Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
Impozitele instituite in majoritatea statelor lumii sunt caracterizate prin eterogenitatea lor determinata de deosebirile care privesc atat trasaturile de forma, cat si de continut. Pentru a observa mai usor efectele diferitelor categorii de impozite pe plan economic, social si politic, se impune cu necesitate gruparea acestora pe baza unor criterii stiintifice.
1. Dupa principalele trasaturi de fond si de forma, impozitele se impart in:
a. impozite directe;
b. impozite indirecte.
Aceasta este cea mai importanta grupare a impozitelor, atat din punct de vedere teoretic, cat si din punct de vedere practic.
a. Impozitele directe se stabilesc nominal in sarcina unor persoane fizice si/sau juridice, in functie de veniturile si/sau averea acestora si pe baza cotelor de impozit prevazute de lege. Ele se incaseaza direct de la contribuabili la anumite termene dinainte stabilite. In functie de criteriile care stau la baza asezarii lor, impozitele directe se pot grupa in impozite reale si impozite personale.
Impozitele reale se caracterizeaza prin aceea ca se stabilesc in legatura cu anumite obiecte materiale (de exemplu pamantul, cladirile, fabricile, magazinele etc.) facandu-se abstractie de situatia personala a subiectului impozabil. Ele mai sunt denumite si impozite obiective sau pe produs, deoarece se asaza asupra produsului sau venitului brut al obiectului impozabil, fara a se tine cont de situatia subiectului impozabil.
Impozitele personale tin cont, in primul rand, de situatia personala a subiectului impozabil, motiv pentru care se mai numesc si impozite subiective.
In raport de materia impozabila vizata, impozitele personale imbraca forma impozitelor pe venit (care pot fi impozite pe venitul persoanelor fizice si impozite pe venitul persoanelor juridice) si impozitelor pe avere (impozite asupra averii propriu-zise; impozite pe circulatia averii; impozite pe cresterea averii).
b. Impozitele indirecte nu se stabilesc direct si nominativ asupra subiectului impozabil, ci se asaza asupra vanzarii bunurilor (de consum, de lux etc.) si serviciilor (de transport, hoteliere, spectacole etc.). Daca impozitele directe vizeaza venitul si/sau averea, impozitele indirecte vizeaza cheltuirea acestora. Dupa formele de manifestare, impozitele indirecte pot fi grupate astfel: taxe de consumatie sau accize, monopoluri fiscale, taxe vamale si taxe de inregistrare si de timbru.
2. Dupa obiectul impunerii deosebim:
impozite pe venit;
impozite pe avere;
impozite pe cheltuieli.
Daca impozitele pe venit si impozitele pe avere vizeaza existenta acestora, impozitele pe cheltuieli vizeaza tocmai cheltuirea veniturilor si a averilor.
3. Dupa scopul urmarit la introducerea lor, impozitele se grupeaza in:
impozite financiare (cu caracter fiscal);
impozite cu caracter de ordine
Impozitele financiare sunt instituite in vederea realizarii de venituri pentru acoperirea cheltuielilor statului. In aceasta categorie se includ: impozitele pe venit, taxele de consumatie s.a.
Impozitele de ordine sunt introduse, in primul rand, pentru limitarea unei actiuni sau in vederea atingerii unui tel care nu are caracter fiscal. Astfel, prin instituirea unor taxe ridicate la vanzarea bauturilor alcoolice si a tutunului se urmareste limitarea consumului acestora avand in vedere efectul lor nociv asupra organismului uman.
4. Dupa frecventa cu care se incaseaza la bugetul statului impozitele pot fi:
permanente, cand se incaseaza periodic (de regula anual) la bugetul statului;
incidentale sau intamplatoare, cand se instituie si se incaseaza o singura data (de exemplu impozitul pe substanta averii sau pe castigul exceptional de razboi).
5. Dupa aria de cuprindere a materiei impozabile deosebim:
impozite analitice;
impozite sintetice.
Impozitul analitic este un impozit asezat asupra elementelor unui patrimoniu sau asupra unei operatii izolate, respectiv asupra unei singure categorii de venit denumita cedula.
Impozitul sintetic este asezat asupra unui ansamblu de operatiuni sau de venituri si consta in impunerea acestui ansamblu de operatiuni sau de venituri o singura data.
Impozitul analitic este cel mai adesea asezat in cote proportionale, pe cand impozitul sintetic este stabilit, de regula, in cote progresive. Impozitele sintetice sunt cele mai neutre, din punct de vedere economic, si au un randament fiscal mai bun decat impozitele analitice.
6. Dupa institutia care le administreaza, in statele de tip federal intalnim: impozite federale, impozite ale statelor (provinciilor) membre ale federatiei si impozite locale, iar in statele de tip unitar deosebim: impozite ale administratiei centrale de stat si impozite ale colectivitatilor locale.
Impozitele mai pot fi grupate si dupa alte criterii, astfel:
dupa modul de asezare (impozite specifice si impozite ad-valorem);
dupa tipul cotelor de impunere utilizate (impozite proportionale, impozite progresive, impozite regresive);
dupa modul de stabilire al sarcinii fiscale (impozite de repartitie si impozite de cotitate) etc.
4. Principiile de politica financiara
Din punct de vedere al politicii financiare, la introducerea unui nou impozit, se urmareste ca acesta sa se caracterizeze printr-un randament fiscal ridicat, sa fie stabil si elastic. De asemenea, in cadrul principiilor de politica financiara se urmaresc si aspecte legate de tipul si numarul impozitelor utilizate de stat pentru procurarea veniturilor sale.
Pentru ca un impozit sa aiba un randament fiscal ridicat se cer a fi indeplinite mai multe conditii, si anume:
a) impozitul sa aiba un caracter universal, adica sa fie platit de toate persoanele fizice si/sau juridice care obtin venituri din aceeasi sursa sau poseda acelasi gen de avere. Universalitatea impozitului presupune, in aceeasi masura, ca intreaga materie impozabila (totalitatea veniturilor realizate sau toata averea pe care o poseda) a unei persoane sa fie supusa impunerii;
b) este necesar sa nu existe posibilitati, legale sau nelegale, de sustragere de la impunere a unei parti din materia impozabila;
c) volumul cheltuielilor legate de asezarea si perceperea
impozitului sa fie cat mai redus.
Un impozit poate fi considerat stabil, daca nu este influentat, intr-un sens sau altul, de mutatiile de ordin conjunctural ale ciclului economic. Altfel spus, randamentul unui impozit considerat stabil nu trebuie sa sporeasca concomitent cu cresterea volumului productiei si a veniturilor in perioadele favorabile ale ciclului economic si nici sa scada in perioadele de criza si depresiune ale ciclului economic.
In ceea ce priveste elasticitatea impozitului, aceasta presupune ca impozitul sa poata fi adaptat in permanenta necesitatilor de venituri ale statului. Astfel, daca se inregistreaza o crestere a cheltuielilor bugetare este necesar ca impozitul sa poata fi majorat corespunzator si invers. Realitatile bazate pe practica fiscala, au demonstrat ca, de regula, elasticitatea impozitului actioneaza mai ales in sensul majorarii incasarilor din impozit.
Legat de felul si numarul impozitelor utilizate pentru procurarea veniturilor necesare statului, s-au conturat doua conceptii:
- una sustine ca este suficient un singur impozit reprezentativ;
- cealalta sustine necesitatea instituirii si perceperii mai multor impozite.
Ideea cu utilizarea unui singur impozit s-a intalnit la fiziocrati, care s-au pronuntat pentru introducerea unui impozit funciar unic, iar mai tarziu, odata cu dezvoltarea industriei au aparut si pareri privind instituirea unui impozit unic asupra materiilor prime sau energiei care sa inlocuiasca toate impozitele stabilite pe baza declaratiei contribuabilului. Acest impozit conceput a fi perceput asupra unor produse (hidrocarburi, electricitate, carbuni) se considera ca ar evita cheltuielile de incasare pe care le presupun celelalte impozite si ar evita evaziunea fiscala. In acelasi timp se sustinea ca instituirea unui astfel de impozit ar merge in intampinarea progresului tehnic, deoarece cantitatea de energie consumata creste pe masura ce se dezvolta industria.
A existat si propunerea instituirii unui nou sistem de impozite concretizat intr-un impozit anual direct, cu rate variabile, calculat asupra valorii reale a capitalului fizic si asupra bunurilor de consum durabile. Din punct de vedere al autorului (George Bernard - O propunere drastica pentru reforma fiscala, referat prezentat la cel de-al XXXV-lea Congres al Institutului International de Finante Publice, Biblioteca tehnica a Ministerului Finantelor, 1979) acest impozit ar reprezenta urmatoarele avantaje:
- posibilitatea unui control public;
- problemele capitalului fizic sunt mult mai bine studiate;
- ratele impozitului pe ramuri pot fi ajustate in functie de unele criterii economice, sociale, politice, tehnologice, sociologice;
- sistemul de impozitare este mai ieftin.
In elaborarea acestei propuneri, autorul ei a avut in vedere faptul ca toate impozitele existente in prezent sunt in final reflectate in preturi, apreciind ca nu este eficient sa se stabileasca impozit pe venit. In acelasi timp, se considera ca prin introducerea acestui impozit veniturile publice nu vor mai fi calculate pe baza fluxurilor monetare, ci pe baza mijloacelor productive (prin acestea autorul intelegand orice mijloc care face mai productiva activitatea omului), iar impunerea bazata in special pe factorul munca ar fi inadecvata, considerand ca este mai eficient si mai just ca ea sa se bazeze pe munca trecuta, pe factorul capital. Prin aplicarea unui astfel de impozit, preturile bunurilor si serviciilor vor avea o structura diferentiata, si anume: bunurile necesare existentei, produse si distribuite in masa de industria automatizata si computerizata, vor fi mai ieftine, suportand numai impozitul pe echipamentul necesar producerii, transportului, depozitarii si vanzarii acestora; bunurile durabile, incluzand munca de inalta calificare vor fi mai scumpe, purtand atat impozitul asupra echipamentului productiv, cat si impozitul asupra folosirii echipamentului personal (colectat ca impozit in momentul vanzarii) determinat in functie de durata de viata a bunului; bunurile de lux, produse manual in cantitati mici vor fi foarte scumpe datorita impozitului asupra uneltelor de munca, impozitul asupra utilizarii lor ca echipament individual, cat si pentru motivul ca fiind produse manual vor include un venit mare si vor fi foarte rare.
Idei de genul celor mentionate mai sus n-au fost transpuse in practica, in toate statele utilizandu-se o multitudine de impozite in functie de conditiile economice, politice si sociale existente in fiecare tara.
Complexitatea vietii economice si sociale actuale, diversitatea surselor de venit si a formelor pe care le imbraca averea, multitudinea de cerinte de ordin financiar, economic si social la care trebuie sa raspunda impozitele in perioada contemporana, face ca majoritatea specialistilor sa recomande utilizarea unui sistem pluralist de impozite, si toate statele aplica, in diferite variante, acest sistem.
Criteriile de impunere incearca sa rezolve problema (de natura politica) autoritatilor fiscale ce sunt indreptatite sa impuna veniturile obtinute sau averea detinuta de contribuabili din/in mai multe state.
In functie de interesele fiecarui stat in stimularea sau franarea unor activitati aducatoare de venituri si tinandu-se cont de acordurile incheiate intre state, in practica fiscala internationala se intalnesc urmatoarele criterii de impunere:
- criteriul originii veniturilor (teritorialitatii);
- criteriul domiciliului (rezidentei);
- criteriul nationalitatii (cetateniei).
In conformitate cu criteriul originii veniturilor (teritorialitatii), impunerea se efectueaza de catre organele fiscale din tara pe al carei teritoriu s-au realizat veniturile sau averea, facandu-se abstractie de nationalitatea sau resedinta beneficiarilor de venituri.
Potrivit criteriului
domiciliului (rezidentei) impunerea veniturilor si a averii se efectueaza de catre autoritatea
fiscala din tara careia ii apartine rezidentul,
fara a se tine cont daca veniturile sau averea care fac
obiectul impunerii sunt obtinute, respectiv se afla pe teritoriul
acelui stat sau in afara acestuia.
Conform criteriului nationalitatii (cetateniei), un stat impune rezidentii sai, care realizeaza venituri sau poseda avere din (in) statul respectiv, indiferent daca ei locuiesc sau nu in tara lor.
Prin aplicarea acestui criteriu, statul urmareste ca veniturile si averea realizate (situate) pe teritoriul sau de catre rezidentii sai, care din diferite motive locuiesc o perioada intr-o alta tara, sa fie impuse de organele sale fiscale.
Aplicarea unuia sau altuia dintre aceste criterii este o optiune ce apartine fiecarui stat, dar trebuie avute in vedere si acordurile incheiate intre state pentru evitarea dublei impuneri fiscale internationale. Aceasta intrucat, modul in care sunt aplicate aceste criterii poate conduce la aparitia dublei impuneri.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate
Finante-banci | |||
|
|||
| |||
| |||
|
|||