Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
Aerul
Aerul ca si apa este o sursa naturala constituind o
pelicula subtire a atmosferei terestre sau troposferei in contact cu solul. Atmosfera
este termenul uzitat ca atare si provine de la cuvintele grecesti atmos-abur si
sahaira-sfera si reprezinta invelisul gazos alcatuit din aer,care inconjoara
Pamantul fara o limita superioara precisa trecand treptat in spatiul
interplanetar,masa ei reprezinta 0,000001 din masa globului pamantesc,iar pe 1
cm2 din suprafata terestra actioneaza o masa de aer egala cu
Circulatia maselor de aer ale troposferei regleaza clima si variatiile sale
fiind bine de amintit ca temperatura troposferei descreste cu
Deasupra troposferei se gaseste stratosfera unde gazele se repartizeaza in
functie de densitatea lor aici intalnindu-se stratul de ozon care joaca rol de
ecran protector si absoarbe majoritatea radiatiilor ultraviolete,stratosfera intinzandu-se pe o distanta de aproximativ
Dincolo de aceasta limita se afla magnetosfera unde temperatura este foarte ridicata si dispersia gazelor este foarte mare.
1.1.Controlul atmosferei
Aerul este un amestec de gaze a carui comozitie variaza in functie de altitudine,ramanand relative stabila la presiune apropiata pentru ansamblul troposferei. Cantitativ gazele principale sunt oxigenul si azotul dar si altele sunt tot la fel de importante pentru ecosisteme.
Compozitia detaliata a aerului este mai complexa decat apare in acest tabel,prin intermediul baloanelor-sonde stabilindu-se cu exactitate aceasta compozitie.Gazele mentionate mai sus trebuie sa adaugam ceea ce se cheama gazele rare acestea fiind nenonul ,criptonul,xenonul,si radonul. Mai mult,nu trebuie uitat dioxidul de carbon si oxidul de carbon,gaze ce sunt legate de eruptiile vulcanice dar si de activitatea umana si a celorlalte organisme animale si vegetale ca si prezenta vaporilor de apa fenomen evocat in capitolul anterior.
O caracteristica fizica a aerului este transparenta sa ce variaza in timp si o filtreaza mai mult sau mai putin radiatiile solare,antrenand in special modificari ale temperaturii.Numerosi autori au cautat sa elucideze cauzele posibile ale acestor variatii si au fost pusi in evident mai multi factori.Transparenta variaza in functie de cantitatea de dioxid de carbon,de activitatea petalelor solare,eruptiile vulcanice,cel putin importante pot juca un rol fundamental in transparenta atmosferei.
1.2.Oxigenul.Geneza.Circuit
Oxigenul este indispensabil pentru respiratia vegetalelor si animalelor fiind un fapt binecunoscut de toata lumea si nu vom insista mai mult asupra acestui aspect. Este mai interesant sa reamintim ca in timpul zilei oxigenul este eliberat si dioxidul de carbon absorbit la nivelul frunzelor vegetalelor prin fenomenul fotosintezei. Invers ,ziua si noaptea oxigenul este absorbit si dioxidul de carbon degajat prin respiratia plantelor.Deci lumea vegetala este in acelasi timp consumatoare si producatoare de oxigen,si balanta trebuie stabilita pentru o perioada de 24 ore,pentru a putea fii redata. Oxigenul n-a existat intotdeauna in atmosfera terestra,el si-a facut aparitia in acelasi timp cu primele organisme clorofiliene. Conform autorilor Berkner si Marshall,oxigenul,pe masura aparitiei sale,a fost transformat in ozon sub efectul radiatiilor ultraviolet. Ecranul a fost imediat suficient pentru a permite proliferarea organismelor clorofiliene si cantitatea de oxigen degajata a crescut conform progresii geometrice.Prima dovada a existentei oxigenului este data de prezenta oxidului feros in depozitele geologice Durand 2 miliarde de ani (aproximativ).Plecand de la aceasta data,prezenta oxigenului la suprafata pamantului devine din ce in ce mai evident,pentru ca numeroase roci il fixeaza sau il folosesc pentru a se constitui. Doar de vreo 20 milioane de ani atmosfera terestra contine circa 20% oxigen.In prezent contine doar a douazecea parte a oxigenului prezent in ansamblul biosferei restul regasindu-se in carbonate,materiile organice si oxizii ferosi sau ferici.
Din studiile intreprinse in tara si strainatate s-a constatat ca in aer
oxigenul nu constituie decat in mod
exceptional un factor limitativ pentru viata animala ca si pentru cea vegetala
trebuie sa se excluda formele de relief important si mai ales cele situate la
altitudini superioare 3.500-
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate