Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Internet


Index » educatie » » informatica » Internet
» Servicii Internet


Servicii Internet


Servicii Internet

  1. World Wide Web (WWW)

World Wide Web permite accesul la resursele Internetului prin intermediul paginilor

de web care detin un format special numit HTML (Hyper Text Markup Language).

O pagina WEB este un document ce poate include: text, imagini, secvente animate, video sau audio.Un site WEB reprezinta o colectie de pagini WEB structurate ierarhic aferente unui anumit subiect. Aplicatia grafica ce faciliteaza navigarea in WEB se numeste browser - navigator (Internet Explorer, Netscape Navigator, Mozilla, etc.). Localizarea fiecarei resurse se realizeaza prin intermediul unei adrese unice in intreaga lume numita URL (Universal Resource Locator). Resursele serviciului WWW constau in documente numite pagini WEB care include trimiteri (hyperlinks) catre alte documente.



Paginile WEB sunt documente create cu ajutorul unui editor special, ce include, pe langa textul de baza, coduri HTML. Aceste coduri determina modul in care pagina respective va fi afisata pe ecran si determina legaturile intre mai multe pagini.

Un grup de pagini WEB structurate ierarhic puse la dispozitie de catre un server WEB se numeste site WEB. Pagina de pornire, pe langa Prezentarea generala a subiectului, face trimiteri (hyperlinks) catre alte pagini. Fiecare dintre acestea la randul lor pot include hyperlinks catre alte pagini. Ierarhia, numarul de nivele, continutul si formatarea paginilor sunt la latitudinea editorului care a creat site-ul WEB. De obicei un site WEB contine o pagina de pornire, care se numeste homepage si care include trimiteri catre toate celelalte pagini WEB care fac parte din site-ul reaspectiv.

Resursele Internet-ului sunt specificate cu ajutorul locatoarelor de resurse (URL) care au urmatorul format:

protocol://adresa_host/cale_acces_denumire_fisier

Protocolul utilizat se refera la protocolul utilizat de respectivul server pentru a facilita accesul la informatiile stocate pe el. Pentru accesarea unei pagini WEB protocolul este HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) iar pentru transferul de fisiere protocolul este FTP (File Transfer Protocol).

Adresa host-ului reflecta structura ierarhica a DNS (Domain Name Service). Adresa incepe cu tipul serverului urmata de denumirea acestuia. De exemplu pentru site-ul WEB al firmei Microsoft adresa este "www.microsoft.com" , in care "www" specifica faptul ca este vorba de un server WEB. Dupa caum s-a mentionat anterior protocolul specific Internet-ului este TCP/IP. In cadrul unei retele TCP/IP fiecare host dispunde de o adresa IP unica. Deoarece adresele numerice sunt greu de retinut de catre utlizatori, se utilizeaza un sistem de conversie a adreselor numerice in denumiri alfanumerice.

Ultima componenta a unui URL arata calea de acces catre diferite fisiere stocate pe serverul accesat. Daca in cazul acesarii unui server WEB, este omisa aceasta parte a adresei, browser-ul WEB va accesa automat pagina de start a site-ului respectiv. In cazul in care se doreste accesarea directa a unui fisier atunci adresa poate fi scrisa ca mai jos:

https://www.microsoft.com/Files/info.html

Se va accesa astfel documentul "info.html" din Folder-ul Files.

Hyperlegaturile (hyperlinks) pot reprezenta atat legaturi catre diferite elemente in cadrul unei pagini WEB, fie legaturi catre alte pagini WEB sau fisiere aflate in acelasi site WEB sau in site-uri diferite.

Un browser WEB este o aplicatie grafica care recunoaste limbajul HTML, permitand vizualizarea si accesarea paginilor WEB.

  1. Posta electronica

Posta electronica (e-mail) este serviciul din cadrul Internet-ului care permite

transmiterea si primirea de mesaje electronice intre utilizatorii retelei Internet. Transferul mesajelor se realizeaza prin intermediul unor servere specializate de posta electronica, servere care recunosc protocoalele specifice acestui serviciu:

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol)

POP3 (Post Office Protocol)

Contul pentru serviciul de posta elec tronica este creat de furnizorul de servicii Internet la care este abonat utilizatorul. Pentru configurarea lui sunt necesare urmatoarele informatii:

Nume de utilizator

Parola de acces

Transferul de mesaje electronice intre doi utilizatori ai retelei Internet se realizeaza prin intermediul adreselor de e-mail, care au urmatorul format:

nume_utilizator @ host

nume_utilizator - numele utilizatorului contului de e-mail

host - specifica adresa host-ului care furnizeaza serviciul

Mesajele care pot fi transmise prin intermediul postei electronice sunt de tip text, aceasta limitare fiind impusa de standardul protocolului SMTP. La un mesaj text se pot atasa fisiere cu alte formate (imagini, documente de calcul tabelar,etc.). Conversia.reconversia diferitelor formate de fisiere se face pe baza standard-ului MIME (Multipurpose Internet Media Extensions).

Pentru posta electronica sunt disponibile mai multe aplicatii precum Microsoft Outlook, Netscape Messenger, Eudora, etc.

  1. FTP (File Transfer Protocol)

Protocolul FTP este folosit pentru transferul fisierelor. Echipamentele de calcul pe

care ruleaza acest protocol se numesc servere FTP. Foarte multe dintre acestea sunt publice, adica permit accesul la fisierele lor fara a necesita un cont specific. Astfel de servere se numesc servere FTP anonime (au cuvantul "anonymous" ca nume de utilizator si adresa aferenta contului de e-mail ca parola). Operatia prin care se transfera un fisier de pe serverul FTP in computerului utilizatorului se numeste "download" iar operatia inversa se numeste "upload".

Urmatoarele tipuri de fisiere pot fi transferate prin FTP:

Fisiere ASCII - la trimitere fisierul este convertitdin fisier text local in fisier ASCII, prin indicarea sfarsitului de fisier prin combinatia CR/LF.

Fisiere binare - fisierul este trimis exact asa cum este stocat pe calculatorul sursa. Fisierele binare sunt non-ASCII. De exemplu fisierele executabile, fisierele comprimate, fisiere cu format grafic,etc.

Accesul la un server FTP se realizeaza prin intermediul unor comenzi sau aplicatii specifice, care permit parcurgerea directoarelor unde sunt stocate fisierele dorite. Aplicatiile browser permit accesul si parcurgerea directoarelor serverelor FTP. Pentru aceasta se utilizeaza adrese URL specifice de tipul:

ftp://adresa_server_FTP/cale_de_acces_denumire_fisier

Accesul la un server FTP se poate face prin aplicatii specializate sau prin intermediul comenzilor Windows. Astfel din Command Prompt se poate realiza conectarea la un server FTP prin intermediul comenzii de mai jos:

ftp adresa_server_FTP

  1. Grupurile de dialog

Un grup de dialog este un forum universal de discutii pe teme specifice. Accesarea

grupurilor de dialog se efectueaza prin intermediul unei aplicatii specifice numita "newsgroup reader". In general o aplicatie de posta electronica permite si accesul la grupuri de dialog.

Grupurile de dialog pot fi privite ca trimiteri multiple de mesaje. Astfel oricare utilizator poate citi toate mesajele trimise in cadrul grupului respectiv iar la trimiterea unui mesaj unui grup de dialog, mesajul este trimis simultan tuturor membrilor care au subscris la grupul de dialog.

Participarea la un grup de dialog se realizeaza prin intermediul unor aplicatii ce recunosc protocolul specific NNTP - "Network News Transfer Protocol". Aplicatiile de tip browser permit accesarea grupurilor de stiri, la fel ca si aplicatiile utilizate pentru serviciul de e-mail.

Toate mesajele sunt trimise in reteaua grupurilor de dialog prin serviciul de posta electronica, diferind de mesajele de e-mail obisnuite prin faptul ca au ca destinatar adresa unui grup de stiri din retea.

Numele sau adresele grupurilor de stiri sunt organizate ierarhic prin separarea fiecarei parti a numelui prin punct:

tip_grup.tema_grup.subiect

Exemplu:

biz.ecommerce.books

Discutiile pe Internet

Discutiile pe Internet sunt conversatii electronice, concretizate printr-o fereastra ecran

unde de la tastatura sunt introduse dialogurile intre cei care poarta discutia.

Pentru discutii pe Internet se poate utiliza aplicatia Microsoft Chat, distribuita gratuity o data cu browser-ul Internet Explorer.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Internet


Access
Adobe photoshop
Autocad
Baze de date
C
Calculatoare
Corel draw
Excel
Foxpro
Html
Internet
Java
Linux
Mathcad
Matlab
Outlook
Pascal
Php
Powerpoint
Retele calculatoare
Sql
Windows
Word






termeni
contact

adauga