Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Finante banci


Index » business » » economie » Finante banci
» Cambia ( trata )


Cambia ( trata )


Cambia ( trata )

Reprezinta un inscris care contine ordinul neconditionat dat de o persoana ( tragatorul ) altei personae ( trasul ) , de a plati o anumita suma unei a treia personae ( beneficiarul ) , la un termen ( scadenta) si intr-un anumit loc . Cambia serveste ca instrument de plata , tragatorul avand de incasat o anumita suma de bani de la tras si , totodata , are de achitat o datorie fata de o terta persoana - beneficiarul . Deoarece plata se face de obicei , la un anumit interval de la emiterea cambiei , aceasta indeplineste si functia de instrument de credit .

Cambia contine urmatoarele elemente : denumirea de cambie in limba in care este redactat inscrisul ; ordinal neconditionat de a plati o suma determinata ( exprimata in cifre si litere ) ; indicarea termenului de plata ( scadenta) , care poate fi exprimat ca data calendaristica fixa , la un anumit numar de zile de la data emiterii cambiei ( de regula 30 , 60 , 90 , 180 zile ) , la vedere sau la un anumit interval de la prezentare spre acceptare ; numele si adresa trasului ; denumirea si adresa beneficiarului ; locul efectuarii platii ; data si locul emiterii ; semnatura tragatorului , cuprinzand numele de familie in intregime . De la aceste prevederi se admit urmatoarele exceptii : daca nu se mentioneaza scadenta , cambia este platita la vedere ( in ziua prezentarii) ; daca nu este mentionat locul emiterii acesta este considerat domiciliul tragatorului .



Emiterea cambiei da nastere la anumite raporturi intre persoanele participante , se creaza un raport juridic prin care tragatorul se obliga fata de beneficiar sa-l determine pe tras sa plateasca suma prevazuta in trata .

Acceptarea cambiei Trasul are ordin din partea tragatorului sa efectueze plata dar devine obligat cambial numai in mementul in care accept cambia . Prin acceptare , trasul devine debitorul principal , el fiind obligat cambial , solidar cu tragatorul , girantii si avalistii . Trasul isi ia sarcina " sa plateasca" , iar ceilalti obligati cambial isi asuma obligatia de a face "sa se plateasca" in mod efectiv , ei platind numai in cazul in care debitorul principal , trasul , nu isi onoreaza plata .

Avalizarea In situatia in care tragatorul nu este sigur de solvabilitatea trasului , se poate apela la o garantie ( denumita "aval" sau "pentru garantie" ) , urmate de semnatura avalistului si data .Avalistul este , de obicei , o banca ce se obliga sa faca plata daca trasul nu va achita suma respectiva la scadenta , aceasta operatiune evidentiand rolul cambiei de instrument de garantare a platii , intarit prin posibilitatea avalizarii.

Andosarea Transmiterea cambiei prin gir sau andosare se face printr-o dispozitie scria pe cambie de catre beneficiarul acesteia , catre tras , care urmeaza sa plateasca suma aratata in titlu , la ordinul persoanei care o indica , la locul si data mentionata in cambie . Andosarea are loc atunci cand beneficiarul ( girantul ) , la randul sau este debitor fata de o alta persoana ( giratorul ) cu aceeasi suma .

Scontarea este operatiunea prin care posesorul cambiei obtine de la o banca comerciala , inainte de scadenta , suma inscrisa pe titlu ( valoarea nominal ) , diminuata cu dobanda aferenta sumei din acel moment pana la scadenta , plus un comision al bancii , denumit valoarea de scont .

Rescontarea presupune ca bancile comerciale sa preschimbe cambiile ce le detin in bani , la banca centrala care percepe taxa oficiala a scontului , influentand astfel nivelul general al ratei dobanzii .

Forfetarea consta in vinderea de cambii , indiferent de scadenta , unor institutii specializate care , spre deosebire de bancile comerciale , la scontare preiau riscurile de neplata de catre debitor. Taxa de forfetare este superioara celei de scont , iar operatiunea presupune si transmiterea documentelor care sa asigure incasarea fara dificultati a cambiei ( diferite autorizatii ) .

1 Plata cambiei     Cambia trebuie prezentata la plata in ziua scadentei sau in una din cele doua zile lucratoare care urmeaza scadentei . Cambia scadenta la vedere poate fi prezentata la plata in termen de un an de la data emiterii . Trasul care plateste are dreptul sa pretinda de la beneficiar trata cu mentiunea "achitat semnata de acesta . Daca trasul vrea sa faca o plata partiala , beneficiarul nu poate refuza plata , fiind obligat sa mentioneze pe trata suma primita si sa dea chitanta trasului . Regresul , in caz de refuz de acceptare sau de plata a tratei , este dreptul beneficiarului de a actiona impotriva tragatorului si a celorlalti semnatari ai documentului respective ( andosatori si avalisti ) la scadenta , in conditiile in care trasul refuza plata inainte de scadenta , acceptarea totala sau partiala sau daca intervine falimentul trasului ori cel al tragatorului .

Prescriptia Actiunea in justitie contra trasului care a acceptat cambia , se prescrie in termen de 3 ani de la data scadentei . Actiunea beneficiarului impotriva celorlalti semnatari se prescrie in termen de un an de la data protestului adresat in timp util sau de la scadenta in cazul unei cambia cu clauza "fara protest" . Actiunea unui andosator contra altuia sau impotriva tragatorului se prescrie in termen de 6 luni de la data cand acestia au platit sau au fost actionati in justitie . Actele de intrerupere a curgerii termenului de prescriptie nu au efect decat in privinta celui care le-a efectuat .

In comertul international , exportatorul apare , de regula in calitate de tragator si eventual beneficiar , iar importatorul - de tras . Daca trasul nu onoreaza cambia , ultimul posesor ( beneficiar ) are dreptul de regres ( recurs ) asupra tuturor girantilor anteriori avalistului , inclusiv tragatorului , care sunt solidari , raspunzatori fata de el . Recursul merge pana la declararea starii de faliment si executarea silita prin vanzarea bunurilor . Daca ultimul posesor al cambiei doreste sa incaseze contravaloarea acesteia inainte de scadenta , o va sconta unei banci comerciale .





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Finante-banci


Comert
Finante banci
Merceologie






termeni
contact

adauga