Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
AUR (Au)
Scurt istoric : Aurul este cunoscut din cele mai vechi timpuri , din vremea in care preistoria se impleteste cu legenda . Desi in antichitate se cunosteau si alte metale , aurul , prin stralucirea sa deosebita si prin raritatea in care se gasea fata de celelalte , devine cel mai pretios dintre toate si apoi un simbol al bogatiei si puterii . Marii scriitori si istorici ai antichitatii mentionau pe larg existenta acestui metal : Homer , in celebrele sale epopei "Iliada" si "Odiseea" , vechi de aproape 3000de ani , istoricii greci Herodot (484- 425 i.Hr ) , Tucidide (460-396 i.Hr ), naturalistul latin Platiniu ( 24-79 ) , autorul monumentalei "Historia Naturalis ", in 37 de volume , poetul latin Vergiliu (70-19 i.Hr ), autorul faimoasei " Eneide ", istoricul roman Tacit (55-120 i.Hr ) sunt cei mai de seama care atesta importanta aurului in lumea antica .
Obiectele de podoaba descoperite pe malurile Nilului si pe cele ale Eufratului , in special in morminte , fac dovada certa ca acest metal era cunoscut cu cel putin 5000 de ani i.Hr . Lucrari foarte recente apreciaza aparitia aurului cu mult inainte , acum 20000 de ani i.Hr .
Descoperirile arheologice au scos la lumina obiecte de aur ingropate de milenii . Astfel , sarcofagul din aur al faraonului Tutankhamon , scos la lumina in Valea Regilor din Egipt , cantarea 1111kg . Tezaurul lui Priam , ultimul rege al Troiei , descoperit de arheologul german Heinrich Schliemann , are o vechime de peste trei milenii si era compus din podoabe de aur : agrafe , diademe , cercei , coliere , etc . Teritoriul tarii noastre este legat de descoperirea aurului prin descoperirea de catre niste tarani a Tezaurului de la Pietroasa , cunoscut si sub numele de Closca cu pui , care consta din 22 de piese din aur batute cu pietre scumpe . Din cercetarile facute reiese ca acest tezaur apartinuse regelui got Athanaric , care in secolul al IV-lea al erei noastre a ajuns cu poporul sau pe teritoriul patriei noastre , in regiunea Buzau-Vrancea . Atacat insa de huni , acesta isi ingroapa tezaurul la marginea actualei comune Pietroasa din judetul Buzau si trece Dunarea . In anul 381 se indreapta catre Constantinopol , cu aprobarea imparatului Teodosiu cel Mare , abandonandu-si tezaurul .
In limba egipteana veche , denumirea aurului vine de la cuvantul sol , care inseamna Soare . In ebraica si feniciana aurul se numea zahav, care inseamna a straluci . Altii sustin ca denumirea ar proveni de la zeita zorilor , Aurora .
Obtinere : Separarea aurului nativ din nisipuri si minereuri se face prin metoda de gravitatie si flotatie , prin amalgamare si cianurare . Minereul se macina , particulele mai grele se separa prin depunere in camp gravitational . Din concentrat , aurul se separa apoi prin amalgamare , amalgamul se supune distilarii , uneori in vid , iar reziduul solid se topeste si se rafineaza . Minereurile mai sarace se prelucreaza prin procedeul cianurarii , care consta in tratarea minereului cu o solutie apoasa de cianura de sodiu sub agitare , timp de 6 - 48 ore in mediu alcalin de Ca(OH)sau NaOH ( 0,02 - 0,05% ) in prezenta aerului , care dizolva aurul prin complexare . Complexul format se descompune electrolitic sau cu granule de zinc , acest metal precipitand aurul si trecand el insusi intr-o cianura complexa . Reactiile care au loc sunt urmatoarele :
2Au + 1/2O + HO + 4CN 2[Au(CN)] + 2HO
2[Au(CN)] + Zn [Zn(CN)] + 2Au
Pulberea solida se spala cu acid sulfuric , se topeste si se supune rafinarii .
Aurul se poate extrage din produse secundare rezultate la prelucrarea cuprului si a plumbului . Din cuprul de convertizor se extrage prin rafinare electrolitica . Namolul , ce contine pe langa alte elemente si 0,8 - 4,2 % Au , se trateaza cu acid sulfuric pentru indepartarea arsenului , stibiului si cuprului , iar reziduul obtinut ( aliaj de aur si argint ) se cupeleaza. Pentru extractia din produsele si subprodusele de la metalurgia plumbului , unde se colecteaza intre 10 - 2000 g aur/t Pb brut , se folosesc doua procedee : procedeul Patinson si procedeul Parkes . Cupelatia amintita anterior este un procedeu pirometalurgic de separare a metalelor nobile ( Au, Ag ) de impuritatile insotitoare , prin oxidare sub actiunea aerului cald . Operatia se executa pe o vatra formata dintr-un material refractar poros (marna si cenusa de oase ) , iar tangential se administreaza un curent de aer fierbinte , in prezenta unui exces insemnat de aer . Toate metalele , cu exceptia aurului si argintului , se oxideaza trecand in zgura ce pluteste deasupra aliajului Au - Ag . Rafinarea aurului se realizeaza in electrolizoare mici de portelan ( 10 - 20 L ) , incalzite in exterior cu apa la 60-70C . Electrolitul este format din clorura aurica 50-60 g aur/L si 60-120 g HCl/L .
Utilizari : Rolul economic al aurului dateaza din antichitate . Datorita calitatilor mecanice si a rezistentei la actiunea agentilor corozivi , a servit la baterea monedelor inca din secolul VII i.Hr . Dupa anul 1930 a inceput sa se renunte la folosirea monedelor de aur . In prezent aurul constituie , in majoritatea tarilor , etalonul monetar , care garanteaza hartia moneda , fiind depozitat sub forma de bare sau lingouri in tezaurul statului . Se foloseste la confectionarea aparaturii de laborator speciale , rezistente la agenti corozivi , si a bijuteriilor si obiectelor de podoaba .
Deoarece este un metal moale , aurul pur se foloseste numai pentru acoperiri sau in practica medicala . Pentru toate celelalte scopuri se folosesc diferite aliaje de aur .
Aliajele sale cu argintul si platina se folosesc in electrotehnica si electronica pentru contacte fine inoxidabile . In tehnica dentara se folosesc diferite aliaje de aur , care , pe langa Ag si Cu , mai contin , in functie de natura lucrarii , Pd sau Pt , fie ambele metale , care imprima o mare duritate aliajului . Daca este nevoie de un aliaj de aur cu un punct de topire mai coborat , se introduce Sn , Zn , sau Cd .
Suspensiile coloidale de aur se utilizeaza pentru decorarea sticlei , a portelanului si a ceramicii ( "purpura lui Cassius " ) , iar solutiile coloidale cu aur radioactiv se folosesc in radioterapie .
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate