Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Comunicare


Index » business » » marketing » Comunicare
» CORESPONDENTA JURIDICA


CORESPONDENTA JURIDICA


CORESPONDENTA JURIDICA

In cadrul corespondentei oficiale un loc important il ocupa scrisorile cu continut juridic, fie ca este vorba de aparitia, stingerea sau modificari de obligatii juridice. In desfasurarea activitatii lor, agentii economici intra, in mod inevitabil, in relatii cu organele de justitie (judecatorii, tribunale etc) .

Principala corespondenta ce are loc cu organele de justitie consta in: scrisori (cereri) de actionare in judecata, intampinari, cereri de recurs inaintate de reclamanti sau de parati si citatii emise de organele judecatoresti.

Cererea de actionare in justitie se formuleaza de reclamant si se inainteaza organului de justitie in vederea recuperarii unor drepturi ce i se cuvin din relatiile contractuale cu alti agenti economici, din imputatii sau din alte operatii.

Desigur ca se actioneaza in judecata numai dupa ce au fost epuizate toate posibilitatile de rezolvare a litigiului pe cale amiabila.

Cererea de actionare in judecata trebuie sa cuprinda, in principal urmatoarele: date de identificare a reclamantului si a paratului, solicitarea de a rezolva litigiul in favoarea reclamantului, valoarea litigiului, motivele pentru actionarea in justitie, mentiuni din care sa rezulte ca au fost epuizate toate posibilitatile de rezolvare a diferendului prin intelegere intre parti.



De regula, cererii i se anexeaza si diverse documente care pot sa probeze in justitie cele relatate.

In cazul in care actiunea a fost respinsa prin sentinta instantei de fond, reclamantul are dreptul ca in termen legal sa formuleze cererea de recurs, in care pe langa datele generale sunt mentionate si motivele pe care se sprijina cererea.

Cererea de recurs poate fi formulata, de asemenea, si de catre parat in situatia in care instanta a admis actiunea reclamantului, iar paratul este nemultumit de hotararea pronuntata.

Fata de cererea de actionare in judecata si de recurs, paratul poate sa formuleze ,,intampinare", pe care o depune la organul judecatoresc, in care mentioneaza motivele pentru care nu este de acord cu cererea formulata de reclamant. Aceasta scrisoare are o forma tip si cuprinde: destinatarul (presedintele instantei investite); datele personale de identificare in baza actului de identitate si calitatea in cauza la care se depune prezenta scrisoare de intampinare; punctul de vedere al autorului si cererea catre instanta urmata de motivarea in fapt si in drept a cererii sale; se incheie obligatoriu cu prezentarea probelor de care intelege sa se foloseasca; numele si prenumele in clar si semnatura olografa.

Partea parata este solicitata de catre organele judecatoresti sa se prezinte in fata instantei de judecata, in vederea dezbaterii problemelor in litigiu, prin citatia pe care o emite.

Citatia reprezinta invitatia oficiala scrisa, prin care persoanele fizice sau juridice (prin reprezentantul legal) sunt chemate sa se infatiseze la o anumita data in fata unei instante judecatoresti sau a altei autoritati. Persoanele citate de organele judecatoresti pot avea calitatea de parate sau de martori. Este corespondenta cu forma tipizata si cuprinde urmatoarele elemente: autoritatea emitenta (instanta, gradul, localitatea, sectia sau completul); numele corespondente ,,CITATIE", destinatarul si datele de identificare unde urmeaza a se indeplini procedura; se precizeaza obiectul citatiei (nr. dosar, cauza, parti), este datata, semnata si stampilata.

Notificarea are rol de instiintare facuta formal si se utilizeaza atat in relatiile comerciale, cat si in cele juridice. Notificarea se face formal in mai multe exemplare, dupa caz, si cuprinde: datele celui care notifica, numele corespondentei, datele celor notificati, elementul de continut al notificari, numarul de exemplare, efectele ce deriva din prezenta notificare pentru cei in cauza, semnatura celui care notifica, autoritatea care a autentificat sau legalizat notificarea.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Comunicare


Comunicare






termeni
contact

adauga