Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
EVAZIUNEA FISCALA
In literatura de specialitate, evaziunea este definitiva ca fiind expresia sustragerii de la impunere a unei parti din materia impozabila. In acest cadru, se apreciaza ca se manifesta doua forme de evaziune: la adapostul legii (legala) si cu incalcarea legii (adica ilicita sau frauduloasa).
Evident, in cazul evaziunii legale, materia impozabila se reduce pe baza diverselor cai permise de lege, astfel ca actiunea nu da nastere la contraventii sau infractiunii.
Evaziunea fiscala frauduloasa se inregistreaza in conditiile incalcarii legii, motiv pentru care contribuabilii ce o savarsesc se afla sub incidenta pedepsei penale sau a sanctiunilor contraventionale.
In cadrul noii legislatii romanesti, a fost luata in considerare si aceasta problema, avandu-se in vedere realitatea manifestarii sale si a tentatiei unor contribuabili de a o savarsi. In acest context, evaziunea fiscala se defineste ca fiind "sustragerea prin orice mijloace, in intregime sau in parte, de la plata impozitelor, taxelor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si fondurilor speciale extrabugetare de catre persoanele juridice romane sau straine".
Definitia redata se refera doar la evaziunea fiscala frauduloasa, iar continutul sau este cuprinzator si corect.
Asa numita "evaziune fiscala legale" nu exista, cu este vorba, in realitate, de a uza de prevederile legii pentru usurarea sarcinilor fiscale suportate de catre contribuabili. In acest sens, ansamblul posibilitatilor oferite de cadrul legal pentru usurarea sarcinii fiscale trebuie retinut sub denumirea de " facilitate fiscala potentiala". Diminuarea efectiva a sarcinii fiscale, ca urmare a comportamentului adecvat al contribuabililor, poate fi numita "facilitate fiscala implinita (sau efectiva)".
Posibilitatile legale destinate sa usureze sarcina fiscala sunt diverse si difera de la o tara la alta, in functie de vointa puterii legiuitoare.
Astfel, in multe tari se acorda reduceri ale impozitului pe venit in favoarea agentilor economici care investesc o parte din profitul realizat in achizitii de masini si alt echipament tehnic, stimuland acumularea de capital. De asemenea, se permite amortizarea accelerata a capitalului fix, cu efectul diminuarii venitului impozabil, precum si constituirea a diverse rezerve sau provizioane, care se scad din veniturile brute obtinute, astfel ca marimea materiei impozabile se reduce.
Asemenea facilitati au fost retinute si de legislatia fiscala romaneasca actuala. Astfel, in cazul contribuabililor mici, impozitul pe profitul aferent folosit pentru modernizarea tehnologiilor de fabricatie sau extinderea activitatii destinate protejarii mediului inconjurator, se reduce cu 50%, iar sumele echivalente reducerii se folosesc cu aceeasi destinatie.
De asemenea, exista posibilitatea amortizarii in regim degresiv a capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, precum si cea a aplicarii regimului de amortizare accelerata, pe baza aprobarii date, la cerere, de catre Ministerul Finantelor.
Pentru usurarea sarcinii fiscale, in cazul companiilor transnationale, se realizeaza infiintarea unor filiale ale acestora in toate tarile unde fiscalitatea este mai redusa, prin intermediul carora se deruleaza partea cea mai insemnata a operatiunilor economice. In multe cazuri, aceste operatiuni sunt efective, inregistrandu-se doar scriptic, in conditiile unei alte derulari fizice efective.
Iata un exemplu in acest sens. Presupunem ca o filiala din Cehia a unei companii transnationale cu baza in S.U.A.(Ford) fabrica piesele aferente unui produs (autoturism) ce se monteaza in Germania. Pentru eludarea intr-o anumita masura a fiscului, filiala a aceleiasi companii tranzitionale inregistrata in Liechtenstein - pentru a plati impozite cat mai mici in Cehia. Avandu-se in vedere ca principatul Liechtenstein, unde nu este supus impunerii. Acesta este explicatia faptului ca numarul firmelor ce si-au inregistrat sediul aici este cu mult mai mare fata de numarul locuitorilor sai (40000 de firme, in raport cu 25000 de locuitori)
Asemenea "paradisuri fiscale" exista si in alte tari ale lumii, precum Bahamas, Bermude, Elvetia, Insulele Caymari situate in Marea Caraibilor, liberia, Luxemburg, Monaco,Panama etc.
Alte oportunitati la indemana contribuabililor se refera la:
-dreptul intreprinzatorilor de legislatia nord-americana de a-si constitui ca asociati ocupati sotia si copiii, astfel ca, in conditiile unei impuneri progresive, impozitul total platit bugetului de o asemenea asociatie sa fie mai mic, intrucat venitul global se imparte la numarul asociatilor, iar impunerea se realizeaza separat, pe fiecare in parte;
-impartirea egala intre soti a venitului global al familiei, indiferent de aportul concret al fiecaruia dintre soti la realizarea lui, astfel ca, prin impunerea separata, impozitul platit catre stat sa fie mai mic;
-luarea in considerare, in anumite limite, a donatiilor filantropice, indiferent daca acestea au avut loc sau nu, diminuandu-se, pe aceasta cale, venitul impozabil;
-posibilitatea optarii de catre persoanele fizice pentru impunerea veniturilor proprii potrivit sistemului impunerii veniturilor societatilor de capital, in cazul carora cotele de impozit sunt mai reduse fata de cele aplicate la impunerea persoanelor fizice.
Revenind la evaziunea fiscala propriu-zisa, este de mentionat ca, in noua lege editata in Romania pentru combaterea acesteia au fost retinute detaliat infractiunile si contraventiile posibile, ca si pedepsele, precum si sanctiunile aplicabile.
Infractiunile se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni pana la 8 ani si interzicerea unor drepturi sau cu amenzi cuprinse intre 200000 lei si 10000000 lei. Din acest punct de vedere, este de retinut ca pedeapsa cu inchisoarea poate fi mai aspra decat cea aplicabila in Germania-unde acestea poate sa ajunga la maximum 5 ani.
Contraventiile se sanctioneaza cu amenzii, al caror cuantum este expres precizat pentru fiecare gen de contraventie. Nivelul amenzilor este diferentiat pentru persoane fizice (de la 100000 lei pana la 500000 lei) si pentru persoanele juridice (de la 100000 lei pana la 3000000 lei).
De asemenea, contraventii sunt obligati sa atat impozitele, taxele si contributiile neachitate, cat si o suma egala cu diferentele de impozite, taxe si contributii stabilite de control. In cazul in care contribuabilul savarseste o noua contraventie in termen de un an, organul de control dispune varsarea, pe langa diferentele de impozite, taxe si contributii stabilite potrivit legii, a unei sume egale cu dublul diferentelor constante.
Pentru combaterea evaziunii fiscale din Romania, a carei dimensiune nu poate fi neglijata, sunt stabilite competentele legale pentru organele financiar fiscal din cadrul Ministerului Finantelor si din unitatile teritoriale subordonate, pentru Garda Financiara si alte organe imputernicite de lege.
Procesele-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor se comunica contravenientului in copie, in termen de cel mult 15 zile de la data intocmirii acestuia .
Plangerea impotriva procesului-verbal se solutioneaza de judecatoria in a carei raza teritoriala a fost savarsita contraventia.
Implicatiile evaziunii fiscale sunt atat de natura social-politica. De aceea, combaterea si eliminarea acesteia nu se poate realiza, dupa opinia noastra, doar prin aplicarea in practica a prevederilor legii.
In acest context, avem in vedere incidenta asupra comportamentului contribuabililor a intregii legislatii economico-financiare. Iar aceasta trebuie sa fie astfel conceputa, incat sa dea coerenta si rigurozitate intregului mediu economico-social romanesc, sa stimuleze actiunea factorilor cu influenta pozitiva asupra diverselor procese economico-sociale si sa sanctioneze sever fraudele sau/si tentativele de frauda, evaziunilor voluntare sau alte abateri de la spiritul si litera legii.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate
Finante-banci | |||
|
|||
| |||
| |||
|
|||