Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geologie


Index » educatie » » geografie » Geologie
» EXPLOATAREA CARBUNILOR


EXPLOATAREA CARBUNILOR


EXPLOATAREA CARBUNILOR

Odata cu inceperea exploatarii toate aspectele referitoare la extragerea carbunilor si valorificarea lor intra in sarcina ingineriei miniere. Geologii de la exploatarile miniere au insa si pe mai departe sarcini legate de: extinderea gradului de cunoastere in vederea promovarii in categorii superioare, urmarirea modului in care se extrag rezervele (coeficientul de extractie), calitatea carbunilor, problemele legate de culcusul si acoperisul stratelor (grosimi, litologie, rezistenta mecanica, permeabilitate etc.), natura intercalatiilor dintre strate, continutul in apa si conditiile de asecare etc.

In timpul exploatarii carbunilor apar a serie intreaga de aspecte legate de: calitatea carbunelui extras, grosimea stratelor de carbuni si de protectia mediului inconjurator.

Calitatea carbunilor. In cariere, de foarte multe ori calitatea carbunilor inscrisa in calculul de rezerve nu corespunde cu cea rezultata in urma exploatarii, aceasta din urma situandu-se la cote inferioare. Cauza principala consta in introducerea (voita sau accidentala) a unor cantitati de substanta minerala din culcusul sau acoperisul stratului in scopul maririi (cand actiunea este voita) cantitatii extrase (marimea productiei nete). O astfel de practica nu numai ca duce la scaderea puterii calorifice prin dilutie, dar poate determina defectiuni in termocentrale.



Grosimea stratelor exploatate. In general, in cariere stratele cu grosimi mici nu sunt exploatate. Daca pentru acestea s-au calculat rezerve si ele nu sunt exploatate fiind haldate impreuna cu sterilul atunci vor aparea pierderi in rezervele calculate si nu se va realiza coeficfientul de extractie stabilit. La fel se intampla si in subteran, unde daca nu se aplica metode corecte de     exploatare numeroase strate cu grosimi mici sau chiar parti din stratele cu grosimi mari determina pierderi din rezerva calculata. Din acest motiv geologul trebuie sa urmareasca cu atentie modul in care este extrasa rezerva de carbune.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate