Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
Accizele
1. Sfera de aplicare, faptul generator si exigibilitatea
Accizele sunt taxe speciale de consum care se datoreaza bugetului de stat pentru productie sau import si pentru desfacerea anumitor categorii de produse, precum: bauturi alcoolice, tutun, uleiuri minerale, confectii din blanuri naturale, obiecte din cristal, bijuterii din aur si/sau din platina, parfumuri, autoturisme si ambarcatiuni pentru agrement, aparate electrocasnice, arme de vanatoare etc. Alaturat acestora, sunt impozitate productia interna de titei si de gaze naturale.
Conform Codului fiscal actual, accizele se pot grupa pe doua categorii:
accize armonizate-acele taxe speciale de consum care se datoreaza bugetului de stat pentru unele produse provenind din productia interna sau din import (bere, vin, alcool etilic, produse din tutun, uleiuri minerale, etc.);
alte produse accizabile-categorie care cuprinde marfuri precum: cafea, confectii din blanuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur si/sau din platina, autoturisme, produse de parfumerie, aparate electrocasnice.
In prezent, structura accizelor armonizate in Uniunea Europeana presupune gruparea acestora in trei mari categorii:
l accize pentru alcool si bauturi alcoolice;
l accize pentru produse energetice si electricitate;
l accize pentru tutun prelucrat.
Categoria accizelor pentru alcool si bauturi alcoolice include mai multe subcategorii: accize la bere, accize la vinuri, accize la bauturi fermentate, altele decat vinul sau berea, accize la produse intermediare.
Categoria accizelor pentru produse energetice si electricitate include: accizele la benzina, accizele la gaze naturale folosite pentru incalzitul locuintelor si accizele la electricitate.
Categoria accizelor pentru tutunul prelucrat include: accizele la tigarete, accizele la tigari de foi, accizele pentru tutunul folosit la rulatul tigaretelor si accizele la alte produse din tutun.
Potrivit Codului fiscal, accizele armonizate se datoreaza pentru trei mari categorii de produse accizabile reglementate in Uniunea Europeana:
bauturi alcoolice;
produse energetice si electricitate;
tutun prelucrat.
Faptul generator intervine in momentul producerii unora dintre produsele accizabile mentionate anterior pe teritoriul comunitar sau la momentul importului lor in acest teritoriu.
Acciza este exigibila in momentul eliberarii pentru consum sau cand se constata pierderi sau lipsuri de produse accizabile.
2. Regimul de antrepozitare
Antrepozitul fiscal este locul-aflat sub controlul autoritatii fiscale competente- unde produsele accizabile sunt fabricate, transformate, detinute, primite sau expediate in regim suspensiv, de catre antrepozitarul autorizat, in exercitiul activitatii.
Intr-un antrepozit fiscal de productie si depozitare se pot produce si depozita numai produse accizabile apartinand uneia din urmatoarele grupe de produse:
a) alcool etilic si bauturi alcoolice;
b) tutun prelucrat;
c) produse energetice;
d) aromele alimentare, extractele si concentratele alcoolice care au o concentratie alcoolica ce depaseste 1,2 % in volum.
Antrepozitarul autorizat este persoana fizica sau juridica special abilitata de autoritatea fiscala competenta pentru producerea, transformarea, primirea, detinerea si expedierea produselor accizabile, intr-un antrepozit fiscal.
Deplasarea si primirea produselor accizabile aflate in regim suspensiv este supusa unor reguli speciale. Pe durata deplasarii unui produs accizabil, acciza se suspenda daca sunt satisfacute urmatoarele cerinte:
a) delasarea are loc intre:
doua antrepozite fiscale;
un antrepozit fiscal si un operator inregistrat;
un antrepozit fiscal si un operator neinregistrat.
b) produsul este insotit de minimum 3 exemplare ale unui document administrativ de insotire;
c)ambalajul in care este deplasat produsul are la exterior marcaje care identifica tipul si cantitatea produsului aflat in interior;
d) containerul in care este deplasat produsul este sigilat corespunzator;
e) autoritatea fiscala competenta a primit garantia pentru plata accizelor aferente produsului.
3. Obligatiile platitorilor de accize
Accizele sunt venituri la bugetul de stat. Termenul de plata a accizelor este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care acciza devine exigibila. Prin exceptie, termenul de plata a accizelor este:
in cazul operatorilor inregistrati- in ziua lucratoare imediat urmatoare celei in care au fost receptionate produsele accizabile;
in cazul furnizorilor autorizati de energie electrica sau de gaz natural- data de 25 a lunii urmatoare celei in care a avut loc facturarea catre consumatorul final.
In cazul importului unui produs accizabil, care nu este plasat intr-un regim suspensiv, momentul platii accizelor este momentul inregistrarii declaratiei vamale de import.
Orice platitor de accize are obligatia de a depune lunar la autoritatea fiscala competenta o declaratie de accize, indiferent daca se datoreaza sau nu plata accizei pentru luna respectiva. Declaratiile de accize se depun la autoritatea fiscala competenta de catre platitorii de accize, in principiu pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia.
4. Regimul impozitarii altor produse accizabile
In categoria "alte produse accizabile" intra cafeaua verde, cafeaua prajita (inclusiv cea cu inlocuitori), cafeaua solubila (inclusiv amestecuri cu cafea solubila), confectiile din blanuri naturale (cu exceptia celor din iepure, oaie, capra), articolele din cristal, bijuteriile din aur sau platina (cu exceptia verighetelor), produsele de parfumerie, aparatele electrocasnice, autoturismele (inclusiv cele din import, rulate), iahturile si barcile cu motor pentru agrement.
Impozitarea acestor categorii de produse se face diferentiat, pe categorii de marfuri:
fie prin instituirea unor sume fixe pe unitatea de produs (bucata, tona, litru, hectolitru etc.);
fie prin plicarea unor cote procentuale proportionale.
Platitorii de accize pentru produsele enumerate sunt operatorii economici-persoane juridice, asociatii familiale si persoane fizice autorizate-care produc sau care achizitioneaza din teritoriul comunitar ori din afara teritoriului comunitar astfel de produse.
Pentru produsele provenite din productia interna, accizele se platesc la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care acciza devine exigibila. Pentru alte produse accizabile, provenite din teritoriul comunitar sau din import, plata accizelor se face in ziua lucratoare imediat urmatoare celei in care au fost receptionate produsele sau la momentul inregistrarii declaratiei vamale de import, dupa caz.
O categorie distincta asupra careia este instituit un impozit asemanator accizelor o reprezinta titeiul din productia interna, pentru care agentii economici autorizati datoreaza - la bugetul de stat- un impozit diferentiat, scadent la momentul livrarii produsului.
Sunt scutite de la plata acestor impozite cantitatile de titei din productia interna, exportate direct de agentii economici producatori.
La fel ca si in cazul accizelor, contribuabilii debitori ai acestui impozit au obligatia sa depuna- la autoritatea fiscala competenta- declaratii de impozit pentru fiecare luna, indiferent daca se datoreaza sau nu impozit pentru perioada respectiva.
APLICATIE REZOLVATA
Un agent economic, cu o capacitate de productie anuala care depaseste 20.000 hl, produce 100.000 sticle de bere concentratie 11 grade Plato, pentru care nivelul accizei unitare este de 0,748 euro/1 grad Plato.
Determinati valoarea accizei, stiind ca nivelul cursului de schimb este 1 euro = 3,8 lei.
Rezolvare:
Accizele armonizate sunt taxe speciale de consum care se datoreaza bugetului de stat pentru urmatoarele produse provenite din productia interna sau din import:
a) bere;
b) vinuri;
c) bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri;
d) produse intermediare;
e) alcool etilic;
f) tutun prelucrat;
g) produse energetice;
h) energie electrica.
unde:
A = cuantumul accizei datorate;
C = numarul de grade Plato continute;
K = acciza unitara;
R = cursul de schimb leu-euro;
Q = cantitatea exprimata in hectolitri.
lei
APLICATIE PROPUSA SPRE REZOLVARE
Un antrepozit fiscal livreaza spre consum 90.000 de pachete de tigarete a 20 tigarete/pachet, pret extern = 1,9 euro/pachet, iar pretul de vanzare cu amanuntul maxim declarat = 9 lei/pachet. Acciza pentru tigarete este de 16,28 euro / 1.000 tigarete + 29%, 1 euro = 3,6 lei. Acciza minima pentru tigarete = 110.419 lei / 1.000 tigarete.
Determinati acciza care trebuie virata la bugetul de stat.
Potrivit Codului fiscal, eliberarea pentru consum reprezinta:
a) orice iesire, inclusiv ocazionala, a produselor accizabile din regimul suspensiv;
b) orice productie, inclusiv ocazionala, de produse accizabile in afara regimului suspensiv;
c) orice import, inclusiv ocazional, de produse accizabile-cu exceptia energiei electrice, gazului natural, carbunelui, cocsului-daca produsele accizabile nu sunt plasate in regim vamal suspensiv;
d) utilizarea de produse accizabile in interiorul antrepozitului fiscal altfel decat ca materie prima;
e) orice detinere in afara regimului suspensiv a produselor accizabile care nu au fost introduse in sistemul de accizare;
f) receptia, de catre un operator inregistrat sau neinregistrat, de produse accizabile, deplasate de la un antrepozit fiscal dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate
Finante-banci | |||
|
|||
| |||
| |||
|
|||