Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Retele calculatoare


Index » educatie » » informatica » Retele calculatoare
» Standarde existente


Standarde existente


Standarde existente

Cateva din avantajele folosirii modelului OSI

  1. Descompune fenomenul de comunicare in retea in parti mai mici si implicit mai simple.
  2. Standardizeaza componentele unei retele permitind dezvoltarea independenta de un anumit producator.
  3. Permite comunicarea intre diferite tipuri de hardware si software.
  4. Permite o intelegere mai usoara a fenomenelor de comunicatie.

Modul de comunicare pe baza modelului OSI intre elementele unei retele de calculatoare si alte aparate 'inteligente' poate fi inteles daca folosim ca exemplu numai 2 participanti la conversatie. Pentru a profita de toate posibilitatile de comunicatie, modelul OSI trebuie sa fie implementat in intregime (cu toate cele 7 straturi) in ambele elemente participante. Rezulta urmatorea schita:



Aplicatie 1

<- protocol de apl. ->

Aplicatie 2

Prezentare 1

<- protocol de prez. ->

Prezentare 2

Sesiune 1

<- protocol de ses. ->

Sesiune 2

Transport 1

<- protocol de transp. ->

Transport 2

Retea 1

<- protocol de retea ->

Retea 2

Legatura de date 1

<- protocol de leg. ->

Legatura de date 2

Strat fizic 1

= =<=cablu=> = =

Strat fizic 2

Participant 1

Participant 2

Cand Aplicatia 1 vrea sa 'vorbeasca' cu Aplicatia 2 foloseste pentru aceasta unul dintre protocoalele pentru acest strat, de exemplu FTP. Protocoalele de pe fiecare strat prescriu pana la ultimul amanunt cum anume se 'vorbeste', ce se spune si mai ales in ce ordine, astfel ca si celalalt participant sa 'inteleaga' despre ce este vorba. In acest exemplu insa, Aplicatia 1 nu are legatura directa/fizica cu Aplicatia 2. O legatura fizica exista, dar se afla departe - la 'fundul' stivei. Metoda Modelului OSI prevede ca ceea ce are de zis Aplicatia 1 catre Aplicatia 2, sa fie mai intai predat printr-o interfata speciala stratului de mai jos = Prezentare 1. Acest strat 'vorbeste' la randul sau cu stratul sau omolog anume Prezentare 2, pentru care se foloseste de protocolul necesar. Dar nici cele 2 starturi de Prezentare nu sunt legate direct intre ele. Stratul Prezentare 1 preda atunci cele dorite in jos, stratului Sesiune 1 (iarasi printr-o interfata specializata). Aceasta procedura se continua in jos pana se atinge Stratul fizic 1. Abia acesta poseda o legatura fizica cu participantul 2, de exemplu printr-un cablu. De aici informatia se propaga la participantul 2 de jos in sus, printr-o serie de interfete, pana intr-un bun sfarsit se atinge stratul Aplicatie 2, cu care voia initial Aplicatia 1 sa 'vorbeasca'.

Din punct de vedere al Aplicatiei 1, ea doar pare ca duce o conversatie directa cu Aplicatia 2, conform prescriptiilor din protocolul FTP. In realitate ea 'vorbeste' doar cu stratul Prezentare 1, prin interfata respectiva. Avantajul acestei metode stratificate este ca nici Aplicatia 1, si nici programatorul care o scrie (!!!) nu trebuie sa cunoasca deloc sarcinile si solutiile de la celelalte straturi, ci doar una sau 2 interfete, in sus si in jos. In plus, ea nu trebuie modificata reactiv la orice schimbare de pe straturile inferioare. De exemplu, daca se schimba cablul de legatura (de la nivelul Stratului fizic), printr-un canal radio. Specific pentru canale radio poate fi rata mare de greseli de transmisie, care desigur trebuiesc corectate automat, in functie de sa zicem conditiile atmosferice, caz care insa nu se intampla niciodata la cablul de cupru. Si cu toate astea, Aplicatia 1 nu trebuie modificata.

Nivelul Fizic

Rol: transmiterea unui sir de biti pe un canal de comunicatie. Se precizeaza modulatii codari sincronizari la nivel de bit Un standard de nivel fizic defineste 4 tipuri de caracteristici:

  • Mecanice (forma si dimensiunile conectorilor, numarul de pini
  • Electrice (modulatia, debite binare, codari, lungimi maxime ale canalelor de comunicatie)
  • Functionale (functia fiecarui pin)
  • Procedurale (succesiunea procedurilor pentru activarea unui serviciu)

Unitatea de date: bitul

Nivelul Legaturi de Date

Rol: furnizeaza un transport sigur, fiabil, al datelor de-a lungul unei legaturi fizice, realizand:

  • Controlul erorilor de comunicatie
  • Controlul fluxului de date
  • Controlul legaturii
  • Sincronizarea la nivel de cadru

Unitatea de date: cadrul

Nivelul Retea

Rol: determinarea caii optime pentru realizarea transferului de informatie intr-o retea constituita din mai multe segmente, prin fragmentarea si reasamblarea informatiei

Unitatea de date datagrama

Nivelul Transport

Rol: transferul fiabil al informatiei intre doua sisteme terminale (end points) ale unei comunicatii. Furnizeaza controlul erorilor si controlul fluxului de date intre doua puncte terminale, asigurand succesiunea corecta a datelor.

Unitatea de date: segmentul

Nivelul Sesiune

Rol: furnizeaza controlul comunicatiei intre aplicatii. Stabileste, mentine, gestioneaza si inchide conexiuni (sesiuni) intre aplicatii.

Nivelul Prezentare

Rol: transforma datele in formate intelese de fiecare aplicatie si de calculatoarele respective, asigura compresia datelor si criptarea

Nivelul Aplicatie

Rol: realizeaza interfata cu utilizatorul si interfata cu aplicatiile, specifica interfata de lucru cu utilizatorul si gestioneaza comunicatia intre aplicatii. Acest strat nu reprezinta o aplicatie de sine statatoare, ci doar interfata intre aplicatii si componentele sistemelui de calcul.

Unitatea de date: mesajul

Exemple de protocoale din stiva OSI

Aplicatie

ex.: HTTP, SMTP, SNMP, FTP, Telnet, SIP, SSH, NFS, RTSP, XMPP, Whois, ENRP

Prezentare

ex.: XDR ASN.1 SMB AFP NCP

Sesiune

ex.: ASAP, TLS, SSH, ISO 8327 / CCITT X.225, RPC, NetBIOS, ASP, Winsock, BSD sockets, NCP (Network Core Protocol), NFS (Network File System)

Transport

ex.: TCP UDP RTP SCTP SPX ATP IL

Retea

ex.: IP, ICMP, IGMP, IPX, BGP, OSPF, RIP, IGRP, EIGRP, ARP, RARP, X.25 (Packet Switching)

Legatura de date

ex.: Token ring, HDLC, Frame relay, ISDN, ATM, 802.11 Wi-Fi, FDDI, PPP

Fizic

ex.: cablu coaxial, radio, fibra optica, cablu bifilar torsadat, fire cupru, Ethernet





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate