Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
Furnizarea produsului
COD: PG-09
SCOP
Procedura documenteaza practica existenta in SC HERA PROD SRL privind relatia cu clientul, identificarea si trasabilitatea produsului, monitorizarea si controlul proceselor si evaluarea satisfactiei clientului.
Domeniul de aplicare
Prezenta procedura se aplica in toate departamentele si de catre intreg personalul SC HERA PROD SRL
documente de referinta
SR EN ISO 9000:2001 - Sisteme de management al calitatii. Principii fundamentale si vocabular.
SR EN ISO 9001:2001 - Sisteme de management al calitatii. Cerinte.
SR EN ISO 9004:2001 - Sisteme de management al calitatii. Linii directoare pentru imbunatatirea performantelor.
definitii si abrevieri
Prezenta procedura foloseste termenii definiti de "SR EN ISO 9000:2001 - Sisteme de management al calitatii. Principii fundamentale si vocabular."
SMC - sistemul de management al calitatii
MC - manualul calitatii
PG - procedura generala
PS - procedura specifica
IL - instructiuni de lucru
SRL - societate cu raspundere limitata
SC - societate comerciala
F - formulare
R - registre
C - chestionare
DG - director general
DD - Directori departamente
PD - Personalul departamentelor
RMC - Responsabil Managementul calitatii
SAT-sef atelier tricotat
SAC-sef atelier confectii
MC-modelier creatie
MS-mecanic sef
5. descriere procedura
5.1. Generalitati
SC HERA PROD SRL are ca obiect de activitate productia de tricotaje si confectii.Ca urmare in SC HERA PROD SRL se desfasoara urmatorul flux de productie:
APROVIZIONARE (PG
Descrierea fazelor este cuprinsa in anexa nr 1
5.2. Relatia cu clientul
Primirea cererii de oferta
In momentul primirii cererii de oferta acesta se inregistreaza in Registrul de intrari-iesiri - cod R-01.
DG o repartizeaza pentru formularea unei oferte unui consultant ce va deveni RC.
Cererea de oferta poate fi:
cerere de oferta propriu-zisa
verbal
Elaborarea ofertei
In aceasta etapa se stabileste modul de prezentare a ofertei si ce anume trebuie sa contina aceasta pentru a facilita analiza ei de catre client.
Orice nelamurire privind cererea de oferta trebuie clarificata impreuna cu clientul.
Evaluarea ofertei economice si tehnice se face cu ajutorul Chestionarului de Evaluare - Cod C-01. Aceasta este trimis spre completare clientului, daca este posibil si fezabil, sau este completat de catre RC prin intermediul unui interviu telefonic. Daca datele ce se cer in Chestionarului de Evaluare - Cod C-01 sunt prezentate in cererea de oferta nu este nevoie sa se completeze acest document.
Dupa achizitionarea tuturor datelor necesare DG analizeaza urmatoarele aspecte:
exista capacitatea necesara onorarii contractului;
exista capabilitate (informatii, experienta) onorarii contractului;
este rentabila si fezabila semnarea acestui contract.
Daca toate conditii de capacitate, capabilitate, fezabilitate si rentabilitate sunt indeplinite atunci se trece la redactarea ofertei propriu-zisa.
Oferta cuprinde (nu este necesar ca cele doua parti sa fie distincte si delimitate clar):
Oferta Tehnica
Oferta Economica - elaborata in corelare cu Cererea de oferta / Chestionarului de Evaluare - Cod C-01.
Oferta finala este inregistrata in Registrul de intrari-iesiri - cod R-02, apoi este trimisa clientului. Aceasta, impreuna cu cererea de oferta, este indosariata in dosare identificate ca atare (OFERTE, volumul: . . , anul: . . ).
5.2.3.Serie "0"
In SC HERA PROD SRL iainte de introducerea unui articol in fabricatie se realizeaza prima bucata (mostra)din articolul respectiv.Aceasta este aprobata de DG avand acordul direct al clientului si avizata de acesta.Apoi se realizeaza seria "0"(setul de marimi pe care il cuprinde o comanda).Produsele care apartin serirei "0" trebuie sa intruneasca cerintele calitative ale clientului , sa fie oglinda si obiectul de referinta pentru intreaga comanda,sa respecte consumurile de materie prima acceptate de client si calitatea materialelor auxiliare solicitate de client.Seria"0" cuprinde cel putin 2 produse pe 2 marimi.Din acestea unul va circula pe intregul flux de fabricatie(de preferat unul in tricotat si unul in confectii daca se lucreaza simultan in ambele sectoare).In etapele de CTC produsul seriei "0" este unica mostra de referinta si doar la acesta se va raporta calitatea intregii comenzi.
5.2.4 Negocierea si semnarea contractului
In momentul in care toate observatiile si problemele au fost negociate se elaboreaza Contractul final care se inregistraza in Registrul de contracte - cod R-03. Numarul de contract poate fi impus de client.
Contractul este semnat de DG precum si de directorul economic.
Dupa semnarea contractului Cererea de oferta, oferta, contractul si corespondenta se indosariaza in dosare identificate ca atare (nume client, numar contract, obiectul contratului). Constituirea acestui dosar se face conform Alcatuirea dosarului pentru contractele de consultanta - cod : IL-05.
5.2.5 Comunicarea in timpul contractului
In etapele de identificare si analiza a cerintelor referitoare la produs SC HERA PROD SRL asigura prin Responsabilul de contract o comunicare permanenta cu clientul in scopul clarificarii acestora.
Aceasta comunicare continua in toate etapele de realizare a contractului, cand responsabilul de contract asigura clarificarea problemelor ce apar, sau dupa caz informeaza clientul despre stadiul de realizare.
In cazul modificarii contractului SC HERA PROD SRL comunica cu clientul pentru a cadea de acord asupra modificarilor.
SC HERA PROD SRL acorda o atentie deosebita reclamatiilor primite de la clienti pe care le monitorizeaza si le trateaza conform prevederilor Controlul serviciilor neconforme si a reclamatiilor" - PG-06
Reclamatiile impreuna cu alte informatii de feed-back de la clienti colectate sub forma de chestionare, scrisori de recomandare sau scrisori de multumire de la clienii sunt analizate de conducerea SC HERA PROD SRL in scopul imbunatatirii SMC.
5.3. Trasabilitate si identificare
SC HERA PROD SRL asigura identificarea si trasabilitatea produselor proprii pe toata durata realizarii lor prin mijloace specifice.
Pentru asigurarea trasabilitatii SC HERA PROD SRL atribuie si tine sub control o identificare unica pentru fiecare contract, stagiu de instruire si document in parte.
Inregistrarile calitatii prin care se asigura identificarea si trasabilitatea produselor realizate de SC HERA PROD SRL se regasesc in capitolul Inregistrari si anexe ale procedurilor generale, specifice si instructiunilor de lucru.
5.3.1 Identificarea si trasabilitatea produsului
Pentru trasabilitatea produsului se utilizeaza ca elemente de identificare unica Bonul de lucru.
Bonul de lucru reprezinta un document imprimat care contine toate fazele procesului tehnologic specific activitatii de tricotaje si confectii .Bonul de lucru insoteste produsul pe flux si contine alaturat fazelor semnatura executantului pentru ca in cazul unei eventuale neconformitati acesta sa fie responsabil de calitatea executiei fazei sale.
La sfarsitul procesului de productie bonurile sunt centralizate intr-o situatie care se va putea compara si verifica cu raportul de productie.Dupa centralizarea lor se realizeaza si procesul de salarizare a personalului.
5.4. Monitorizarea si controlul proceselor
Organizatia monitorizeaza in mod continuu stadiul proceselor dand o importanta deosebita reactiilor si informatiilor provenite de la clienti precum si din procesul de derulare propriu-zisa a contractului.
Pentru asigurarea permanenta a calitatii produselor pe durata fluxului de fabricatie se urmareaste productia de catre DD si sefii de ateliere , prin sondaj , zilnic si in cazul depistarii neconformitatilor se intreprind actiuni corective si actiuni preventive .CTC -ul realizeaza controlul intregii comenzi functionand ca un filtru prin care trec doar produsele care indeplinesc calitativ cerintele clientului.
5.5. Evaluarea satisfactiei clientului
SC HERA PROD SRL monitorizeaza intreg spectru de informatii referitoare la satisfactia propriilor clienti cu privire la serviciile prestate de catre companie catre acestia.
Aceste informatii sunt folosite pentru imbunatatirea continua a propriilor activitati si imbunatatirea performantelor organizatiei.
Pentru inregistrarea si monitorizarea satisfactiei clientului se folosesc Chestionar evaluarea satisfactiei clientilor, cod C-03 (evaluarea serviciilor de consultanta).
6. responsabilitati
ACTIVITATI |
RESPONsABILItati |
||
DG |
RMC |
pd |
|
Inregistrarea contractelor |
x | ||
Mentinerea trasabilitatii si identificarii |
x |
||
Controlul trasabilitatii si identificarii |
x | ||
LEGENDA: DG - Director general RMC - Resposabil cu managementul calitatii RC - Responsabil contracte/ cursuri PD - Personal departamente |
7. ANEXE SI INREGISTRARI
Registrul de contracte
Chestionar evaluarea satisfactiei clientilor, cod C-03
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate