Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
Fosforitele sunt roci cu continuturi in compusi fosfatici de peste 5-10%, avand origine biogena, clastica sau chimica. Mineralele fosfatice mai frecvente in rocile sedimentare sunt: apatitul (fluorapatit, clorapatit, hidroxiapatit), francolitul, colofanul.
Depozitele fosforitice se pot forma in diverse medii. Astfel, in zonele continentale locuite de colonii de pasari sau in medii speleane se pot acumula depozite de guano. In mediile marine, se pot forma prin procese chimice si biochimice fosforitele alochemice, ortochemice si litochemice dar si prin procese de acumulare si conservare a bioclastelor (oase de pesti) cu continut ridicat de fosfati.
timp s-a imaginat ca precipitarea fosfatilor (francolitului) are loc direct din apa marilor cu continut ridicat in fosfat dizolvat, datorita descresterii presiunii CO2 si cresterii temperaturii apei in timpul ridicarii spre suprafata a curentilor reci (upwelling model) (vezi fig. 4.24). Aceasta ipoteza este acum eliminata de majoritatea expertilor in fosfogeneza; ei presupun precipitarea fosfatilor in timpul diagenezei timpurii ca proces mediat de prezenta materiei organice (Glen 1990, Einsele 1992).
La mica adancime sub interfata sediment-apa, prin descompunerea substantei organice de catre bacterii, rezulta un continut ridicat (1%) de fosfor, la care se poate uneori adauga fosforul dizolvat din acumularile adiacente de oase de pesti, coprolite sau pelete fecale. Fosforul mai poate ajunge in bazin si adsorbit de hidroxidul de fier transportat de sistemele fluviatile din zonele cu soluri lateritice.
Precipitarea fosfatilor are loc in medii slab reducatoare si preferential in jurul unor nuclei fosfatici deja existenti (pelete fecale, bioclaste) sau carbonatici. In timp prin difuzie si apoi metasomatism particulele carbonatice pot fi integral inlocuite.
Acumulari importante de fosforite se pot forma prin repetabilitatea proceselor de precipitare/dizolvare in zone cu rate mici de sedimentare. Astfel fosforitele sunt caracteristice:
- nivelelor condensate (hardground) asociate platformelor carbonatice, fiind situate sub depozitele pelagice in secvente 'deepening upward', sau asociate sedimentelor bogate in substanta organica si silice;
- secventelor transgresiv-regresive formate in medii cu apa putin adanca, cu aport terigen redus si bogate in substanta organica. Aceasta (s.o. + fosforul) se depune in timpul cresterii nivelului marii si este reciclata in timpul retragerii apelor.
Criteriul structural:
Fosforite concretionare: alochemfosfatice (forme sferice cu dimensiuni >10 cm, formate secundar, diagenetic in gresii sau calcare)
Fosforite stratiforme
Brecii de oase
Depozite de guano
Criteriul compozitional:
F. alochemice contin alocheme (ooide, peloide fosfatice).
F. ortochemice contin predominant matrice microsforitica.
F. litochemice contin claste fosfatice dezagregate din depozite preexistente.
F. metachemice rezultate prin transformarea diagenetica a alochemelor si
litochemelor.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate