Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geologie


Index » educatie » » geografie » Geologie
» Particularitatile transportului petrolului prin


Particularitatile transportului petrolului prin


PARTICULARITATILE TRANSPORTULUI PETROLULUI PRIN

CONDUCTE

Transportul petrolului constituie o activitate de mare importanta prin care se asigura alimentarea cu materii prime a rafinariilor si combinatelor petrochimice, precum si alimentarea cu combustibil a consumatorilor.

Principalul mijloc de transport atat pentru hidrocarburi cat si pentru gaze, il reprezinta conductele.



In cadrul sistemelor de transport (ce s-au dezvoltat continuu atingand lungimi, diametre si capacitati din ce in ce mai mari) se integreaza si activitatile de colectare si prelucrare pentru transport a hidrocarburilor lichide sau gazoase, precum si acelea de depozitare si de distributie a acestor consumatori.

Legaturi de transportul prin conducte se mai practica in prezent transportul pe apa, cale ferata sau sosele. Alegerea modului de transport depinde de mai multi factori care trebuie sa depinda de mai multe solutii bune din punct de vedere tehnic si economic.

Transportul prin conducte prezinta o serie de avantaje dintre care se mentioneaza continuitatea si regularitatea, plus faptul ca este cel mai ieftin mijloc de transport.

In cazul transportului hidrocarburilor lichide aceste avantaje sunt conditionate si de capacitatea necesara de transport.

Constructia unei conducte magistrale, reprezinta o investitie importanta, care nu este justificata decat daca trebuie sa se transporte cantitati mari de petrol brut, sau produse petroliere. In caz contrar s-ar ajunge la un cost prea ridicat al transportului care ar deveni astfel neeconomic.

Stabilirea traseului unei conducte, trebuie astfel facuta incat sa se ajunga la varianta cea mai favorabila din punct de vedere economic, tinand seama de valoarea investitiei si a cheltuielilor de exploatare.

Punctul initial si final al conductei fiind date traseul trebuie sa se apropie cat mai mult de linia dreapta.

In unele cazuri traseul se abate de la aceasta linie pentru a trece prin punctele obligatorii fixate prin tema de proiect (statii de cale ferata, centre de consum, statii de pompare).

In ceea ce priveste considerentele de alta natura care conduc la abaterea traseului, de la linia dreapta, acestea sunt urmatoarele:

Traseul conductei trebuie sa evite trecerea peste culmi sau varfuri prea inalte, cautandu-se prin urmare trecerea de culme prin pasuri Astfel se usureaza constructia conductei si se evita presiunile mari de pompare;

Traseul conductei trebuie sa evite unele obstacole naturale a caror trecere este diferita sau costisitoare ca de exemplu lacurile, baltile, regiunile mlastinoase, albiile raurilor;

Traseul trebuie sa caute puncte de trecere usoare pentru traversarea de drumuri, cai ferate si rauri;

Traseul trebuie sa respecte distantele de siguranta evitand trecerea prin localitati, prin apropierea platformelor industriale, a statiilor de cale ferata, a podurilor;

Prin alegerea traseului trebuie sa se permita o amplasare convenabila a statiilor de pompare sau de compresoare pe un teren cat mai putin accidentat, sanatos, cu drumuri de acces convenabile,

Trasul trebuie sa evite pantele abrupte, terenurile fugitive sau cu seismicitate mare;

Traseul trebuie sa urmareasca, pe cat posibil, apropierea de drumurile existente, ceea ce usureaza atat constructia conductei, cat si exploatarea acesteia.

Primele studii ale traseului se efectueaza pe harti la scara 1/100.000, de obicei, apoi fixarea in detaliu se face pe harti la scara 1/20.000. Urmeaza recunoasterea traseului pe teren, care conduce la fixarea definitiva a acestuia.

In cazul transportului prin conducte se ridica o serie de probleme de rezolvat:

Optimizarea transportului petrolier, a gazelor si a produselor petroliere;

Calculul presiunilor de pompare si al debitului;

Marirea debitului conductei;

Calculul de rezistenta al conductei;

Determinarea numarului si amplasamentului statiilor de pompare si a celor de incalzire a petrolului congelabil;

Alegerea diametrului economic al conductei;

Programarea optima a pomparii petrolului de la un grup de parcuri de separatoare prin aceeasi conducta;

Racirea sau incalzirea petrolului in rezervoare.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate