Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Finante banci


Index » business » » economie » Finante banci
» Programul PHARE


Programul PHARE


Programul PHARE

Rolul programului PHARE a evoluat, pe masura ritmului reformelor din tarile central si est europene, avand in vedere si procesul de largire a Uniunii Europene. Obiectivul general al programului PHARE este de a ajuta statele candidate sa se pregateasca in vederea aderarii la Uniunea Europeana, sprijinul concentrandu-se asupra prioritatilor care duc la indeplinirea criteriilor de aderare de la Copenhaga si anume: stabilitatea institutiilor care garanteaza democratia, statul de drept, respectarea drepturilor omului si protectia minoritatilor, existenta unei economii de piata functionale si capacitatea de a face fata presiunii concurentiale si fortelor pietei din Uniunea Europeana, capacitatea de asumare a obligatiilor de stat membru al Uniunii Europene.

Din 1997, programul PHARE acorda un sprijin crescut dezvoltarii cadrului legislativ si structurilor administrative, proiectelor care promoveaza democratia si dezvoltarea societatii civile, investitiilor in infrastructura, inclusiv cooperarii transfrontaliere.



In perioada 2000-2006, sprijinul PHARE va fi concentrat pe doua mari prioritati: constructia institutionala si investitii.

Prin constructie institutionala se intelege procesul de sprijinire a tarilor candidate de a-si dezvolta structurile, strategiile, resursele umane si managementul necesare pentru dezvoltarea capacitatii economice, sociale, administrative si de reglementare. Programul PHARE sprijina tarile candidate pentru a dobandi capacitatea de a pune in aplicare o legislatie armonizata cu cea a comunitatilor europene si de a participa la politicile Uniunii Europene cum ar fi coeziunea economica si sociala. De asemenea, PHARE furnizeaza sprijin pentru indeplinirea cerintelor pentru primul criteriu de la Copenhaga.

Circa 30% din sprijinul PHARE se aloca pentru constructie institutionala.

A doua prioritate (investitiile) imbraca doua forme: investitii pentru dezvoltarea infrastructurii de reglementare necesara pentru a asigura conformitatea cu legislatia comunitara si investitii in coeziunea economica si sociala prin masuri similare celor luate in statele membre ale Uniunii Europene prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala si al Fondului Social European.

Alinierea la normele si standardele Uniunii Europene presupune investitii pentru dotarea institutiilor cheie, a caror infrastructura sau capacitate de a monitoriza sau aplica corpul legislativ comunitar trebuie intarita (infrastructura de reglementare).

Investitiile in coeziunea economica si sociala vizeaza dezvoltarea unei economii de piata functionale si dezvoltarea capacitatii de a face fata presiunilor concurentiale si fortelor pietei din Uniunea Europeana. Aceste investitii contribuie la finantarea unor masuri pentru indeplinirea urmatoarelor obiective: cresterea activitatii sectorului productiv, dezvoltarea resurselor umane, imbunatatirea infrastructurii de afaceri.

Circa 70% din finantarea PHARE se aloca pentru investitii. Convergenta economiilor tarilor candidate cu economia Uniunii Europene si capacitatea de asumare a obligatiilor de stat membru presupun imbunatatirea competitivitatii si infrastructura corespunzatoare, adaptata cerintelor comunitare, ceea ce implica investitii considerabile si un anumit context institutional si de reglementare.

Alocarea PHARE 1997 pentru Romania a fost de 100 milioane euro. Domeniile prioritare de asistenta au inclus invatamantul si cultura, statistica, agricultura, sistemul judiciar, administratia publica, dezvoltarea regionala, intreprinderile mici si mijlocii, sanatatea, impozitarea.

Din alocarea pe anul 1998, Romania beneficiaza de asistenta nerambursabila PHARE in valoare de 158 milioane euro, distribuita astfel: Phare national - 117 milioane euro, Facilitatea de recuperare - 16 milioane euro, Facilitatea pentru infrastructura de mari dimensiuni - 25 milioane euro. Principalele domenii de asistenta acordata in cadrul programului PHARE national se refera la intarirea democratiei si a protectiei drepturilor omului, reforma administratiei publice, sistemul vamal, finante, securizarea frontierelor, agricultura, protectia mediului, coeziunea economica si sociala.

In cadrul alocarii pe 1999, un loc important il ocupa programul RICOP care prevede acordarea de asistenta financiara nerambursabila de 100 milioane euro in vederea atenuarii efectelor sociale ale restructurarii si care se afla in stransa legatura cu implementarea acordurilor negociate cu Banca Mondiala si Fondul Monetar International.

Programul PHARE National 1999 - partea a doua, in valoare de 55,2 milioane euro a avut ca obiective prioritare intarirea democratiei, statului de drept si a drepturilor omului prin acordarea de asistenta in domeniul juridic si imbunatatirea performantelor in privinta serviciilor de protectie a copilului, pregatirea pentru integrarea pe piata interna unica a Uniunii Europene.

Facilitatea pentru structuri de mari dimensiuni (Large Scale Infrastructure Facility) reprezinta o finantare nerambursabila de 14,3 milioane euro si finanteaza proiecte in domeniile protectiei mediului si energiei.

Facilitatea de recuperare (Pre-Ins Facility) prevede o finantare de 21 milioane euro destinate proiectelor din domeniile transporturilor, energiei si luptei impotriva coruptiei.

Programele de cooperare transfrontaliera (Cross Border Cooperation) cu Bulgaria si Ungaria sunt axate pe urmatoarele domenii: transporturi, energie, protectia mediului si dezvoltarea regionala. Programele sunt aplicate in zonele de frontiera cu Bulgaria si Ungaria si au un buget de 5 milioane euro fiecare.

Romania beneficiaza prin Programul PHARE 2000 de asistenta financiara in valoare de 255,02 milioane euro, distribuita astfel: PHARE National (215,02 milioane euro), Cooperare transfrontaliera (Romania-Ungaria si Romania-Bulgaria - 13 milioane euro), Programe Comunitare (27,6 milioane euro).

Cea mai importanta alocare bugetara, cuprinsa in Programul PHARE National 2000, a fost distribuita pentru proiecte in domeniul sistemului judiciar si penitenciar, dezvoltarea societatii civile (13 milioane euro), proiecte in domeniul energetic, sistemului de plati interbancare, piata de capital (40,90 milioane euro), proiecte in domeniul politicii industriale si de calitate, recunoasterea reciproca a diplomelor, finante publice, mediu, transporturi, managementul la frontiere, lupta impotriva drogurilor, sustinerea procesului de integrare europeana (73,12 milioane euro), proiecte de dezvoltare regionala (88 milioane euro).

Programul de investitii pentru dezvoltarea regionala (coeziunea economica si sociala), in valoare totala de 100 milioane euro (din care 75 milioane euro contributie PHARE si 25 milioane euro cofinantare nationala) a fost prevazut sa se desfasoare pe o perioada de patru ani (2001- 2004). Programul sprijina trei masuri principale prevazute in Planul National de Dezvoltare si anume: dezvoltarea resurselor umane, sprijin pentru intreprinderile mici si mijlocii, consolidarea si dezvoltarea infrastructurii locale si regionale.

Finantarea dezvoltarii resurselor umane (24,65 milioane euro, din care 18 milioane euro contributia PHARE si 6,65 milionae euro cofinantare nationala) vizeaza urmatoarele tipuri de actiuni: crearea de centre de pregatire si dezvoltarea capacitatii manageriale, adaptarea sistemului educational la cerintele fortei de munca, reconversie profesionala, stimularea intreprinderilor mici si mijlocii in vederea recrutarii si instruirii somerilor.

Prioritatile privind dezvoltarea resurselor umane sunt: calificarea si recalificarea fortei de munca pentru adaptarea acesteia la necesitatile pietei muncii, masuri active pentru combaterea somajului si promovarea integrarii sociale a grupurilor dezavantajate (persoane cu handicap, populatia roma, tineri proveniti din orfelinate, etc).

Pentru proiecte de dimensiuni reduse se acorda finantari nerambursabile de maximum 50000 euro, beneficiarii putand fi companii private, sindicate, centre educationale, camere de comert, institutii ale administratiei si alte institutii publice, iar pentru proiecte de dimensiuni mari,cu impact regional (pentru cel putin doua judete, se acorda finantari nerambursabile de 100000 - 300000 euro).

Sprijinul pentru intreprinderi mici si mijlocii din sectoarele de productie si servicii (24,65 milioane euro, din care 18 milioane euro contributia PHARE si 6,65 milioane euro cofinantare nationala) se acorda pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii pentru adoptarea de noi tehnologii, facilitarea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, facilitarea accesului la finantare, pregatire profesionala si consultanta.

Prin schema de finantari nerambursabile pentru crearea de noi intreprinderi, pentru micro-intreprinderi si intreprinderile recent infiintate se acorda finantari nerambursabile pentru proiecte de investitii, in toate sectoarele, cu urmatoarele exceptii: sectorul primar (agricultura, energie, extractie, etc), comert, servicii financiare si asigurari, valori mobiliare, cazinouri. Sprijinul financiar este de maximum 50000 euro. Fiecare beneficiar trebuie sa asigure o contributie proprie de 40% din valoarea proiectului depus.

Schema de credite pentru intreprinderi mici si mijlocii consta intr-o linie de credit pe termen mediu cu o componenta nerambursabila de pana la 25 % din alocarea totala. Schema de finantare se va derula prin banci romanesti care vor fi selectate pe criterii competitive.

Schema de consiliere si pregatire profesionala pentru personalul intreprinderilor mici si mijlocii vizeaza imbunatatirea capacitatii manageriale, competitivitatii si accesului la informatie. Shema se va concentra pe servicii pentru sprijinirea afacerilor.

Consolidarea si dezvoltarea infrastructurii locale si regionale (46,7 milioane euro, din care 35 milioane euro contributia PHARE si 11,7 milioane euro cofinantare nationala) vizeaza cresterea potentialului local si regional in ceea ce priveste infrastructura de turism, dezvoltarea agroturismului si turismului ecologic, sprijin pentru infrastrucura de afaceri, protectia mediului, modernizarea retelelor de transport nationale si europene. In acest scop se finanteaza consolidarea infrastructurii de transport (reabilitarea drumurilor nationale, imbunatatirea sau crearea de drumuri de acces spre zone industriale, etc), consolidarea infrastructurii de afaceri (incubatoare de afaceri, parcuri industriale, etc), protectia mediului in zonele industriale si protectia zonelor de interes turistic. Se acorda o finantare de minimum 2 milioane euro pentru proiecte cu impact regional care se adreseaza autoritatilor publice (nationale sau locale) sau institutiilor de stat.

Alocarea PHARE 2001 pentru Romania se ridica la 286,69 milioane euro, distribuite astfel: PHARE National 248,89 milioane euro (din care 21,44 milioane euro pentru participarea la programe si agentii comunitare), Cooperare transfrontaliera (Romania-Ungaria si Romania-Bulgaria) 13 milioane euro, Facilitatea suplimentara de investitii 24,8 milioane euro.

Programul PHARE National 2001 are ca obiectiv prioritar finantarea activitatilor care conduc la indeplinirea urmatoarelor criterii de aderare: criterii politice, criterii economice, criterii legate de intarirea capacitatii administrative, criterii legate de adoptarea acquis-ului comunitar.

In scopul intaririi democratiei, a statului de drept si a drepturilor omului sunt finantate proiecte pentru protectia copilului, acces la educatie pentru grupurile dezavantajate, cu prioritate pentru romi, societatea civila..

Proiectele care vizeaza dezvoltarea managementului serviciilor publice vor fi finantate in scopul intaririi capacitatii de a face fata presiunilor concurentiale. Pentru intarirea capacitatii administrative, se vor finanta proiecte din domeniul administratiei publice. In vederea indeplinirii criteriilor legate de adoptarea acquis-ului comunitar se vor finanta proiecte din agricultura, energie, transporturi, sanatate, protectia mediului, justitie si afaceri interne, avocatul poporului, audiovizual, statistica, vama, banci.

Investitiile in coeziunea economica si sociala au in vedere sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii pentru adoptarea de noi tehnologii, facilitarea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, facilitarea accesului la finantare, pregatire profesionala si consultanta, modernizarea scolilor tehnice si profesionale, dezvoltarea serviciilor sociale, consolidarea infrastructurii regionale de transport, dezvoltarea infrastructurii de mici dimensiuni.

In cadrul programului PHARE National 2001 este inclusa si contributia PHARE referitoare la programele comunitare, in valoare de 21,44 milioane euro si anume: participarea la programele si agentiile comunitare, sprijin pentru participantii la schemele de mobilitate din programul comunitar Socrates II.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate