Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Resurse umane


Index » business » » management » Resurse umane
» Marketing personalului


Marketing personalului


Marketing personalului

Marketing personalului este o activitate indreptata pe determinare si satisfacerea necesitatii de personal.

In ultimul timp se raspandeste abordarea de antreprenor, de piata, unde munca, conditii de munca, locuri de munca sunt privite ca produse de marketing. Inca din anii 70" companii din Vest folosesc metodele de marketing in managementul resurselor umane.

In sensul mai larg marketing personalului este o filosofie si strategie conducerii personalului. Personalul este privit ca clientii firmei. Scopul marketingului consta folosirea optimala a resurselor umane prin crearea conditiilor de munca favorabile, care creste productivitatea muncii si loialitatea angajatilor. Cu alte cuvinte aceasta este "vanzarea" firmei angajatilor proprii. Conceptul marketing personalului in sensul larg se bazeaza pe gandirea economica, gandirea de piata, ceea ce deosibeste fata de concepte traditionale, clasice conducerii personalului.



In sens restrans marketing personalului este o functie departamentului resurselor umane. Aceasta functie este indreptata pe depistarea si acoperirea necesitatii in resurse umane dintr-o intreprindere.

Scopul marketingului personalului consta in detinerea informatiilor complete despre piata muncii pentru satisfacerea necesitatilor de personal cat mai eficienta si atingerea obiectivelor propuse. Marketing resurselor umane pregateste "fundamentul" pentru recrutarea finala.

Metodologia generala a marketingului in domeniului resurselor umane se bazeaza pe teoria marketingului industrial. Etapele principale a activitatii de marketing in domeniul resurselor umane este prezentata in schema de mai jos.

Figura Nr.8 - Schema generala activitatii de marketing personalului. (Sursa: Kibanov A.A. Upravlenie personalom organizatzii, Norma, Moskva, 1998 ).

Informatii initiale pentru determinarea activitatilor de marketing si elaborarii planului de marketing sunt furnizate de analiza factorilor externi si interni. Aceasta analiza este punctul de plecare a activitatilor de marketing.

Factori externi prezinta conditii externe, de mediu extern, care nu pot fi influentate si modificate de intreprindere, dar pentru determinarea calitativa si cantitativa corecta a necesitatilor de personal si surselor optime de acoperire acestor necesitati. Aceste factori nu depind de activitatea intreprinderii. Analiza factorilor care provin din exterior poate elimina greseli in folosirea tehnicilor de marketing personalului. Factori externi care determina continutul activitatilor de marketing personalului sunt prezentate in tabel Nr.4.

Factori interni sunt acele factori care provin din interiorul organizatiei si pot fi influentate in oricare masura de intreprindere. Factori prezentati in tabelul Nr.5 fac parte din factori interni.

Tabel Nr.4

Factori externi in marketing personalului*.

Denumire factorului extern

Caracteristici factorului

Situatia pe piata muncii

Se caracterizeaza de procese demografice, economice, nivelul somajului s.a.m.d. Principalele elementele analizei in marketing personalului sunt:

Cererea de resurse umane si structura cantitativa;

Oferta resurselor umane;

Tehnologii

Dezvoltarea tehnologiilor moderne modifica caracterul si continutul muncii la randul lor modifica cerintele locurilor de munca, pregatirii angajatilor.

Particularitatile cerintelor sociale

Acest factor determina motivatia angajatilor.

Legislatia muncii

Trebuie luata in considerare legile Codului Muncii, ultimele hotarari Guvernului si altele acte normative care pot influenta relatii patron-angajat.

Politica in domeniul resurselor umane din firme concurente

Studierea formelor si metodelor managementului resurselor umane folosite de concurenti este necesara in elaborarea propriei strategiei in domeniul resurselor umane.

Sursa: Kibanov A.A. Upravlenie personalom organizatzii, Norma, Moskva, 1998

Tabel Nr.5

Factori interni in marketing personalului*.

Denumire factorului intern

Caracteristici factorului

Scopuri

Acest factor poate fi considerat comun pentru marketing industrial si marketing personalului. Scopuri bine definite determina directia activitatii de marketing, strategiei de marketing cum in domeniul productiei la fel si in domeniul resurselor umane.

Resurse financiare

Analiza posibilitatilor intreprinderii in finantarea activitatilor de recrutare, selectionare, perfectionare resurselor umane si alte activitati din domeniul resurselor umane.

Potentialul resurselor umane

Depinde de tehnici si metode managementului resurselor umane folosite de specialisti in resurse umane, competitivitatea si pregatirea lor, ceea ce in mare masura determina succesul realizarii planului de marketing in domeniul resurselor umane.

Surse de acoperire necesitatilor de personal

Acest factor este privit ca factor intern, deoarece intreprinderea selecteaza surse de acoperire necesitatilor de personal care corespund celorlalte factori interni si externi: scopurilor intreprinderii, tehnologiilor, resurselor financiare disponibile si altele.

Sursa: Kibanov A.A. Upravlenie personalom organizatzii, Norma, Moskva, 1998

Directii de baza a marketingului resurselor umane sunt:

Determinarea cerintelor;

Determinarea necesitatilor de personal;

Planificarea cheltuielilor cu recrutarea si utilizarea ulterioara a resurselor umane;

Analiza si selectia surselor de recrutare;

Determinarea cerintelor se face pe baza fisei postului, rezultatelor analizelor postului, analizei culturii organizationale etc. Determinarea cerintelor presupune determinarea criteriilor calitative obligatorii, dorite si nedorite pentru fiecare post, carora trebuie sa corespunda candidatul pentru ocuparea acestui post.

Determinarea necesitatilor de personal va fi examinata mai jos.

Cheltuieli cu recrutarea si utilizarea ulterioara a resurselor umane sunt compuse din cheltuieli externe si interne, care la randul lor pot fi unice si curente (regulate).

Cheltuielilor externe unice apartin cheltuieli cu incheierea contractelor de recrutare, recalificare sau perfectionare cadrelor cu institutii de invatamant, agentii de recrutare si trening si alte organizatii. Din cheltuieli externe curente prezinta cheltuieli cu activitati de cercetare si operative in domeniului marketingului resurselor umane. Din aceste cheltuieli fac parte cheltuieli cu colectarea si analiza informatiilor, cheltuieli cu publicitate, cheltuieli cu deplasarea angajatilor din departamentul de marketing si altele. Cheltuielilor interne unice apartin cheltuieli cu crearea noilor posturi si modificarea celor existente, investitii in construirea obiectelor sociale si alte. Din cheltuieli interne curente fac parte cheltuieli cu salariu, premii, bonusuri personalului nou angajat sau recalificat.

Alegerea surselor de recrutare depinde de alte doua activitati de marketing - elaborarea cerintelor profesionale si valorificarea cheltuielilor cu recrutarea si folosirea ulterioara a personalului. Etapele selectarii surselor de acoperire necesitatilor de personal este prezentat in figura Nr.9

Figura Nr.9 - Etapele selectarii surselor si metodelor de recrutare. (Sursa: Kibanov A.A. Upravlenie personalom organizatzii, Norma, Moskva, 1998 ).

In calitate de surse de acoperire necesitatilor de personal pot fi remarcate urmatoarele:

institutii de invatamant;

centre de trening;

agentii de recrutare;

oficii fortelor de munca;

asociatii si reuniuni profesionale;

cunostinte si rude;

piata muncii;

surse interne de recrutare, din care fac parte:

transferarea angajatilor dintr-un departament in altul cu sau fara recalificare;

promovarea angajatilor pe un post superior;

Largirea postului;

Caile de satisfacerea necesitatilor de personal in functie de gradul participarii intreprinderii in procesul recrutarii pot fi clasificate in cai active si cai pasive.

Intreprinderea poate folosi urmatoarele cai active de recrutare:

firma recruteaza personalul in institutii de invatamant incheind contracte cu aceste institutii;

Intreprindere trimite cereri in oficii de forta de munca si somaj;

Intreprindere apeleaza la agentii de recrutare pentru recrutarea personalului;

Intreprinderea apeleaza la angajatii proprii pentru recrutarea din cercul lor de cunostinte;

Etc.

Intreprinderea foloseste cai pasive daca:

Publica anunturi de recrutare in ziare si reviste;

Intreprinderea recruteaza candidati ocazionali care vin in scopul angajarii la intreprindere;

Si alte.

Pentru studierea factorilor interni si externi care influenteaza activitatile de marketing, specialist are nevoie di informatii. De la calitatea si cantitatea informatiilor depinde rezultatul analizei factorilor. Surse informationale care pot fi folosite in marketing resurselor umane sunt:

Informatii din institutii de invatamant privind numarul absolventilor si studentilor, facultati si specializari etc.;

Informatii analitice publicate de autoritatile de stat privind forta de munca, somajul, ocupatie etc.

Informatii publicate de oficii de forta de munca si somaj;

Reviste si ziare specializate;

Expozitii si targuri specializate;

Publicitatea altor organizatii, mai ales concurentilor;

Prezentari si targuri de joburi din institutii de invatamant;

Asociatii profesionale;

Si alte.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Resurse-umane


Resurse umane






termeni
contact

adauga