Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
Taxele vamale
1. Definirea si clasificarea taxelor vamale
Taxele vamale reprezinta acea categorie de impozite indirecte, care se percep asupra marfurilor care trec frontiera unui stat. Ele sunt platite de persoanele juridice si persoanele fizice care importa si exporta bunuri sau tranziteaza cu acestea frontiera vamala a unui stat si sunt suportate de consumatorul final, regasindu-se in pretul de piata al produselor pentru care s-au platit taxe vamale.
Taxele vamale sunt susceptibile de o serie de clasificari, in baza urmatoarelor criterii:
A. Criteriul operatiunii care constituie obiect al impunerii, distinge intre:
taxele vamale de import, care se percep la introducerea in tara a unor marfuri, cu scopul incurajarii si protejarii productiei interne pentru aceeasi categorie de bunuri;
taxele vamale de export, ce se percep la scoaterea din tara a unor bunuri. In practica vamala internationala s-a renuntat in general la perceperea acestor taxe, cu scopul evident de a incuraja astfel exporturile si a atrage resurse valutare semnificative;
Taxele vamale de tranzit percepute pentru mijloacele de transport si marfurile care traverseaza teritoriul unui stat, cuprins intre doua frontiere vamale.
B. Dupa scopul impunerii, se distinge intre:
taxele vamale cu caracter fiscal, instituite in scopul procurarii de venituri la bugetul statului sau la bugetele comunitatilor locale;
taxele vamale cu caracter profesionist, ce au ca scop, in principal, incurajarea productiei interne de marfuri (prin descurajarea importului de marfuri straine similare) si doar in subsidiar colectarea unor venituri bugetare.
C. Dupa modul de percepere, se disting:
taxele vamale ad valorem, determinate in functie de valoarea in vama a marfurilor. Cuantumul lor este influentat de doi factori:
-fluctuatia pe piata internationala a pretului marfurilor;
-posibilitatea eludarii facile, prin declararea de catre importatori a unor valori mult mai mici decat cele reale.
taxele vamale specifice, stabilite in suma fixa pe unitatea fizica de marfa declarata in vama (bucata, tona, metru linear, metru cub, hectolitru, etc.) .
taxele vamale compuse( mixte), ce presupun perceperea unei taxe vamale la valoare, dublata de o taxa vamala speciala, suplimentara, stabilita pentru o perioada limitata de timp, cu scopul accentuarii caracterului profesionist al unor taxe vamale.
D. Dupa modul de stabilire si nivelul lor, taxele vamale se clasifica in:
taxele vamale autonome, fixate de fiecare stat, ce au ca obiect marfurile ce provin din tari cu care nu s-au semnat acorduri comerciale bilaterale, ori pentru marfuri a caror origine nu poate fi probata prin prezentarea unui certificat de origine;
taxele vamale conventionale, aplicate in cadrul clauzei natiunii celei mai favorizate;
taxele vamale preferentiale, stabilite ca urmare a negocierilor directe dintre state, derogandu-se de la clauza natiunii celei mai favorizate;
taxele vamale de retorsiune sunt efectele unor masuri represive de politica economica, indreptate impotriva statelor care fie practica sisteme de subventii ascunse la export (taxele vamale compensatorii), fie practica o politica de dumping (taxele vamale anti-dumping)[1]
2. Tariful vamal. Clasificarea tarifara a marfurilor. Originea marfurilor si valoarea in vama a marfurilor
In vederea preluarii-dupa momentul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana-a Tarifului vamal integral comunitar, in tara noastra a fost adoptat si introdus Tariful Vamal Integrat (TARIR), destinat a integra in cuprinsul sau atat taxele vamale, cat si legislatia vamala incidenta in domeniul vamal.
Tariful vamal integrat roman este un ansamblu de prevederi legale aplicabile in domeniul vamal, care reuneste reglementarile referitoare la importul si exportul de bunuri si la masurile de politica comerciala, codificate si integrate potrivit principiilor folosite in Tariful vamal integrat al Uniunii Europene.
Tariful vamal al Romaniei cuprinde:
nomenclatura combinata a marfurilor;
taxele vamale si taxele cu efect echivalent aplicabile marfurilor cuprinse in nomenclatura;
masurile tarifare preferentiale cuprinse in acordurile incheiate de Romania cu alte tari sau grupuri de tari;
masurile tarifare care prevad o reducere sau o exonerare a drepturilor de import aferente anumitor marfuri.
Clasificarea tarifara a marfurilor presupune atribuirea codului tarifar al acestora, asa cum este el stabilit in nomenclatura combinata.
Unele marfuri pot beneficia de un tratament tarifar favorabil, adica de o reducere sau exonerare a drepturilor de import.
Originea marfurilor poate fi comuna (nepreferentiala) sau preferentiala.
Stabilirea originii nepreferentiale a marfurilor are la baza criteriul marfurilor produse in intregime intr-o tara.
Originea preferentiala a marfurilor se stabileste in raport cu regulile si formalitatile cuprinse in acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.
Acordarea unui tratament vamal preferential este conditionata de probarea originii marfurilor. Potrivit legii romane, criteriile de origine sunt:
producerea marfurilor in intregime intr-o tara;
obtinerea marfurilor printr-o prelucrare sau transformare substantiala intr-o tara.
In scopul aplicarii corespunzatoare a tarifului vamal integrat al Romaniei este necesara stabilirea valorii in vama a marfurilor.
Valoarea in vama a marfurilor reprezinta acea valoare care constituie baza de calcul a taxelor vamale prevazute in Tariful vamal.
Marfurile care urmeaza sa fie introduse pe teritoriul vamal al Romaniei trebuie inscrise intr-o declaratie sumara care se depune de importator la biroul vamal de intrare.
Odata introduse pe teritoriul vamal al Romaniei, marfurile trebuie transportate neintarziat fie catre biroul vamal desemnat de autoritatea vamala, fie spre o zona libera sau antrepozit liber. Pana cand li se atribuie o destinatie vamala, marfurile prezentate in vama dobandesc statutul de marfuri depozitate temporar (putand fi manipulate numai in scopul conservarii lor in starea initiala si pastrate in locuri indicate si aprobate de autoritatea vamala).
Pentru determinarea cuantumului taxelor vamale de import datorate este necesara determinarea bazei de impunere si a cotei de impunere aplicabile. Baza de impunere o constituie valoarea in vama a marfurilor. Ea se determina pe baza unei declaratii de valoare in vama pe care importatorul este obligat sa o depuna.
In principiu, marfurilor li se poate acorda orice destinatie vamala, indiferent de natura sau calitatea lor, de tara de origine sau provenienta, de transport ori de destinatie.
Plasarea marfurilor in regimurile vamale presupune
punerea in libera circulatie a marfurilor straine (care dobandesc astfel statutul vamal de marfuri romanesti);
inscrierea marfurilor in regimurile vamale suspensive si/sau regimurile vamale economice, respectiv inscrierea lor in regimul de export.
In acest scop, poate fi urmata:
procedura normala (care presupune intocmirea declaratiei vamale si acceptarea acesteia de catre autoritatea vamala, efectuarea controlului documentar si-eventual-a controlului fizic al marfurilor, dupa care marfurile se plaseaza-prin dispozitia autoritatii vamale-sub regimul vamal solicitat) sau
procedura simplificata (care permite fie intocmirea unei declaratii sumare, fie depunerea unui document comercial sau administrativ insotit de o cerere de plasare a marfurilor sub un regim vamal anume).
3. Clasificarea regimurilor vamale
Regimul vamal este un ansamblu de norme vamale care se aplica unui anumit bun (sau unui contingent de bunuri) in cadrul procedurii de vamuire, tinand cont de doua criterii: scopul operatiunii comerciale si destinatia marfii.
Regimurile vamale se pot clasifica in:
regimuri vamale definitive, care exclud incidenta pe viitor a unui alt regim vamal: importul, exportul si introducerea sau scoaterea din tara a unor bunuri apartinand calatorilor sau altor persoane fizice, necomercianti;
regimuri vamale suspensive, care au un caracter temporar si privesc marfuri straine ce urmeaza sa primeasca in viitor o alta destinatie; acestea sunt: tranzitul vamal, antrepozitul vamal, perfectionarea activa sub forma unui sistem cu suspendare, transformarea sub control vamal, admiterea temporara;
regimuri vamale economice, care au un caracter temporar (marfurile urmand sa primeasca in viitor o alta destinatie): antrepozitarea vamala, perfectionarea activa, transformarea sub control vamal, admiterea temporara, perfectionarea pasiva.
3.1. Regimurile vamale definitive
Importul este regimul vamal definitiv care consta in introducerea in tara si implicit in circuitul economic a unor marfuri provenind din strainatate. In principiu, pentru toate marfurile introduse in tara se datoreaza taxe vamale de import. Pentru unele categorii de marfuri se poate acorda un tratament tarifar favorabil, preferential, constand in exceptari sau reduceri de taxe vamale. Un asemenea tratament se acorda in urmatoarele ipoteze:
daca exista un acord sau o conventie internationala ratificata de Romania in materie;
daca exista un temei pentru acordarea unui asemenea tratament prin hotarare de Guvern si el se stabileste in mod nediscriminatoriu fata de importatori sau beneficiari, la propunerea ministerelor interesate, pentru o perioada limitata de timp.
Exportul este regimul vamal definitiv care presupune scoaterea definitiva a unor marfuri romanesti de pe teritoriul Romaniei. Statul urmareste in mod evident incurajarea exporturilor, incurajarea productiei interne de bunuri si servicii destinate exportului, echilibrarea balantei comerciale.
O particularizare a acestui regim vamal o reprezinta posibilitatea realizarii unui export temporar care este insa conditionat de indeplinirea urmatoarelor conditii:
bunurile vor fi introduse in tara fara a fi suferit vreo modificare, cu exceptia uzurii normale;
reintroducerea in tara sau eventual schimbarea destinatiei vamale se va face in interiorul unui termen fixat de autoritatea vamala.
3.2. Regimurile vamale suspensive si economice
Regimurile vamale suspensive si economice sunt operatiuni cu titlu temporar care au ca efect suspendarea platii taxelor vamale pe perioada cat marfurile sunt incadrate in unele dintre aceste regimuri.
Tranzitul vamal consta in transportul unor marfuri straine si/sau romanesti pe teritoriul Romaniei, intre doua birouri vamale, fara perceperea vreunei taxe vamale.
Antrepozitarea vamala este un regim vamal suspensiv economic care presupune depozitarea marfurilor intr-o anumita locatie aflata sub controlul autoritatii vamale, pana la plasarea lor sub un alt regim vamal.
Antrepozitul vamal este orice loc unde pot fi depozitate marfuri, cu aprobarea si sub supravegherea autoritatii vamale. Antrepozitul poate fi atat public (destinat depozitarii unor marfuri de catre orice persoana interesata), cat si privat (destinat numai depozitarii marfurilor proprii).
Perfectionarea activa este regimul vamal suspensiv si economic care consta in supunerea unor marfuri, pe teritoriul Romaniei, la una sau mai multe operatiuni de perfectionare( transformare/prelucrare etc):
l prelucrarea marfurilor, inclusiv montajul, asamblarea si adaptarea la alte marfuri;
l transformarea marfurilor;
l repararea marfurilor, inclusiv remontarea in forma initiala;
l utilizarea unor marfuri care, desi nu se regasesc in produsele compensatoare, permit sau faciliteaza obtinerea acestor produse, chiar daca ele dispar total sau partial in timpul folosirii lor.
Transformarea sub control vamal este acel regim vamal suspensiv care permite folosirea, pe teritoriul Romaniei, fara plata drepturilor de import si fara aplicarea de masuri de politica comerciala, de marfuri straine pentru a fi supuse unor operatiuni care le transforma felul sau starea initiala. Distinctia fata de regimul perfectionarii active rezida in aceea ca:
obiect al transformarii sub control vamal sunt doar marfurile straine;
dupa transformare, produsele rezultate (denumite produse transformate) sunt importate.
Admiterea temporara este definita ca acel regim vamal suspensiv care permite utilizarea pe teritoriul Romaniei, cu exonerare totala sau partiala de drepturi de import si fara aplicarea masurilor de politica comerciala, a marfurilor straine destinate a fi reexportate in aceeasi stare, cu exceptia uzurii lor normale.
Perfectionarea pasiva este acel regim vamal care permite exportul temporar de marfuri romanesti in afara teritoriului tarii, in vederea supunerii acestora unor operatiuni de perfectionare (transformare sau prelucrare), iar produsele rezultate din aceste operatiuni (produsele compensatoare) sa fie puse in libera circulatie cu exonerarea totala sau partiala de drepturi de import.
Nu sunt admise pentru plasarea sub acest regim vamal suspensiv marfurile care:
prin exportul lor ar da nastere la rambursari sau restituiri de drepturi de import;
inaintea exportului au fost puse in libera circulatie cu exonerarea totala de drepuri de import, in functie de destinatia lor finala, atat timp cat conditiile pentru acordarea unei astfel de exonerari continua sa se aplice;
al caror export implica acordarea rambursarilor la export.
4. Regimul zonelor libere si a antrepozitelor libere
Zonele libere si antrepozitele libere sunt parti din teritoriul vamal al Romaniei sau incinte, anume destinate, situate pe acest teritoriu, in care:
marfurile straine sunt considerate ca nu se afla pe teritoriul vamal al Romaniei, atat timp cat nu sunt puse in libera circulatie, nici plasate sub un alt regim vamal, nici utilizate sau consumate in alte conditii decat cele prevazute de normele vamale;
marfurile romanesti beneficiaza, pe baza plasarii lor intr-o zona libera sau intr-un antrepozit liber, de masuri legate de exportul marfurilor.
Zonele libere trebuie sa fie imprejmuite si sa aiba puncte de intrare si iesire bine determinate si aprobate de autoritatea vamala.
In zonele si antrepozitele libere pot fi plasate - in egala masura - marfuri romanesti si marfuri straine.
Marfurile care parasesc zona libera sau antrepozitul liber in care s-au aflat pot urma una dintre directiile:
pot fi exportate sau reexportate in afara teritoriului vamal al Romaniei;
pot fi introduse intr-o alta parte a teritoriului vamal al Romaniei.
Intrebari de autoevaluare:
Definiti notiunile de import si de export.
Taxele vamale de retorsiune au un nivel prestabilit, taxele vamale anti-dumping nu pot depasi diferenta dintre pretul produsului pe piata internationala si pretul de dumping (asa numita "marja de dumping"), in timp ce nivelul taxelor vamale compensatorii nu poate fi mai mare decat valoarea subventiilor utilizate de statul exportator pentru produsul in cauza.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate
Finante-banci | |||
|
|||
| |||
| |||
|
|||