Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Finante banci


Index » business » » economie » Finante banci
» Acreditivul Documentar


Acreditivul Documentar


Acreditivul Documentar

1 Definitie si caracteristici

Ca urmare a preocupari Camerei de Comert Internationale de la Paris de a a sigura la nivel international o practica uniforma in materie de plati, in Publicatia 500 este utilizat un termen de credit documentar pentru a desemna, orice angajament de plata contra documente, asumat de o banca, indiferent cum este denumit sau descris.



Prin uzanta,in literatura de specialitate s-a impus termenul de acreditiv documentar.

In general, in tranzactiile internationale exista o perioada relativ indelungata intre momentul expedierii marfurilor si momentul in care importatorul poate dispune de ele, precum si inconvenientul ca partile implicate ( importatorul si respectiv exportatorul ) nu sunt in relatii directe, si deci nu dispun de suficiente informatii relefitiare la solvabilitatea lor, ceea ce face la aparitia de interese contradictorii intre cele doua parti.

Exportatorul ar dori sa obtina contravaloarea marfurilor imediat dupa livrarea acestora, iar importatorul ar dori sa efectueze plata acestor marfuri doar dupa ce va fi intrat in posesia lor, Aceasta contradictie s-a putut rezolva doar prin interventia unui tert care, in calitatea de garant intermediar va asigura partile de indeplinirea obligatiilor lor comerciale.

Rezulta deci ca prin utilizarea acreditivului documentar exportatorul capata o certitudine absolutaa in privinta incasarii contravalorii marfurilor livrate, daca operatiunea este derulata in termenele si in conditiile solicitate de importator, iar importatorul are siguranta ca banca nu va efectua plata decat in cazul in care exportatorul a indeplinit intocmai conditiile ( clauzele ) stipulate la deschiderea acreditivului.

Acesta este, practic, principalul motiv pentru care acreditivul documentar este una dintre modalitatile de plata cele mai utilizate pentru stingerea obligatiilor care decurg din efectuarea tranzactiilor internationale.

Asadar acreditivul documentar reprezinta angajamentul asunat de catre o banca ( banca importatorul sau banca emitenta ), pe baza ordinului cumparatorului, de a varsa ( vira ) o anumita suna de bani vanzatorului ( beneficiarului ) prin intermediul altei banci, intr-un interval de timp determinat, contra remiterii documentelor care atesta faptul ca marfa a fost expediata.

2 Partile implicate in derularea unui acreditiv documentar

Din definitia prezentata mai sus rezulta ca in derularea unui acreditiv documentar sunt implicate patru parti :

Ordonatorul acreditivul documentar, care, in relatia contractuala

este importatorul beneficiar ar marfurilor, prestatiilor sau serviciilor; initieaza relatia de acreditiv documentar prin instructiunile pe care le da banci sale de a plati exportatorul ;

completeaza formularul intitulat "Ordin de deschidere a acreditivului documentar", in care precizeaza toate conditiile privind termenele si documentele conform carora banca poate efectua plata.

2. Beneficiarul acreditivului documentar, care, in relatia contractuala este :

exportatorul, prestator de servicii ;

persoana in favoarea careia banca importatorului s-a angajat la plata

persoana care incaseaza banii, daca s-au indeplint conditiile de termene si documente curpinse in textul acreditivului documentar.

3. Banca emitenta este ;

banca importatorului care, la solicitarea ordonatorului, isi asuma in scris angajamentul ferm de plata, in anumite conditii de termene si documente, in favoarea exportatorului .

banca platitoare, daca acreditivul documentar este domiciliat in ea.

Banca corespondenta ( situata de regula in tara exportatorului ) este banca prin care banca emitenta transmite textul acreditivului documentar sper a fi comunicat beneficiarului (exportatorului) si poate fi ;

a)      Banca notificatoare - in situatia in care plata are loc la banca emitenta sau o terta banca.

Are urmatoarele obligatii:

sa anunte exportatorul de deschiderea acreditivului documenatar

sa primeasca de la exportator documentele si sa le transmita bancii platitoare;

sa primeasca un comision " de notificare"

b)      Banca platitoare - in situatia in care acreditivul documentar este domiciliat la ea, are urmatoarele obligatii :

sa plateasca documentele prezentate de exportator, in stricta concordanta cu termenele si conditiile acreditivului documnetar

sa remita documentele bancii emitente.

Banca trasa / acceptata - in situatia in care plata urmeaza sa se faca prin cambii trase asupra sa .

Banca trasa are urmatoarele obligatii :

sa primeasca documentele si cambiile de la exportator ;

sa accepte cambiile si sa le restituie exportatorului :

sa remita documentele importatorului sau bancii emitente :

sa achite la scadenta cambile beneficiarului :

aa incaseze comisionul de accept / plata documente.

Banca negociatoare - in situatia in care se utilizeaza o cambie trasa asupra bancii emitente si o alta banca este insarcinata cu negocierea platii.

Banca negociatoare are urmatoarele atributii :

preia documentele de la exportator:

achita aceste documente:

remite documentele bancii emitente:

incaseaza comisionul de negociere.

Banca confirmatoare - atunci cand, la angajamentul de plata al bancii emitente, se adauga propiul ei angajament, egal ca valoare si conditii.

efectueaza plata, in cazul in care banca emitenta nu-si onoreaza angajamentul.

Incaseaza comisionul de confirmare

3 Elementele acreditivului documentar

Conform celor precizate anterior, acreditivul documentar constituie un mijloc de siguranta si control reciproc, avand drept scop sa asigure pe vanzator ca va incasa contravaloarea marfurilor livrate, daca a efectuat livrarea in termenele si condtiile stabilite de cumparator.

Principalele elemente ale unui acreditiv documentar sunt urmatoarele :

denumirea si sediul banci care deschide acreditivul documentar

denumirea si sediul ordonatorului

denumirea si sediul beneficiarului

termenul de livrare al marfurilor

termenul de valabilitate al acreditivului documentar si locul unde acesta expira

valoarea acreditivului si valuta in care aceasta este exprimata, precum si documentele in baza carora se face plata

denumirea marfii cu mentionarea principalelor ei caracteristiti si a documentelor care fac dovada livrarii

confirmarea acreditivului documentar

felul acreditivului

momentul deschiderii acreditivului, moment foarte important pentru exportator, intrucat acesta nu livreaza marfa inainte de a fi anuntat cu privire la deschiderea acreditivului. La deschiderea unui acreditiv documentar, cumparatorul da ordin bancii sale sa deschida un acreditiv in favoarea vanzatorului prin intermediul unei banci corespunzatoare, de regula, banca vanzatorului. Intarzierea deschiderii acreditivului trebuie consemnata prin inscrierea unei clauze corespunzatoare, cu efect de penalizare, in contractul de vanzare.

Deschiderea acreditivului documentar se face, de regula, prin sistemul SWIFT. Succesiunea momentelor deschiderii acreditivului documentar sunt urmatoarele:

incheierea contractului dintre vanzator si cumparator, prin care partile convin modalitatea de plata :

importatorul da ordin banci sale sa deschida un acreditiv documentar la dispozitia exportatorului. "Ordinul de deschidere a acreditivului documentar" trebuie sa cuprinda, in mod, obligatoriu, toate conditiile de termene si documente care trebuie indeplinite de exportator pentru a i se efectua plata:

deschiderea acreditivului documentar consta in elaborarea unui inscris prin care banca emitenta se angajeaza ferm la plata in favoarea exportatorului, document care este transmis bancii acestuia:

notificarea exportatorului se face de catre banca sa, care il anunta pe acesta de deschiderea acreditivului si ii remite documentul primit.

4 Clasificarea acreditivului documentar

Acreditivul documentar poate fi clasificat dupa mai multe criterii, astfel:

Dupa forma, acreditivului documentar poate fi:

revocabil

irevocabil, care la randul sau, poate fi:

- neconfirmat:

- confirmat

Acreditivul documentar revocabil poate fi modificat sau anulat de banca emitenta in orice moment, fara nici o avizare prealabila a beneficiarului, dar, tinand cont, de riscurile pe care le comporta acest tip de acreditiv, este foarte rar utilizat.

Acreditivul documentar irevocabil presupune angajamentul ferm al bancii emitente de a efectua plata in favoarea beneficiarului, conditionat de prezentarea documentelor in stricta conformitate cu termenii si conditiile stipulate in acreditiv. Un astfel de acreditiv nu poate fi modificat sau anulat de coordonator fara acordul bancii emitente, banca confirmatoare ( daca este cazul ) si al beneficiarului.

Acreditivul documentar irevocabil presupune ca banca emitenta, prin angajamentul sau, luat la deschiderea acreditivului, isi asuma intreaga responsabilitate privitoare de plata.

Acreditivul documentar irevocabil confirmat este acela care, pe langa angajamentul ferm al banci emitente, mai include si un angajament de plata, independent si ferm, al unei terte banci, denumita banca confirmatoare. Aceste situatii apar in cazul in care importatorul deschide acreditivul la o banca locala necunoscuta, cu care el este in legaturi de afaceri, iar exportatorul solicita in mod expres ca acest acreditiv sa fie confirmat de o banca importanta.

In concluzie, un acreditiv documentar irevocabil semnifica pentru beneficiar o certitudine privind plata, cu conditia ca documentele prezentate sa fie in stricta concordanta cu termenii si conditiile din acreditiv.

Dupa modul de utilizare, acreditivele pot fi:

cu plata la vedere:

cu plata diferita

cu plata prin acceptare

cu plata prin negociere

Acreditivul documentar cu plata la vedere este acel acreditiv, care, in momentul prezentarii de catre exportator a documentelor, la banca platitoare, este platit imediat.

Referitor la aceasta modalitate de plata, trebuie facute totusi anumite precizari:

Plata se face numai dupa ce banca a efectuat controlul documentelor si a constatat stricta concordanta a acestora cu termenii si conditiile acreditivului documentar.

Daca banca platitoare nu este situata in tara exportatorului, controlul si plata documentelor se face numai dupa ce acestea au ajuns la ea in cadrul valabilitatii acreditivului documentar:

Bancile nu platesc documente neconformate cu termenii si conditiile din acreditiv, deci in textul acreditivului trebuie sa se gaseasca precizarea " plata la vedere"

Acreditivul documentar cu plata diferita (amanata) este acel acreditiv in care plata documentelor nu se face in momentul prezentarii acestora la banca, ci la o data ulterioara, mentionata in mod expres in textul acreditivului documentar. De regula acesta plata diferita se efectueaza la 30 - 60 de zile fata de momentul prezentarii documentelor la banca platitoare.

Acreditivul documentar cu plata prin acceptare este utilizat cu precadere in cazul exportaturilor pe credit. Astfel, odata cu documentele exportatorul prezinta bancii si o cambie, sau un set de cambii, trase asupra bancii indicate in textul acreditivului documentar, cu anumite scadente. Banca accepta cambiile, devenind astfel debitor cambial principal. La scadenta, exportatorul prezinta bancii acceptante cambia, iar acesta le achita. Bineanteles exportatorul are posibilitatea de a vinde cambile, inainte de data scadentei acestora, contra unei taxe.

Acreditivul documentar cu plata prin negociere ( cunoscut si sub denumirea de scrisoare comerciala de credit ) presupune prezentarea de catre beneficiar a documentelor insotite de una sau mai multe cambii ( dupa caz ) trase asupra bancii emitente.

Dupa clauzele speciale pe care le contine:

transferabil:

revolving:

cu clauza rosie;

de compensatie;

subsidiar:

cesionar

Acreditivul documentar transferabil. Inserarea acestei clauze in textul acreditivului documentar da dreptul beneficiarului acelui acreditiv documentar sa solicite bancii trasnferatoare sa faca respectivul acreditiv documentar utilizabil in totalitate, sau partial, pentru unul sau mai multi beneficiari secundari. Un astfel de acreditiv documentar este utilizat, in general, in operatiunile de intermediere, cand, in calitatea de beneficiar al acreditivului documentar apare un intermediar, iar calitatea de beneficiar secundar apare exportatorul real.

Acreditivul documentar revolving se caracterizeaza prin faptul ca valoarea acreditivului documentar este reintregita automat, pe masura efectuarii platilor, pana la un anumit plafon, in functie de fiecare livrare. Acest tip de acreditiv este utilizat cu precadere in contractele de valori mari, cu livrari esalonate in timp.

Acreditivul documentar cu clauza rosie. Prin inserarea acestei clauze in textul acreditivului documentar, banca platitoare este autorizata sa faca o plata in favoarea beneficiarului, inainte ca acesta sa prezinte documentele privitoare la exploatarea marfii.

Acreditivul documentar de compensatie se caracterizeaza prin inserarea in textul acreditivului documentar a unei clauze ce nu permite utilizarea acreditivului documentar de export decat in corelatie cu un acreditiv documentar de import. Prin urmare, prin combinarea a doua acreditive documentare cu astfel de clauze, partenerii care deruleaza operatiuni prin contrapartida sau in compensatie se asigura ca in cazul in care unui dintre ei nu va livra marfa in compensatie, va fi platit de banca emitenta, respectiv va primi echivalentul marfurilor nelivrate in compensatie.

Acreditivul documentar subsidiar. In acest caz, cu toate ca denumirea este unica, este de fapt vorba de doua acreditive documentare : unul de import al unei marfi, iar altu de export al aceleiasi marfi, ambele domiciliate la aceeasi banca, respectiv banca intermediarului operatiunii.

Practic, realizarea unei operatiuni back-to-back presupune:

1 corelarea valorica, si din punct de vedere al termenelor, de catre firma intermediara, a acelor doua acreditive documentare. Astfel:

- acreditivul documentar de export are o valoare si un pret unitar mai mare si o valabilitate mai indelungata:

- acreditivul documentar de import are o valoare si un pret unitar mai mic si o valabilitate mai scurta.

2 confidentialitatea operatiunii, exportatorul real necunoscand cine este importatorul final;

3 documentele cerute exportatorului real trebuie sa fie "strict neutre si emise la ordinul bancii intermediarului;

4 ambalajul si marcajul marfii trebuie sa fie de asemenea "strict neutre;

5 documentele privitoare la marfa sunt schimbate de initiatorul operatiuniila banca sa;

6 acordul bancii de a accepta o astfel de operatiune.

Acreditivul documentar cesionar. In acest caz, beneficiarul acreditivului documentar are dreptul ca o parte a acestuia, deschis in favoarea sa, sa o cesioneze unui tert - beneficiarul cesiunii - , cel mai adesea exportatorului real al marfii.

Din punct de vedere al domicilierii

acreditive domiciliate in tara vanzatorului

acreditive domiciliate in tara cumparatorului

acreditive documentare intr-o terta tara.

In principiu prin domicilierea acreditivului documentar se intelege locul prezentarii documentelor, respectiv tara, orasul si in ultima instanta banca la ghiseele careia urmeaza sa aiba loc plata contravalorii marfurilor. Domicilierea acreditivului documentar este convenita intre parteneri in cadrul contractului comercial international si preluata ca atare de ordonatorul in dispozitia de deschidere a acreditivului documentar.

Acreditivul documentar domiciliat in tara exportatorului semnifica un acreditiv documentar in baza caruia exportatorul prezinta documentele pentru plata la o banca desemnata in acreditivul documentar din tara sa.

Locul platii este deosebit de important, din mai multe puncte de vedere, iar domicilierea acreditivului documentar in tara exportatorului prezinta pentru acesta urmatoarele avantaje :

1 domicilierea acreditivului documentar in tara exportatorului inseamna pentru acesta o grabire a momentului incasarii, egala cu timpul de curier al documentelor, daca domicilierea ar fi fost in tara importatorului. De exemplu in cazul exporturilor din Romania daca domicilierea acreditivelor este in strainatate, timpul de curier al documentelor difera, in functie de zona geografica, intre 10 si 40 de zile :

2 banca platitoare sau banca unde este domiciliat acreditivul este in masura sa decida asupra conformitatii documentelor cu conditiile stipulate in cadrul acreditivului documentar. Astfel, pentru orice plata efectuata de banca platitoare pentru documentele in neregula, aceasta banca, va raspunde fara de banca emitenta si ca atare, risca sa nu i se mai ramburseze plata facuta pe baza unor astfel de documente ;

3 reglementarea tuturor litigiilor privind neexecutarea obligatiilor ce decurg din derularea acreditivului documentar se va face potrivit legislatiei din tara unde acesta este domiciliat ;

4 domicilierea acreditivului documentar in tara exportatorului prezinta pentru acesta si avantajul evitarii riscului ca documentele sa se piarda pe parcursul postal ;

5 domicilierea acreditivului documentar in tara exportatorului constituie si o sura de venit valutar, intrucat, in conformitate cu prevederile Publicatiei 500, comisioanele si spezele bancare cad in sarcina ordonatorului, daca in acreditivul documentar nu s-a precizat astfel.

Prin acreditiv documentar domiciliat in tara importatorului se intelege acel acreditiv documentar in baza caruia exportatorul poate incasa contravaloarea marfurilor exportate, prin prezentarea documentelor precizate in cadrul acreditivului documentar, la ghiseele bancii importatorului.

In practica, documentele se transmit pe canal bancar, respectiv exportatorul le depune la banca sa, care face doar serviciul de a transmite bancii platitoare. Dupa ce banca platitoare verifica documentele, daca sunt in buna regula, efectueaza plata, transmitand tot pe canal bancar banii.

Dar domicilierea acreditivului documentar in tara importatorului prezinta pentru exportator urmatoarele dezavantaje :

intarzierea incasarii contravalorii marfurilor, corespunzator intervalului de timp necesar parcursului documentelor si, in sens invers, al banilor.

pregatirea si expedierea documentelor, cerute in deschiderea acreditivului documentar trebuie sa fie realizate in timp util, astfel incat acesta sa ajunga la banca platitoare in cadrul valabilitatii acreditivului documentar dat fiind faptul ca valabilitatea sa expira la ghiseele bancii platitoare, deci in strainatate.

In cazul in care documentele nu sunt in buna regula posibilitatea corectarii lor este foarte redusa si necesita timp si corespondenta suplimentare, ceeea ce duce la intarzieri suplimentare in incasarea banilor.

5 Documente prevazute in acreditivul documentar

Orice acreditiv documentar trebuie sa precizeze in mod foarte clar si precis documentele contra carora se va efectua plata, respectiv acceptarea sau negocierea.

In acest sens fiecare document solicitat va fi denumit in mod clar si in stransa concordanta cu specificul tranzactiei in ansamblu.

Documentele cerute prin acreditiv documentar pot fi impartite in doua categorii :

1 documente principale : factura comerciala, documentul de transport si certificatul de asigurare;

2 documnte secundare : certificatul de origine, lista de colete/ greutate, certificatul de calitate, buletinul de analize etc. Ordonatorul va preciza in cererea sa de deschidere a acreditivului documentar ce date si ce informatii trebuie sa contina aceste documente si cine anume va trebuie sa le emita / semneze.

Factura comerciala este un document contabil, in forma tipizata, prin care vanzatorul fixeaza pretul marfii pentru cumparator.

In practica factura comerciala este emisa de exportator imediat dupa expedierea marfurilor, in baza documentelor de transport si a celorlalte documente care privesc expeditia. Importanta facturii comerciale decurge din urmatoarele considerente :

este actul primar in baza caruia opereaza in evidentele lor contabile atat vanzatorul, cat si cumparatorul iar bancile il trateaza ca document de referinta la controlul documentelor.

Permite identificarea valorii de ansamblu a marfurilor vandute, cuprinzand de regula toate precizarile referitoare la : denumirea marfii, sortiment, calitate , cantitate, pret unitar. cheltuieli determinate de conditia de livrare a marfurilor, respectiv costul transportului dupa caz.

Este cel mai important document comercial in cazul unei plati documentare, intrucat trebuie sa corespunda instructiunilor de ansamblu, din deschiderea acreditivului documentar, privitor la marfa.

Sintetizand, factura comerciala trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente :

denumirea si sediul exportatorului

denumirea si sediul importatorului

locul si data emiterii

descrierea marfii

pretul unitar al marfii

costul trasnportului si al asigurarii

conditia de livrare

totalul sumei de incasat de la exportator

numarul si tipul coletelor

continutul coletelor

marcajul si numerotarea coletelor

numarul licentei de export sau a celei de import ( daca este cazul)

semnatura exportatorului.

Documentul de transport este un inscris prin care vanzatorul face dovada expedierii sau preluarii sper expediere a marfii, la o anumita data si la o anumita destinatie. In general, documentul de transport este tipizat si difera in functie de modalitatea de trasnport aleasa.

1 in cazul transportului maritim, documentul de trasnport solicitat este conosamentul maritim. Acest document contine confirmarea ca marfa a fost acceptata de armator in conformitate cu descrierea prezentata, ca nu a fost avariata si ca este ambalata corespunzator pentru trasnportul maritim:

2 in cazul trasnportului rutier, documentul de transport solicitat este scrisoarea de trasura rutiera ( CMR );

3 in cazul transportului fluvial, documetul de transport solicitat este scrisoarea de trasura fluviala

4 in cazul transport feroviar, documentul de transport solicitat este scrisoarea de trasura feroviara, si asa mai departe.

Certificatul de asigurare este documentul care atesta intelegerea prin care asiguratul se angajeaza sa o plateasca o anumita suna de bani cuvenite, trebuie sa fie, in mod obligatoriu, cel specificat in cerintele acreditivului documentar.

Sunt necesare unele precizari in legatura cu acest document :

pentru conditia de livrare CIF, obtinerea acetui document cade in sarcina beneficiarului acreditivului documentar ;

pentru celelelate conditii de livrare, obtinerea acetui document cade in sarcina ordonatorului acreditivului documentar

pentru asigurarea operatiunii, este intotdeauna necesar ca data emiterii documentului de asigurare sa preceada data expedierii marfii, deoarece intre momentul incarcarii marfii pe vas sau momentul expedierii si momentul asigurarii pot interveni evenimente care pericliteaza marfa acestea nefiind asigurata in acest interval de timp.

In concluzie, certificatul de asigurare trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente

denumirea, sediul si semnatura autorizata a companiei de asigurare:

denumirea si sediul asiguratului:

descrierea tipurilor de asigurare acoperite prin certificatul respectiv:

suma asigurata:

descrierea marfurilor asigurate. Aceasta descriere trebuie sa fie identica cu cea din factura comerciala si din acreditivul documentar:

locul unde se solicita incasarea asigurarii, in caz de producere a unuia sau mai multora din riscurile acoperite prin certificatul respectiv:

declaratia sub semnatura a asiguratorului:

data emiterii.

Certificatul de origine este documentul care face dovada proveninentei marfii, document pe care cumparatorul il utilizeaza la operatiunea de vamuire, avand astfel posibilitatea de a obtine eventuale scutiri sau reduceri de taxe vamale, daca legislatia vamala prevede aceste posibilitati..

6 Derularea platii prin acreditiv documentar

Plata prin acreditiv documentar face parte integranta din ansamblul relatiilor comerciale si din constructia financiara a unei afaceri.

Succesiunea momentelor derularii unei parti pe baza de acreditiv documentar este urmatoarea :

Momentul 1 :

exportatorul propune unui importator potential o marfa cu plata prin acreditiv documentar:

importatorul accepta oferta de marfa si plata prin acreditivul documentar

importatorul comanda marfa sau incheie cu exportatorul un contract comercial international:

importatorul ordona bancii sale deschiderea acreditivului documentar:

Momentul 3:

exportatorul livreaza marfa in conditiile stabilite :

exportatorul depune la banca platitoare documentele care atesta livrarea marfii, in vederea incasarii contravalorii acesteia.

Incasarea sumei prevazute de catre exportator nu se face in mod automat, doar in virtutea existentei unui acreditiv documentar deschis in favoarea sa de catre importator. Exista o serie de conditii, foarte stricte, a caror neindeplinire de catre exportator poate duce la decaderea din dreptul de a incasa acreditivul documentar. Printre motivele care pot determina astfel de sitautii, enumeram:

depasirea termenului de livrare a marfurilor:

nerespectarea conditiilor de livrare:

neconcordanta datelor curpinse in documentele transmise sper plata cu documentele prevazute in ordinul de deschidere a acreditivului documentar:

nedepunerea la banca a intregului set de documente convenit:

omiterea din documentele transmise sper plata a unor elemente importante:

intocmirea eronata a unor documente:

depasirea termenului de valabilitate a acreditivului:

renuntarea de catre importator la marfa contractata:

nerespectarea valutei prevazute in contract pentru efectuarea platii;

falimentul uneia din bancile implicate in derularea acreditivului documentar;

nedaterea sau neavizarea certificatului de origine;

lipsa licentei de export sau a celei de import.

Exista insa si cazuri in care banca platitoare, estimand ca efectuarea platii nu va produce prejudicii importatorului, plateste "sub rezerva", importatorul fiind unicul in masura sa ridice sau nu rezervele exprimate de banca. Aceste rezerve ale bancii platitoare sunt comunicate si firmei exportatoare.

Concret, succesiunea derularii platilor prin acreditiv documentar depinde de timpul acreditivului documentar utilizat, conform celor convenite intre exportator si importator prin contractul de vanzare-cumparare incheiat.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate