului este sub 5 mg/dm3.
3. Indicatori ai poluarii
Pentru a pune in evidența efectul antropic al populației din orașul Caransebeș asupra raului Timiș, vom face o comparație intre indicii de calitate a apei raului, comparand rezultatul analizelor din amonte de oraș cu cele din aval de acesta.
Punctele de recoltate sunt :
- Sadova, ca punct de recoltare situat la 17 km in amonte;
- amonte Lugoj, ca punct de recoltare situat in aval la cca. 40 km de Caransebes.
Ca punct de analiza, situat tocmai la iesirea Timișului din Caransebeș, ar fi putut fi considerat și punctul "aval confluența Potoc", insa acesta nu e relevant deoarece se afla in amonte de efluentul stației de epurare.
In cele ce urmeaza vom interpreta rezultatul analizelor, le vom trata comparativ și vom prezenta obiectiv rezultatele finale referitoare la impactul antropic asupra raului.
3.1 Indicatorii biologici
Starea ecologica a unui rau și implicit starea de calitate a apei acestuia depinde de elementele de calitate biologica, precum și de elementele de calitate chimica. (conform "Directivei cadru in domeniul apei 60/2000/EC" ). Astfel un rau este considerat ca avand o stare ecologica foarte buna atunci cand nu exista alterari antropogene ale elementelor fizico-chimice și biologice sau aceste alterari sunt foarte mici.
Analiza fitoplanctonului, fitobentosului si macrozoobentosului se face conform "Indrumarului metodologic pentru urmarirea evoluției calitații apelor prin intermediul analizei biologice". Prelevarea probelor compozite, transportul și conservarea acestora se face conform SR ISO 5667/2002, iar interpretarea datelor se face conform Ordinului nr. 161/2006 pentru aprobarea Normativului privind clasificarea calitații apelor de suprafața in vederea stabilirii starii ecologice a corpurilor de apa.
Incadrarea saproba a speciilor din fitoplancton și macrozoobentos se face conform tabelului 5 din Ordinul nr. 161/2006.
3.1.1 Planctonul
Planctonul este format in cea mai mare parte din organisme ce s-au dezvoltat in ape stagnante precum balțile situate in regiunea inundabila a unui rau, zonele cu apa liniștita cum sunt cele din golfurile de la țarmuri sau alte locuri adapostite. Aceste organisme nu vin in contact direct cu substratul, decat in anumite stadii de dezvoltare sau in formele de latența. Existența lor este condiționata de necesitatea de a se menține (pluti, flota) in masa apei.
Astfel se pot gasi specii de cloroficeae (Eudorina, Pediastrum, Scenedesmus), crisoficeae (Dinobrion), desmidiaceae (Closterium), diatomeae (Asterionella gracillima, Melosira granulata, Cyclotella meneghiniana) și ceanoficeae (Anabaena, Lyngbia).
Fitoplanctonul
Fitoplanctonul reprezinta totalitatea organismelor de origine vegetala care plutesc liber in masa apei. Starea ecologica a unui rau este foarte buna atunci cand compoziția și abundența taxonilor fitoplanctonului, corespunde in totalitate sau aproape in totalitate condițiilor naturale nemodificate, iar inflorirea planctonului se produce cu o frecvența și intensitate identica sau aproape identica determinata de condițiile fizico-chimice naturale specifice (Diectiva cadru in domeniul apei 60/2000/EC, Anexa V).
DETERMINAREA SISTEMATICA ȘI PRELUCRAREA DATELOR
FITOPLANCTON
Tab. 6 Analiza fitoplancton Timiș - Sadova
Taxonomic composition |
Saprobic valence |
Absolute frequency |
Comments |
Bacillariophyta |
Density: 130000 exp/mp Saprobic index 2,19 O = 3 p = 1 Quality class - II |
||
Amphora ovalis |
Oβ | ||
Caloneis amphisbaena | |||
Ceratoneis arcus |
O | ||
Cymbella ventricosa |
Oβ | ||
Coconeis pediculus | |||
Diatoma elongatum |
Oβ | ||
Diatoma vulgare | |||
Gomphonema acuminatum | |||
Gomphonema constrictum | |||
Hantzschia amphyoxis | |||
Navicula cuspidata | |||
Navicula gastrum | |||
Synedra acus | |||
Chlorophyta |
|||
Chlorella vulgaris |
p | ||
Closterium venus |
Pe aceasta secțiune apa raului Timiș are un index saprob de 2.19, incadrandu-se in clasa a II - a de calitate, fiind considerata o apa buna din punct de vedere ecologic. Flora acestor ape este reprezentata atat de diatomee cu specii de apa curata Amphora ovalis, Ceratoneis arcus, Coconeis pediculus, Diatoma elongatum, Synedra acus, cat și de alge verzi Chlorella vulgaris și Closterium venus, prima fiind specie polisaproba prezenta in ape impurificate.
Tab. 7 Analiza fitoplancton Timiș - amonte Lugoj
Taxonomic composition |
Saprobic valence |
Absolute frequency |
Comments |
Bacillariophyta |
Density: exp/l Saprobic index o = , , p = Quality class - II |
||
Amphora ovalis | |||
Ceratoneis arcus |
o | ||
Cymbella ventricosa |
oβ | ||
Diatoma elongatum |
oβ | ||
Diatoma vulgare | |||
Cyclotella meneghiniana | |||
Melosira varians | |||
Navicula rynchocephala | |||
Nitzschia sigmoidea | |||
Pinnularia viridis | |||
Roicosphaenia curvata | |||
Synedra acus | |||
Synedra ulna |
In secțiunea amonte Lugoj, apa raului are un index saprob de 2.10, ceea ce o incadreaza tot in clasa a II-a de calitate, apa fiind considerata buna, procesul de autoepurare fiind avansat. In aceasta secțiune predomina net diatomeele (Bacillariophyta), cu specii de apa curata (Ceratoneis arcus, Cymbella ventricosa, Diatoma elongatum), dar și cateva specii de apa poluata (Amphora ovalis, Diatoma vulgare, Cyclotella meneghiniana, Navicula rynchocephala). Speciile de apa curata predomina insa in aceasta sectiune, incadrand apa in clasa a II-a de calitate.
Fig. 4 Analiza comparativa a fitoplanctonului pe cele doua secțiuni analizate
Deși secțiunea Sadova este situata in amonte de Caransebeș și secțiunea am. Lugoj este situata dupa Caransebeș cu aprox. 40 km, din punct de vedere al fitoplactonului calitatea apei raului Timiș este ceva mai buna la secțiunea am. Lugoj. In mod normal ar situația ar fi inversa, una din explicații fiind o impurificare recenta a apei raului in zona Sadova și purificarea acesteia dupa Caransebeș, unde amintim ca au loc și deversari de ape menajere. Partea buna a interpretarii acestui grafic este ca raul Timiș poseda un avansat mecanism de autoepurare.
Bentosul
Bentosul reprezinta totalitatea organismelor ce traiesc pe substratul corpurilor de apa. Este alcatuit din biocenoze caracteristice zonelor nisipoase (psalmoreofile), depozitelor de mal (peloreofile), substratului format din bolovanis sau pietris grosier (litoreofile), depozitelor argiloase (argiloreofile), sau celor aflate pe suprafața plantelor acvatice(fitoreofile).
O biocenoza caracteristica a cursurilor de apa o formeaza asa numita bioderma care acopera suprafața pietrelor sau a diferitelor obiecte din apa și care este alcatuita din organisme vegetale-diatomee, alge, mușchi si animale -viermi, larve de insecte, rotifere etc.
DETERMINAREA SISTEMATICA ȘI PRELUCRAREA DATELOR MACROZOOBENTOS
Tab. 8 Analiza macrozoobentos Timiș - Sadova
Taxonomic composition |
Saprobic valence |
Absolute frequency |
Comments |
HIRUDINEA Haenopsis sanguisuga Glosiphonia complanata |
Density: 213exp/m2 Saprobic index = 2,06 Simpson Index =0,781 O = 0 p = 0 . Quality class II |
||
CRUSTACEA - Amphipoda Gammarus roeselli | |||
EPHEMEROPTERA | |||
- Heptagenidae Heptagenia sulphurea | |||
TRICOPTERA - Hydropsychidae Hydropsyche pellucidula |
Din punct de vedere al analizei macrozoobentosului, apa raului Timiș se incadreaza, pe aceasta secțiune, in clasa a II - a de calitate, avand un index saprob de 2.06. Macrozoobetosul prezinta prezinta specii beta-mezosaprobe de apa curata, bine oxigenata (Haenopsis sanguisuga, Gammarus roeselli, Heptagenia sulphurea). Se intalnesc specii de specii de lipitori, crustacei și insecte. Varietatea speciilor este considerata buna (idice Simpson D = 0.781).
Tab. 9 - Analiza macrozoobentos Am. Lugoj
Taxonomic composition |
Saprobic valence |
Absolute frequency |
Comments |
BIVALVIA Unio pictorum |
Density: 127 exp/m2 Saprobic index Simpson Index o = 3,5 p = 0 Quality class II |
||
OLIGOCHAETA Lumbriculus terestris | |||
CRUSTACEA Ord.Amphipoda Gammarus fossarum | |||
INSECTA Ord.Ephemeroptera Ecdyonurus dispar Procloeon bifidum Haboleptoides confusa Rhitrogena semicolorata Ord. Odonata Calopterix virgo Lestes viridis Ord.Trichpotera Limnephilus lunatus Ord. Diptera Tanypus sp |
Pe aceasta secțiune apa raului Timiș se incadreaza tot in clasa a II - a de calitate, analiza macrozoobentosului punand in evidența un index saprob bun (1.93) și implicit o stare ecologica buna a apei. Macrozoobentosul prezinta specii de apa curata, bine oxigenate și sensibile la variații ale pH, doua dintre aceste specii (Haboleptoides confusa Rhitrogena semicolorata) fiind chiar foarte sensibile la variațiile oxigenului, pH-ului și la prezența substanțelor toxice. Se intalnesc specii de scoici de apa dulce, viermi, crustacei și insecte.
Varietatea speciilor este mare, identificandu-se 4 clase, 7 ordine și 11 specii.
Fig. 5 Analiza comparativa a macrozoobentosului pe cele doua secțiuni analizate.
Tratate comparativ, din punct de vedere al analizei pe macrozoobentos, secțiunea din aval de Caransebeș (am Lugoj) prezinta un index saprob mai bun (1.93) decat cel inregistrat in amonte, la Sadova (2.06), reflectand aceeași situație ca și in cazul fitoplanctonului, cauza fiind probabil aceeași. Din punct de vedere ecologic apa este considerata buna pe ambele secțiuni, incadrandu-se in clasa a II - a de calitate.
3.2 Indicatorii chimici
Factorii chimici joaca un rol determinant in crearea mediilor de viața pentru organismele acvatice și nu numai, indeplinind un rol important și in procesul de autoepurare a apei.
In natura factorii chimici sunt in relație de interdependența cu factorii biologici, acționand corelat sau independent, simultan sau succesiv.
Chimismul apei are efecte directe asupra metabolismului microorganismelor și organismelor ce o populeaza, astfel :
compușii pe baza de azot (amoniac, azotiți și azotați) reprezinta sursa de azot pentru organismele saprofite, care se dezvolta rapid in apele impurificate in detrimentul microorganismelor autotrofe crescand totodata rata consumului biologic de oxigen.
- oxigenul are un rol esențial in oxidarea carbohidrațiilor, proces in urma caruia se obține energia necesara activitații organismelor acvatice și nu numai.
- fosforul este indispensabil formarii ATP-ului, a structurilor de protecție la nevertebrate și a scheletului la peștii osoși.
- clorul are ca principala funcție reglajul osmotic la nivel celular.
Metalele grele sunt benefice funcțiilor vitale, dar in cantitați foarte mici. Acestea intra adesea in alcatuirea enzimelor menținand astfel metabolismul celular la nivele optime. Cantitați mai mari decat cele necesare sunt foarte toxice pentru majoritatea organismelor.
3.2.1. Oxigenul
Originea oxigenului din apa poate fi de natura atmosferica, prezent mai ales in apele repezi de munte, sau de natura fotosintetica eliberat de microorganismele autotrofe și de plantele superioare acvatice.
In timpul zilelor insorite, apele limpezi bogate in organisme autotrofe, au nivele crescute de oxigen eliberat in urma fotosintezei. Noaptea nivelul oxigenului din apa scade ca urmare a procesului de respiratie și crește nivelul de CO2, singura sursa de imbogațire ramanand oxigenul atmosferic.
Principala funcție a oxigenului din apa este cea energetica, atat pentru organismele aerobe care il folosesc direct cat și pentru cele anaerobe care il extrag din compuși anorganici (oxizi) sau organici.
Oxigenul dizolvat are rol esențial in oxidarea rezidurilor din apa, contribuind activ la autoepurarea apelor.
Tab. 10 Oxigenul dizolvat in apa raului Timiș inainte și dupa Caransebeș
Parametru |
Locația |
Valori inregistrate (mg O2/l) |
O2 |
Sadova | |
Amonte Lugoj |
Pe secțiunile analizate oxigenul dizolvat inregistreaza valori foarte bune ( > 9) ceea ce incadreaza apa raului Timiș in clasa I de calitate (conform Ord. 161/2006), atat in amonte de Caransebeș cat și in aval.
3.2.2. Consumul biologic de oxigen CBO5
Regimul de oxigen al unui bazin ofera o imagine asupra productivitații sale biologice, precum și a capacitații sale de autoepurare. Regimul de oxigen și implicit al CBO5 depinde de mai mulți factori, principalul fiind intensitatea mișcarii apei.
Scaderea oxigenului dizolvat din apa poate avea loc ca urmare a proceselor de respiratie a organismelor acvatice, a proceselor de descompunere bacteriana a materiilor organice si ca rezultat al oxidarii unor compusi chimici, ca hidrogenul sulfurat, clorura si sulfatul feros, sulfiti etc. acesta reprezentand CCO (consumul chimic de oxigen).
Un regim bogat in oxigen dizolvat influiențeaza in mod pozitiv organismele acvatice, avand un rol esențial și in oxidarea unor compuși toxici, contribuind astfel esențial și la procesul de autoepurare a apei.
Valori mari ale CBO5 apar in apa atunci cand au loc eutrofizari (infloriri), in cele mai multe din cazuri aceste procese fiind fatale peștiilor.
Tab. 11 Consumul biologic de oxigen din apa raului Timiș inainte și dupa Caransebeș
Parametru |
Locația |
Valori inregistrate (mg O2/l) |
CBO5 |
Sadova | |
Amonte Lugoj |
Consumul biologic de oxigen inregistreaza valori foarte mici (< 3) atat in amonte de Caransebeș, cat și in aval, incadrand apa in clasa I de calitate (conform Ord. 161/2006).
Fig. 6 Oxigenul dizolvat și consumul biologic de oxigen pe secțiunile analizate
Un regim bogat in oxigen dizolvat in combinație cu un consum biologic de oxigen redus, fac din aceasta apa un veritabil mediu de viața pentru microorganismele de apa curata și pentru majoritatea organismelor superioare (pești, moluște, bivalve, etc)
Azotul
Azotul din rauri se gasește sub urmatoarele forme :
- azot organic asociat organismelor vii din apa sau materiei organice (proteine, peptide,aminoacizi, glicoproteine, etc);
- azotul sub forma de azotați și azotiți rezultat din descompunerea materialului organic sau din dezagregarea rociilor și solului;
- azotul atmosferic;
3.2.3.1 Anionul azotat - se intalnește in apele subterane in cantitați foarte mici și poate avea proveniența anorganica sau organica. Prezența anionului de nitrat in apa subterana este un indiciu de poluare, iar la valori mai mari de 50mg/l este toxic (conform OMS - 1993).
3.2.3.2 Anionul azotit - provine din descompunerea substanțelor organice, iar prezența lui in apa subterana este, de asemenea, un indiciu de poluare. In apa potabila prezența acestui ion in concentrații mai mari de 0,5 mg/l este interzisa (conform Legii apei potabile/2002).
Tab. 12 - Evolouția nitraților și nitriților din apa raului Timiș inainte și dupa Caransebeș
Parametru |
Locația |
Valori inregistrate (mg/l) |
NO3- |
Sadova | |
Amonte Lugoj | ||
NO2- |
Sadova | |
Amonte Lugoj |
Fig. 7 Evolouția nitraților și nitriților din apa raului Timiș inainte și dupa Caransebeș
Din punct de vedere al nitrațiilor (NO3-) apa raului Timiș se incadreaza in clasa a II - a de calitate pe secțiunea Sadova și in clasa I de calitate pe secțiunea Am. Lugoj (conform Ord.161/2006). Deși Sadova se afla in amonte de Caransebeș, din punct de vedere al nitrațiilor, apa se incadreaza in clasa a II - a de calitate in momentul recoltarii probelor, o explicație plauzibila fiind o poluare recenta a apei in aceasta zona cu substanțe organice provenite din depozite menajere insalubre plasate pe malul apei sau din dejecțiile ovinelor, bovinelor, etc.
Din punct de vedere al nitriților (NO2-), apa raului se incadreaza in clasa I de calitate, atat la Sadova cat și la secțiunea amonte Lugoj.
Amoniacul - poate avea origine organica sau anorganica. Atunci cand are origine anorganica amoniacul este insoțit de hidrogenul sulfurat (H2S).
Amoniacul poate proveni și din descompunerea substanțelor proteice sub actiunea microorganismelor.
Existența in apa a amoniacului in lipsa azotiților indica o impurificare recenta a apei. Daca apa conține atat amoniac cat și azotiți sau azotați, se presupune ca de la producerea poluarii pana in momentul efectuarii analizei, a trecut un anumit interval de timp.
Lipsa amoniacului și prezența azotaților și azotiților presupune o impurificare a apei ce s-a produs cu mai mult timp in urma, in acest interval de timp apa autoepurandu-se.
Amoniacul este descompus in apa prin oxidare sau sub acțiunea unor bacterii din genul Nitromonas și Nitrobacter fiind transformat in nitriți și nitrați.
Prezența amoniacului in apa potabila este interzisa.
Tab. 13 - Valorile amoniacului din apa raului Timiș, inainte și dupa Caransebeș
Parametru |
Locația |
Valori inregistrate (mg/l) |
NH3 |
Sadova | |
Amonte Lugoj |
Fig.8 Variația amoniacului din apa raului Timiș, inainte și dupa Caransebeș
Pe secțiunile analizate apa raului Timiș se incadreaza in clasa I de calitate din punct de vedere al conținutului in amoniac (conform Ord. 161/2006). Se observa totuși o creștere a amoniacului de la Sadova spre Lugoj, sursa probabila fiind emisarul stației de epurare Caransebeș, precum și activitațiile agro-pastorale și umane ce se desfașoara in comunele situate pe cursul Timișului, intre Caransebeș și Lugoj.
Regimul bogat in oxigen al apei raului Timiș și implicit buna sa capacitate de autoepurare pe sectorul Sadova - Am. Lugoj combinate cu poluari moderate ale raului pe acest sector duc la o descompunere rapida a compușilor organici și mențin valori reduse ale amoniacului in apa.
Fosforul
Aceasta substanța se gasește in corpurile de apa sub forma de :
- compuși anorganici (PO4-, K3PO4, Na3PO4 ) solubili, asimilabili pentru plante.
- compuși anorganici (Ca3(PO4)2-fosfat tricalcic) sau organici neasimilabili pentru plante, dar asimilabili pentru unele bacterii ce il pot aduce in faza mobila pentru plante (Bacilus megatericum var. fosforicum).
Monitorizarea fosforului total din corpurile de apa este foarte de importanta deoarece inregistrarea unor valori ridicate ale acestuia pot prognoza eventualele infloriri ale corpurilor de apa, fosforul fiind unul din factorii principali in acest proces.
Tab. 14 - Fosforul total din apa raului Timiș inainte și dupa Caransebeș
Parametru |
Locația |
Valori inregistrate (mg/l) |
P - total |
Sadova | |
Amonte Lugoj |
Din punct de vedere al fosforului total, atat secțiunea din amonte de Caransebeș cat și cea din aval se incadreaza in clasa I de calitate (conform Ord. 161/2006). Se observa totuși o cereștere, dar fosfații sunt prezenți in cantitați reduse astfel incat nu favorizeaza proliferarea fitoplanctonului și implicit producerea unor eutrofizari.
Fig. 9 Evoluția cantitativa a fosforului din apa raului Timiș inainte și dupa Caransebeș
3.2.5 Clorul
In apa clorul este rareori prezent sub forma libera, fiind in general asociat in compuși anorganici și organici. Sursa naturala de clor o reprezinta substratul de roca traversat, dar mai ales solul, prin apele de infiltrație care, in zonele cu panta, ajung in rau.
Clorul din apa nu este toxic pentru om decat in concentrații de peste 5 mg/l (conform OMS - 1993), fiind necesar in dieta omului și animalelor. Clorul este insa toxic pentru multe microorganisme acvatice și virusuri folosindu-se și in procesele de potabilizare a apei.
In cantitați mari clorul din corpurile de apa formeaza cloramine și trihalometani - THM (cloroform-CHCl3, diclorobromometan - CHBrCl2) care pe termen scurt au efect iritant asupra ochiilor și mucoaselor, iar pe termen lung sunt considerati a fi mutageni și cancerigeni.
Tab. 15 Clorul total din apa raului Timiș inainte și dupa Caransebeș
Parametru |
Locația |
Valori inregistrate (mg/l) |
Cl- |
Sadova | |
Amonte Lugoj |
Valorile reduse de cloruri incadreaza apa raului Timiș in clasa I de calitate, atat in amonte cat și in aval de Caransebeș. Se observa o creștere a conținutului in cloruri, dinspre amonte spre aval, sursa cea mai probabila fiind clorul din detergenții dizolvați in apele menajere ale orașului Caransebeș, ape ce ajung in Timiș dupa o tratare in prealabil la stația de epurare.
Fig. 10 Conținutul total de cloruri din apa raului Timiș inainte și dupa Caransebeș
Pe ambele secțiuni clorul total se afla in cantitați foarte reduse, indeplinindu-și astfel cu succes rolul de oligoelement in metabolismul microorganismelor și organismelor superioare de apa curata.
IV . CONCLUZII
Sub o imagine de ansamblu calitatea apei raului Timiș, in amonte și aval de Caransebeș, este una buna. Trebuie insa reamintit ca cele doua secțiuni nu se afla in imediata vecinatate a orașului, respectiv la intrare și la ieșire din oraș, drept urmare concluzile for reflecta o analiza calitativa a apei raului Timiș situata la aprox. 16 km amonte, respectiv 40 km aval de Caransebeș.
Din punct de vedere biologic apa raului pe cele doua secțiuni se incadreaza in clasa a II - a de calitate, fiind considerata o apa buna. Demn de remarcat este faptul ca in momentul recoltarii probelor apa raului Timiș prezenta o stare ecologica mai buna in aval de Caransebeș decat cea din amonte, de aici rezultand faptul ca raul poseda o buna capacitate de autoepurare.
Din punct de vedere chimic apa raului Timiș se incadreaza predominant in clasa I de calitate pe toti parametrii chimici analizați (O2 - dizolvat, P, Cl, NH3, NO2-) atat in amonte cat și in aval de Caransebeș. Doar din punct de vedere al nitraților, pe secțiunea Sadova apa raului se incadreaza in clasa a II - a de calitate chimica, aceștia scazand in concentrație in aval de Caransebeș (secțiunea am Lugoj) unde concentrațiile lor scazute incadreaza apa raului in clasa I de calitate.
In urma acestor analize putem spune ca apa raului Timiș satisface cu succes cerințele de potabilizare ale uzinelor de apa atat la Caransebeș, cat și la Lugoj, fiind considerata o apa foarte buna din punct de vedere chimic și buna din punct de vedere ecologic (conform Ord. 161/2006).
V. LEGISLATIE
Administrarea resurselor de apa este reglementata legislativ de cateva legi, ordonanțe și hotarari guvernamentale, printre care amintim:
- legea apelor nr. 107 din 1996;
- directiva cadru 60/2000/CE;
- Ordinul 161/2006 pentru aprobarea Normativului privind clasificarea calitații apelor de
suprafața in vederea stabilirii starii ecologice a corpurilor de apa;
- O.U.G. nr. 195/2005 aprobata de legea mediului nr. 265 din 2006;
- O.U.G. nr. 78/2000 aprobata de legea privind regimul deșeurilor nr. 426/2001;
- Ord. 21/2002 aprobat de legea gospodaririi localitațiilor urbane și rurale nr. 515/2002.
Toate aceste legi au fost modificate și completate ulterior.
VI. SOLUȚII PENTRU REMEDIERE
Intrucat apa raului Timiș pe sectorul analizat, prezinta doar stari ecologice bune și foarte bune, atat din punct de vedere chimic cat și biologic (clasele I și II de calitate) nu se pot impune cu strictețe soluții pentru remediere. Totuși pentru imbunatațirea pe termen lung a calitații apei raului Timiș se pot intocmi proiecte pentru a accesa fonduri europene pentru reabilitarea stației de epurare Caransebeș, cat și pentru introducerea rețelelor de canalizare și a sistemelor de epurare a apelor reziduale in comunele de pe cursul Timișului.
O alta strategie de remediere, pe termen scurt, ar consta in suplimentarea controalelor efectuate la IMM-urile din Caransebeș care desfașoara activitați cu substanțe greu biodegradabile (ateliere, spalatorii, fabrici de mobila și cherestea, etc) spre a evita eliminarea acestora in sistemele de canalizare, eliminare care ingreuneaza foarte mult procesul de epurare a apelor reziduale din stația de epurare.
Pe termen lung, in scolile și liceele din Caransebeș și nu numai, se pot ține și diferite lecții de educație socio-ecologica, pentru ca zicala "omul sfințește locul" are mare aplicabilitate practica.
VII. ANCHETA SOCIALA
Prezentul chestionar are ca scop o evaluare de ansamblu a conștientizarii populației referitoare la calitatea apei raului Timiș și starea lui ecologica. Dupa completarea chestionarului, subiecții vor primi raspunsurile corecte, obiective și pe baza prezentului proiect se vor ține dezbateri pe diferite probleme.
1. Ce parere aveți despre apa raului Timiș?
a) Foarte buna
b) Buna
c) Proasta
d) Foarte proasta
2. Considerați ca apa raului este poluata? De ce?
3. Daca ați ieși vara la plaja pe malul raului Timiș, v-ați imbaia in apa acestuia?
4. Ați remarcat vreodata sticle, pet-uri sau alte reziduri plutind deasupra sau in masa apei raului Timiș?
5. Practicați pescuitul in timpul liber? Daca da, prindeți ceva pește?
6. Ați simțit vreodata un miros aparte a apei raului Timiș, in afara zonei de eliminare a apelor reziduale din oraș sau imediat dupa aceasta?
7. Ați observat vreodata ovine sau bovine care pasc pe malul raului? Daca da, cam de cate ori?
8. Daca v-ați construi vreodata o casa sau veți face modificari interioare sau exterioare la imobilul propriu, unde ați depozita deșeurile din construcții?
a) Pe malul Timișului ca e mai ieftin și la moda;
b) Mi-aș nivela terenul aferent imobilului;
c) Aș chema "țaranul/tiganul cu caruța" și nu m-ar interesa ce se intampla dupa;
d) Aș suna la o firma colectoare autorizata.
9. Unde va spalați mașina?
a) la o spalatorie autorizata;
b) in curtea casei;
c) in fața blocului;
d) pe malul Timișului.
10. Cu ce va spalați mașina sau motorul?
a) doar cu apa;
b) cu detergent obișnuit;
c) cu detergenți speciali, ceara, poliș etc
d) uneori imi curaț motorul cu diluanți, motorina sau benzina.
11. Care credeți ca este sursa de apa potabila din gospodariile voastre?
a) raul Timiș;
b) raul Sebeș;
c) paraul Potoc;
d) panzele freatice.
12. Credeți ca apa raului Timiș, la intrarea in oraș, satisface cerințele de tratare in vederea obținerii apei potabile?
13. Credeți ca e usor sa tratezi apele reziduale din oraș inaintea eliminarii acestora in raul Timiș?
14. Stiați ca apa pe care noi o poluam, ridica costurile de tratare a acesteia in vederea obtinerii apei potabile, costuri care se simt tot asupra noastra ca și consumatori?
Bibliografie
Legea apelor nr. 107 din 1996;
Directiva cadru 60/2000/CE;
Ordinul 161/2006 pentru aprobarea Normativului privind clasificarea calitații apelor de suprafața in vederea stabilirii starii ecologice a corpurilor de apa.
4. S. Marcoci, Indrumarului metodologic pentru urmarirea evoluției calitații apelor prin
intermediul analizei biologice, 1984
5. S. Manescu, M. Cucu, M.L. Diaconescu, Chimia sanitara a mediului, Ed. Medicala,
Bucuresști 1994, pag. 135-150
6. N. Doca, G. Vlase, T. Vlase, Poluarea - cauze, efecte, limitare, pag. 27
7. SR ISO 5667/2002
8. M. Petrovici, Curs universitar de hidrobiologie, 2008
9. Legii apei potabile/2002
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate