Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geologie


Index » educatie » » geografie » Geologie
» Sapropelitii


Sapropelitii


Sapropelitii

Din acumularea in conditii anaerobe in ape a planctonului animal si vegetal, precum si a detrisului vegetal al plantelor acvatice, la care se mai adauga spori si polen, s-au format sapropelitii. Acesti carbuni au un continut ridicat in bitumine.

Sapropelitii propriu zisi sunt: bogheadul format din alge si cannel-coal (candle= lumanare si coal= carbune, in lb. engl.), carbune sapropelic de culoare neagra-mata, frecvent cu aspect unsuros si spartura larg-concoidala, format din spori si alte resturi vegetale, se aseamana cu carbunele detritic, fata de care prezinta un aspect mai fin, mai compact si este total lipsit de macerale inertinitice.

Torbanit-ul se aseamana cu boghead-ul, dar este adesea mai stratificat si a fost descris prima data de Torban Hill (in Scotia). Alti carbuni sapropelici sunt: kuchersitul, shungitul si maragunitul; tot aici se incadreaza sisturile disodilice (dys=greu, oezin=a mirosi si lithos=piatra, in lb. gr.) roci mai mult sau mai putin combustibile provenite din sedimente bituminoase.



Intre sapropeliti un loc aparte il detine gagatul, sapropelit din trunchiuri de conifere conservate in medii bogate in sapropel; reprezinta un lemn bituminizat care se preteaza la lucrari de sculptura.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate