Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Merceologie


Index » business » » economie » Merceologie
» MARFURI FOTO


MARFURI FOTO


MARFURI FOTO

A.    NOTIUNI INTRODUCTIVE

Marfurile foto reprezinta produsele cu ajutorul carora se pot obtine imagini pozitive sau negative pe diferite suporturi, precum si aparatele pentru proiectarea statica sau dinamica a acestora.

Tinand seama de rolul pe care, aceste articole, il au la formarea imaginii fotografice sau cinematografice, ele se pot grupa astfel:

aparate de fotografiat si de filmat si accesorii;



materiale fotosensibile;

substante chimice pentru prelucrarea materialelor fotosensibile;

aparate si ustensile de laborator;

aparate pentru proiectarea statica sau dinamica a imaginilor pe ecran.

B. APARATE DE FOTOGRAFIAT SI ACCESORII

Aparatul de fotografiat reprezinta un dispozitiv optico-mecanic cu ajutorul caruia se obtine imaginea obiectelor pe un material fotosensibil, asezat in interiorul lui.

1. ELEMENTE CONSTRUCTIVE ALE UNUI APARAT DE FOTOGRAFIAT SI CARACTERISTICILE ACESTUIA

Aparatul de fotografiat este alcatuit din urmatoarele elemente componente:

a. Corpul aparatului de fotografiat este format din camera obscura, pe care sunt fixate obiectivul, vizorul si alte accesorii.

b. Magazia aparatului foto are functia de a pastra, inainte si dupa expunere, caseta sau bobina de material fotosensibil.

c. Obiectivul aparatului de fotografiat reprezinta sistemul optic, format din una sau mai multe lentile, fixate intr-o montura speciala (inele metalice) cu ajutorul carora se poate obtine imaginea reala si inversata a subiectului in camera obscura, pe materialul fotosensibil.

d. Obturatorul este dispozitivul mecanic de precizie, care are rolul ca prin deschiderea si inchiderea sa sa permita luminii ce trece prin obiectiv si diafragma sa impresioneze uniform materialul fotosensibil un anumit timp.

e. Sistemul de vizare permite orientarea obiectivului spre subiect, controlarea si incadrarea imaginii, precum si punerea la punct a claritatii la aparatele cu telematru sau vizor reflex.

2. ACCESORIILE APARATULUI DE FOTOGRAFIAT

Accesoriile permit fotografierea mai precisa si mai variata, ele fiind indispensabile intr-o serie de lucrari cu caracter stiintific.

a. Accesorile obiectivului fotografic au ca scop sa asigure redarea echilibrata a stralucirii subiectului si adaptarea obiectivului pentru conditii fotografice peste capacitatea sa normala de lucru. Principalele accesorii sunt: filtrele, parasolarul, inelele intermediare, lentilele aditionale.

b. Accesoriile aparatului (camerei) de fotografiat. Pentru a mari gama posibilitatilor de lucru ale aparatului de fotografiat ca si pentru stabilirea exacta a parametrilor de expunere se folosesc diferite dispozitive si accesorii, cum ar fi: fotoexponometrul, vizorul adaptabil, declansatorul flexibil, trepiedul etc.

c. Accesorii pentru iluminarea artificiala a subiectului. Pentru iluminarea artificiala se folosesc reflectoare cu lampi si lampi fulger.

3. PRINCIPALELE TIPURI DE APARATE DE FOTOGRAFIAT

a. Clasificarea aparatelor de fotografiat se poate face in functie de diferite criterii:

complexitatea tehnica;

formatul cadrului;

felul filmului;

sistemul de incarcare;

sistemul de vizare;

sistemul de punere la punct a claritatii;

felul camerei obscure;

sistemul de prindere al obiectivului;

felul obturatorului.

b. Aparate cu film lat (16 cm). Aceasta grupa de aparate cuprinde o gama larga de tipuri si modele avand cele mai diverse tipuri de intrebuintari.

Din aceasta grupa se conosc aparate de tip "box" rigide, aparate cu burduf, aparate cu vizare prin oglinda cu doua obiective si mono obiective.

Aparate de tip "box" rigide. Aparatele rigide sunt destinate incepatorilor. Manevrarea lor este usoara, fiind utilizate numai in conditii de iluminare buna a subiectului.

Aparate cu burduf. Pentru reducerea dimensiunilor aparatelor care lucreaza cu film lat s-a reusit sa se realizeze camere obscure cu peretii laterali pliabili (cu burduf).

Aparate cu vizare prin oglinda cu doua obiective. Sunt destinate pentru amatorii mai avansati permitand executarea unei game largi de fotografii.

Aparate cu vizare prin oglinda monoobiective. Aceste aparate sunt asemanatoare in constructie si functionare cu cele de acelasi tip pentru film ingust care sunt mai raspandite.

c. Aparate cu film ingust. Sunt aparate mult folosite de amatori datorita numarului mare de imagini ce pot fi obtinute pe un film, precum si datorita dimensiunilor reduse.

In aceasta grupa de aparate exista doua variante constructive dupa sistemul de vizare: aparate cu vizare directa si aparate cu vizare prin oglinda, monoobiective.

Aparate cu vizare directa. La aceste aparate, vizarea se face printr-o fereastra practicata in cutia aparatului, in apropierea obiectivului.

Aparate cu vizare prin oglinda, monoobiective. Aparate cu vizare prin oglinda sunt aparate de mare precizie, dar mai grele datorita dispozitivului reflex, cu oglinda si a obiectvului care uneori are mecanisme de preselectie sau diafragmare automata.

C. APARATE DE FILMAT

1. PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE SI PARTILE COMPONENTE ALE APARATULUI DE FILMAT

Pentru a putea inregistra pe pelicula pozitiile succesive ale unui obiect in miscare, aparatul de filmateste dotat cu un mecanism care face posibila deplasarea si expunerea interminenta a peliculei la viteze de 12-48 cadre pe secunda.

Aparatul de filmat este compus din: obiective, cutia aparatului, mecanismul de transport al peliculei, dispozitivul de obturare si vizorul.

D. APARATE SI USTENSILE DE LABORATOR

Pentru dotarea laboratoarelor sunt necesare mai multe aparate si dispozitive cum ar fi: dispozitive pentru iluminat, aparate pentru developat, aparate pentru copiat si marit, tavi pentru solutii, aparat de uscat si lustruit fotografii etc.

E. APARATE DE PROIECTIE

Pelicula reversibila alb-negru sau color pentru film cinematografic sau dispozitive nu poate fi valorificata, din cauza imaginii mici decat prin proiectare pe un ecran sau observarea imaginii prin transparenta, insa mult marita.

Se utilizeaza in acest scop aparate pentru proiectie fixa si cinematografica.

Aparate pentru proiectie statica. Diavizorul pentru diapozitive este un aparat simplu in care se fixeaza diapozitivele, se ilumineaza din spate si se observa imaginea marita cu ajutorul unui vizor simplu cu lentila.

Diascolul produs la I.O.R. S.A. este compus din: cutia aparatului confectionata din metal, condensatorul de lumina, obiectivul, sursa de lumina formata din lampa si oglinda concava si dispozitivul de fixare si transport al peliculei.

Etiud 2 S de productie C.S.I. asigura proiectarea de diapozitive cu imagini de 24x36 mm sau 18x24 mm in rame de 50x50 mm.

Diaproiectorul este un aparat modern pentru proiectarea diapozitivelor dispunand de o sursa de lumina de putere mare si de calitate foarte buna, precum si de un dispozitiv de schimbare semiautomata a diapozitivelor, asezate intr-o caseta speciala, sau li se pot atasa dispozitive de incalzire careasigura proiectii cu durata de la 15 secunde la 1 minut pentru fiecare imagine.

Aparate de proiectie cinematografica. Imaginea filmata pe pelicula pentru a reda realitatea trebuie sa fie proiectata cu un aparat care realizeaza aceeasi miscare pe care a avut-o in aparatul de filmat.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate