Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
Plantarea tuia
Motto.
Inainte de a purcede la cumpararea unor conifere decorative, trebuie sa va
realizati doua lucruri importante:
1) Plantarea nu inseamna o gaura si apoi ingroparea motei cu pamantul scos din respectiva gaura. Daca operatiunea se face la modul asta, planta ori se va chinui sa creasca ori va sucomba dupa cateva luni de chinuinta. Mai jos explic si de ce
2) Dupa ce sunt plantate corect, irigarea arbustilor de tuia este singura conditie pentru a-i avea in buna stare si de a profita mai tarziu de un gard viu frumos. Furtunul dedicat pe toata lungimea gardului viu SE IMPUNE. Cel putin in primii doi ani de la plantare, iar apoi in perioadele caniculare.
Iar cele doua conditii de mai sus sunt valabile in cazul in care vorbim de un sol drenat, in care apa nu stagneaza. Cea mai usoara metoda de a drena un sol argilos este adaosul de pietricele (margaritar) de balastiera, cu diametrul 3 - 8 mm. Proportia 'melanjului' poate fi de pana la 40 % pietricele pentru un sol foarte lutos.
Ce trebuie sa stiti inaintea plantarii unui gard viu de tuia & cupressocyparis
1) Estimarea calitatii (sau lipsei acesteia) mediului unde acesta va fi plantat
Succesul durabil al plantarii si al amenajarii gradinii Dvs se bazeaza pe respectul a trei principii :
a) Prepararea corecta a terenului. Analiza prealabila a solului pentru a-l putea ameliora in caz de calitate insuficienta si pentru a putea alege speciile cele mai adaptate. Pamantul din gradinile nou infiintate este in regula generala tasat dupa construirea unei case. In acest caz el trebuie sapat in profunzime pentru a-i reda compozitia fizica propice cresterii arbustilor de tuia.
b)
Cumpararea speciei potrivite, in perfecta stare fito-sanitara. Agrocom
furnizeaza plante de tuia si cupressocyparis in containere de plastic, fapt ce
permite plantarea acestora pe toata perioada anului. Turba si ingrasamintele cu difuzare lenta asigura o rapida repriza a
plantelor. Respectarea tuturor conditiilor evocate in aceasta pagina (sau macar
a principiilor ) va sigura un succes sigur.
c)
Plantarea facuta dupa regulile artei. Aceste reguli sunt simple, dar daca nu se
tine cont de ele consecintele asupra vigorii ulterioare a arbustilor de tuia
sunt grave, iar sanatatea si durata de viata a gardului dumneavoastra viu este
in directa dependenta de aceasta.
a) Calitatea terenului
Atat tuia, cat si cupressocyparis, trebuie sa fie adaptati solului gradinii Dvs pentru a avea toate sansele unei cresteri sanatoase si rapide. Este foarte simplu de a detecta calitatile sau defectele unui sol prin simpla observatie. Deasemenea, puteti cere aceste informatii unei persoane care cunoaste bine terenul din zona unde casa Dvs este situata, un agricultor sau un gradinar.
Pentru a creste ideal, tuia are nevoie sa-si asigure functiile vitale : respiratie, bautura, mancare si spatiu pentru a-si extinde radacinile. Tot ceea ce in sol constiute o bariera este o problema. Aceasta intervine mai ales in cazul caselor nou construite, cu exceptia cazului in care au fost luate precautii. Trecerea utilajelor taseaza pamantul, care isi pierde din fertilitate.
Evaluarea solului se reduce la urmatoarele : cantitate de materie organica ; compact sau foarte poros ; acid sau bazic (calcaros ) ; uscat ; asfixiant (hidromorf, in genere pamanturile argiloase ) ;superficial.
Metoda de diagnostic : Observatia vizuala si palparea sunt actiuni ce va pot da un raspuns in ceea ce priveste cantitatea de humus prezenta, compozitia granulometrica alimentare cu apa, etc. Pentru aceasta, este suficient sa sapati o gaura cu diametrul de 40 de cm si adancimea 40 cm. Pamantul de deasupra trebuie sa fie un pic umed, de aceea aceasta observatie se face ideal in ziua urmatoare unei ploi sau dupa un irigat abundent. Se ia o mostra de pamant si se framanta intre degete.
Ce trebuie stiut:
- humus - o bogatie. Humusul, sau materia organica, este necesar in cantitate suficienta. Prezenta sa este semnalata de culoarea neagra sau maro inchis si prezenta a numeroase rame, fapt ce este un semn foarte bun. Decompozitia humusului, foarte lenta, asigura elementele nutritive necesare plantelor, si stimuleaza dezvoltarea radacinilor. El contribuie deasemenea la combaterea desecarii solului. Daca pamantul din gradina nu a fost cultivat de mult timp sau a fost calcat de utilaje in timpul constructiei casei, este frecventa constatarea unei lipse acute de humus. In acest caz, la plantare pamantul existent nu va fi utilizat. O combinatie de mranita si turba blonda asigura amestecul perfect de care gardul Dvs viu va avea nevoie.
Ideal, dupa plantare, daca aveti gazon pe care il tundeti de maniera regulata, imprastiatul gazonului tuns de-a lungul arbustilor de tuia va asigura in timp foarte multe beneficii. Decompozitia lui asigura un aport in elemente nutritive deloc de neglijat, iar prezenta lui incurajeaza un microclimat propice dezvoltarii plantelor. Deasemenea, protejeaza contra desecarii pamantului si a ploilor violente.
Textura. Compozitia granulometrica este inca un indicator important in ceea ce priveste starea terenului Dvs. Solurile bune nu sunt nici lipicioase nici fragile. Ele se fragmenteaza intre degete, nu sub forma de pudra dar in mici bucati intre cativa milimetri si 2-3 centimetri. Acesta este un pamant bun, care poate fi utilizat. Defectele structurale sunt prezente in solurile foarte compacte sau in cele foarte poroase.
Solurile poroase nu retin apa si sufera de desecare estivala. Acestea sunt soluri nisipoase sau terenuri foarte usoare. Sfaramand pamantul, se simt granulele de nisip si zgomotul specific frecandu-le intre degete. Radacinile se dezvolta bine si profund in aceste soluri, insa aportul de apa trebuie facut intr-o maniera foarte exacta. Tuia in special are nevoie de multa apa, cupressocyparis rezistand mai bine secetei. Remediu : aport de pamant negru, mranita si materie vegetala.
Solurile compacte. Pamantul este lipicios cand este ud, formand o pasta pe care o putem rula intre degete. Acestea sunt terenuri care contin multa argila si nu contin nisip. Ude, ele sunt dificil de lucrat si se lipesc de utilajele de lucru. Uscate, ele sunt dure. Aceste soluri sunt fragile. Ele au tendinta de a se tasa si de a forma o crusta de suprafata dupa ploi sau udari abundente. Aceste terenuri prezinta o buna fertilitate, dar sunt defavorabile dezvoltarii intens si profund al radacinilor. Remedii : Nu este usor de corectat un sol compact. Pamantul trebuie arat in profunzime, ideal toamna, in asa fel incat gerul sa poata sa « sparga » bucatile de pamant. Adaosul de turba si nisip este deasemenea necesar. Prepararea superficiala si plantatul pot fi apoi facute, cu adaos de ingrasamant natural (de exemplu, lucerna este un excellent ingrasamant natural). Agrocom dispune de trei motocultoare de mare putere (15 CP), cu pluguri reversibile sau freza, care pot fi inchiriate pentru aceste operatiuni. In regula generala, in aceste cazuri speciale noi efectuam un arat in profunzime, adaos de materie organica, o trecere de freza iar apoi plantare. Solurile argiloase sunt cele mai pretentioase in ceea ce priveste plantarea arbustilor de tuia sau cupressocyparis. Am avut clienti la care, pentru rapiditate, am inlocuit efectiv tot pamantul la o adancime de 50 de cm si latime de 40 de cm, pentru a planta in bune conditii. Rezultatul a fost unul foarte bun, insa toate aceste operatiuni sunt costisitoare. Din pacate, obligatorii.
Acid sau calcar ? Analiza este mijlocul cel mai eficient pentru a afla raspunsul. Cel mai simplu este testul cu o hartie martor PH sau cu un phmetru. PH'ul este masurat pe o scara de la 0 la 14. De la 0 la 7 - acid, 7 - neutru, 7-14 bazic. Solurile bune sunt lejer acide, cu un PH variind intre 5,5 si 7. In acest caz, elementele nutritive sunt usor disponibile plantelor. Activitatea faunei din sol este importanta, asigurand materie organica si aeratie. Prezenta ramelor, repet, este intotdeauna un semn foarte bun. Marea majoritate a arbustilor se comporta bine ina ceste soluri. Solurile acide sau bazice insa sunt mai putin favorabile si la plantare este imperativa ameliorarea unui strat suficient de important in jurul motei de pamant cu care vine tuia.
Profund sau superficial. Este vorba de evaluarea profunzimii solului efectiv accesibila dezvoltarii radacinilor. Pentru aceasta, trebuie evaluata groapa pe care am sapat'o impreuna inainte ( J ) . Daca nu reusiti sa strapungeti cu usurinta mai bine de 30 de cm in profunzime, aceasta inseamna ca solul este superficial. Daca puteti ajunge insa la-40-50 de cm cu usurinta, aceasta inseamana ca dispuneti de un sol mobil. Remediu pentru solul superficial : majorarea profunzimii si aport de pamant vegetal.
Cumparatul.
Aici, evident, nu va pot sfatui decat sa cumparati de la Agrocom France. Savoir faire francez, material semincer din Olanda si Franta si pepinieristi cu multa experienta, responsabiltiate si avand la dispozitie conditii ideale pentru a-si face foarte bine treaba. Amenajarea gradinii poate fi facuta di de Dvs cu bun gust atunci cand aveti timp si rabdarea de a acumula notiunile de baza; atunci cand insa vreti sa apelati la un profesionist pentru un design de gradina, va stam la dispozitie. Scump nu este neaparat sinonim cu frumos, si exemple in Romania sunt in (prea) mare numar.
c) Plantare dupa regulile artei.
Orice plantare este o transplantare, adica o schimbare de loc si de mediu
pentru arbusti. Adica, mai mult sau mai putin, un traumatism. Aceia care se
prind greu cresc incet sau cu intarziere si nu constituie un gard viu solid.
Respectarea unor reguli simple va asigura sanse sporite de succes.Acest
traumatism este insa mult mai putin important in cazul coniferelor in ghivece,
dat fiind ca in prima faza nimic nu se schimba pentru planta. Trebuie
gandit insa anticipat - ce se va intampla cu radacinile care vor incepe sa se
dezvolte? De aceea intotdeauna gaura unde se va planta va fi mult mai mare
decat volumul motei de pamant, in asa fel incat pamantul din jurul motei sa
prezinte structura fizica adecvata dezvoltarii facile ulterioare a radacinilor
(o structura permisiva deci, nu argiloasa), si hrana pentru a se dezvolta in
conditii optime.
Cand ? Plantarea
produselor noastre se poate face tot timpul anului. Cu o exceptie si un bemol :
nu se face in perioadele in care pamantul este inghetat (dar se poate face
iarna cand acesta nu este inghetat), si in lunile iulie-august este necesara
udarea cotidiana, uneori si de doua ori pe zi, in special a arbustilor de tuia.
Pamantul nu trebuie sa fie prea ud sau prea uscat.In toate cazurile, in primele
doua saptamani dupa plantarea gardului viu de tuia, udarea abundenta este o
necesitate. Iar apoi, udare regulata, daca nu cotidiana macar o data la doua
zile, iar in perioadele de canicula si de doua ori pe zi.
Cum ? Daca ati citit tot pana acum, va este clar ca gaurile ce trebuie sapate trebuie sa fie supradimensionate, chiar daca pamantul Dvs corespunde conditiilor ideale de plantare. Adica este bogat in humus, etc. O sfoara intinsa pe linia unde veti planta, insemnat la 60, 75 cm sau 100 de cm. Sapat gropile cu cel putin o zi inainte de ziua plantarii. Udate abundent, inundate, de cel putin doua ori. La plantare, udat abundent al ghivecelor sau chiar scufundare a lor in apa pentru scurt timp. Pamantul din ghiveci sa fie saturat in apa. Dupa plantare sa se formeze o chiuveta convexa, in asa fel incat apa sa fie retinuta cu usurinta. Pamantul din jurul motei trebuie sa aiba un contact constant foarte bun cu mota - in asa fel incat sa nu lasam pungi de aer in care radacinile, dezvoltandu-se, vor sucomba. Irigat abundent imediat dupa plantare. Puneti intotdeauna gazonul proaspat tuns la baza gardului viu (mai ales in perioadele calde, evitati sa il puneti in perioadele umede din primavara sau toamna). Practic, in acest fel aproape ca nu veti mai avea nevoie de aport de ingrasaminte + alte avantaje. Udat, udat si udat apoi. Zilnic. Calculatorul de udat este un must la gardurile de lungime importanta.Agrocom va poate instala sau vinde sisteme integrate, cu duze individuale pentru fiecare arbust si debit reglabil. Aceasta este o solutie foarte buna atunci cand terenul dumneavoastra prezinta iregularitati de drenaj - cand in unele zone apa stagneaza, iar in altele nu.
Observatie importanta: Radacinile coniferelor crescute exclusiv in ghivece (cazul plantelor noastre de tuia si cupressocyparis) au o 'memorie racinara'. Recte, chiar si dupa plantare, ele stiu ca trebuie sa urmeze spirala pe care au urmat-o pe tot timpul vietii lor. Aceasta nu este neaparat un inconvenient in conditii ideale, in care pamantul unde tuia este plantata este foarte fertil si drenat. ¨Pentru a evita insa stagnarea si cresterea 'in rotula', in conditii mai putin favorabile, se practica o incizie superficiala verticala cu cutterul in trei sau patru puncte, pe exteriorul motei de pamant din ghiveci, chiar inaintea plantarii. Din acel punct vor creste burjoni ce nu vor dispune de memoria de care vorbeam inainte si vor exploata 'noul pamant' pe orizontala, inradacinand planta solid si alimentand-o rapid.
La un an dupa plantare, veti incepe cu tunsul. Dar
aceasta este deja alta poveste. Nu ezitati sa'mi puneti
intrebari pe dan/acfrance.eu , va voi raspunde cu placere.
Pentru persoanele care cumpara tuia in ghivece si care vor pastra aceste plante in ghivece - pentru terase, balcoane, terase stradale, curti betonate, etc - trebuie stiut ca tuia are cerinte diferite in conditiile unui ghiveci, fata de o plantare in pamant. Pentru a avea o planta sanatoasa, in buna crestere, substratul care se utilizeaza la cultura in ghivece nu este unul oarecare si, din pacate, nu se improvizeaza. E mai bine sa fiti avertizati decat sa va intrebati dupa sase luni sau un an de ce investitia dumneavoastra s-a transformat intr-o planta uscata, sau in cele mai bune cazuri, bolnava. Deasemenea, conditiile de umiditate sunt speciale. In conditii ideale, se utilizeaza un amestec de turba blonda scandinava, amestecata cu coji de pin compostat sau pietricele de dimensiunile 3 - 7 mm. Respectivul amestec neavand nici o componenta organica, necesara cresterii plantelor, se utilizeaza ingrasaminte speciale de lunga durata, Osmocote, care asigura hrana plantei in mod gradual, numai cand aceasta o cere (eliberarea substantelor active se face prin osmoza, in prezenta a doua elemente: apa si caldura). Cresterea in conditiile susmentionate este maxima, pentru ca sistemul radicular beneficiaza de amestecul ideal pentru a se dezvolta. Pentru conifere diferite, proportiile pot fi diferite. Nu ezitati sa ne cereti sfatul in aceste cazuri, va putem furniza respectivele amestecuri, ca si ghivecele de pepiniera necesare (nu utilizati ghivece cu o singura gaura centrala, sunt neadecvate cerintelor in aer pe care radacinile le vor avea. Ghivecele de pepiniera au o structura bine studiata, cu un sistem de aerisire constituit din mai multe spatii, distribuite atat la baza cat si pe partea sa exterioara. Specii diferite pot avea nevoie de ghivece de forme diferite - in cazul coniferelor, diametrul este mai mare decat inaltimea in regula generala )
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate
Silvicultura | ||||
|
||||
| ||||
| ||||
|
||||