Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geologie


Index » educatie » » geografie » Geologie
» Sisteme intertidale


Sisteme intertidale


Sisteme intertidale

Faciesurile peritidale - formate in medii marine cu apa putin adanca, in imediata vecinatate a tarmului si aflate sub influenta directa a oscilatiilor mareice. Trei zone batimetrice sunt departajate in aceste faciesuri: subtidal, intertidal, supratidal.

Zona subtidala este permanent submersa, fiind alcatuita fie din depozite lagunare, fie din bare nisipoase de energie ridicata. Zona intertidala (sau litorala) este situata intre nivelul minim la reflux si maxim la flux al mareelor, fiind deci periodic submers si emers. Acest domeniu este brazdat de canale tidale si adesea contine lacuri si balti izolate. Zona supratidala este situata deasupra nivelului maxim (normal) al mareei la flux, fiind astfel emersa mai tot timpul. Inundarea poate avea loc doar in timpul furtunilor sau al mareelor de sizigii (cu perioade semilunare si cresteri de 20% ale nivelului mareic - cand Soarele, Luna si Pamantul se afla pe aceeasi linie) sau de perigeu (cu perioade lunare si cresteri ale nivelului mareic cu 15-20% - cand Luna se afla in punctul cel mai apropiat al orbitei sale de Pamant). Caracteristice acestui domeniu sunt depozitele de tip sabkha (mai ales in climat arid si semiarid). In timpul mareelor diurne o cantitate foarte mica de sediment este transportata dintr-o zona in alta, in timp ce la mareele de sizigii (14,75 zile) si la cele de perigeu (27,5 zile) cantitatea de sediment transportata creste semnificativ. Oscilatia liniei de coasta in functie de amplitudinea mareelor a generat o alta departajare a domeniilor peritidale: microtidale (<2m), mezotidale (2-4 m) si macrotidale (>4m). Aceste amplitudini depind de forma si adancimea bazinului afectat de maree.



Un factor important in distributia si compozitia faciesurilor peritidale este pozitionarea climatica (fig. 65, 66). In climat umed, domina canalele (cu adancimi <5m si largimi pana la zeci de metri) continand intraclaste in baza si sediment bioclastic oblic laminat in rest. In climat arid, stromatolitele sunt tipice, avand o pozitie situata intre zonele litorale tip sabkha si golfurile sau lagunele hipersaline.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate