Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Finante banci


Index » business » » economie » Finante banci
» Cecul


Cecul


Cecul

Cecul este un ordin scris dat de o persoana unei banci la care persoana respectiva are un disponibil in cont de a platii o suma de bani determinata unui tert , beneficiarul cecului .

In acest sens , ordonatorul foloseste un formular tipizat , pus la dispozitie de catre banci pentru titularii de conturi de cecuri .

Principala functie a cecului este cea de mijloc de plata . Debitorul unei plati trage un cec in favoarea creditorului , acesta din urma putand incasa contravaloarea cecului de la banca emitentului . In acest caz , cecul poate fi nominativ ( se indica numele beneficiarului si se face mentiunea " nu la ordin" caz in care va fi platit numai persoanei indicate pe cec ) , " la ordin" ( se transmite prin andosare si este platit ultimului beneficiar indicat pe cec ) sau la purtator ( fara includerea numelui beneficiarului , cel care-l detine putandu-l incasa .



Cecul poate fi utilizat si pentru obtinerea de numerar de la banci ( atunci emitentul trage un cec pe numele sau ) , ca si pentru amanarea platii ( credit pe termen scurt din momentul nasterii obligatiei de plata pana cand cecul este efectiv incasat ) .

Utilizat pe scara larga in tarile cu economie avansata ( in anii 80 mai mult de 90% din platile interne erau reglate in SUA prin cec ) , cecul este utilizat in platile internationale in special in turism . La noi , cadrul legal al platii prin cec este dat de Legea 54 / 1934 asupra cecului , modificata prin legea nr. 83 / 1994 .

1 Circuitul cecului

Circuitul cecului implica ordonatorul , beneficiarul si banca sau bancile care deruleaza operatiunile de plata . In principiu , un cec nu poate fi tras ( emis ) , decat daca ordonatorul are disponibil in cont pentru a acoperii plata , respectiv daca are un provizion . In caz contrar , cecul este fara acoperire, iar tragerea unui astfel de cec este , in cele mai multe tari , sanctionata ca infractiune .

Banca exportatorului intra in relatii cu banca importatorului pentru efectuarea platii : astfel , in cazul unui cec primit de un exportator roman si platibil la New-York exportatorul depune cecul la banca sa , care il trimite la banca americana ; aceasta din urma verifica cecul si efectueaza viramentul catre banca exportatorului , care crediteaza contul exportatorului . Datorita acestui circuit , intre momentul primirii cecului si cel al creditarii contului pot trece 3-4 saptamani . Acest termen poate fi considerabil redus prin utilizarea transferului electronic de fonduri ( electronic funds transfer sau EFT )

Cecului ii este asociat , de regula , un anumit termen pana cand acesta trebuie sa fie prezentat spre incasare , acesta incepand de la data emisiunii indicata pe document .

Pe langa avantajele sale ( utilizare simpla , operativitate ) cecul prezinta si o serie de riscuri ( nu ofera garantia impotriva riscurilor comerciale , poate fi fara acoperire ) . In vederea cresterii Sigurantei platii prin cec se pot avea in vedere :

Solicitarea platii prin cec in avans

Solicitarea unui cec inainte de expedierea marfii este frecvent utilizata , mai ales de catre exportatorii din Extremul Orient si SUA . In Europa , metoda este mai putin folosita , data fiind expresia negativa pe care o poate creea in ochii importatorilor .

Cecul certificat

Pentru acoperirea riscului de neplata , creditorul poate solicita clientului sau sa emita un cec garantat de catre banca sa . Prin inscrierea mentiunii " certificat" pe formularul de cec banca garanteaza existenta provizionului in contul ordonatorului .

Cecul bancar

Acest tip de cec prezinta cele mai mari garantii privind plata . El este emis de catre banca exportatorului pe contul sau .

Cecul barat

Denumit astfel datorita faptului ca prezinta doua bare paralele pe fata formularului de cec , acesta este decontat intre banci prin virament ; el nu poate fi platit in numerar . Daca intre cele doua bare se precizeaza numele unei banci ( barare speciala ) , cecul nu poate fi platit decat la acea banca in contul curent al beneficiarului .

Cecul barat nu poate fi andosat spre deosebire de cecul nebarat care circula de la o persoana la alta prin gir.

Eurocecurile ( cecurile cu legitimatie de garantie ) reprezinta un gen de cecuri la care au aderat majoritatea tarilor europene . Specificul lor consta in faptul ca banca emitenta elibereaza odata cu carnetul de cecuri si o carte de garantie . Aceasta din urma cuprinde o serie de date ( nr. de cont , numele beneficiarului ) care permite o mai mare securitate si totodata garanteaza bancii platitoare incasarea banilor de la banca emitenta .





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Finante-banci


Comert
Finante banci
Merceologie






termeni
contact

adauga