Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
Introducerea datelor
Dupa cum se stie, in cazul realizarii unui desen se utilizeaza elemente geometrice (grafice) simple, ca de exemplu: linie, cerc, arc de cerc, elipsa, poligon etc. Pentru a putea desena aceste elemente geometrice simple, in AutoCAD, pe langa comanda care descrie acest element este necesara si introducerea unor puncte care definesc acel element.
De exemplu,in cazul desenarii unei linii este necesara introducerea coordonatelor punctului de inceput al liniei si cele ale punctului de sfarsit al liniei respective.
Pentru acest lucru, in AutoCAD, exista patru modalitati de inroducere a punctelor sau a coordonatelor, si anume:
utilizarea coordonatelor
utilizarea coordonatelor
introducerea directa a distantei;
afisarea coordonatelor.
Pentru desenarea unei element geometric simplu se pot utiliza doua tipuri de coordonate:
coordonate carteziene;
coordonate polare.
Coordonatele carteziene absolute sunt raportate intotdeauna la origine (0, 0, 0). Aceste coordonate se introduc de la tastatura, scriind valorile cotelor pentru cele trei axe ale sistemului de coordonate: X, Y, Z, separate prin virgula. In cazul in care punctul se afla in planul XOY, se introduc doar valorile cotelor pentru axele X si Y.
Valorile introduse pot fi pozitive si/sau negative. In cazul valorilor pozitive nu este necesara introducerea semnului "+",in schimb pentru valorile negative este necesara introducerea semnului "-" inaintea valorii respective.
Exemplu: (1,2) , (1,-9) , (-5,-10).
Coordonatele polare absolute determina pozitia unui punct raportata la originea sistemului de coordonate XOY, dar specificarea acestei pozitii se face printr-o distanta si un unghi.
Distanta care trebuie introdusa este aceea de la originea sistemului de coordonate la punctul respectiv, iar unghiul care determina pozitia este unghiul dintre axa OX si linia imaginara ce uneste punctul respectiv cu originea sistemului de coordonate.
Unghiurile pozitive sunt masurate in sens trigonometric (in sens invers acelor de ceasornic) pornind de la pozitia valorii de zero grade, care este, in mod prestabilit, directia pozitiva a axei OX.
Cele doua elemente ale coordonatelor polare absolute se introduc de la tastatura, fiind separate de o paranteza stanga "<" fara spatii (spatiul in AutoCAD este considerat sfarsitul comenzii).
Exemplu: (20<15) , (50<-45)
Coordonatele relative, fata de cele absolute, nu mai sunt raportate fata de originea sistemului de coordonate, ci fata de ultimul punct desenat. Aceasta metoda este mult mai directa si poate fi aplicata atat in cazul coordonatelor carteziene cat si in cazul coordonatelor polare.
Coordonatele relative sunt diferentiate de cele absolute prin simbolul "@" care precede valorile.
Exemplu: (@5,10) - pentru coordonate carteziene relative sau (@30<45) - pentru coordonate polare relative.
Sistemul AutoCAD permite specificarea coordonatelor relative si prin introducerea directa a distantelor. Pentru utilizarea acestei metode este necesara activarea modului Ortho (directii ortogonale). Se specifica un punct prin mutarea mouse-ului pentru a specifica directia si se introduce distanta la care va fi desenat urmatorul punct.
Coordonatele pot fi vizualizate in fereastra de afisare a coordonatelor, care este plasata la capatul din stanga al barei de stare.
Fig.1.8 Fereastra de afisare a coordonatelor
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate