Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Finante banci


Index » business » » economie » Finante banci
» EVALUAREA RISCULUI


EVALUAREA RISCULUI


EVALUAREA    RISCULUI. INCHEIEREA SI DERULAREA CONTRACTULUI DE ASIGURARE DE CREDIT

In asigurarile de credit, perceptia asiguratorului este diferita, fata de alte categorii de riscuri. Acest lucru este influentat de cinci factori:

natura businessului datorita influentei diferentelor inregistrate pe diferite tipuri de activitati sau ramuri;

cumparatorul, respectiv solvabilitatea si bonitatea sa, reputatia de care se bucura pe piata, declararea anterioara a starii de faliment, de incapacitate de plata sau amanari repetate fata de alti clienti, seriozitate, etc;



numarul si dimensiunea conturilor;

istoricul daunelor;

politica de credit si practica in domeniul creditelor;

Caracteristicile contractului de asigurare de credite

Perioada de creditare reprezinta intervalul de timp dintre livrarea de bunuri sau prestarea de servicii si momentul platii. Raspunderea asiguratorului incepe, in general de la data intrarii in vigoare a contractului dintre asigurat si comparator si expira la rambursarea integrala a creditului, la aparitia unei daune sau daca asiguratul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin polita de asigurare. Este necesara definirea unor termeni cu care se opereaza in cazul creditelor de export.

Perioada de prelivrare reprezinta intervalul dintre momentul incheierii contractului dintre asigurat si cumparator si momentul livrarii efective a marfurilor, iar perioada de postlivrare, intervalul cuprins intre momentul livrarii produselor si primirea platii de catre asigurat.

Limita de credit constituie limita sumelor neachitate de catre debitor si asigurare intr-un anumit moment. Livrarile care depasesc aceasta limita stabilita in contractul de asigurare sunt excluse de la acoperire.

Procentul asigurat reprezinta partea din risc preluata de asigurator conform prevederilor politei de asigurare, pe baza careia se face si despagubirea calculata din pierderea suferita de asigurat.

Polita de asigurare este valabila pe perioada stabilita, in functie de obiectul tranzactiei comerciale - livrare de marfuri sau prestare de servicii.

Momentul intrarii in risc poate fi la data la care s-a efectuat prima livrare de bunuri si drepturile de proprietate s-au transferat de la vanzator la cumparatorul extern, in cazul asigurarii creantelor rezultate din livrari de bunuri iar in cazul asigurarii creantelor rezultate din prestari de servicii, la data la care a inceput prestarea, conform contractului de prestari servicii.

Evaluarea riscului de neplata se face pe baza analizei unei game variate de informatii legate de mediul de afaceri si de comparator cum ar fi:istoricul firmei, solvabilitatea si bonitatea sa, situatia financiara, informatii privind relatiile de afaceri cu diversi parteneri, gradul de control al creditului, procedurile de credit ale vanzatorului. Pe baza acestora se va decide aceptarea sau respingerea riscului, a limitelor de credit pentru care se acorda acoperire, a riscurilor acoperite si a celor excluse si a fransizei.

Evaluarea riscului este mai complexa decat in cazul altor tipuri de asigurari, datorita varietatii elementelor ce se au in vedere si particularitatilor riscului. Se analizeaza activitatea cumparatorului, a calitatii, profesionalismului si competentei managementului acestuia, rolul sau in ramura economica din care face parte, pozitia pe piata si performantele, relatiile cu furnizorii, beneficiarii, bancile, experienta anterioara in domeniul creditului, preponderent al rambursarii creditelor integral si la termenele scadente, capacitatea de plata.

La toate acestea se adauga si urmarirea indeaproape a scopului pentru care se acorda creditul, achizitionarea unor active noi, investitii sau alte destinatii precum si daca toate acestea sunt in concordanta cu situatia sa financiara, determinand capacitatea societatii si toate caracteristicile necesare pentru incadrarea intr-un anumit tip de debitor. Analiza financiara completeaza imaginea despre cumparator si se bazeaza pe bilant, situatia contului de profit si pierdere, sursele si utilizarea numerarului(fluxul de numerar-cash-flow).

Indicatorii utilizati pentru aceasta analiza sunt, in principal, urmatorii:

indicatorii de lichiditate care sunt folositi pentru determinarea capacitatii cumparatorului de a-si onora obligatiile de plata, la scadenta, prin ciclul de transformare al numerarului; acesti indicatori sunt importanti in mod deosebit pentru creditele pe termen scurt.

indicatorii de activitate ce au ca scop masurarea eficientei activelor cumparatorului; cu ajutorul lor se evalueaza utilizarea resurselor, eficienta cu care sunt folosite activele, comparand situatia veniturilor cu categoriile corespunzatoare de active. Se calculeaza rotatia capitalului circulant, a carui valoare ridicata exprima nevoia unor fonduri mai multe pe termen lung, precum si rotatia fondurilor fixe, prin care se determina eficienta si productivitatea societatii. Acesti indicatori sunt diferiti in functie de ramura. Pentru analiza productivitatii si rentabilitatii capitalului, se mai foloseste indicatorul " rotatia activelor totale".

indicatorii de acoperire (parghii) prin care se evalueaza utilizarea resurselor atrase si a riscului financiar, reflectand gradul de utilizare a finantarii activitatii cu ajutorul creditelor. Sunt indicatori de risc financiar, flexibilitate si capacitate de plata a datoriei. Acesti indicatori se determina ca raport intre datorie (sau diversele tipuri de datorii) si capital.

indicatorii de profitabilitate care masoara eficienta activitatii pot fi: marja profitului brut, a profitului net, rata rentabilitatii.

Expirarea raspunderii asiguratorului poate avea loc in conditiile normale de incetare a raspunerii:

la data ultimei scadente a creditului acordat, daca el a fost rambursat integral;

in cazul nerambursarii creditului acordat, ca urmare a unei clauze excluse din polita de asigurare (de exemplu forta majora);

odata cu plata despagubirii de catre asigurator;

in cazul neplatii prelungite, la expirarea perioadei de asteptare (la creditele pe termen scurt, in general, aceasta perioada este de 180 zile) sau odata cu plata despagubirii de catre asigurator;

in cazul denuntarii sau rezilierii contractului de asigurare.

Nivelul sumei asigurate reprezinta cel mult valoarea livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii la care, la cererea asiguratului, se pot include si dobanzile aferente creditului acordat.

Fransiza, respectiv, partea din despagubire care este suportata de asigurat, in cazul producerii riscului asigurat poate avea valori cuprinse intre 10-50%, inn functie de aceleasi elemente care stau la baza evaluarii riscului: bonitatea si solvabilitatea cumparatorului, ramura economica, tara in care se face exportul, durata contractului, etc. Acest lucru este fundamentat pe doua argumente: pe de o parte se elimina posibilitatea de a asigura profitul (asiguratorul raspunde numai pentru sumele facturate de asigurat cumparatorului) si, pe de alta parte, asiguratorii vor, din partea asiguratului, ca interesul sau in recuperarea banilor sa fie cat mai mare prin participarea la acoperirea pierderii.

Nivelul cotatiilor de prima este diferit, fiind determinat in mod individual, in functie de ramura economica a debitorului si a vanzatorului, de structura clientilor asiguratului, de termenele de plata. Prima de asigurare se calculeaza pe baza cifrei de afaceri sau in functie de nivelul creditelor neachitate lunar, avandu-se in vedere si si tara cumparatorului, ramura economica, perioada, etc. Prima se achita, de regula, anticipat, dar, pentru asigurarile incheiate pe o perioada pe o durata ce depaseste un an, se poate plati si esalonat, in rate trimestriale, semestriale, sau anuale, platibile la inceputul perioadei. Daca asiguratul acorda debitorului extern un termen de rambursare a creditului sau a unei rate exigibile, asiguratorul poate accepta prelungirea perioadei de asigurare, in schimbul unei prime suplimentare pentru perioada solicitata.

In perioada dinaintea incheierii contractului, obligatiile asiguratului sunt legate de furnizarea tuturor informatiilor necesare pentru evaluarea corecta a riscului. Astfel, inainte de incheierea contractului de livrare de bunuri sau de prestari de servicii, el trebuie sa obtina si sa furnizeze asiguratorului toate datele necesare si cunoscute, referitoare la solvabilitatea si bonitatea cumparatorului (Informatii financiare, cont de profit si pierderi, bilant).

Pe durata asigurarii, asiguratul este obligat sa-l informeze pe asigurator imediat ce are cunostinta despre situatia de insolvabilitate a debitorului sau despre iminenta acesteia si, in acelasi timp, sa adopte toate masurile posibile pentru incasarea datoriilor de la cumparator sau pentru reducerea pe cat posibil a pagubei. Dupa producerea pierderii, el este obligat sa puna la dispozitia asiguratorului toate documentele pe care le poseda pentru dovedirea starii de insolvabilitate a debitorului, precum si pentru diminuarea pierderii.

Incheierea politei de asigurare

Polita de asigurare individuala se incheie pe baza declaratiei de asigurare, completata si semnata de asigurat, care reprezinta si o dovada a exactitatii datelor, precum si a informarii asupra tuturor acelora considerate necesare pentru evaluarea riscului. Declaratia contine informatii referitoare la vanzator sau prestator(asigurat), comparator (debitor), precum si unele date referitoare la contractul comercial cum ar fi:

o       denumirea si adresa completa a asiguratului si a cumparatorului;

o       perioada si termenul de executare a contractului de livrare de bunuri sau prestare de servicii;

o       valoarea, conditiile si termenul de rambursare a creditului;

o       modul de garantare a creditului;

o       date referitoare la bonitatea si solvabilitatea debitorului;

o       modul de calcul al dobanzii la creditul acordat, daca se solicita includerea acestuia in asigurare;

o       orice alte informatii relevante pentru evaluarea corecta a riscului;

Pe baza analizarii acestor date, asiguratorul decide suma asigurata, riscurile pentru care este dispus sa acorde protectie, nivelul fransizei si al primei de asigurare.

Constatarea si stabilirea pierderilor, plata despagubirilor

In procesul de constatare a pagubelor, stabilire si plata a despagubirilor care se fac de catre asigurator sau imputernicitii acestuia, asiguratul va trebui sa prezinte toate actele si documentele doveditoare ale insolvabilitatii debitorului si cuantumul creditului neachitat si va colabora cu asiguratorul pentru recuperarea pagubei.

In comparatie cu celelalte tipuri de asigurari, in asigurarile de credite, pentru stabilirea    despagubirii, se scad din creditul asigurat, dar nerambursat, urmatoarele sume:

platile pe care cumparatorul le-a efectuat pana la declansarea sau declararea insolvabilitatii, inclusiv cele neprimite inca de la asigurat, dar a caror incasare este posibila;

platile in contul datoriei, efectuate in alt mod decat cel prevazut in contractul de vanzare de bunuri sau de prestare de servicii, depunerile in cont in tara cumparatorului, neincasate de catre asigurat, dar a caror incasare este posibila;

sumele obtinute din vanzarea bunurilor care fac obiectul vanzarii pe credit sau cele obtinute prin valorificarea sau gajarea acestor bunuri, sau prin incasarea unor cambii ori despagubiri de asigurari, dupa scaderea cheltuielilor;

bonificatiile, reducerile si serviciile care pot fi incluse in contul acoperirii creantei;

sumele obtinute din realizarea drepturilor de orice fel (garantii, cautiuni);

fransiza;

primele de asigurare datorate pana la sfarsitul perioadei de asigurare si neachitate pana in momentul solicitarii si incasarii despagubirii.

In limitele despagubirii platite, asiguratorul se subroga in toate drepturile asiguratului contra celor raspunzatori de producerea pagubei pentru a incerca recuperarea partiala sau integrala a sumelor platite asiguratului, avand si dreptul de regres asupra celor vinovati de producerea pagubei.

Plata despagubirii se face pe baza documentelor stabilite in contractul de asigurare si a celor solicitate de asigurator, conform prevederilor legale si uzantelor in vigoare din tara debitorului, a insolvabilitatii acestuia sau neplatii din motive comerciale. Despagubirile se platesc dupa:

expirarea perioadei de asteptare;

dovedirea nepatii prelungite;

expirarea procedurii falimentului;

inceperea actiunii de intelegere extrajudiciara intre toti creditorii;

deschiderea actiunii judiciare pentru intelegere;

executarea silita in scopul incasarii creantelor, fara a se fi realizat incasarea;

incheierea de catre debitor a unei intelegeri cu toti creditorii, in afara unei actiuni judiciare;

intrarea sub incidenta prevederilor referitoare la institutii noi.

Nivelul despagubirii va fi calculat pentru intreaga suma neincasata afectata de insolvabilitate din care se deduc sumele prezentate anterior.

Studiu de caz

Asigurarea riscurilor financiare de neplata a creditelor si a dobanzilor aferente bunurilor cumparate in rate.

Societatea comerciala ALTEX S.A are ca principal obiect de activitate vanzarea de produse electronice si electrocasnice, prin reteaua proprie de magazine care este foarte dezvoltata,oferindu-i astfel posibilitatea de a-si vinde produsele la preturi competitive, in ceea ce priveste raportul calitate-pret.

Evolutia in ultimii ani a cererii de consum, in general si a bunurilor casnice de folosinta indelungata, in special, cat si de dezvoltarea concurentei, a determinat reorientarea politicii de vanzari a firmei.

Astfel, in incercarea de a se adapta noilor conditii de piata, precum si datorita necesitatii de a realiza o cifra de afaceri care sa-I permita continuarea activitatii, S.C. ALTEX S.A a initiat un sistem de vanzare cu plata in rate, foarte flexibil, clientul avand posibilitatea sa opteze pentru pentru contracte de vanzare-cumparare cu plata intre 12 si 60 de rate.

Pentru obtinerea unei linii de creditare cat mai avantajoase, ALTEX S.A a negociat si a incheiat o conventie de creditare cu o banca comerciala, care sa ofere posibilitatea vanzarii cu plata in rate a produselor sale.

Schimbarile semnificative care au loc in ansamblul economiei si care se resimt si la nivelul pietei financiar-bancare precum si gradul de risc implicat de activitatea de creditare in sine, determina banca sa recurga la o masura asiguratorie suplimentara privind recuperarea creditelor acordate, respectiv incheierea unei polite de asigurare de risc de neplata.

Astfel banca solicita transmiterea unor oferte privind asigurarea riscului de neplata a creditelor si a dobanzilor curente aferente din partea mai multor societati de asigurare. In conditiile in care o asemenea polita are rolul de a proteja interesele bancii, prin oferirea, alaturi de respectarea normelor interne de creditare, a unei garantii suplimentare privind recuperarea creditelor acordate, societatile de asigurare sunt selectate dupa mai multe criterii:

marimea capitalului social;

gradul de lichiditate al activelor;

ponderea cererilor de despagubire solutionate favorabil in total cereri de despagubire;

rentabilitatea activitatii desfasurate, etc.

In baza ofertelor primite si a propriilor criterii de evaluare, a fost stabilita societatea de asigurari, cu care s-a incheiat o conventie polita de asigurare a riscului de neplata a ratelor la credite si a dobanzilor curente aferente, in baza careia sa aiba garantia recuperarii datoriilor sadente, in conditiile in care acestea nu pot fi obtinute de la cumparator sau de la girantii acestuia.

Partile conventiei de asigurare sunt: societatea de asigurari, in calitate de asigurator, care, in schimbul primei de asigurare incasate, se oblige sa preia ridcul de neplata a creditelor si, respectiv, banca comerciala, avand atat calitatea de asigurat, cat si de beneficiar, in conditiile producerii riscului asigurat. Dubla calitate a bancii, rezultata din contractul de asigurare incheiat, acea de asigurat si beneficiar al politei de asigurare, confera bancii o serie de drepturi, dar si obligatii.

Principala obligatie ce deriva din contractul de asigurare incheiat vizeaza plata primelor de asigurare, in conformitate cu metodologia stabilita in conventie. Calitatea de beneficiar al politei de asigurare da dreptul bancii de a-si recupera creantele de la asigurator, in situatia in care acestea nu pot fi recuperate de la debitor sau de la girantii acestuia.

Perioada de valabilitate a conventiei incheiate este de un an, de la 16.01.2008 pana la 15.01.2009, cu reinnoire automata, daca nici una dintre parti nu o denunta cu cel putin 30 zile inainte de finele anului de asigurare. Raspunderea asiguratorului     incepe odata cu incheierea contractului de vanzare-cumparare si cu ridicarea bunurilor din magazin si inceteaza odata cu plata ultimei rate la creditul acordat.

Suma asigurata    pentru fiecare contract de vanzare-cumparare cu plata in rate incheiat este reprezentata de valoarea creditului, determinata prin deducerea din valoarea de factura a bunului a avnsului platit de client si aplicarea dobanzii perceputa de banca la diferenta ramasa. Concret, in conditiile in care un comparator nu isi respecta obligatia privind plata ratelor la credit, societatea de asigurari va prelua aceasta obligatie, urmand sa achite bancii sumele datorate de comparator, in conformitate cu prevederile din contractul de vanzare-cumparare cu plata in rate, incheiat de acesta.

Prima de asigurare perceputa de asigurator se determina prin aplicarea cotei de prima de 2% asupra sumei asigurate.

Metodologia de lucru stabilita de asigurator si asigurat presupune parcurgerea urmatoarelor etape:

a) pentru a putea incheia un contract de vanzare-cumparare de electrocasnice cu plata in rate, banca solicita de la client urmatoarele documente:

adeverinta de salariat permanent si adeverinta de salarizare

copie dupa carnetul de munca, vizat pentru conformitate de angajator;

copie dupa buletinul de identitate

adeverinta de venit si angajament de plata ale unei persoane coplatitoare, solicitantul de credit este casatorit sau locuieste impreuna cu alt membru al familiei.

O alta conditie importanta ceruta de banca la incheierea unui contract de vanzare - cumparare cu plata in rate, este ca venitul lunar al clientului sa fie egal cu cel putin dublul ratei lunare de credit, inclusiv dobanzile curente aferente, care trebuie achitate.

b)S.C ALTEX S.A. intocmeste la sfarsitul fiecarei saptamani cate un borderou centralizator, in care sunt evidentiate toate contractele de vanzare-cumparare cu plata in rate, incheiate in saptaman respectiva, pe care il depune la sediul bancii. Borderoul cuprinde datele de identificare ale cumparatorului, nr. contractului de credit, tipul bunului vandut, data vanzarii, magazinul care a incheiat contractul, valoarea de factura a bunului, avansul platit de client, perioada de creditare si rata lunara la credit.

c) Pe baza borderourilor primite, banca creditoare calculeaza si vireaza asiguratorului, in fiecare zi de luni, pentru saptamana anterioara, primele de asigurare datorate, calculate prin aplicarea cotei de 2% asupra creditelor acordate in saptamana respectiva. Astfel asiguratorul ofera protectie prin asigurare pentru totalul creditelor acordate de banca, in baza contractelor incheiate cu clientii si pentru care a fost platita prima de asigurare.

La data de 22.02.2007, din evidentele bancii rezulta ca pentru contractul nr. 1256/16.11.2006, rata la credit in valoare de 80 RON nu a fost achitata. Serviciul credite din cadrul bancii incepe efectuarea demersurilor necesare pentru recuperarea creantei, prin somarea debitorului si a girantilor acestuia privind plata datoriei. Cumparatorul nu achita nici rata urmatoare de credit scadenta in data de 15.03.2007.

In conformitate cu prevederile conditiilor de asigurare, dupa 20 de zile de la neachitarea celei de-a doua rate consecutive, respectiv in data de 05.04.2007, banca transmite o instiintare societatii de asigurari, prin care se comunica asiguratorului producerea riscului asigurat, anexand acestea instiintari urmatoarele documente:

copie dupa contractul de credit:

situatia platilor facute de catre client;

documentele care atesta actiunile intreprinse de banca pentru recuperarea debitului de la client.

Concomitent cu avizarea daunei, banca solicita societatii ALTEX S.A. demararea procedurii de recuperare si de valorificare a bunurilor achizitionate de catre client. Aceste activitati urmeaza a fi efectuate de ALTEX, in schimbul unui comision de 5% din contravaloarea bunurilor recuperate.

Toate documentele transmise de banca ajung in cadrul departamentului Despagubiri al societatii de asigurari si devin parte componenta a dosarului de dauna nr.604. Solutionarea dosarului si plata despagubirilor urmeaza a fi effectuate in termen de 10 zile lucratoare de la depunerea documentelor. Unul dintre angajatii departamentului, specializati in solutionarea dosarelor de dauna la asigurarile de creante, verifica documentele remise de asigurat, precum si celelalte conditii legate de valabilitatea acoperirii oferita de polita si anume:

identificarea contractului de credit in borderoul transmis de banca;

dovada platii primei de asigurare;

includerea evenimentului in categoria riscurilor acoperite de polita de asigurare;

producerea evenimentului asigurat in perioada de valabilitate a politei de asigurare;

respectare obligatiilor contractuale ale asiguratului.

In urma analizei dosarului de dauna, se stabileste ca cererea de despagubire va fi solutionata favorabil. Astfel in data de 25.04.2007, departamentul Despagubiri remite o nota scrisa departamentului financiar- contabil al societatii, prin care se solicita emiterea unui ordin de plata, in favoarea bancii, in valoare de 1440 RON, reprezentand contravaloarea celor doua rate de credit neachitate in baza contractului de credit nr.1256, mai putin fransiza de 10%, respectiv 16 RON, suma ce cade in sarcina asiguratului.

In concluzie se poate aprecia ca tipologia asigurarilor de credtie si garantii este foarte variata, atat de variata ca si cea a activitatilor si contractelor comerciale. In cazul asigurarilor de credite este protejat si cumparatorul care in situatie de invaliditate permanenta este absolvit de plata ratelor la credite si este protejat si beneficiarul prin recuperarea rapida a creante:

Bibilografie:

Dan Anghel Constantinescu, Tratat de asigurari, Ed. Economica, Bucuresti 2004

Titel Negru, Asigurari. Teorie si metodologie, Ed. Romania de maine, Bucuresti 2006

Violeta Ciurel, Asigurari si reasigurari, abordari teoretice si practici internationale, Ed.All Beck, 2000

Gheorghe Bistriceanu, Asigurari si reasigurari in Romania, 2006





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Finante-banci


Comert
Finante banci
Merceologie






termeni
contact

adauga