Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
Coduri RZ
Sunt coduri obtinute dintr-o combinatie de NRZ-L si semnalul de ceas, ceea ce le face proprii necesitatilor de sincronizare. Codurile RZ reprezentative sunt prezentate in figura 4.11. Ele se obtin prin conjunctia logica (AND) intre datele NRZ-L si semnalul de ceas. Deci '0' va fi reprezentat prin absenta impulsului pe timpul intervalului de bit, iar '1' printr-un puls pe timpul intervalului de bit.
Codarea impulsurilor in pozitie - PPM ('Pulse Position Modulation') utilizeaza un puls de 1/4 din intervalul de bit, plasat la inceputul acestuia pentru '0' si un puls de 1/4 din intervalul de bit plasat la mijlocul intervalului de bit pentru '1'. In cazul modulatiei impulsurilor in durata - PDM ('Pulse Duration Modulation') se utilizeaza pulsuri de 1/3 din intervalul de bit pentru '0' si 2/3 din intervalul de bit pentru '1', ambele plasate la inceputul intervalului de bit.
Codurile RZ au un debit binar (sau rata de informatie) de 1/ [b/s] ( - intervalul de bit ). Intervalul elementar minim al formei de unda folosite pentru semnalizare T este mai mic decat (T < ), deci rata de modulatie ('modulation rate' - 1/T) este mai mare decat debitul binar ('information rate' - 1/).
Rata de modulatie, numita si viteza de transmisie se masoara in Bd [Baud, 1 Bd = un impuls (sau o conditie discreta in general) pe secunda]. In cazul NRZ intervalul elementar de semnal este egal cu intervalul de bit (T = ), deci rata de informatie (rata de transmisie) in b/s este egala cu rata de modulatie in Bd. Deci, pentru semnale NRZ izocrone cele doua unitati de masura au aceiasi semnificatie. Pentru semnale RZ intervalul elementar este 1/2 din intervalul de bit (T = x 1/2).
Observatie: Daca intervalul elementar este mai mic de 50% din timpul de crestere ('rise time') si timpul de cadere ('fall time') al semnalului pe linia de transmisie, datele nu mai pot fi recuperate la receptie.
Pentru o rata de modulatie fixa, compromisul facut pentru introducerea informatiei de ceas de transmisie in semnalul RZ unipolar consta in reducerea vitezei de transmisie comparativ cu NRZ.
In cazul semnalului PPM ('Pulse Position Modulation') intervalul elementar T este 1/4 din intervalul de bit (T = x 1/4), deci viteza de transmisie se reduce de patru ori fata de NRZ in aceleasi conditii (deoarece rata de modulatie maxima este determinata tot de 50% din timpul de crestere sau timpul de cadere al semnalului de pe linia de transmisie si este influentata de lungimea si tipul liniei, deci constanta pentru o linie data).
Semnalul PDM ('Pulse Duration Modulation'), avand un interval elementar T = x 1/3, permite, pentru aceiasi rata de modulatie, o viteza de transmisie de trei ori mai mica decat NRZ.
In cazul semnalului PPM si PDM timpul maxim in care semnalul de linie poate sa fie intr-o anumita stare este mult mai mic decat pentru NRZ. Pentru PPM acest timp este 1,25 x , iar in cazul PDM este 0,67 x . Nivelul mediu de semnal pe linie va fi deci mult redus in cazul PPM si PDM fata de NRZ. Evident, PDM este mai avantajoasa decat PPM, in conditiile in care ambele includ informatia de ceas de transmisie.
Semnalul RZ, deoarece nu are facilitati de sincronizare nu este utilizat pentru transmisiuni de date in banda de baza, gasindu-si insa aplicatii in inregistrarea magnetica digitala a semnalelor.
Avantajul esential al codurilor RZ comparativ cu NRZ este facilitatea de sincronizare prin includerea informatiei de ceas. Ele au insa o componenta de curent continuu si o latime de banda extinsa fata de NRZ. Codurile RZ ca si codurile NRZ nu poseda posibilitati intrinseci de detectie a erorii.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate