Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
TAXELE VAMALE
1. PLATITORII TAXELOR VAMALE DE IMPORT
Platitori ai taxelor vamale sunt persoanele juridice in al caror obiect de activitate sunt prevazute operatiuni de import, precum si persoanele fizice autorizate sa efectueze astfel de operatiuni.
Importul
consta in intrarea in
Prin exceptie, se acorda scutiri de taxe vamale pentru importul urmatoarelor categorii de bunuri:
a. Ajutoare si donatii
b. Bunurile straine care devin, potrivit legii, proprietatea statului;
c. Mostrele fara valoare comerciala, materialele publicitare, de reclama si documentare;
d. Alte bunuri prevazute in legi sau in hotarari ale Guvernului.
Pentru ca aceste bunuri sa beneficieze de scutire de taxe vamale, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
sa fie trimise de expeditor catre destinatar fara nici un fel de obligatii de plata;
sa nu faca obiectul unor comercializari ulterioare;
sa nu fie utilizate pentru prestatii aducatoare de venituri catre terti;
De asemenea, este scutit de taxe vamale importul urmatoarelor categorii de bunuri:
bunurile de origine romana;
bunurile reparate in strainatate sau bunurile care le inlocuiesc pe cele necorespunzatoare calitativ, returnate partenerilor externi in perioada de garantie;
bunurile
care se inapoiaza in
Cotele de impunere sunt prevazute in tariful vamal de import al Romaniei si sunt exprimate in procente aplicabile la baza de calcul exprimata in lei. Cotele cele mai frecvente sunt cuprinse intre 10-30%. In general, taxele vamale de import pentru produsele finite sunt mai mari decat cele pentru materiile prime si semifabricate.
La propunerea justificata a Ministerului Industriei si Comertului, Ministerul Finantelor poate stabili suprataxe vamale de import cu caracter temporar, in cazurile in care importurile de marfuri pot prejudicia grav productia interna.
Baza de calcul a taxelor vamale o reprezinta valoarea in vama a marfurilor importate.
La valoarea in vama, in masura in care au fost efectuate, dar nu au fost cuprinse in pretul marfii, se include (adauga) urmatoarele:
cheltuieli de transport al marfurilor importate pana la frontiera romana
cheltuieli de incarcare, de descarcare si de manipulare,
costul asigurarii pe parcursul extern
Transformarea in lei a valorii in vama se face la cursul de schimb stabilit si comunicat de Banca Nationala a Romaniei.
2. PARTICULARITATI SPECIFICE IN VAMA
a) Regimurile vamale suspensive sunt operatiuni cu titlu temporar, care au drept efect suspendarea platii taxelor vamale.
Regimurile vamale suspensive sunt urmatoarele:
tranzitul vamal;
antrepozitul vamal;
perfectionarea activa a marfurilor;
transformarea sub control vamal;
admiterea temporara;
perfectionarea pasiva.
b) Tranzitul
vamal consta in
transportul marfurilor straine de la un birou vamal la alt birou
vamal, fara ca acestea sa fie supuse drepturilor de import.
Marfurile nevamuite la intrarea in
Transportatorul marfurilor, in calitate de titular de tranzit vamal, este obligat sa depuna la biroul vamal de plecare, direct sau prin reprezentant, o declaratie vamala de tranzit, insotita de specificatii, facturi sau alte documente, din care sa rezulte valoarea marfurilor tranzitate. Daca datele inscrise in declaratia vamala de tranzit corespund cu cele din documentele de transport si din celelalte documente, biroul vamal de plecare acorda regimul de tranzit.
c) Antrepozit vamal reprezinta locul aprobat de autoritatea vamala, aflat sub controlul acesteia, in care marfurile pot fi depozitate. Antrepozitele vamale pot fi infiintate numai de persoane juridice romane, pe baza aprobarii date de autoritatea vamala.
Titularul de antrepozit (detinatorul antrepozitului vamal) este administratorul sau gestionarul marfurilor depozitate in acesta, iar antrepozitarul este titularul operatiunii de plasare (titularul declaratiei vamale) a marfurilor sub regim vamal de antrepozit.
Antrepozitul vamal poate fi public sau privat. Antrepozitul public este destinat depozitarii de marfuri de catre orice persoana, iar antrepozitul privat este destinat depozitarii marfurilor de catre cel caruia ii apartine depozitul. Fata de autoritatea vamala, detinatorul antrepozitului este obligat
sa indeplineasca conditiile de organizare si functionare a antrepozitului vamal, sa asigure supravegherea marfurilor, astfel incat sa nu fie posibila sustragerea acestora de sub control vamal si, de asemenea, sa respecte normele privind conservarea marfurilor depozitate.
d) Regimul de perfectionare activa
In regimul de perfectionare activa se pot face urmatoarele operatiuni:
prelucrarea marfurilor, inclusiv montajul, asamblarea si adaptarea lor la alte marfuri;
transformarea marfurilor;
repararea marfurilor, inclusiv remontarea in forma initiala;
La incheierea regimului de perfectionare activa, titularul acestuia are obligatia sa depuna la biroul vamal care are in evidenta operatiunea, sau la un alt birou vamal, o declaratie vamala de incheiere a regimului de perfectionare activa.
e) Regimul de transformare sub control vamal permite folosirea, pe teritoriul Romaniei, fara plata drepturilor de import si fara aplicarea de masuri de politica comerciala, de marfuri straine pentru a fi supuse unor operatiuni care le transforma felul sau starea initiala. Produsele rezultate, numite produse transformate, se introduc in circuitul economic cu plata drepturilor de import.
f) Regimul de admitere temporara permite utilizarea pe teritoriul Romaniei, cu exonerarea totala sau partiala de drepturi de import si fara aplicarea masurilor de politica comerciala, a marfurilor destinate a fi reexportate in aceeasi stare, cu exceptia uzurii lor normale.
Regimul de admitere temporara poate fi autorizat atunci cand sunt indeplinite conditiile pentru identificarea naturii marfurilor straine.
3. FORMAREA SI STINGEREA OBLIGATIEI VAMALE. CONTROLUL VAMAL
Datoria vamala ia nastere si in urmatoarele cazuri:
neexecutarea unei obligatii care rezulta din pastrarea marfurilor in depozit temporar necesar, pentru care se datoreaza drepturi de import;
neindeplinirea uneia dintre conditiile stabilite prin regimul vamal sub care au fost plasate;
utilizarea marfurilor in alte scopuri decat cele stabilite pentru a beneficia de scutiri, exceptari sau reduceri de taxe vamale.
Cuantumul drepturilor de import se stabileste pe baza elementelor de taxare din momentul nasterii datoriei vamale. Daca nu este posibila stabilirea cu exactitate a momentului in care se naste datoria vamala, momentul luat in considerare pentru stabilirea elementelor de taxare proprii marfurilor in cauza este acela in care autoritatea vamala constata ca marfurile se afla intr-o situatie care face sa se nasca o datorie vamala.
Pentru asigurarea platii datoriei vamale, autoritatea vamala aredreptul sa ceara constituirea unei garantii vamale. Garantia se depune de catre debitorul vamal sau, cu acordul autoritatii vamale, de catre o terta persoana.
Garantia poate fi constituita printr-un depozit banesc, sau printr-o scrisoare de garantie bancara
Stingerea datoriei vamale se poate realiza prin:
plata sau achitarea acesteia;
renuntarea la incasare, atunci cand se constata ca este nedatorata;
anularea ca o consecinta a anularii declaratiei vamale;
confiscarea definitiva a marfurilor;
distrugerea marfurilor sau abandonarea acestora in favoarea statului;
distrugerea sau pierderea marfurilor,
scaderea cantitativa a marfurilor, datorita unor factori naturali,
Plata taxelor vamale se face de catre importator sau de catre comisionarul in vama. Plata taxelor vamale constituie, conditia obligatorie pentru acordarea liberului de vama la import.
Liberul de vama se acorda dupa efectuarea operatiunii de vamuire.
Pentru aceasta, importatorii au obligatia sa depuna la birourile vamale (din interiorul tarii sau de la frontiera), unde au fost prezentate marfurile, o declaratie vamala in detaliu insotita de urmatoarele documente:
documentul de transport al marfurilor;
factura, in original sau in copie;
declaratia de valoare in vama;
documentele necesare aplicarii unui regim tarifar preferential
sau a altor masuri derogatorii la regimul tarifar de baza;
orice alt document necesar aplicarii dispozitiilor prevazute in normele legale specifice, care reglementeaza importul marfurilor declarate;
codul fiscal al titularului;
PLANGERILE SI CONTESTATIILE VAMALE.
SANCTIUNILE APLICATE PLATITORILOR DE TAXE VAMALE
In situatia in care, autoritatea vamala emite acte care pot leza drepturile si interesele legitime ale persoanelor fizice sau juridice care efectueaza operatiuni supuse vamuirii, acestea se pot adresa cu plangeri autoritatii vamale care a emis actele respective.
Autoritatea vamala sesizata cu plangerea este obligata sa o solutioneze si sa comunice petitionarului rezultatul in termen de 30 de zile de la data inregistrarii plangerii.
In termen de 15 zile de la comunicarea rezultatului plangerii, persoanele fizice sau juridice nemultumite de solutionarea plangerii, se pot adresa cu contestatii la Directia regionala vamala ierarhic superioara.
Aceasta este obligata ca, in termen de 30 zile de la inregistrarea contestatiei, sa o solutioneze.
Contestatiile si caile de atac in materie vamala sunt supuse taxelor de timbru de 1% din cuantumul taxelor vamale, fara a fi mai mici de 10.000 lei.
Contraventiile se constata de catre autoritatea vamala in incintele vamale si in orice alte locuri unde se desfasoara operatiuni sub supraveghere vamala.
Contraventiile se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 100.000 lei si 1.000.000 lei, in functie de gravitatea faptelor.
Exemple de fapte care constituie contraventie:
a. Nedepunerea la autoritatea vamala de frontiera sau de interior, de catre transportator ori reprezentantul acestuia, a documentelor insotitoare ale mijloacelor de transport aflate in trafic international si a documentelor privind marfurile transportate cu acestea;
b.
Incercarea
de sustragere sau sustragerea de la vamuire a oricaror bunuri supuse
regimului vamal sau care urmeaza sa fie supuse unui regim vamal, caz
in care bunurile se confisca sau atunci cand nu mai pot fi identificate,
contravenientul este obligat
c.
Instrainarea
sub orice forma a bunurilor aflate in tranzit vamal, caz in care bunurile
instrainate se confisca sau atunci cand nu mai pot fi identificate,
titularul operatiunii de tranzit este obligat
d. Nedeclararea marfurilor la import in termenele legale;
e. Neindeplinirea obligatiei de a declara autoritatii vamale modificarea destinatiei bunurilor fata de scopul declarat la plasarea marfurilor sub un anume regim, caz in care bunurile se confisca.
f. Refuzul titularului operatiunii de vamuire sau reprezentantului acestuia de a pune la dispozitia autoritatilor vamale registrele si corespondenta, actele justificative, bilanturile contabile si alte documente necesare in vederea efectuarii controlului vamal;
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate
Finante-banci | |||
|
|||
| |||
| |||
|
|||