Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Finante banci


Index » business » » economie » Finante banci
» Programul SAPARD


Programul SAPARD


Programul SAPARD

Programul SAPARD este un instrument financiar oferit de Uniunea Europeana pentru a ajuta Romania in procesul de pre-aderare in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale.

Aportul financiar alocat prin programul comunitar SAPARD reprezinta o provocare pentru Romania. Programul SAPARD are valente deosebite, fiind cel mai consistent program de finantare pentru spatiul rural in general si pentru agricultura in mod special.

Acest program SAPARD aduce un sprijin financiar nerambursabil deosebit de consistent pentru eforturile Romaniei de integrare in Uniunea Europeana.

Prin programul SAPARD sunt finantate proiecte din patru domenii considerate, in Romania, prioritare: imbunatatirea activitatilor de prelucrare si comercializare a produselor agricole si piscicole, dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale, dezvoltarea economiei rurale (investitii in firmele cu profil agricol, diversificarea economica si silvicultura), dezvoltarea resurselor umane (imbunatatirea formarii profesionale, asistenta tehnica, inclusiv studii care sa sprijine pregatirea si monitorizarea programului, campanii de informare si publicitate).



Agentia SAPARD este autoritatea nationala responsabila de implementarea financiara si tehnica a programului SAPARD. Scopul Agentiei Sapard il constituie implementarea tehnica si financiara a Instrumentului Special de Pre-aderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Agentia Sapard are in structura o unitate centrala si opt birouri regionale de implementare a programului Sapard.

Uniunea Europeana a propus o alocare orientativa a fondurilor pentru fiecare stat candidat avand in vedere urmatoarele criterii: suprafata agricola, populatia ocupata in agricultura, produsul intern brut, situatia teritoriala speciala - zone defavorizate. Astfel, aproximativ 153 milioane Euro vor fi alocate anual Romaniei de catre Uniunea Europeana pe o perioada de sapte ani (2000 - 2006), asistenta financiara nerambursabila, pentru a facilita adoptarea legislatiei comunitare din domeniu si pentru a imbunatati competitivitatea sectorului agricol. Sumei alocate de Uniunea Europeana i se va adauga o cofinantare nationala din bugetul de stat de 25% (circa 50 milioane Euro anual). Adaugand si contributia privata, costul total al punerii in practica a programului romanesc de dezvoltare rurala este aproximativ 300 milioane euro in fiecare an. Sprijinul financiar va fi utilizat pentru a se atinge standardele Uniunii Europene din domeniul politicii agricole, al sigurantei alimentare si protectiei mediului inconjurator.Sprijinul va fi utilizat si pentru a investi in infrastructura, dezvoltarea climatului de afaceri, diversificarea activitatilor economice si dezvoltarea resurselor umane.

Programul SAPARD finanteaza doua categorii de proiecte: private (generatoare de venit) si publice (negeneratoare de venit).

Programul SAPARD a demarat cu trei masuri prioritare: dezvoltarea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole, dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale, asistenta tehnica. Pe parcurs au mai fost implementate trei masuri, astfel ca, in momentul de fata sase masuri din cele unsprezece programate sunt operationale si anume:

v    Masura1.1. Prelucrarea si marketingul produselor agricole si piscicole

v    Masura 2.1. Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale

v    Masura 3.1. Investitii in exploatatiile agricole

v    Masura 3.4. Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice pentru generarea de activitati multiple si venituri alternative

v    Masura 4.1. Imbunatatirea pregatirii profesionale

v    Masura 4.2. Asistenta tehnica

Este pentru prima data in istoria Uniunii Europene ca asistenta externa va fi gestionata pe baza complet descentralizata, ceea ce implica un enorm efort legislativ si administrativ de ambele parti. Procesul a devenit mai complicat, implicand proceduri detaliate pentru a asigura un control adecvat al fondurilor publice.

Aceste investitii se vor fructifica in viitor, avand in vedere faptul ca, prin descentralizarea gestionarii, SAPARD ofera posibilitatea de a castiga o experienta valoroasa in ceea ce priveste aplicarea mecanismelor de administrare a programelor de dezvoltare rurala.

Pe un front mai larg, investitiile facute acum vor genera cunostinte care vor fi usor transferabile altor activitati de fonduri structurale si in alte domenii de politica comunitara. In plus, delegarea responsabilitatii va face posibila gestionarea numarului mare de proiecte de dimensiune redusa prevazute prin programul SAPARD.

Asistenta acordata prin SAPARD trebuie sa fie conforma principiilor aplicate politica agricola comuna si sa fie realizata in conformitate cu Regulamentul Financiar aplicabil bugetului comunitar. In plus, acest cadrul juridic trebuie sa acopere toate prevederile comunitare relevante pentru ca, inaintea aderarii, nici o lege comunitara nu este direct aplicabila in nici una din tarile candidate.

Succesul in implementarea acestui program va dovedi Uniunii Europene ca Romania este pregatita sa administreze, dupa aderare, viitoarele fonduri de tip structural de care beneficiaza statele membre. Dupa cum se stie, fondurile structurale sunt mult mai consistente decat actualele instrumente de pre-derare pentru tarile candidate (PHARE, ISPA, SAPARD), dar procedurile de gestionare si raportare sunt asemanatoare cu cele pentru programele descentralizate de asistenta, cum este programul SAPARD.

Din acest motiv, nu este o exagerare afirmatia expertilor europeni ca Agentia SAPARD se afla in avangarda procesului de pregatire pentru aderare, ca o institutie pilot.

Programul constituie un prilej de verificare a capacitatii de operare a managementului exploatatiilor agricole sau a altor agenti economici care prelucreaza produse agricole, inclusiv autoritatilor locale din spatiul rural, pe baza proiectelor de dezvoltare si finantare. Acest aspect este poate chiar mai important decat aportul financiar in sine, deoarece stimuleaza gandirea, inventivitatea, disciplina contractuala, capacitatea managementului insasi. Totodata, programul reprezinta un exercitiu util de cooperare intre autoritatile romanesti si serviciile de specialitate ale Comisiei Europene.

Se poate spune ca programul SAPARD este un program de finantare pre-FEOGA (Fondul European de Orientare si Garantare Agricola), datorita faptului ca, prin intermediul sau se pun bazele pentru colaborarea ulterioara cu organismele europene in vederea gestionarii corespunzatoare a fondurilor mult mai mari, ce vor fi alocate agriculturii dupa aderare prin Fondurile Structurale ale Uniunii Europene.

Realizarea cadrului politicii rurale (implicit si a politicii agricole) precum si raspunderea pentru agricultura si dezvoltarea rurala in Romania apartine tarii noastre si nu Uniunii Europene.Uniunea Europeana va furniza cadrul politicii rurale a Romaniei, dupa aderare, prin Politica Agricola Comuna.

Derularea programului SAPARD presupune un proces complex, dar absolut necesar pentru ajustarea relatiilor functionale si institutionale din Romania cu cele din Uniunea Europeana.

Acest proces complex vizeaza armonizarea legislativa si institutionala, precum si insusirea aquis-ului comunitar referitor la politica agricola comuna(inclusiv politica de dezvoltare rurala).





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Finante-banci


Comert
Finante banci
Merceologie






termeni
contact

adauga