Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Retele calculatoare


Index » educatie » » informatica » Retele calculatoare
» Cabluri torsadate


Cabluri torsadate


Cabluri torsadate

Fenomenul de torsadate rasucire permite reducerea zgomotelor datorate canalelor prin reducerea interferentei electromagnetice. Permit viteze superioare de transfer conform standardelor. In retelele locale de calculatoare cablurile torsadate utilizeaza 8 conductoare a cate patru perechi. Pentru transmiterea efectiva de date se utilizeaza 2 perechi.



STP - acele cabluri ce au un ecran conductor perechilor torsadate ceea ce permite reducerea emisiei radiatiei elementelor magnetice, deci reduce pierderile de putere in mediu. Directia de propagare . In caz contrar apare un efect de ghid de unda adica se reflecta inapoi. Radiatia magnetica nu va putea sa perturbe alte canale conductoare aflate in vecinatate. Existenta acestui ecran impiedica efectul de antena adica aparitia unor magneti indusi de campurile magnetice exterioare. Mediul de transmisie bazat pe cablurile STP permite distante de comunicatie mai mari in conditiile acelorasi viteze ca si la UTP. 150 ohmi impedanta tipica pt cablu.

FTP - perechi torsadate acoperite cu folie sau ScUTP de la screene UTP - perechi torsadate protejate de un ecran. Are loc o ecranare la nivelul perechilor torsadate si la nivelul ansamblurilor tuturor perechilor (100-120 ohmi) impedanta tipica. Aceste medii de comunicatie sunt ierarhizate in baza unor categorii de performanta (ex: 4,3,6). Standardizarea e facuta prin performante care trebuie asigurate si nu prin parametri fizici.

S-au definit 5 categorii de baza la care ulterior s-au adaugat inca 2 (1, . 7) folosindu-se denumirea cablu CATX care specifica denumirea de performanta. Categoriile 1 si 2 au fost abandonate imediat. Categoria 3 permite distante pana la 100 m, cu banda de frecventa de 1MHz. Categoria 5 - pt distante de 100m, vitezele fiind insa superioare in functie de standardul de comunicatie (100-155-256 mB/s); 100 Mb - latimea de banda.

Fibre optice

- utilizeaza ca purtator de informatie radiatia electro - magnetica de spectru optic si anume frecvente din domeniul 10. Utilizarea acestor frecvente foarte mari permite definirea unor cabluri de comunicatie cu o largime de banda superioara si capacitate de transport marita. Ca si lungimea de unda foloseste pentru transportul de informatii prin fibra optica sunt definite 3 domenii de valorii:

- 850nm

- 1300nm rezulta calitatea radiatiei luminoase emise

- 1500nm

Calitatea fibrei optice si a imbatranirilor acesteia:

- 1966: 500- 100dB/km

- 1970:20dB/km la 850 nm

Fibra optica poate fi realizata intr-o varietate de maniere constructive: transmiterea unui fascicul luminos care in anumite conditii se reflecta mereu catre axa centrala a canalului de comunicatie. Faptul ca nu se detecteaza semnale permite imunitate la perturbatii electro-magnetice.

Din considerente economice fibrele optice sunt grupate in marimi de fibre optice. Din punct de vedere al modului de propagare a radiatiei de deosebesc 2 moduri fundamentale: mono mod si multi mod.

O fibra monomod este acea fibra care are diametrul miezului egal cu cateva lungimi de unda a radiatiei. Aceasta dimensiune favorizeaza propagarea unui singur fascicul fara interferente. In cazul fibrelor multimod exista mai multe fascicole care patrund in fibra sub unghiuri diferite suferind reflexii cu unghiuri variabile ceea ce inseamna ca aceste fascicole luminoase ajung la momente de timp diferite la receptii. Practic, utilizarea fibrelor multimod genereaza 2 tipuri de probleme respectiv o interferenta constructiva clar si o imprastiere (dispersie) a intarzierii ce poate fi greu de gestionat. In fibrele optice viteza de propagare egala cu viteza luminii in vid. Prin urmare se pot vehicula cantitati mari de informatie in unitatea de timp. Principala conditie est dispersia de receptie optica.

In cazul fibrelor multimod, fenomenul de defazare temporala datorat unor drumuri parcurse de lungimi diferite se numeste dispersie modala. Fibrele multimod uzuale au diametrul de 62,5 microni.

OBS: Se pot obtine dispersii modale reduse daca in locul impulsului luminos rectangular se transmite un impuls de o forma speciala care se defineste prin functia inversa cosinusului hiperbolic, impulsuri care se numesc SOLITONI. In ceea ce priveste fibra monomod si in aceste cazuri pot apare dispersii care sunt insa neglijate datorita diametrului mic al fibrei. Dezavantajul fibrelor monomod este ca desi propaga un singur mod energia transmisiei de radiatie este mai scazuta si propagarea fiind posibila pe distante mai scurte si cu repetari periodice.

Indiferent de tipul fibrei limita obtinuta in prezent este de 1Gb/s.

Sisteme de transmisie optica:

- sursa luminoasa

- detector optic

- fibra optica

Transmisiuni prin ghiduri de unda

Ghidul de unda - mediu de transmisie constituit dintr-un tub metalic avand o sectiune determinata circular sau rectangular si prin care se propaga unde radio de inalta frecventa.

- cele rectangulare folosite pentru distante scurte, pentru interconectarea echipamentelor cu antene de emisie sau receptie

- cele circulare permit transportarea unor frecvente superioare. Pot fi utilizate in mai multe moduri: - tubulatura conductoare continua; conductor spiralat. In unele sisteme interioare poate fi vidat sau poate contine apa sau chiar aer. Scopul principal fiind evitarea patrunderii d vapori de apa.

Ghidurile de unda nu sunt flexibile avand forme prestabilite. Frecventele vehiculate prin ghidurile de unda sunt cuprinse intre 2 - 110GHz. Atenuarea semnalului creste cu cresterea frecventei. Utilizarea ghidului de unda se bazeaza pe proprietatea radiatiilor electromagnetice de a se propaga cvasighidat atunci cand frecventa este suficient de mare.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate