Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Finante banci


Index » business » » economie » Finante banci
» RESPONSABILITATILE ORDONATORILOR DE CREDITE PRIVIND INVENTARIEREA PATRIMONIULUI


RESPONSABILITATILE ORDONATORILOR DE CREDITE PRIVIND INVENTARIEREA PATRIMONIULUI


RESPONSABILITATILE ORDONATORILOR DE CREDITE PRIVIND INVENTARIEREA PATRIMONIULUI

Inventarierea patrimoniului reprezinta ansamblul operatiunilor prin care se constata existenta tuturor elementelor de activ si pasiv ,cantitativ-valoric sau numai valoric,dupa caz,in patrimonial unitatii la data la care aceasta se efectueaza.

In conformitate cu art.8 din Legea contabilitatiinr.82/1991,toate entitatile economice si publice" au obligatia sa efectueze inventarierea generala a elementelor de activ si pasiv detinute la inceputul activitatii ,cel putin o data pe an pe parcursul functionarii lor, in cazul fuziunii sau incetarii activitatii,precum si in alte situatii prevazute de lege."



Ministerul Finantelor Publice poate aproba exceptii de la regula inventarierii anuale pentru unele bunuri cu caracter special aflate in administrarea institutiilor publice, la propunerea ordonatorilor de credite.

De ce este necesara inventarierea?

Pentru stabilirea situatiei reala a patrimoniului fiecarei unitati in vederea intocmirii bilantului contabil ,care trebuie sa asigure o imagine fidela ,clara si completa a patrimoniului, a situatiei financiare si a rezultatelor obtinute.

Ce act normativ reglementeaza inventarierea ?

Legea contabilitatii nr.82/1991 ,art.8.

Ordinul ministrului finantelor nr.2388/1995 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii patrimoniului

Cine poarta raspunderea organizarii inventarierii patrimoniale?

In confomitate cu pct.8 din Ordinul nr.2388/1995 pentru aprobarea normelor pivind organizarea si efectuarea inventarierii patrimoniului," raspunderea pentru buna organizare a lucrarilor de inventariere ,potrivit prevederilor art.11 alin(3) din legea contabilitatii,revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii patrimoniului si care elaboreaza si transmit comisiilor de inventariere instructiuni scrise in acest sens ,adaptate la specificul unitatii."

Cine efectueaza inventarierea patrimoniala?

Inventarierea patrimoniala se efectueaza de catre comisii de inventariere ,formate din cel putin doua persoane ,numite prin decizie scrisa ,emisa de persoanele raspunzatoare de organizarea inventarierii patrimoniale. In decizia de numire se mentioneaza ,in mod obligatoriu,componenta comisiei,modul de efectuare al inventarierii,gestiunile supuse inventarierii,data de incepere si terminare a operatiunilor.

Comisia de inventariere raspunde de efectuarea tuturor lucrarilor de inventariere ,potrivit prevederilor legale.

Conditii de desfasurare a inventarierii

in comisii vor fi numite persoane cu pregatire corespunzatoare economica si tehnica;

se poate desfasura atat cu salaratii proprii cat si pe baza de contracte de prestatii de servicii incheiate cu persoane fizice sau juridice;

din comisie nu poate face parte gestionarul depozitului inventariat si contabilul ,care tine gestiunea;

pentru o buna inventariere patrimoniala ordonatorii de credite au obligatia de a lua masurile necesare pentru crearea conditiilor corespunzatoare de lucru comisiei de inventariere ;

pentru o buna desfasurare a inventarierii este indicat pe cat posibil sa se sisteze operatiunile de predare -primire a bunurilor supuse inventarierii;

pe toata perioada inventarierii,programul si perioada inventerierii vor fi afisate la loc vizibil;

stabilirea stocurilor se efectueaza prin numarare ,cantarire,masurare sau cubare, dupa caz;

toate bunurilor ce se inventariaza si inscriu in listele de inventariere;

creantele fata de terti sunt supuse verificarii si confirmarii pa baza extraselor,soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor clienti si furnizori;

inventarierea imobilizarilor necorporale se efectueaza prin constatarea existentei si apartenentei acestora la unitatile detinatoare;

inventarierea investitiilor in curs se efectueaza pe fiecare obiect in parte , pe baza constatarilor la fata locului;

inventarierea faptica a patrimoniului se materializeaza prin inscrierea cu cerneala sau cu pix ,fara spatii libere si fara stersaturi a valorilor inventariate.

rezultatele inventarierii se efectueaza prin compararea datelor constatate faptic si inscrise in listele de inventariere cu cele din evidenta tehnico-operativa si din contabilitate;

rezultatele inventarierii trebuie inregistrate in evidenta tehnico-operativa

si in contabilitate ,in termen de cel mult 5 zile de la data terminarii operatiunilor de inventariere;

RESPONSABILITATILE ORDONATORULUI DE CREDITE PRIVIND APLICAREA OMF 1792/2002 PENTRU APROBAREA NORMELOR METODOLOGICE PRIVIND ANGAJAREA,LICHIDAREA ,ORDONANTAREA SI PLATA CHELTUIELILOR INSTITUTIILOR PUBLICE ,PRECUM SI ORGANIZAREA ,EVIDENTA SI RAPORTAREA ANGAJAMENTELOR BUBETARE SI LEGALE

Perioada reformelor din toate domeniile de activitate ale vietii publice romanesti este plina de transformari si schimbari ,care necesita in primul rand schimbarea mentalitatilor.

In administratia publica au aparut in ultima perioada transformari majore urmare descentralizarii unor servicii publice .Pornindu-se de la premise ca cel mai bun serviciu este cel oferit de administratia cea mai apropiata de cetatean,pentru o buna aplicare a acestor deziderate ordonatorii de credite trebuie sa constientizeze importanta acestora.

In indeplinirea atributiunilor ce le revin ,ordonatorii de credite trebuie sa prezinte si executia bugetara .Executia bugetara se bazeaza pe principiul separarii atributiilor persoanelor ,care au calitatea de ordonator de credite de atributiile persoanelor, care au calitatea de contabil.

Ce acte normative reglementeaza aplicarea principiului separarii atributiilor?

OUG45/2003 privind finantele publice locale,art.20 alin.(2)"angajarea,lichidarea si ordonantarea cheltuielilor din fonduri publice se aproba de ordonatorul de credite , iar plata acestora se efectueaza de catre contabil."

ORDINUL 1792/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind angajarea ,lichidarea,ordonantarea si plata cheltuielilor institutiilor publice , precum si organizarea ,evidenta si raportarea angajamentelor bugetare si legale.

Ce atributii au ordonatorii de credite?

Ordonatorii de credite ai bugetelor sunt autorizati sa angajeze ,sa lichideze si sa ordonanteze cheltuieli pe parcursul exercitiului bugetar, in limita creditelor bugetare aprobate, iar plata cheltuielilor se efectueaza de persoanele autorizate care ,potrivit legii,poarta denumirea generica de contabil.

-operatiunile specifice sunt in competenta ordonatorilor de credite si se efectueaza pe baza propunerilor compartimentelor de specialitate ale institutiei publice.

-ordonatorii de credite pot delega aceasta calitate inlocuitorilor de drept ,secretarilor generali sau altor persoane imputernicite in acest scop.

Angajarea cheltuielilor.

Sumele aprobate , la partea de cheltuieli, prin bugete reprezinta limite maxime care nu pot fi depasite.

Ordonatorii de credite au obligatia de a angaja si de a utiliza creditele bugetare numai in limita prevederilor si potrivit destinatiilor aprobate ,pentru cheltuieli strict legate de activitatea institutiilor publice si cu respectarea dispozitiilor legale.

Angajarea cheltuielilor publice imbraca doua forma de angajamente:

a)angajamentul legal- faza in procesul executiei bugetare reprezentand orice act juridic din care rezulta sau ar putea rezulta o obligatie pe seama fondurilor publice.

Angajamentul legal ia forma unui contract de achizitie publica ,comanda,conventie ,contract de munca acte de control,acord de imprumut etc.

b)angajament bugetar-orice act prin care o autoritate competenta ,potrivit legii,afecteaza fonduri publice unor anumite destinatii, in limita creditelor bugetare aprobate.

Este interzisa ordonatorilor de credite aprobarea unor angajamente legale fara asigurarea ca au fost rezervate si fonduri publice necesare platii acestora in cadrul exercitiului bugetar,cu exceptia actiunilor multianuale.

Valoarea angajamentelor legale nu poate depasi valoarea angajamentelor bugetare si , respective ,a creditelor bugetare aprobate.

Angajamentele bugetare pot fi :

-angajamente bugetare individuale- este un angajament specific unei anumite operatiuni noi care urmeaza sa se efectueze.

-angajamente bugetare globale-este un anagjament pentru cheltuieli curente de natura administrativa si este aferent angajamentului legal provizoriu.

Circuitul documentelor privind angajarea

-propunerea de angajare se intocmeste de catre compartimentul de specialitate,dupa consultarea compartimentului de evidenta bugetara ;

-propunerea cu toate documentele justificative se inaiteaza catre viza de control financiar preventive;

-dupa vizare se aproba de catre ordonatorul principal de credite sau persoanele imputernicite;

Lichidarea cheltuielilor

Este faza in procesul executiei bugetare in care se verifica existenta angajamentelor, se determina sau se verifica realitatea sumei datorate ,se verifica conditiile de exigibilitate ale angajamentului legal pa baza documentelor justificative care atesta operatiunile respective.

Verificarea existentei obligatiei de plata se realizeaza prin verificarea documentelor justificative din care sa rezulte pretentia creditorului ,precum si realitatea "serviciului executat"(bunurile au fost livrate ,lucrarile executate si serviciile prestate sau ,dupa caz,existenta unui titlu care sa justifice plata :titlu executoriu,acord de imprumut ,acord de grand etc.)

Determinarea sau verificarea existentei sumei datorate creditorului se efectueaza de catre peroana imputernicita de ordonatorul de credite.

Ordonantarea cheltuielilor

Este faza in procesul executiei bugetare in care se confirma ca livrarile de bunuri au fost efectuate sau alte creante au fost verificate si ca plata poate fi realizata .Persoana desemnata de ordonatorul de credite confirma ca exista o obligatie certa si o suma datorata ,exigibila la o anumita data ,si in acest caz ordonatorul de credite poate emite "ordonantarea de plata " pentruefectuarea platii.

Ordonantarea de plata este datata si semnata de ordonatorul de credite sau de persoana delegata cu aceste atributiuni'

Ordonantarea de plata va fi insotita de documentele justificative in original si va purta viza persoanelor autorizate din compartimentele de specialitate , care sa confirme corectitudinea sumelor de plata ,livrarea si receptionarea bunurilor ,executarea lucrarilor si prestarea serviciilor,existenta unui alt titlu care sa justifice plata, precum si ,dupa caz ,inregistrarea bunurilor in gestiunea institutiei si in contabilitatea acesteia.

Plata cheltuielilor

Plata cheltuielilor este faza finala a executiei bugetare prin care institutia publica este eliberata de obligatiile sale fata de tertii-creditori.

Plata cheltuielilor este asigurata de seful compartimentului financiar contabil in limita creditelor bugetare aprobate ,deschise si neutilizate sau a disponibilitatilor aflate in conturi,dupa caz.

Nu se poate executa plata :

-in cazul in care nu exista credite bugetare deschise si /sau repartizate ori disponibilitatile sunt insuficiente;

-cand nu exista confirmarea serviciului efectuat;

-cand beneficiarul nu este cel fata de care institutia are obligatii;

-cand nu exista viza de control financiar preventiv pe ordonantarea de plata si nici autorizarea prevazuta de lege;

In aceste conditii ordonatorul de credite isi asuma responsabilitatea efectuarii platii,printr-o solicitare in scris si pe propria raspundere.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate