Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
MOUSE-ul
1 Definitie. Generalitati
Denumirea provine de la similitudinea ce exista intre acest dispozitiv si un soarece,atat din punct de vedere al formei,cat si al miscarilor efectuate de acesta.De obicei mouse-ul are doua sau trei butoane folosite pentru transmiterea de comenzi si date de intrare catre calculator.Poate fi utilizat pentru selectarea textului in cadrul editoarelor de text,alegerea si selectarea unei optiuni dintr-un meniu , deplasarea rapida pe ecran si pentru realizarea tehnicilor speciale care, in alte conditii , ar necesita un timp mult mai mare de lucru (ca de exemplu tragere-si-copiere , tragere-si-duplicare etc.)
O idee care a incercat sa faca PC-urile mai accesibile a dus la inventarea mouse-ului.Ideea a fost pusa la punct de Douglas C.Engelbart in timp ce lucra la Institutul de Cercetare din Standford,intre 1957 si 1977,si a devenit cunoscuta ca dispozitiv de indicare in combinatie cu o interfata grafica bazata pe meniuri ,dezvoltata la laboratorul Palo Alto Research al corporatiei xerox .Conceptul de baza era de a pune la dipozitia utilizatorului o modalitate prin care sa indice calculatorului functia pe care doreste sa o execute, selectand o optiune dintr-un meniu de comenzi afisat pe ecran .
Dispozitivul este destul de mic ca sa incapa sub palma unei maini ,butonul fiind actionat cu un deget .
Mouse-urile pot fi diferentiate dupa patru criterii principale :
2 Clasificarea mouse-lor dupa tehnologia de functionare
2.1MOUSE-URILE MECANICE
Primul mouse a fost model mecanic ,bazat pe o mica bila care iesea in afara in partea de jos si se rotea atunci cand mouse-ul era deplasat pe o suprafata . In interiorul mouse-ului ,o serie de comutatoare detectau miscarea si transmiteau directia de rotatie a bilei catre calculatorul gazda . Desi bila este libera sa se roteasca in orice directie ,sunt detectate numai patru sensuri ,corespunzatoare celor doua axe ale unui sistem de coordonate bi-dimensional.Deplasarea in oricare dintre cele patru sensuri este cuantificata si transmisa catre sistemul gazda ca semnal discret pentru fiecare pas al deplasarii.In interiorul mouse-ului,bila actoneaza doi senzori perpendiculari .Acesti senzori, prin rotire genereaza impulsuri electrice ,iar mouse-ul trimite aceste impulsuri catre PC .Prin numararea impulsurilor pe fiecare directie ,calculatorul poate sa determine deplasarea mouse-ului . Senzorii pot sa foloseasca diferite tehnologii.De exemplu ,pe suprafata roti poate fi codificat un model alternativ de puncte negre si albe iar miscarea sa fie sesizata de un fotodetector.De asemenea ,senzori pot folosi tehnologii electromagnetice ,detectand trecerea unui model construit pe baza unui material magnetic .
2.2 MOUSE-URILE OPTICE
Singura solutie practica de inlocuire a mouse-ului mecanic este mouse-ul optic pur .In locul unei bile care se roteste ,mouse-ul optic foloseste un fascicul de lumina pentru a detecta deplasarea pe o suprafata pe care este desenat un anumit model.Neavand elemente in miscare,mouse-ul optic nu este afectat de murdarire si se strica mai greu.
Un mouse optic tipic foloseste doua perechi de leduri si fotodetectoare,dispuse perpendicular una fata de cealalta.Suprafata suportului pe care se deplaseaza mouse-ul este acoperita cu o folie de plastic pe care sunt desenate doua grile suprapuse.Fiecare pereche led-fotodetector sesizeaza deplasarea intro directie pe una dintre axele grilei.Partea de jos a mouse-ului este acoperita cu un material moale care permite alunecarea usoara pe o suprafata de plastic a suportului.
Cel mai mare dezavantaj al mouse-ului optic este faptul ca are nevoie de un suport special ,pentru care trebuie gasit un loc pe birou .Suportul poate sa se murdareasca, sa se strice sau sa se piarda.In zilele umede ,imbracamintea de plastic a suportului se poate lipi de piele si se poate exfolia .
2.3 MOUSEU-RILE WIRLESS
Acest tip de mouse are ca si principiu de "colectare a datelor" acelasi ca si la mouse-ul cu bila si cel optic, cu deosebirea ca transmiterea datelor catre unitatea centrala se face prin intermediul undelor radio sau razei de lumina infrarosie (Ird), la fel ca si la telecomanda de la televizor etc.
3 Clasificarea mouse-lor dupa firma producatoare
1 Mouse Microsoft
Mouse-ul si tastatura sunt cu siguranta cele mai utilizate periferice ale unui sistem. Indiferent ce lucrati sau ce jucati, de cele doua aveti neaparat nevoie. Caci pana la realitatea virtuala mai este. Mouse-ul de aici este produs de catre Microsoft, cunoscut dezvoltator al kit-urilor formate din tastatura si mouse. Aici conectarea se face prin USB. Pentru manevrare exista cinci butoane, daca il punem la socoteala si pe cel de scroll. Daca tot am pomenit de scroll trebuie neaparat sa spunem ca prin intermediul acestuia se poate realiza derulare atat pe verticala cat si pe orizontala. Acest lucru este posibil datorita optiunii de miscare laterala (stanga/dreapta) a rotitei. Toate butoanele sunt programabile.
2 Microsoft Wireless Intellimouse
Explorer |
|
3 Mini Mouse
Cred ca cea mai potrivita tinta pentru acest model ar fi sistemele portabile, aici putand beneficia din plin de spatiul extrem de redus pe care il ocupa acest mouse. Nici nu-i veti simti prezenta in geanta; iar pe langa un laptop pare de-a dreptul un soricel J. Utilizarea sa este foarte placuta, in afara de miscarea silentioasa a cursorului putand aminti si efectele optice pe care le produce mouse-ul. 'Efectele optice' pot fi citite ca: o lumina difuza, albastra, de la interior spre exterior .
4 Tech Optical mini Mouse
|
|
4 BUTOANELE si SCROOL-ul
Deplasarea mouse-ului determina pozitia cursorului pe ecran ,dar selectarea unui element se face numai atunci cand butonul este apasat,astfel incat sa nu fie selectate in mod accidental si alte elemente peste care trece cursorul .
Un singur buton inseamna modelul cel mai putin complex si minimul necesar pentru executarea functiilor mouse-ului.Lucrul cu calculatorul se reduce la apasarea unui buton .Sistemele Apple Macintosh folosesc acest tip de mouse cu un singur buton .
Mouse-ul cu doua butoane ofera mai multa flexibilitate .De exemplu ,un buton poate fi folosit pentru comanda ,,Executa'' ,iar al doilea pentru comanda ,,Anuleaza'' .Intr- un program de desenare ,unul dintre butoane poate sa coboare creionul pe foaie pentru desenarea liniilor ,in timp ce al doilea poate sa il ridice de pe foaie .
Trei butoane sunt limita practica ,deoarece sunt disponibile trei poziti pentru index,mijlociu si inelar ,in timp ce degetul mare si degetul mic tin mouse-ul .Majoritatea aplicatiilor folosesc numai unul sau doua butoane si cele mai des intalnite mouse-uri au numai doua butoane .
4.1 Click stanga
Actionarea butonului click stanga are ca efect selectarea in functie de contextul aplicatiei a:
- itemului:
a unei comenzi din meniul unei aplicatii:
- a unui program din meniul Start:
4.2 ClicK dreapta
Actionarea butonului click dreapta are ca efect afisarea pe ecran a meniului contextual, adica o lista de comenzi din care cu ajutorul cursorului si a butonului click stanga se poaate selecta comanda dorita.
Obs: Daca comanda dorita este prima din meniul contextual, ea poate fi apelata prin actionarea butonului click stanga consecutiv de doua ori fara ca intervalul de timp dintre cele doua actionari sa fie mare, adica se face operatia dublu click stanga.
4.3 Scrool-ul
Scrool-ul este o rotita care prin cationarea sa sus-jos, face ca pagina in care se lucreaza sa se deplaseze in susul sau in josul ecranului.
4.4 Click once
Click once este un buton aditional celorlalte butoane ale mouse-lui, care in functie de tipul de mouse are urmatoarele intrebuintari:
- cel din imaginea alaturata (a) are rolul de a facilita utilizarea mouse-lui prin scutirea utilizatorului de a mai actiona de doua ori butonul click stanga.
(a)
cele din imaginea (b) au rolul:
deschide fereastra anterioara (b)
deschide urmatoarea fereastra
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate