Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Finante banci


Index » business » » economie » Finante banci
» ELEMENTELE IMPOZITELOR


ELEMENTELE IMPOZITELOR


ELEMENTELE IMPOZITELOR

Printre elementele impozitului se numara subiectul (platitorul), suportatorul, obiectul impunerii, sursa impozitului, unitatea de impunere, cota de impunere, asieta, termenele de plata.

Subiectul impozitului este persoana fizica sau juridica obligata prin lege la plata acestuia. Astfel, in cazul impozitului pe salariu, subiect al impozitului, este salariatul iar la impozitul pe profit este agentul economic etc. In practica financiara, subiectul impozitului mai este denumit si contribuabil.

Suportatorul (destinatarul) impozitului este persoana care suporta in mod efectiv impozitul. In mod normal, subiectul impozitului ar trebui sa fie si suportatorul acestuia. In realitate, sunt frecvente cazurile in care suportatorul impozitului este o alta persoana decat subiectul.    

Obiectul impunerii (al impozitului) il reprezinta materia supusa impunerii. Pentu impozite directe, obiectul impunerii il constituie venitul, averea, iar in cazul impozitelor indirecte il constituie: produsul, serviciul prestat, bunul importat sau cel exportat etc.

Sursa impozitului arata din ce anume se plateste impozitul: din venit sau din avere.

Unitatea de impunere reprezinta unitatea de masura care exprima dimensiunea obiectului impozabil.

Cota impozitului sau cota de impunere reprezinta impozitul aferent unei unitati de impunere.

Asieta reprezinta totalitatea masurilor care se iau de catre organele fiscale in legatura cu fiecare subiect impozabil, pentru identificarea obiectului impozabil, stabilirea marimii materiei impozabile si determinarea impozitului datorat statului.



Termenul de plata indica data pana la care impozitul trebuie achitat statului sau intervalul de timp in interiorul caruia subiectul impozitului trebuia sa-si achite obligatia fata de buget. Momentul cand plata unui impozit devine exigibila nu corespunde intotdeauna cu cel al nasterii obligatiei platitorului deoarece aceasta apare, de regula, cand a intrat in posesia obiectului impozabil si numai stingerea obligatiei are loc la termenul de plata. Neplata impozitului pana la termenul stabilit prin lege atrage dupa sine obligatia contribuabilului de a plati dobanzi pentru intarziere si penalitati. Calculul acestor dobanzi incepe cu ziua imediat urmatoare scadentei obligatiei bugetare pana la data achitarii in numerar sau prin virament, sau pana la data stingerii obligatiei bugetare, prin compensare, insolvabilitate, executare silita, prescriptie, si alte asemenea modalitati prevazute de lege.



Iulian Vacarel - Finante Publice, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 2003, pag. 359 - 380





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate