Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Calculatoare


Index » educatie » » informatica » Calculatoare
» Arbitrarea


Arbitrarea


Arbitrarea

Exista posibilitatea ca mai multe unitati master si slave sa fie conectate la un acelasi BUS si sa ceara acces la acesta in acelasi timp. Astfel, pt a decide intre aceste cereri concurente, este necesar un mecanism de selectie, numit arbitrarea BUS-ului. Exista trei scheme principale de arbitrare: daisy chaining, polling si cereri independente. Aceste metode difera prin numarul de linii de control care sunt necesare si prin viteza cu care controlerul BUS poate raspunde la cereri de acces BUS de diferite prioritati. Unele sisteme de BUS (cum este UNIBUS-ul) combina mai multe tehnici de arbitrare distincte.

Metoda daisy chaning.




În procesul de arbitrare sunt implicate trei semnale de control carora le asociem nume generice: BUS REQUEST, BUS GRANT, BUS BUSY. Toate dispozitivele BUS sunt conectate la linia comuna BUS REQUEST. Cand aceasta este activata, ea serveste la indicarea existentei cererilor de utilizare a BUS-ului. Unitatea de control BUS raspunde unui semnal BUS REQUEST numai daca linia BUS BUSY este inactiva. Acest raspuns ia forma unui semnal plasat pe linia BUS GRANT. La primirea semnalului BUS GRANT, unitatea ce a facut cerere de conectare la magistrala isi activeaza conexiunile fizice proprii ale BUS-ului si linia BUS BUSY pt durata noii acivitati.Cand prima unitate care cere acces la BUS primeste semnalul BUS GRANT, ea blocheaza propagarea mai departe a semmnalului, activeaza BUS BUSY si incepe utilizarea BUS-ului. Cand o unitate care nu a emis cerere primeste semnal BUS GRANT, aceasta il trimite la urmatoarea unitate. Astfel ca daca doua unitati cer acces simultan la BUS, cea mai apropiata dintre ele de unitatea de control BUS, adica cea care primeste prima semnalul BUS GRANT, primeste acces la BUS.

În sistemele de control BUS ce folosesc tehnica polling, linia BUS GRANT din metoda daisy chaining este inlocuita cu un set de linii numite linii poll count, care sunt conectate direct la toate unitatile magistralei.

Unitatile cer acces la magistrala printr-o linie comuna BUS REQUEST. Ca raspuns la semnalul BUS REQUEST controlerul BUS incepe sa genereze o secventa de numere pe liniile poll count. Aceste numere, care pot fi considerate adrese de unitati, sunt comparate de catre fiecare unitate cu o adresa unica asociata ei. Cand o unitate Uj care a emis Controlerul BUS raspunde prin terminarea procesului polling, iar Ui se conecteza la BUS. Este clar ca prioritatea unei unitati este determinata de pozitia adresei sale in secventa polling. Aceasta secventa este, in general, programabila

3.Cererile independente folosesc linii separate BUS REQUEST si BUS GRANT pt fiecare unitate legata la BUS.


Aceasta metoda asigura unitatii de control BUS o identificare imediata a tuturor unitatilor ce cer acces si da posibilitatea de raspuns foarte rapid la toate cererile de acces la magistrala. Prioritatea este determinata de unitatea de control BUS si ea poate fi programata. Dezavantajul acestei tehnici consta in faptul ca pt a controla n dispozitive este necesar sa se conecteze la unitatea de control BUS (2*n) linii BUS REQUEST si BUS GRANT. În contrast, metoda daisy chianing necesita doar doua asemenea linii, in timp ce metoda polling necesita aproximativ log2 n linii.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate