Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Finante banci


Index » business » » economie » Finante banci
» Indicatori monetari


Indicatori monetari


Indicatori monetari

Dimensionarea masei monetare si urmarirea evolutiei acesteia, a diferitelor tendinte pe care le inregistreaza activele componente, cu- grade diferite de lichiditate, se realizeaza folosind anumiti indicatori monetari, integrati intr-un model de analiza monetara de natura sa explice si sa orienteze procesele si politica monetara.

Definirea, calcularea si interpretarea indicatorilor monetari trebuie apreciata in contextul elaborarii unei conceptii generale de analiza a interactiunii dintre variatiile masei monetare si a celorlalte fenomene monetare, pe de o parte, si principalele procese economice, pe de alta parte, cum sunt: plasarea si utilizarea resurselor, productia si comercializarea bunurilor si serviciilor; formarea preturilor; oscilatiile cursurile de schimb; situatia generala a balantei de plati externe etc. De derularea acestor procese depinde in ultima instanta marimea si dinamica masei monetare, iar evolutia si tendintele acesteia din urma influenteaza la randul lor procesele respective.

Pentru ca indicatorii monetari sa permita cuantificarea acestor influente reciproce este necesar ca ei sa reliefeze dinamica masei monetare si evolutia ei si sa permita evaluarea conexiunilor intre procesele monetare si cele economice.



In raport de aceste aprecieri, monetaristii grupeaza indicatorii monetari in doua categorii. Un prim set de indicatori sunt cei care ofera informatii privind estimarea evolutiei masei monetare si care exprima caracterul politicii monetare, ca expansionista sau restrictiva. A doua categorie grupeaza acei indicatori care ofera informatii privind estimarea efectelor exercitate de politica monetara asupra celei economice, ei exprimand in acest caz obiectivele politicii monetare. Unii monetaristi fac distinctie in cadrul acestei din urma categorii de indicatori, intre cei care exprima obiectivele pe termen scurt (short term targets) de cei care exprima obiectivele pe termen lung (long term targets) ale politicii monetare. Primii sunt considerati "indicatori monetari propriu-zisi' oferind informatii atat despre caracterul evolutiei masei monetare, cat si despre obiectivele pe termen scurt urmarite de autoritatile monetare pentru influentarea proceselor extramonetare. Cei din urma sunt considerati "indicatori economici', ei reflectand legatura dintre obiectivele politicii monetare si scopurile politicii economice generale.

Utilizarea acestor doua categorii de indicatori este necesara si posibila in conditiile in care in economia unei tari functioneaza o piata financiar-monetara dezvoltata si complexa. in schimb, in economiile cu procese monetare relativ simple, unde relatiile monetare si structura financiar-bancara sunt putin diversificate, optiunea pentru utilizarea unei singure categorii de indicatori care sa exprime, atat caracterul, cat si obiectivele politicii monetare, este o solutie acceptabila. O asemenea solutie se justifica prin numarul redus de produse monetare si prin gama extrem de restransa a activelor lichide.

In practica monetara din tarile dezvoltate se utilizeaza ca indicatori de reflectare a caracterului si obiectivelor politicii monetare rata dobanzii si agregatele monetare.

In prezent, predomina practica utilizarii agregatelor monetare, ca indicatori monetari, chiar si in tari ca SUA, unde exista o indelungata traditie in folosirea ratei dobanzii ca instrument important in aprecierea evolutiei si dinamicii masei monetare. Aceasta realitate se explica prin faptul ca utilizarea ratei dobanzii, ca indicator monetar, are, totusi, anumite limite determinate de factori cum sunt: influenta intensa a factorilor nemonetari asupra nivelului, structurii si evolutiei ratei dobanzii; decalajul in timp cu care se manifesta interactiunea dintre rata dobanzii si unele procese economice fundamentale cum sunt cele privind economiile si investitiile; unele procese economice sunt influentate de nivelul previzibil al ratei dobanzii si nu de cel efectiv, ceea ce este dificil de exprimat cu mijloace statistice; slaba reactie, uneori, a ratei dobanzii la masurile de politica monetara; insuficienta sau slaba dezvoltare a pietelor financiar-monetare din unele tari, caz in care rata dobanzii se fundamenteaza pe criterii administrative si drept urmare are o importanta redusa ca instrument de politica monetara si, implicit, ca indicator monetar.

Utilizarea cu prioritate a agregatelor monetare ca indicatori monetari nu exclude, insa, folosirea ratei dobanzii in analizele monetare, inclusiv pentru aprecierea caracterului politicii monetare promovate de autoritati. Cresterea masei monetare are ca efect, daca aceasta depaseste rata de crestere a produsului national brut, o reducere a nivelului dobanzii, fapt ce stimuleaza investitiile, ieftinind creditul si, deci, cererea totala. Ca urmare, utilizarea agregatelor monetare ca indicatori ai politicii monetare nu se poate dispensa de folosirea in acelasi scop si a ratei dobanzii. De altfel, numeroase modele de analiza monetara elaborate pana in prezent, indeosebi cele de factura keynesista si neo-keynesista cuprind ambele variabile, adica rata dobanzii si agregatele monetare.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Finante-banci


Comert
Finante banci
Merceologie






termeni
contact

adauga