Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Informatica


Index » educatie » Informatica
» SECURITATE IT


SECURITATE IT


Securitate IT

Securitatea informatiei

Securitatea datelor devine un element cheie cand se lucreaza cu date importante. Pentru ca aceasta sa nu devina publice, se recomanda existenta unei proceduri de raportare. Un lucru important este explicarea consecintelor angajatilor firmei, ce trebuie sa cunoasca atat importanta datelor cu care lucreaza cat si responsabilitatile pe care le au in legatura cu aceste date.

Politici de securitate a datelor

Exista diferite modalitati de protejare a datelor, printre care:

restrictionarea accesului fizic la calculator;



adoptarea unei politici de parolare corespunzatoare;[1]

crearea utilizatorilor cu drepturi distincte, cu stabilirea drepturilor fiecarui utilizator. Astfel, se recomanda un acces restrictiv la date angajatilor aflati pe o treapta inferioara si un acces mai liber celor aflati mai aproape de varful ierarhiei. Prin acest tip de securizare a informatiilor se stabileste, pentru fiecare utilizator, a unui identificator (User ID), care poate fi cunoscut de oricine si a unei parole (password), strict confidentiala. Pentru ca un utilizator sa poata intra in sistem, el va trebui sa cunoasca atat identificatorul cat si parola.

copierea in mod regulat a datelor;

criptarea fisierelor;

folosirea programelor antivirus;

folosirea programelor de securitate de tip firewall;

crearea de proceduri prin care la calculatorul server se raporteaza incercarile frauduloase de spargere a securitatii retelei.

Este foarte importanta intelegerea de catre salariati a responsabilitatilor pe care le au in legatura cu securitatea informatiilor.

Scopul realizarii backup-ului datelor pe un suport extern

Pe langa folosirea unei UPS, in scopul unei mai mari sigurante a datelor, se efectueaza crearea de copii (backup) a datelor importante pe un suport extern.

Copierea se poate realiza:

saptamanal pentru firmele mici;

zilnic sau de mai multe ori pe zi pentru firmele mari, cum ar fi bancile si institutiile guvernamentale.

Implicatii ale furtului/pierderii laptop-ului, PDA-ului sau telefonului mobil

O alta varianta a pierderii unor date importante este furtul/pierderea laptop-ului, Palm PC-ului, PDA-ului sau telefonului mobil.

In acest caz se pierd numere importante de telefon, agenda cu adresele unor persoane sau chiar fisiere importante si/sau confidentiale. Aceasta ar putea da nastere unor abuzuri prin folosirea acestor informatii pentru cei care au acces la ele.

De aceea, ar trebuie sa fie facute copii ale acestor informatii si pe alte suporturi.

Indiferent de situatie, copiile trebuie pastrate in conditii adecvate, astfel incat suporturile informatiilor sa nu fie degradate din punct de vedere fizic si logic.

Virusii calculatoarelor

Virusii sunt mici programe create cu scopuri distructive ce duc la functionarea defectuoasa a sistemului de calcul si, eventual, la distrugerea informatiilor stocate. Ei se multiplica in interiorul sistemului, "infectand" diverse fisiere sau sectorul de boot[2] al discului.

Virusii sunt foarte diferiti, de la cei care ataca documente si fisiere de tip text, pana la cei care afecteaza componentele hardware ale calculatorului.

O data patruns in calculator, un virus nu este activ, el activandu-se doar in momentul in care aplicatia de care e atasat este lansata in executie respectiv cand este deschis documentul infectat.

Moduri de transmitere a virusilor

descarcarea de pe Internet sau dintr-un LAN/WAN a unor aplicatii, documente, imagini etc.;

deschiderea unor mesaje de e-mail care provin de la persoane necunoscute;

copierea unor fisiere infectate de pe un mediu de stocare (dischete, CD-uri, DVD-uri etc.).

De aceea este recomandata rularea unui program antivirus in momentul transferului de fisiere.

Protectia impotriva virusilor

Pentru a evita infectarea sistemului de calcul sau pentru curatarea lui de virusi se recomanda respectarea urmatoarelor reguli:

instalarea un program antivirus performant si cat mai actual;

scanarea cu regularitate a tuturor fisierelor;

actualizarea periodica a programului antivirus utilizat;[3]

scanarea in prealabil a fisierelor copiate de pe medii de stocare a informatiei;[4]

scanarea in prealabil a fisierelor atasate la mail-uri;

evitarea executarii programelor necunoscute sau a celor care provin de pe calculatoare care ar putea fi infectate;

validarea optiunii "disable macro" din unele aplicatii moderne.



Parolele stabilite trebuie concepute astfel incat sa fie foarte greu de descoperit de persoanele neautorizate. Pentru aceasta se recomanda ca aceste parole sa nu contina date personale ale utilizatorului si sa nu se foloseasca parole generate automat de catre calculator.

Sectorul de boot este un sector special de pe hard-disc (sectorul 0 de pe pista 0), in care se afla instructiunile citite de memoria ROM la incarcarea sistemului de operare.

Acest lucru este necesar deoarece, la scanarea sistemului, acesta poate depista doar virusii despre care exista informatii in baza de date si zilnic apar noi virusi pe care antivirusul nu-i poate depista deoarece nu are informatii despre ei.

Daca se procedeaza astfel, se pot descoperi si virusii inca inactivi.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate