Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
Salariul care se plateste personalului reprezinta atat o componenta a valorii adaugate cat si o cheltuiala de productie.
Operatiile care trebuie inregistrate in contabilitate in legatura cu salariile pot fi grupate in urmatoarele categorii:
1. Operatii referitoare la reflectarea in contabilitate a salariilor sub aspectul obligatiei intreprinderii fata de personal pe de o parte si sub cel al salariilor ca parte componenta a costurilor productiei pe de altarte.
2. Operatii privind decontarea salariilor cu personalul intreprinderii care constau din:
à ridicarea de la banca a sumelor neceare si plata avansului chenzinal;
à inregistrarea retinerilor din salarii si stabilirea sumelor de plata la chenzina a doua;
à ridicarea de la banca a sumelor ce trebuie platite la chenzina a doua.
3. Operatii de decontare cu alte verigi si cu tertii privind sumele retinute de intreprindere din retributii si anume:
à la bugetul asigurarilor sociale;
à catre alti creditori
4. Operatii privind plata concediilor si constituirea provizioanelor;
5. Incasarea si plata alocatiilor pentru copii, care se acopera de la bugetul de stat.
Contabilitatea decontarilor cu personalul cuprinde drepturile de salarii, sporurile, adaosurile, premiile si alte sume datorate de unitatea patrimoniala personalului potrivit contractului de munca.
In contabilitate se inregistreaza distinct ajutoarele materiale stimulentele din profitul net realizat, precum si avansurile acordate personalului.
Drepturile salariale neridicate in termen de trei zile se inregistreaza intr-un cont distinct, de persoane.
¯ Retinerile din salarii pentru cumparari cu plata in rate, chirii sau alte obligatii ale salariatilor fata de terti - pensii alimentare si altele - se efectueaza numai in baza unor titluri executorii sau ca urmare a unor relatii contractuale.
Documentele justificative pe baza carora se inregistreaza salariile si alte drepturi de personal sunt: statul de salarii, lista de avans chenzinal, fisa de evidenta a salariilor, ordin de deplasare, decont de cheltuieli etc.
Contabilitatea operatiilor legate de calculul si plata drepturilor salariale, se tine cu ajutorul conturilor prevazute in proiectul Planului de conturi general in grupa "42" - Personal si conturi asimilate.
GRUPA 42
Contul 421 - "PERSONAL-REMUNERATII DATORATE" este folosit pentru a tine evidenta salariilor cuvenite personalului. Este un cont pasiv si se crediteaza cu salariile si alte drepturi cuvenite personalului (prin debitul contului 641 "Cheltuieli cu salariile personalului") si se debiteaza cu retinerile din salariile datorate, retineri care reprezinta avansuri acordate personalului, sume datorate de salariati tertilor, contributia personalului pentru pensia suplimentara, pentru ajutorul de somaj, impozitul pe salarii, se debiteaza cu salarii si alte drepturi neridicate in termen legal, cu salariile nete achitate personalului. Soldul este creditor si reprezinta salariile datorate personalului.
Contul 423 - "PERSONAL - AJUTOARE SI PROTECTIE SOCIALA" este folosit pentru a tine evidenta ajutoarelor de boala pentru incapacitate temporara de munca, a celor pentru ingrijirea copilului, a ajutoarelor de deces si a altor ajutoare pe care le acorda unitatea patrimoniala, care se suporta din contributia pentru asigurari sociale. Are functie de pasiv, se crediteaza cu sumele brute datorate personalului pe baza statelor de plata reprezentand ajutoare materiale suportate din contributia unitatii pentru asigurari sociale precum si cele acordate potrivit legii, pentru protectia sociala. Se debiteaza cu platile in numerar catre personal sub forma de ajutoare materiale si protectia sociala cu retinerile din ajutoare materiale si impozitele aferente.
Contul 425 - "AVANSURI ACORDATE PERSONALULUI" are functie de activ si se foloseste pentru a tine evidenta avansurilor acordate personalului. Se debiteaza cu sumele acordate drept avans si se crediteaza cu sumele retinute pe statele de salarii sau de ajutoare maretiale cu ocazia lichidarii drepturilor banesti lunare cuvenite personalului.
Soldul reprezinta sumele acordate drept avans in cursul lunii.
Contul 426 - "DREPTURI DE PERSONAL NERIDICATE" - este un cont de pasiv si tine evidenta salariilor neridicate in termenul legal de personal. Se crediteaza cu salariile datorate personalului, dar neridicate in termenul legal si se debiteaza in momentul achitarii lor sau prin transferul la bugetul de stat sau ca ???? exceptionale ale gestiunii curente.
Contul 427 - "RETINERI DIN SALARII DATORATE TERTILOR" - este un cont de pasiv si tine evidenta sumelor retinute din salarii si datorate tertilor sub forma de chirii, cumparari cu plata in rate. Se crediteaza cu sumele retinute din salarii dar datorate tertilor si se debiteaza in momentul transferarii sau platii acestor sume catre beneficiari. In cazul in care la inchiderea exercitiului exista drepturi salariale sau obligatii ale salariatilor care nu au fost inregistrate, dar determinarea cheltuielilor si veniturilor exercitiului respectiv necesita evidenta pentru exercitiul expirat, se foloseste
Contul 428 - "ALTE DATORII SI CREANTE IN LEGATURA CU PERSONALUL" - este un cont bifunctional. In creditul lui se inregistreaza sumele datorate salariatilor pentru care nu s-au intocmit state de plata determinate de activitatea exercitiului care urmeaza sa se inchida prin debitul contului 641 "Cheltuieli cu salariile personalului" precum si cu sumele incasate de la salariati evidentiate anterior in acest cont. In debit se inregistreaza sumele achitate personalului evidentiate anterior in acest cont (prin debitul contului 531) si sumele datorate de catre personal reprezentand chirii si consumuri care se fac venit la unitatea patrimoniala precum si eventualele sume datorate privind debite, remuneratii, sporuri sau adaosuri necuvenite (prin creditul contului 758, 706, 708).
Soldul creditor reprezinta sumele datorate de unitate salariatilor iar soldul debitor sumele datorate de salariati.
1. Inregistrarea salariilor si a altor drepturi accesorii salariilor in ultima zi a lunii:
- rate in favoarea tertilor | |
- debite | |
- pensie suplimentara | |
- fond somaj | |
- impozit salarii | |
TOTAL RETINERI | |
3. Sume neridicate de personal, la chenzina a II-a:
100.000
4. Achitarea salariilor (chenzina a II-a) si accesoriile la salarii nete:
5.000.000
5. Virarea drepturilor in conturile de card ale salariatilor;
5.000.000
6. Retinerile de ajutoare (numai asupra celor suportate din CAS):
= % | ||
- salariul in natura | ||
- drepturi de transport | ||
7. Evidentierea drepturilor salariatilor (obligatiile unitatii - micsorarea fondului de participare la profit)
100.000
8. Evidentierea platii drepturilor nete
100.000
9. Plata avansului chenzinal
500.000
10. Plata retinerilor prin cont curent
200.000
GRUPA 43 "CONTABILIZAREA DECONTARILOR PRIVIND ASIGURARILE SOCIALE SI CU BUGETUL STATULUI"
Contul 431 - "ASIGURARI SOCIALE" reflecta decontarile privind contributia intreprinderii la asigurarile sociale precum si contributia salariatilor pentru pensia suplimentara. Este un cont de pasiv si se crediteaza cu sumele calculate de intreprindere pe cele 2 destinatii:
- contributia unitatii datorata asigurarilor sociale (prin debitul contului 645);
- contributia personalului datorata pentru pensia suplimentara (prin debitul contului 421).
Se debiteaza cu sumele virate asigurarilor sociale reprezentand contributia unitatii patrimoniale, precum si contributia salariatilor pentru pensia suplimentara datorata asigurarilor sociale (prin creditul conturilor 512 si 531). Se mai debiteaza cu sumele datorate personalului ce se suporta din bugetul asigurarilor sociale (prin creditul contului 423).
Soldul creditor reprezinta sumele datorate bugetului asigurarilor sociale.
Contul 437 - "AJUTOR DE SOMAJ" este destinat a tine evidenta decontarilor privind ajutorul de somaj datorat de unitatile patrimoniale precum si a sumelor datorate de salariati in acest fond.
Este un cont de pasiv. In creditul lui se inregistreaza sumele datorate de unitate si de personal (prin debitul conturilor 645 si 421), iar in debit se inregistreaza sumele virate pentru cele doua componente (prin creditul contului 512) precum si sumele acordate salariatilor, potrivit legii din fondul de ajutor de somaj (prin creditul contului 531).
Soldul creditor reprezinta sumele datorate si nevirate la fondul de ajutor de somaj.
Contul 438 - "ALTE DATORII SI CREANTE SOCIALE" - divizat pe doua conturi sintetice de gradul II si anume:
4381 - "ALTE DATORII SOCIALE"
4382 - "ALTE CREANTE SOCIALE"
Tine evidenta datoriilor de achitat sau a creantelor de incasat prin contul asigurarilor sociale, aferente exercitiului in curs precum si plata acestora.
Soldul creditor reprezinta sumele datorate bugetului asigurarilor sociale.
1. Se inregistreaza contributia intreprinderii la asigurarile sociale - 500.000 lei si la constituirea fondului de somaj - 100.000 lei
2. Se vireaza din contul bancar sumele datorate de intreprindere prin retinerilor din salariiile personalului (inregistrari in exercitiul anterior) si din contributia proprie.
3. Valoarea CAS pentru pensia suplimentara asupra drepturilor salariatilor
500.000
10.000
"CHELTUIELI CU SALARIILE"
Din categoria cheltuielilor de exploatare fac parte si cheltuielile cu impozitele, taxele si varsamantelel asimilate. Ele se refera la sumele datorate bugetului statului reprezentand impozitul suplimentar pentru depasirea fondului total destinat platii salariilor (contul 631) si alte impozite si taxe (635).
In unele sectoare de activitate in structura costului de productie o pondere importanta o au cheltuielile cu personalul, reflectate in contabilitate de contul 641 "Cheltuieli cu salariile personalului" si contul 645 "Cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala".
In debitul contului 641 se inregistreaza valoarea salariilor si a altor drepturi cuvenite personalului din cadrul unitatii, iar in debitul contului 645 contributia unitatii la asigurarile sociale si la constituirea fondului pentru ajutorul de somaj.
Toate aceste conturi se debiteaza pe parcursul lunii cu categoriile de cheltuieli respective si se crediteaza la finele lunii prin preluarea valorii cheltuielilor in contul 121 "Profit si Pierdere" in vederea calcularii exercitiului. In urma acestei operatii, conturile de cheltuieli nu mai prezinta sold.
1. Inregistrarea sumelor datorate colaboratorilor pentru prestatii efectuate.
2. Inregistrarea impozitului suplimentar pentru depasirea fondului de slarii admisibil (suportat de unitate).
200.000
200.000
4. Inregistrarea la sfarsitul exercitiului incheiat a drepturilor de personal pentru care nu s-au intocmit state de plata
100.000
300.000
6. Inregistrarea contributiei unitatii la constituirea fondului de somaj
100.000
50.000
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate
Resurse-umane | |||
|
|||
| |||
| |||
|
|||