Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Merceologie


Index » business » » economie » Merceologie
» MARFURI VELO-MOTO-AUTO


MARFURI VELO-MOTO-AUTO


MARFURI VELO-MOTO-AUTO

A.    MARFURI VIDEO (BICICLETE)

Bicicletele sunt mijloace de transport folosite de catre o persoana pentru transportul propriu, prin actionare cu ajutorul energiei musculare a unui mecanism mobil.

Cu bicicletele se fac deplasari cu viteze medii de km/h cu un efort mai mic decat mersul pe jos.



1. PARTICULARITATI CONSTRUCTIVE

In mare, bicicleta se compune din: cadru, sa, sistem de rulare, mecanism de actionare si accesorii.

a. Cadrul este confectionat din teava de otel sau de duraluminiu, in forma unui triunghi, la bicicletele barbatesti, sau de V la bicicletele pentru femei.

b. Saua este fixata la extremitatea superioara a unei tije care se introduce in cadru.

c. Sistemul de rulare si de directie este alcatuit din roti, avand la perifere anvelope pneumatice, furca, ghidon si frane.

Cele doua roti au diametrul de obicei egal, dar au functii diferite:

-roata din fata are rol director (roata directoare),

-roate din spate are rol motor (roata motoare).

d. Mecanismul de actionare are rol de a transforma si de a transmite in roata motoare energia musculara necesara propulsiei.

e. Accesorii. Principalele accesorii ale bicicletei sunt: oglinda retrovizoare, soneria, portbagajul, dinamul, farul, lampa de spate, catadioptrul, aparatoarea pentru lant, trusa de chei, intinzatorul de lant, pompa de aer, peticele, solutia de lipit, pompa de uns.

B.    MOTORETELE

Motoreta fiind un mijloc de transport pentru 1-2 persoane, autopropulsat, cu un randament functional bun pe distante mici si medii, functionarea si conducerea relativ simpla, viteza de deplasare apreciabila, lesnicios la parcare, garare, cu consum de combustibil redus, este apreciata si solicitata in continuare.

CONSTRUCTIA MOTOARELOR

Motoarele se compun din: motor, transmisie, cadru, sistem de rulare, accesorii.

Motorul cu benzina in doi timpi, folosit pe motorete este construit din:

unul sau doi cilindri,

piston,

ambielaj,

blocul motor care sustine partile fixe si in miscare,

sisteme de organe cu diferite functii,

echipamentele accesorii.

Transmisia. Organele de transmisie care pe langa transferul de roti, a puterii dezvoltate de motor, mai realizeaza o adaptare a puterii motorului la solicitarea la care este supus sistemul de rulare in functie de dificultatile terenului.

Cadrul (ca si la bicicleta).

Sistemul de rulare (ca si la bicicleta).

Accesoriile cu care se livreaza motoarele pot fi: pompa de aer, trusa cu scule, portbagajul, cric lateral si husa pentru rezervorul de benzina.

C.    AUTOTURISMELE

Autoturismul continua sa fie prezent in viata contemporana si se contureaza si la noi in tata ca un bun durabil, necesar desfasurarii normale a activitatii omului modern si a petrecerii timpului liber.

CONSTRUCTIA AUTOTURISMELOR

Sub aspect functional un autoturism se compune din urmatoarele ansamble: motorul, transmisia, cadrul, caroseria, suspensia si directia, frana si echipamentul electric, si sistemul de rulare.

a. Motorul si partile componente pentru motorul cu explozie. Motoarele care echipeaza autoturismele, in cea mai mare parte, sunt motoare termice si, dintre acestea, cel mai raspandit este de tip Otto in 4 timpi cu aprindere prin scanteie care este cel mai cunoscut la noi in tara echipand autoturismele de tip "Dacia".

b. Motoare care echipeaza autoturismele. Perfectionarile aduse amestecului de combustibil si aer, a sistemului de aprindere electric au permis sa se obtina motoare cu puteri foarte mari la o capacitate a cilindrilor redusa.

Motorul cu aprindere prin compresie - Diesel (dupa numele realizatorului Rudolf Diesel in 1892) este un motor cu autoaprindere in 4 timpi la care amestecul combustibil se formeaza in interiorul cilindrului si se "autoaprinde" datorita temperaturii ridicate obtinute prin comprimarea separata a aerului ce intra in compozitia sa.

c. Transmisia. Transmiterea puterii si cuplului motoarelor la roti se realizeaza printr-un ansamblu de angrenaje care trebuie sa asigure un bun randament si o manevrare a cuplarii si decuplarii simpla si usor de executat, formand un lant cinematic.

d. Directia si instalatia de conducere. Sistemul de directie al unui autoturism cuprinde o serie de mecanisme cu ajutorul carora soferul poate schimba directia de miscare a acestuia.

e. Instalatia de franare serveste la oprirea autoturismului aflat in miscare. Orice instalatie de franare trebuie sa asigure o franare progresiva, totala si sigura, in limitele acceleratiei impuse, fara a necesita un efort prea mare din partea soferului, dar sa nu se produca numai la interventia lui.

f. Sistemul de rulare (roti, suspensie si cadru). Rotile, suspensia si cadrul formeaza sistemul pe care se deplaseaza intregul autoturism.

g. Caroseria este partea automobilului amenajata transportului si protejarii persoanelor (habitaclul) si obiectelor (portbagajul) precum si instalarii unor echipamente ale autoturismelor.

CARACTERISTICILE AUTOTURISMELOR

a. Caracteristicile ergonomice. Ergonomia autoturismului are in vedere rezolvarea unor probleme tehnice ca:

habitabilitatea si confortul general maxim posibil, comenzile actionate de conducator si de pasageri sa fie optime din punct de vedere al accesibilitatii si efortului depus;

pozitionarea si dessign-ul instrumentelor de bord, asigurarea unor servicii suplimentare: lumina farurilor, radio, casetofon, bricheta, actionarea geamurilor, dezaburire, actionarea usilor etc.

b. Caracteristici privind dimensiunile si masa. Conditiile de climatizare si aerodinamice impuse caroseriilor, ca si cerintele economice au determinat reducerea dimensiunilor autoturismelor fata de tendintele anilor '60.

c. Caracteristicile dinamice privesc paramerii care oglindesc comportarea in mers a autoturismului si se refera la viteza maxima, vitezele maxime si minime pe trepte de viteza, viteza de regim optim, acceleratia maxima, distanta minima de franare, autonomia de mers, stabilitatea si inscrierea in curbe etc.

d. Caracteristicile economice trebuie sa oglindeasca cheltuielile la care se poate astepta cumparatorul unui autoturism in timpul exploatarii acestuia.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate