Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Ecologie


Index » educatie » » geografie » Ecologie
» Conducere ecologica


Conducere ecologica


& Conducere ecologica

Definire. Reguli. Sfaturi pentru conducatorii auto



r Ce este conducerea ecologica ?

In prezent peste 60 de milioane de automobile sunt produse in lume in fiecare an. Majoritatea au patru roti si un motor cu ardere interna de tip piston, racit cu apa, alimentat cu gazolina/benzina sau cu motorina. Din nefericire, arderea combustibililor fosili de catre autoturisme la o scara atat de larga provoaca o grava poluare a aerului si poluare fonica, iar drumurile ocupa terenuri valoroase. Automobilele aunt responsabile pentru aproape 25% din emisiunile de dioxid de carbon din lume. Dioxidul de carbon gazos contribuie foarte mult la incalzirea globala. Fabricantii precum si soferii devin din ce in ce mai constienti de efectul negativ al motorului cu ardere interna, ceea ce are ca rezultat faptul ca constructia de automobile este constant imbunatatita, pentru a produce autoturisme mai eficiente si mai sigure din punct de vedere ecologic.

r Cum se poate reduce consumul de carburant ?

1. Planificarea traseului, a itinerariului de deplasare, evitarea zonelor aglomerate, cu lucrari pe carosabil, a zonelor cu teren accidentat.

2. Utilizarea economica a sistemului de climatizare (doar cand este nevoie). Folosirea lui de exemplu, in circulatia prin oras duce la cresterea consumului de carburant cu pana la 20%.

3. Verificarea periodica a presiunii pneurilor si aducerea acestora la valorile indicate de constructor - lunar. Permutarea (schimbarea) pneurilor intre ele - la fiecare 10.000 km rulati.

4. Efectuarea reglajului geometriei (unghiurilor) rotilor si echilibrarea acestora - odata pe an.

5. Verificarea periodica a mecanismelor, sistemelor si instalatiilor autovehiculului si refacerea reglajelor la valorile stabilite de fabricant - duce la o economie de carburant, si la reducerea emisiilor de gaze poluante.

6. Folosirea treptelor de viteza superioare (treapta de viteza supramultiplicata) ori de cate ori este posibil - reduce consumul de carburant.

r Manevre si deprinderi gresite

1. Conducerea autovehiculului cu viteze mari sau foarte mari duce la scaderea eficientei energetice a motorului, cresterea consumul de carburant, si cresterea emisiilor de gaze nocive.

2. Conducerea agresiva. Plecarile de pe loc in tromba, bruscarea ori folosirea abuziva a franelor pot mari consumul de carburant cu pana la 40%.

3. Incalzirea motorului la relanti (mersul in gol). Este suficienta o durata de circa 30 s de functionare a motorului la relanti, (pentru circulatia uleiului in motor), dupa care se poate porni autovehiculul de pe loc, evitandu-se accelerarea brusca in primii 5 km parcursi sau pana la cresterea temperaturii lichidului de racire.

Nici pe timp de iarna nu se recomanda incalzirea de durata a motorului la relanti, deoarece aceasta duce la o uzura prematura a acestuia, si la un consum mare de carburant. Este preferabila incalzirea motorului in mers, fara accelerari bruste sau folosirea preincalzitorului daca exista.

r Reguli referitoare la conduita ecologica

1. Folosirea treptelor superioare de viteza, atunci cand este posibil.

2. Pastrarea unei viteze constante mentinand o treapta de viteza superioara.

3. Anticiparea situatiilor in care trebuie redusa viteza pentru a evita o franare brusca.

4. Oprirea motorului pentru orice oprire care depaseste un minut.

5. Verificarea presiunii pneurilor odata pe luna.

6. Aerisirea habitaclului prin deschiderea geamurilor (folosirea climatizarii numai daca e necesar).

7. Evitarea accesoriilor care pot sa afecteze aerodinamica autovehiculului (portbagaj suplimentar pe acoperis, etc.).

8. Renuntarea la orice obiecte inutile din portbagaj sau habitaclu.

r Sfaturi pentru conducatorul auto eco-responsabil

Pornirea de pe loc si demararea corecta a autovehiculului.

Evitarea opririlor si accelerarilor bruste, inutile.

Respectarea regimului legal de viteza si adaptarea acesteia in functie de conditiile de drum.

Verificarea si intretinerea permanenta a instalatiilor, sistemelor si mecanismelor autovehiculului.

Utilizarea corecta a echipamentelor de bord care permit verificarea consumului de carburant: indicator de consum, limitator de viteza, sistem de navigatie etc.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate