Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Turism


Index » business » » afaceri » Turism
» PARCUL CHINDIA


PARCUL CHINDIA


PARCUL CHINDIA

PARCUL CHINDIA



Parcul Chindia a fost amenajat in anul 1970, pe lunca raului Ialomita pe locul fostei gradini domnesti.

In parc mai functioneaza gradina de vara, cu cinematograf si scena pentru spectacole cat si lacul de agrement.

Gradina zoologica amplasata in parcul Chindia este amplasata pe locul unde in 1583, domnitorul Petru Cercel a amenajat primul colt zoologic din tara. Pe o suprafata de 3 ha sunt gazduite peste 100 de specii de animale de pe toate continentele.

In ecologie, un ecosistem este o unitate de functionare si organizare a ecosferei alcatuita din biotope si biocenoza si capabila de productivitate biologica.Ecosistemul cuprinde si relatiile dintre biotope si biocenoza.

Biotopul reprezinta totalitatea factorilor abiotici (apa, vantul, energia solara, clima, umiditatea) si relatiile dintre ei.

Biocenoza reprezinta un nivel de organizare a materiei format din populatii legate territorial sip e studiul interactiunii acestor populatii.

Dupa locul in care se gasesc, ecosistemele sunt in general clasificate in:

*Ecosisteme acvatice   

*Ecositeme terestre

Parcul este un teritoriu delimitat clar, prin lege unde se respecta anumite reguli impuse cu scopul de a proteja mediul natural (fauna, flora si cadrul natural) de activitatile omului.

FAUNA

In parcul Chindia fauna este reprezentata de animalele de la gradina zoologica si de vietuitoarele ce se gasesc in libertate de exemplu:

- pasari ( cucul, privighetoarea, vrabiute, pupaza,ciocanitoare);

- insecte ( buburuza, fluturi, albine diferite tipuri de gandaci );

- mamifere ( veverita roscata).

Cucul isi face aparitia primavera si ramane pe continental nostrum pana prin august sau chiar septembrie,cand isi ia din nou zborul spre tarile calde, deci este o pasare migratoare.Se adapteaza la medii foarte variate, singura lor pretentie fiind exitenta unei vegetatii bogate ( arbori, tufisuri) in care sa se poata ascunde si unde sa gaseasca si hrana necesara.

Pupaza are o lungime de 25-29 cm si este o pasare neconfundabila, mai ales din cauza zborului haotic.

Ciocanitoarea este una din cele mai cunoscute pasari din lume si se hranesc cu insecte ce se gasesc in trunchiurile sau pe frunzele copacilor.

Buburuza adora paduchii de frunze . De aceea buburuzele sunt crescute pentru a combate invazia acestor insecte daunatoare culturilor.

Veverita roscata are in jur de 20-25 cm si are o coada lunga. Hrana principala este alcatuita din seminte si conuri de brad sau de pin.

VEGETATIA

Trasaturile invelisului vegetal poarta amprenta reliefului, a caracteristicilor pedologice, termice si de umiditate specifice, dar si amprenta urbanitatii-cu arbori, arbusti si formatiuni florale.

Vegetatia parcului Chindia este reprezentata de:

conifere ( bradul, molidul, bradul argintiu, tuia);

foioase ( salcie, tei, plop, stejar, ulm);

alte specii ce arborii( nuc, salcam etc);

flori ornamentale( trandafiri, tufanele, margarete, galbenele, etc);

diferite tipuri de plante( papadie, trifoi alb, trifoi rosu, iedera).

Bradul ( Abies alba) si molidul(Picea abies) sunt arbori de talie mare, care cresc in zonele de munte.Speciile autohtone de molid si de brad, precum si cele de origine Americana( molidul argintiu intepator si bradul argintiu) sunt cultivate ca specii decorative, mai ales in parcuri si gradini.

Speciile de molid si de brad se recunosc usor dupa frunzele in forma de ac, care sunt scurte si rigide, precum si dupa conurile lor cu solzi.

Plimbarile in padurile de brad sau molid au efecte linistitoare asupra psihicului.

Bradul argintiu ( Abies cincolor) este un arbore ornamental cu caractere asemanatoare bradului, de care se deosebeste prin talia mai mica (15-25m) si prin culoarea cenusie-verzuie sau cenusie- albastruie.Se intalneste ca specie cultivate in scopuri decorative, prin parcuri, gradini si spatii verzi.

Molidul este un arbore inalt de cca 40m, dar care poate ajunge pana la 60m, fiind cel mai inalt arbore salbatic de la noi.

Tuia mai este cunoscut si sub denumirea de ( Arboreal vietii).Se adapteaza diverselor tipuri de sol si climat si au nevie de mult soare pentru a creste repede

Salcia este intalnita in principal pe soluri umede, pe malurile raurilor, in zonele mai racoroase. Poate atinge o inaltime de 20 m, are coroana bogata, cu ramuri subtiri si flexibile.

Teiul este un arbore melifer care poate atinge 25-30 m inaltime. Are o tulpina groasa de peste 1 m diametru si coroana piramidala.Teiul este rezistent la frig si vant.

Florile de tei au un miros placut, iar infuzia din aceste flori are un parfum si o aroma inconfundabile.

Plopul este un gen de arbore din categoria foioaselor.Pot atinge inaltimea de 35-40 m si este folosit la confectionarea pantofilor de lemn.

Trandafirul (Rosa sp.) este o planta din familia Rosaceae, raspandita in majoritatea regiunilor globului. Datorita raspandirii lor in zone cu clima diferita, a rezultat o gama bogata de trandafiri, fiecare avand caracteristici proprii. Intalnim trandafirul pitic, trandafirul catarator, cei cu frunze incretite, trandafirii remontanti Thea hibrizi, si multe alte varietati.

Specii incadrate in grupa macesilor decorativi si a trandafirilor de parc: Rosa canina (macesul comun), Rosa rubrifolia (macesul rosu), Rosa alba (trandafirul alb), Rosa damascena (trandafirul de Damasc), Rosa lutea (macesul galben), Rosa rugosa (trandafirul cu frunze incretite).

Margaretele sunt flori de camp cu tulpini ierboase care pot atinge inaltimi intre 30-60 cm. Petalele sunt albe si asezate pe un singur rand.Florile, mai ales cand incep sa se vesejeasca, au un miros neplacut.

Papadia este o planta ierbacee cu frunze lungi, crestate si cu flori galbene.

Mai este numita buha, cicoare, laptuca, lilicea, crestatea etc.

Papadia este gasita pretutindeni, unde se afla vegetatie, radacina este folosita de decoct in afectiuni hepato-biliare.

Trifoiul este o planta ierbacee sau perena cu viata scurta.Frunzele sunt trifoliate, iar florile sunt grupate in inflorescente mici albe, rosii, violete sau galbene.

Iedera este o liana, un tip de planta a carei tulpina subtire nu este deloc rigida.Poate foarte bines a traiasca pe pamant: in acest caz, acopera solul precum un covor des de culoare verde inchis. Are nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta si de aceea se agata de un copac sau zid. Iedera este o veritabila comoara pentru pasari atat ca hrana cat si ca adapost.

GALERIE FOTO





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Turism


Asigurari
Birotica
Confectii
Industria lemnului
Turism






termeni
contact

adauga