Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Meteorologie


Index » educatie » » geografie » Meteorologie
» MASURAREA EVAPORARII


MASURAREA EVAPORARII


MASURAREA EVAPORARII

A.Consideratii teoretice

Vaporii de apa din tmosfera sunt produsi atat de pe suprafata apelor cat si a solului din transpiratia plantelor si a animalelor, etc.

Pentru ca evaporarea sa aiba loc, trebuie indeplinite conditiile:

mediul ambiant, (aerul) sa nu fie saturat cu vaporii apei, deci presiunea Pe a vaporilor in atmosfera ambianta, la temperatura mediului trebuie sa fie mai mica decat presiunea P a vaporilor apei la acea temperatura (Pe<P);



presiunea atmosferica H la acel moment sa fie mai mare decat P a vaporilor, la temperatura apei (H>P);

viteza de evaporare conform formulei lui Dalton, va fi:

V=K unde: V-viteza de evaporare; K-factor de proportionalitate care depinde de agitatia aerului; S-suprafata libera a apei; P-presiunea vaporilor apei la acea temperatura; Pe-presiunea vaporilor in aer.

Evaporarea depinde si de temperatura, crescand cu aceasta.

Metodica experimentala

Metoda teoretica de determinare a evaporarii prin calcul folosind formulele:

a. Q=(15+3VV)(P-Pe)    unde: q=este stratul de apa in mm, evaporata intr-o luna; VV=viteza medie a vantului in luna respectiva; P-Pe=deficitul de saturatie, mediu lunar.

b. Q=t(1- unde: Q=stratul de apa evaporat (mm); t=temperatura medie a aerului; UR=umiditatea relativa; (0,6 -1,1) caracterizeaza viteza vantului.

a.        Q=0,55(P-Pe)0,8(1+0,125VV).n    unde: n=numarul zilelor pentru care calculam apa evaporata;

b.        Q=    in care t este totalul mediilor diurne de temperatura depasind 100, in perioada considerata.

Metoda experimentala

Dispozitivele de determinare a evaporarii se numesc vaporimetre. Vaporii de apa din atmosfera provin din evaporarea apei marilor si oceanelor, a raurilor, a ploii, a transpiratiei plantelor si a animalelor, a emanetiei vulcanilor, etc.

Evaporarea apei depinde de mai multi factori:

temperatura apei: cu cat temperatura apei este mai ridicata, cu atat evaporarea este mai intensa;

deficitul de saturatie - notam cu E tensiunea maxima a vaporilor la temperatura t a apei si cu e tensiunea actuala a vaporilor din atmosfera.

Cantitatea evaporata in unitatea de timp este proportionala cu diferenta E - e care constituie deficitul de saturatie.

Evaporimetrul Willd (fig.14.) este o balanta cu bratele neegale.

Fig.14. Evaporimetru Willd

La capatul bratului scurt are un platan in fiorma de cupa, cu suprafata evaporatoare de 20 cm2. In acest platan se toarna apa curata (distilata sau de ploaie) pana ce acul indicator al balantei ajunge in pozitia zero.

Apa din platan evaporandu-se. Acesta devine mai usor astfel ca acul indicator al balantei se deplaseaza in fata scarii gradate in mm strat de apa evaporata sau in grame.

In cazul acestui evaporimetru o masa de 5 g corespund la un strat de apa evaporata de 0,2 mm grosime.

Un strat de apa evaporata a carui grosime este de 1 mm corespunde unui litru de apa evaporata pe suprafata de 1 m2.

Pentru determinarea evaporarii, aparatul se expune in teren liber, insa ferit de razele directe ale Soarelui si de trepidatii. Cand este posibil, se aseaza intr-o aparatoare meteorologica.

Pentru inregistrarea variatiilor evaporarii se foloseste evaporigraful Wild, care inscrie continuu pe diagrama mersul evaporarii in 24 de ore sau intr-o saptamana.

Evaporigraful consta dintr-un sistem de parghii puse in legatura cu acul balantei si un cilindru care se roteste cu ajutorul unui mecanism de ceasornic. Pe cilindru se infasoara o banda de hartie pe care sunt trasate linii orizontale si linii verticale. Pe liniile verticale se citeste timpul, iar pe cele orizontale se citesc mm de apa evaporata.

In cercetarile stiintifice agricole si forestiere se folosesc pentru masurarea evaporarii aparatele numite vase evaporimetrice si lizimetre (fig.15).

Fig.15. Evaporimetre si lizimetre

Acestea sunt vase de marimi diferite (de circa 1 m3), care se umplu cu pamant, se seamana cu iarba sau se lasa fara nici o vegetatie, se instaleaza in pamant la locul de observatie si se monteaza in legatura cu o balanta solida corespunzatoare masei vasului si sensibila.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Meteorologie


Ecologie
Geologie
Hidrologie
Meteorologie






termeni
contact

adauga