Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Finante banci


Index » business » » economie » Finante banci
» Teorii monetare


Teorii monetare


Teorii monetare

Teoriile monetare au evoluat in timp, adica o data cu moneda dar mai cu seama o data cu apariția monedei de hartie, intrucat era nevoie sa se determine soluții intrucat era nevoie sa se determine soluții in stabilitatea monedei și in organizarea eficienta a circulației monetare.

Teoriile monetare au fost concepute:

pentru a integra moneda in viața economico-sociala

pentru a sustține ca o economie este esențialmente monetara



pentru a rezolva unele din cele mai importante problematici modern, printre care crizele economice, inflațiile, relațiile valutare

avand in vedere ca volumul fluxurilor monetare in lume a crescut enorm s-a incercat gasirea unor modele de optimizare a raportului dintre activele monetare

Teorii monetare

1. In sec al XVI-lea, francezul Jean Badiu a aratat pt prima oara legatura dintre variația masei monetare și evoluția nivelului general al prețurilor.

2. Marele economist englez David Ricardo (unul dintre creatorii economiei capitaliste ca știința) a fost primul care a stability correct relația dintre moneda, pe de o parte și nivelul prețurilor și tranzacțiilor, pe de alta parte.

M= P x T unde: M= masa monetara; P=prețurile medii; T=vol tranzacțiilor

3. Un alt englez, John Stuart Mills, este primul economist care a introdus noțiunea de viteza de rotație a banilor. El susține ca moneda este un adevarat motor al variației prețurilor.

Obs! Toate aspectele semnalate mai sus sunt parți ale teoriei cantitative privind moneda.

4. O data cu economistul suedez Gunar Mirdal, incep sa se dezvolte teoriile calitative. Acesta aduce a noutate determinarea factorului multiplicator, adica influența monedei scriptural asupra circulației monetare in ansamblu.

5. Cea mai interesanta și modern privind moneda a fost elaborata de John Maynard Keynes. Conform acestuia, rolul cheie intr-o economie capitalist sau intr-o țara capitalist revine monedei. O data cu acest economist, s-a dezvoltat permanent teoria monetarista.

Teoria lui Keynes presupune o analiza complexa și an dinamica a mai multor factori care influențeaza circulația monetara. Pentru prima data aceasta teorie are la baza anticipari și previziuni. Keynes a elaborate regula principal, conform careia cantitatea de moneda depinde de preferințele pentru lichiditate, de rata dobanzii și de rentabilitatea marginala a capitalului.

Aceasta regula presupune optimizarea unor raporturi in strucutra investițiilor, a raportului salarii-economii, a cereii de consum, a ofertei de bunuri de consum.

6. Școala de la Chicago cu principalul ei reprezentant Milton Friedmann. Caracteristic acestui curent monetarist este ca extinde cercetarile la Keynes asupra intregii cereri de moneda, indeosebi asupra randamentului acțiunilor și obligațiunilor. Conform Scolii de la Chicago, care se mai numește și neokeynesism - 5 elemente:

a) moneda

b) acțiunile

c) obligațiunile

d) bunurile materiale

e) capitalul uman

7. Noua școala clasica. Aceasta școala moderna susține ca monetarismul trebuie rectificat in unele parți, mai ales ca trebuie eliminata o premisa falsa și anume ca viteza de rotație a monedei ar fi stabila. Noua școala clasica spune ca circulația monetara deci și viteza de rotație pot evolua. Agenții economici in principal dar și persoanele fizice pot modifica comportamentul lor in fața variației masei monetare. Aceasta școala are in vedere ca piețele monetare se ajusteaza instantaneu și permanent și ca exista o flexibilitate a prețurilor și salariilor. Aceasta școala a elaborat și conceptul de anticipare raționala a circulației monetare, adica elaborarea de previziuni economice, de modele de agregate monetare, de varabile viitoare.

Teorii monetare actuale. Au in vedere urmatoarele:

Asupra prețurilor influențeaza și alți factori in afara de stabilitatea monedei

Moneda depinde in mai mare masura de creșterea economica

Determinarea masurii in care economiile sunt monetare

Cum influențeaza politicile monetare funcția monedei de instrument de schimb

Neutralizarea monedei

Moneda și criza economica





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate