Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Resurse umane


Index » business » » management » Resurse umane
» CONTRIBUTII


CONTRIBUTII


CONTRIBUTII

1. Cotele de contributii de asigurari sociale sunt diferentiate in functie de conditiile de munca: normale, deosebite sau speciale si se aproba anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Cota de contributie individuala de asigurari sociale este de 10.5%, indiferent de conditiile de munca.

Baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale in cazul asiguratilor o constituie:

salariile individuale brute, realizate lunar, incluiv sporurile si adosurile.



2. Contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj:

contributia individuala - 0.5%, aplicat la salariul de baza brut lunar, potrivit legii nr. 76 din 16 ianuarie 2002 privind sistemul asiguarilor pentru sonmaj si stimularea ocuparii fotei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

3. Contributia la asigurarile sociale de sanatate:

Angajatorul are obligatia sa retina salariatilor si sa vireze o contributie de 5.5 %, aplicata asupra venitul brut.

Pentru determinarea venitului net, din venitul brut se scad contributiile 0.5%, 10.5%, 5.5%.

Numai la locul unde salariatul are functia de baza beneficiaza de deducere lunara de intretinere. Prin urmare, persoanele care obtin venituri din salarii in afara locului unde au functia de baza nu beneficiaza de deduceri personale.

Angajatorii au obligatia stabilirii deducerii personale in functie de numarul de persoane aflate in intretinere si de venitul brut lunar al salariatului, pentru fiecare salariat cu functia de baza la acel angajator.

Deducerile personale se stabilesc astfel:

pentru salariatii care au venit lunar brut de pana la 1.000 RON inclusiv, deducerea este stabilita intre 250 RON si 650 RON, in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere:

250 RON pentru salariatii care nu au persoane in intretinere

350 RON pentru salariatii care au o persoana in intretinere

450 RON pentru salariatii care au 2 persoane in intretinere

550 RON pentru salariatii care au 3 persoane in intretinere

650 RON pentru salariatii care au 4 persoane in intretinere.

pentru salariatii care realizeaza un venit brut lunar din salarii cuprinse intre 1.001 RON si 3.000 RON inclusiv, deducerile persoanle sunt degresive:

pentru salariatii care nu au persoane in intretinere, formula de determinare a deducerii personale este:

250 * [1-(venitul brut lunar - 1.000)/2.000]

pentru salariatii care au o persoana in intretinere, formula de determinare este:

350 * [1-(venitul brut lunar - 1.000)/2.000]

pentru salariatii care au 2 persoane in intretinere, formula de determinare este:

450 * [1-(venitul brut lunar - 1.000)/2.000]

pentru salariatii care au 3 persoane in intretinere, formula de determinare este:

550 * [1-(venitul brut lunar - 1.000)/2.000]

pentru salariatii care au 4 si mai mult de 4 persoane in intretinere, formula de determinare este:

650 * [1-(venitul brut lunar - 1.000)/2.000]

3. pentru salariatii care realizeaza un venit brut mai mare de 3000 RON, deducerea lunara de intretinere este 0.

Deducerea personala se acorda in limita venitului realizat de salariat, suma deducerilor personale care se scade din venitul net nu poate fi mai mare decat acesta, rezultand un venit impozabil egal cu zero.

Sunt persoane aflate in intretinerea salariatului copiii minori ai salariatului, copiii minori ai salariatului proveniti din casatorii anterioare, copiii minori primiti in plasament sau incredintati unei persoane sau unei familii, copiii majori ai salariatului in cazul in care venturile lunare se incadreaza sub plafonul lunar de 250 RON, sotia sau sotul salariatului in cazul in care veniturile acestuia sunt situate sub plafonul lunar de 250 RON, alti membri de familie, rude ale salariatului si ale sotului sau sotiei acestuia pana la gradul al doilea de rudenie inclusiv.

Impozitul lunar pe salariu este cota unica de 16% aplicat asupra venitului baza de calcul sau venitului impozabil.

Calculul, retinerea si plata acestor contributii cad in sarcina angajatorului.

CONTRIBUTIILE ANGAJATORULUI:

contributia la asigurarile pentru accidentele de munca si boli profesionale, care variaza in functie de codul CAEN (de la 0.15-0.85 %). Cota contributiei pntru asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale se stabileste in functie de clasa de risc, pe sectoare de activitate. Baza lunara de calcul o reprezinta fondul total de salarii brute lunare realizate, fara a se lua in considerare indemnizatiile de concediu medical, indiferent de cine sunt suportate.

contributia pentru persoanele cu handicap. Persoanele juridice care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap cu contract individual de munca intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. In caz contrar, persoanele juridice au obligatia de a plati lunar catre bugetul de stat o suma egala cu 50% din salariul minim brut pe tara corespunzator numarului de locuri de munca in care nu au incadrat persoane cu handicap.

Contributia pentru somaj - 0.5 % aplicata asupra asupra fondului de salarii brute lunare, fara a se include in acesta indemnizatiile suportate de FNUASS

Contributia pentru asigurari sociale de stat. Contributia de asigurari sociale, datorate de angajatori, reprezinta diferenta dintre nivelul cotelor de contributii de asigurari sociale stabilite diferentiat, in functie de conditiile de munca, prin legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat si nivelul cotei de contributie individuala de asigurari sociale. Astfel, cotele de contributie de asigurari sociale datorate de angajator sunt:

pentru conditii de munca normale: 20.8 %

pentru conditii de munca deosebite: 25.8 %

pentru conditii de munca speciale: 30.8 %.

Baza lunara de calcul, la care angajatorul datoreaza contributia de asigurari sociale, o constituie fondul total de salarii brute lunare, fara a se include in acesta indemnizatiile de asigurari sociale indifferent de cine sunt suportate.

5) Contributia pentru asigurari sociale de sanatate - 5.2 % aplicata asupra fondului de salarii brute lunare, fara a se include in acesta indemnizatiile suportate de FNUASS

Comisionul I.T.M.: in functie de locul unde se pastreaza carnetele de munca, comisionul datorandu-se asupra fondului de salarii brute lunare, fara a se include in acesta indemnizatiile suportate de FNUASS

0.75% in cazul in care carnetele de munca ale salariatilor se pastreaza si se completeaza de catre Inspectoratul Teritorial de Munca

0.25% in cazul in care unitatea obtine aprobare pentru pastrarea si completarea carnetelor de munca.

Contributia la fondul de garantare - 0.25% aplicata asupra fondului de salarii brute lunare, fara a se include in acesta indemnizatiile suportate de FNUASS

Contributia pentru concedii si alte indemnizatii - 0.85% aplicata asupra fondului de salarii brute lunare, fara a se include in acesta indemnizatiile suportate de FNUASS.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Resurse-umane


Resurse umane






termeni
contact

adauga