Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Merceologie


Index » business » » economie » Merceologie
» MARFURI ELECTRONICE


MARFURI ELECTRONICE


MARFURI ELECTRONICE

A.    NOTIUNI INTRODUCTIVE

Industria electronica exercita o influenta benefica asupra tuturor sectoarelor economiei nationale si asupra cercetarii stiintifice.

Din punct de vedere comercial sunt:



-aparate electronice (radioreceptoare, televizoare, radiocasetofoane, magnetofoane, pickupuri etc.);

-accesorii si diverse instrumente pentru aparate electronice (microfoane, benzi, discuri, autotransformatoare, antene etc.; componente active si pasive, piese specifice) necesare obtinerii aparatelor electronice, echipamentelor, subansamblelor electronice: rezistoare, condensatoare, dispozitive semiconductoare, componene electromecanice etc.

Dupa modul de constructie, tinand seama mai ales de elementele active, pot fi cu circuite imprimate sau cablaje clasice folosind montaje cu dispozitive semiconductoare sau hibride, cu circuite integrate, cu microprocesoare etc.

Dupa modul de utilizare:

-stationare (fixe),

-portabile (construite special pentru a fi purtate in mana, fara dificultate) si

-pentru mijloace auto.

Dupa nivelul performantelor si destinatie sunt:

- echipamente electronice de uz profesional si echipamente electronice de uz general (radioreceptoare, magnetofoane, pickupuri etc.) necesare marelui public si in instalatii, numite si echipamente sau aparate semiprofesionale.

Din punctul de vedere al conditiilor generale de securitate (STAS 1111299-80) aparatele electronice si de joasa tensiune alimentate de la surse exterioare se clasifica in urmatoarele clase de protectie: 0, I, II si III.

B.    COMPONENTE PASIVE, ACTIVE SI ELECTROACUSTICE

COMPONENTE PASIVE

Dupa functia pe care o indeplinesc in cadrul schemei unui aparat electronic piesele se grupeaza astfel:

- componente pasive: rezistoare, consensatoare bobine, transformatoare etc., - copmonente active: tuburi electronice si dispozitive semiconductoare;

- componente electroacustice: microfoane, difuzoare.

a. Rezistoarele sunt componente electronice pasive a caror propritate principala o constituie rezistenta electrica.

b. Condensatoarele electronice sunt dispozitive compuse din doua conductoare (armaturi si electrozi)separate printr-un dielectric, care au proprietatea de a acumula sarcini electrice sub forma de camp electric.

c. Bobinele si transformatoarele sunt subansamble electronice a caror caracteristica de baza o constituie inmagazinarea electrica sub forma de camp magnetic.

COMPONTNTE ACTIVE

a. Tuburi electronice sau lampile de radio au la baza in functionare fenomenul "emisiei termoelectrice" in vid descoperit de T. Edison in 1884. Cel mai simplu tub electronic este dioda (cu doi electrozi, catod si anod) cu functii de detectie si redresare.

b. Dispozitive semiconductoare. Semiconductoarele constituie materialul de baza al componentelor active moderne. Materialele semiconductoare cele mai uzuale sunt Ge si Si, a caror conductibilitate depinde de temperatura, iluminare si impurificare cu elemente straine.

c. Circuite integrate. Circuitul integrat reprezinta un grup de elemente electronice, conectate inseparabil pe sau in interiorul unui substrat (material fizic) continuu, indeplinind functiile mai multor etaje sau module (blocuri) in aparate de radio, televizoare, magnetofoane, amplificatoare etc.

COMPONENTE ELECTROACUSTICE

Din aceasta grupa fac parte: microfoane, casti, difuzoare si amplificatoare, doze de redare, capetele de inregistrare, tubul cinescop.

a. Microfoane. Microfonul este un traducator electroacustic ce realizeaza transformarea undelor sonore captate in curenti sau tensiuni electrice de AF.

Principiul de funtionare se bazeaza pe transformarea semnalului acustic intr-un semnal electric.

b. Difuzoare. Difuzorul este un traducator electroacustic care transforma curentul din audiofrecventa, furnizat de un amplificator de putere in umde acustice.

La baza functionarii difuzorului stau aceleasi principii ca si la microfoane.

C.    APARATE ELECTRONICE PENTRU REDAREA SI INREGISTRAREA SUNETELOR

AMPLIFICATOARE ELECTROACUSTICE

Amplificatorul electroacustic sau de joasa frecventa este un dispozitiv electronic care furnizeaza la iesirea sa un semnal electric cu o putere mai mare decat semnalul de intrare, conform principiului care sta la baza amplificarii.

Amplificatoarele de joasa frecventa servesc la amplificarea semnelor primite de la diferite surse: microfon, picup, magnetofon, casetofon, chitare electrice, radiouri cu ajutorul difuzoarelor adaptate la iesire le transforma in sunete.

APARATE PENTRU REDAREA SUNETELOR - PICUPUL

Picupul este un aparat electronic conceput si construit pentru rederea electronica a sunetelor care sunt inregistrate pe discul fonografic.

a. Particularitati constructive. Picupul este alcatuit din parti mecanice si electrice care, prin asamblare, permit realizarea functiei de baza.

b. Caracteristicele tehnico-functionale se refera la:

tensiunea de alimentare (220V);

puterea instalata (W sau VA);

vitezele nominale de ratatie ale platoului (33,33 rot/min, 45,11 rot/min cel mai frecvent utilizata in prezent);

flutuatia vitezei nominale (0,1. . . 0,3%);

presiunea acului g.f (1,5-6,5);

sensibilitatea dozei la 1000 Hz;

diafonia intre canale (11-25dB);

banda de frecventa a dozei 40-18000 Hz;

protectia contra electrocutarii la aceste aparate este cls. II, conform STAS.

c. Clasificarea si sortimentul de picupuri. Clasificarea se face dupa urmatoarele criterii:

dupa performante tehnice si utilizari: pentru larg consum, semiprofesionale (Hi-Fi) si profesionale;

dupa modul de constructie: fara amplificator - DECK (din ce in ce mai frecvent acest tip) si cu amplificator incorporat (lantul electronic fiind complet);

dupa modul de redare a sunetelor: monofonice si stereofonice;

dupa modul de schimbare a discurilor: cu schimbare manuala (majoritatea) si cu schimbare automata;

dupa modul de prezentare: independente cu echipamentul (PAM 1,2), tip DECK individual, DECK - componenta a unui sistem (turn) muzical, in componentele unei combine muzicale etc.

MAGNETOFONUL SI CASETOFONUL

Magnetofonul este un aparat destinat inregistrarii si redarii sunetului pe banda magnetica.

Casetofonul este un magnetofon care foloseste banda magnetica in caseta.

Constructia unui magnetofon (casetofon) madern trebuie sa permita acestuia realizarea urmatoarelor functii:

inregistrarea monofonica sau stereofonica de la microfon, picup, radioreceptor, televizor, telefon, alt magnetofon etc.;

indicarea separata si reglajul nivelului de inregistrare;

redarea inregistrarilor prin liniile de iesire si in casti;

stergerea inregistrarilor;

rularea si derularea rapida a benzii;

oprirea temporara si automata la terminarea sau ruperea benzii.

D.    RADIORECEPTOARELE

a. Notiuni generale. Radioreceptorul sau aparatul de radio este un ansamblu electronic complex destinat sa receptioneze cu ajutorul antenei semnalele posturilor de radioemisie pe care le prelucreaza si reface informatiile sonore initiale.

Emisia radiofonica consta in transmiterea semnalelor de audiofrecventa modulate cu undele electromagnetice avand o frecventa cuprinsa intre 100-108 MHz numite si unde de radiofrecventa.

b. Particularitatile constructive ale radioreceptoarelor.

Din punct de vedere al principiului de schema folosit se intalnescaparate de radioreceptoare cu detectie directa (cu cristal), cu amplificare directa si radioreceptoare tip superheterodina care sunt cele mai raspandite si mai moderne si satisfac cele mai inalte exigente.

Pentru cresterea performantelor radioreceptoarele sunt dotate in plus cu diverse componente care sa asigure "acordul silentios" pe toate lungimile de unda.

c. Parametrii tehnico-functionali care definesc calitatea receptoarelor. Calitatea unui radioreceptor este determinata de performantele realizate in redarea informatiei sonore si se exprima prin parametrii tehnico-functionali. In functie de acesti parametri, aparatele se impart in clase de calitate.

Sensibilitatea reprezinta capacitatea receptorului de a receptiona in conditii normale semnale slabe de intensitate mica.

Selectivitatea reprezinta proprietatea receptorului de a atenua semnalele din canalele alaturate cand aparatul a fost acordat pe o frecventa a unui post de emisie.

Fidelitatea reprezinta proprietatea receptorului de a reproduce cat mai exact (fidel) informatia care a fost transmisa.

Stabilitatea auditiei reprezinta calitatea aparatului de a-sio mentine constant acordul pe frecventa aleasa si intensitatea auditiei.

E.    TELEVIZOARE

TELEVIZOARELE ALB-NEGRU

a. Principiul transmisiei si receptiei. Televizoarele sunt aparate cu ajutorul carora se receptioneaza imaginea si sunetele transmise prin sistemul de televiziune.

Televiziunea cuprinde tehnica de transmitere la distanta a imaginilor in miscare cu ajutorul undelor electromagnetice. In practica transmisiilor de televiziune, o data cu imaginea se transmite si sunetul.

b. Functionarea televizorului. Semnalul complex transmis pe unde FIFsau UIF este captat de antena si aplicat la intrarea receptorului. Semnalul video separat de frecventa inalta (FIF) este amplificat si aplicat tubului cinescopic pe ecranul caruia se reconstituie imaginea.

Pentru exploatarea comoda si asigurarea unei imagini stabile si corecte, televizoarele sunt prevazute cu circuite de reglare automata astfel:

etajul de reglare automata a amplificarii (RAA);

circuite de sincronizare automata care actioneaza direct asupra oscilatorului de cadre si de linii;

circuitul de control automat al frecventei (CAF)

c. Partile constructive. Tubul cinescopic care este amplasat in cutia televizorului, prin pozitia lui si masca care-l inconjoara determina in mare parte aspectul televizorului, amplasarea fata de cutie este de obicei ciclopica (adica usor in afara cutiei).

Cutia (carcasa) este confectionata din lemn sau material plastic. Se urmareste ca prin constructie, sa se dea format mai placut aparatului care are si o adancime apreciabila.

Antena este legata de televizor prin linii de transmisie care pot fi bifiliare sau coaxiale.

d. Caracteristici de calitate ale televizoarelor. Calitatea televizoarelor se refera la calitatea imaginii pe ecran in privinta desenului, a echilibrarii contractului, a stabilitatii si capacitatii de detaliere a imaginilor.

e. Sortimentele de televizoare alb-negru se deferentiaza in functie de parametrii aparatului, parametrii constructivi: diagonala ecranului, tipul si amplasarea elementelor exterioare de comanda, forma si culoarea carcasei si parametrii functionali referitori la calea de imagine si calea de sunet

TELEVIZOARE COLOR

a. Transmisia color. Prezentarea imaginilor color imbogateste continutul de idei al programelor de televiziune iar in emisiunile de stiinta, pictura, turism culoarea are un rol hotarator.

Televiziunea in culori transmite pe calea undelor electromagnetice un semnal mai complex decat in cazul televiziunii in alb-negru.

Se stie ca lumina alba poate fi obtinuta prin amestecarea culorilor fundamentale rosu (R), verde (G) si albastru (B) sau prin amestecarea lor in diverse proportii se poate obtine orice culoare.

b. Receptia programelor color. Televizoarele color functioneaza la receptie pe principiul superfoeterodinei preluand semnalul de la antena exterioara a receptorului.

De mare importanta la televizoarele color este decodorul de culoare care trebuie sa asigure comanda fluxului de electroni in tubul cinescopic color pentru componentele RGB pentru fiecare punct.

Tubul cinescopic color este mai pretentios decat tubul alb-negru in privinta campului magnetic mai intens si a preciziei baleiajului precum si in executia ecranului pentru a evita distorsiunile.

Televizoarele color dispun de urmatoarele comenzi:

intrerupator retea;

comutare pentru canalele de tranmisie;

comutare pentru benzi de tranmisie;

acord fin;

reglarea frecventelor inalte;

reglarea frecventelor joase;

reglarea volumului;

reglarea stralucirii imaginii pe ecran;

reglarea contrastului imaginii;

reglarea saturatiei de culoare;

cuplarea CAF.

c. Cerinte generale de calitate sunt impuse prin parametrii standardizati.

Pentru televizoarele color parametrii principali functionali sunt la nivelul clasei I a televizoarelor stationare alb-negru la care se mai adauga si parametrii pentru calea de crominanta. Acestia sunt: sensibilitatea limita de decodare a culorilor, eroarea de coincidenta si eroarea de convergenta.

d. Sortimentul de televizoare color Productia de televizoare color s-a diversificat in privinta marimii ecranului in cadrul tipului de televizoare bisistem PAL-SECAM. Modelele existente sunt: Elecrom, Telecolor si Cromatic.

F.    VIDEOCASETOFOANE

a. Inregistrarea video pe banda magnetica. Inregistrarea magnetica a imaginilor, desi cunoscuta ca principiu si realizata tehnic pentru studiourile de televiziune a intampinat dificultati de a aparea pe piata pentru marele public datorita consumului mare de banda.

Aparatele actuale de inregistrare asigura deplasarea benzii in acelasi plan iar sistemul rotativ este inclinat.

b. Constructia si caracteristicile casetoscoapelor. Casetoscoapele sunt construite pentru a asigura o manevrare usoara cu toate ca circuitul benzii magnetice este destul de complicat.

Casetoscoapele au o constructie robusta desi necesita mecanisme de foarte mare precizie care sa asigure ghidarea benzii pe capetele de inregistrare sau redare si o viteza de deplasare constanta.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate