Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Finante banci


Index » business » » economie » Finante banci
» Moneda marfa


Moneda marfa


Moneda marfa

Initial pentru efectuarea platilor sau reglarea schimburilor, a fost utilizat un bun material, o marfa aleasa din multe altele, avand insa calitati adecvate (conservare, divizibilitate, incredere, valoare de intrebuintare).

Apreciind ca inca din antichitate si pana in epoca moderna, schimbul a fost mijlocit de anumite bunuri, economistul Karl Bucher ridica acest proces atat la grad de necesitate a existentei umane, cat si la afirmarea unor zone si popoare in materie de productie si circulatie. Economia naturala era caracterizata prin exrstenta intamplatoare a schimbului, atat in interiorul comunitatilor cat si la punctele de contact dintre diferite zone si civilizatii.

Economia naturala se caracteriza prin doua mari procese. Primul ridicat la rang de necesitate nevoile a doi indivizi, de sens contrar; in timp ce unul urmarea schimbul unei marfi pe care o poseda, celalalt accepta schimbul, oferind o alta marta de speta diferita.

In al doilea rand se impunea stabilirea unei egalitati, a unei echivalente privind valoarea dintre cele doua marfuri, care sa satisfaca interesele celor doi agenti. Asa cum am mai aratat cele doua bunuri care se schimbau intre ele erau reprezentate de diferite marfuri: blanuri, pietre pretioase, sare, lana s.a.m.d.



Monetaristul Ernest Babelon, in lucrarea sa 'Les Origines de la monnaie" se referea la mentinerea acestei forme de schimb, in care o marfa indeplinea functia de bani, pana nu demult in Mexic, America Centrala, Asia Centrata, Alaska.

Fireste alegerea instrumentului de schimb nu se facea cu totul intamplator. Practic, este vorba despre recunoasterea anumitor avantaje, reclamate de nevoi locale si limitate care puteau fi satisfacute de o marfa oarecare, dar cu frecventa relativ mare in procesul schimbului.

In aceasta treapta istorica banii reprezentau un bun economic, ei nu luasera inca forma monetara si deci nu se deosebeau integral de celelalte bunuri. De aceea aparitia unei categorii economice noi in substanta si conti-nutul schimbului, materializat in aparitia monedei trebuie cautata tocmai in acest proces indelungat al organizarii activitatii productiei si circulatiei de marfuri. Schimbul occidental, propriu economiei naturale a fost inlocuit treptat cu asa-zisa economie baneasca. Acest proces a avut la randul sau mai multe etape.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate