Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biochimie


Index » educatie » » biologie » Biochimie
» Bioelemente


Bioelemente


Bioelemente

Din cele cca. 100 elemente chimice intalnite in litosfera si atmosfera, un numar relativ mic participa la alcatuirea materiei vii. Acestea se numesc bioelemente. Desi numarul bioelementelor se ridica la 50, distributia lor este foarte diferita.

Compozitia chimica elementara a organismelor vii este prezentata in schema de mai jos:

nemetale: C, O, H, N, S, P, Cl



plastice

Bioelemente metale: Na, K, Ca, Mg

oligoele-

mente: Fe, Co, Mn, Cu, Zn, Mo, I, Br, F, B

Elementele care se gasesc in cantitate mai mare in organismele vii sunt numite si bioelemente plastice sau macrobioelemente, ele reprezentand 99% din totalul bioelementelor. Ele includ nemetalele: oxigen, carbon, hidrogen, azot, fosfor, sulf, clor si metalele: calciu, magneziu, sodiu si potasiu. Acestea reprezinta componentii principali care participa la edificarea structurilor diferitelor substante din organism.

Dintre bioelementele plastice, urmatoarele patru: O, C, H, N reprezinta 96 % din masa celulelor dupa cum rezulta din tabelul de mai jos:

Elementele plastice ale materiei vii (%)

Nemetale

Metale

Oxigen    O

Calciu    Ca

Carbon    C

Potasiu K

Hidrogen H

Sodiu    Na

Azot    N

Magneziu Mg

Fosfor    P

Sulf    S

Clor    Cl

TOTAL

Oligoelementele (microelementele) se gasesc in cantitati extrem de mici, sub 0,01 %, sau chiar in urme si sunt inegal raspandite in diferite tesuturi. Din categoria microelementelor notam: florul (F), bromul (Br), iodul (I), borul (B), fierul (Fe), zincul (Zn), cuprul (Cu), cobaltul (Co), molibdenul (Mo), vanadiul (V), manganul (Mn). Ele nu participa efectiv la constitutia celulelor, insa detin un rol important, intrand in constitutia chimica a unor biomolecule ca enzime: (Zn, Co, Mn, Cu), hormoni (I), vitamine (Co), hemoglobina (Fe). Lipsa acestora din organismul animal produce anumite dereglari biochimice si tulburari fiziologice.

De remarcat este faptul ca la alcatuirea materiei vii participa cu preponderenta elemente cu masa atomica mica (H, C, N, O). Dintre acestea atomul de carbon prezinta o pozitie deosebita. Biomoleculele organice contin in mod obligatoriu atomi de carbon pe care sunt grefati ceilalti atomi sau grupari de atomi.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Biochimie


Biochimie
Biofizica
Botanica






termeni
contact

adauga