Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
Crearea formularelor
Formularele sunt ferestre ce permit culegerea sau afisarea datelor in / din tabelele unei baze de date. Crearea unui formular este posibila daca baza de date contine cel putin un tabel sau o interogare.
Pentru generarea asistata a unui formular se procedeaza in felul urmator:
se slecteaza eticheta Form din bara de tipuri de obiecte, se apasa butonul New si apoi se alege Form Wizard din fereastra New Form (fig.12.4.1.);
Fig. 12.4.1.
Fig. 12.4.2.
din fereastra Form Wizard (fig. 12.4.2.) se pot alege tabelele sau interogarile implicate in construirea formularului (caseta Tables / Queries);
din caseta Availabe Fields se pot selecta campurile ce se doresc incluse in formular; acestea vor putea fi transferate in caseta Selected Fields folosind butonul ">" - unul cate unul, iar in sens invers folosind butonul "<"; pentru trasferul in bloc a tuturor campurilor se pot folosi butoanele ">>" si, respectiv, "<<"; dupa stabilirea campurilor selectate din toate tabelele sau interogarile implicate in construirea formularului, se acceseaza cu mouse-ul butonul Next;
se alege apoi din fereastra Form Wizard forma de afisare a formularului (in fig. 12.4.3. s-a selectat automat Columnar); se acceseaza butonul Next;
se alege stilul de formular (in fig. 12.4.4. s-a ales automat stilul Stone); se acceseaza butonul Next;
se introduce numele formei si se acceseaza butonul Finish (fig. 12.4.5.);
Pe ecran va aparea automat macheta de culegere date pe care o putem acum utiliza. Pentru utilizari ulterioare se poate accesa butonul Open din fereastra optinuta prin selectarea etichetei Form
Fig. 12.4.3.
Fig. 12.4.4.
Fig. 12.4.5.
Fig. 12.4.6.
Modificarea formularului se poate face folosind butonul Design (fig. 12.4.6).
Se poate creia un formular si prin folosirea
optiunii AutoForm
alegand aceasta optiune din fereastra New Form (fig. 12.4.1.),
cu variantele Columnar, Tabular (fig. 12.4.7.) sau Datasheet.
Fig. 12.4.7.
Lasam ca exercitiu pentru cititor crearea formularelor in modul Design View, Chart Wizard si Pivot Table Wizard.
Crearea antetelor si subsolurilor de formular
Pentru introducerea unor informatii suplimentare la inceputul si/sau la sfarsitul unor formulare sau al paginilor de formular se pot utiliza Form Header, Form Footer, Page Header, Page Footer, vizualizarea acestora facand-se prin selectarea functiilor Form Header/Footer si respectiv Page Header/Footer din meniul View, in starea de modificare (Design) a unui formular.
Vom considera urmatorul exemplu: se cere sa se creeze un formular care sa asigure culegerea de date pentru popularea tabelei Mater avand structura : Cod, Den, Um, Cant, Pret. Dupa crearea tabelului cu ajutorul etichetei Table din fereastra de lucru cu baza de date bd_ex (vezi 12.2.), alegem eticheta Form, accesam butonul New si alegem optiunea Form Wizard. Selectam tabela Mater, transferam toate campurile disponibile in zona de campuri selectate, accesam butonul Next, alegem forma tabelului (de ex. Tabular), apoi, dupa o noua accesare a butonului Next, alegem stilul formei (de ex. Colorful 2), stabilim apoi numele formei si accesand butonul Finish marcam sfarsitul construirii formularului. Introducem apoi cateva inregistrari folosind formularul creat.
Fig. 12.4.8.
Pentru introducerea unui titlu pentru formular, a informatiilor de inceput de formular (capul de tabel cu semnificatia valorilor din tabel) in Form Header si a totalului cantitatilor in Form Footer, selectam formularul si accesam butonul Design. Pentru cazul exemplului considerat, pentru a se ajunge la la starea prezenta in fig. 12.4.8., procedam asfel:
prin click dreapta de mouse pe bara de titlu a formei deschidem o fereastra de dialog din care alegem functia Properties si introducem in caseta de text Caption titlul dorit pentru formularul nostru, de exemplu "Culegere date materiale";
in zona Form Header, introducem, prin controlere de tip eticheta, texte explicative asupra semnificatiei datelor de pe coloana respectiva a tabelului;
in zona Form Footer, introducem un controler de tip eticheta cu textul explicativ "Total cantitate", iar pe coloana cantitatii introducem un controler de tip caseta text in care urmeza sa indicam introducerea in formular a totalului pentru campul Cant; pentru aceasta, executam click drepta de mouse pe caseta text, alegem functia Properties si, din cadrul acesteia, optiunea Date; in caseta Control Source introducem formula "=sum([cant])", ceea ce insemna ca in caseta de text va fi afisat totalul valorilor din campul cant al tabelei asociata formularului.
Dupa
aceste operatii, apelarea formularului prin intermediul butonului Open va conduce la o stare a
formularului ca cea din fig. 12.4.9.
Fig. 12.4.9.
Crearea subformularelor
În situatia in care avem creata o relatie de tipul "unu la mai multi" intre doua tabele, crearea formularului care contine campuri din ambele obiecte implicate in relatie conduce la un formular principal cu inregistrari din tabelul in care campul de legatura apare cu valoare unica si la un subformular in care apar toate inregistrarile din al doilea fisier care sunt in legatura cu inregistrarea curenta din formularul principal.
Pentru a avea o imagine concreta a succesiunii pasilor ce trebuie urmati pentru a crea formulare cu subformulare, sa consideram o baza de date formata din tabelele STOC si MISC, avand, respectiv structurile prezente in fig. 12.4.10 si 12.4.11.
Fig. 12.4.10
Între cele doua tabele vom stabili o relatie de tip "unu la mai multi" (tabela "unu" fiind STOC (un material apare identificat prin cod o singura data), iar tabela MISC fiind "mai multi" (un material paote aparea de mai multe ori cu miscari intr-o perioada de referinta).
În continuare se alege eticheta Forms si se creaza un formular apeland la optiunea New, functia Form wizard. Se selecteaza campurile formularului din lista de campuri disponible in cele doua tabele si apoi se urmeaza succesiunea de operatii prezente in fig. 12.4.12.
Fig. 12.4.11.
În final se va obtine un formular principal care prezinta continutul unei inregistrari din tabelul principal al relatiei si toate inregistrarile corespunzatoare acesteia din al doilea tabel al relatiei (acestea apar in subformular).
Fig. 12.4.12.
Recomandam cititorului sa realizeze efectiv pe calculator aceste exemple si, daca va lucra corect, va obtine exact rezultatul prezentat in ultima imagine din fig. 12.4.12.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate