Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Windows


Index » educatie » » informatica » Windows
» UTILIZARE WINDOWS


UTILIZARE WINDOWS


UTILIZARE WINDOWS

Rolul tastaturii este de a comunica computerului comenzile utlizatorului. De aceea daca aceasta este defecta sau cablul tastaturii nu este bine conectat, vom primi un mesaj de eroare inca de la pornirea computerului.

Unele taste au efect la o singura apasare, alte taste au efect doar in combinatie cu alte taste . Cand vorbim de combinatie de taste o modalitate de a realiza aceasta este, de exemplu pentru CTRL-C, se tine apasata tasta CRTL si apoi se apasa scurt pe tasta C.

Un alt mod de a transmite comenzi computerului este de a utiliza mouse-ul.



In general acesta are doua clapete, stanga si dreapta. Atunci cand apasam pe una din acestea se aude un clic. De aceea expresia folosita cand se recomanda utilizarea mouse-ului este: "dam un clic". Clapeta din stanga (cea marcata cu negru in desenul de mai sus) executa comenzile iar cea din dreapta deschide ferestre prin care ni se explica ce se poate realiza intr-o anumita zona in care am dat clic dreapta. Din aceasta cauza cand se spune "dam un clic" se subintelege clic stanga, pentru dreapta specificandu-se acest lucru ("dam un clic dreapta").

Exemplu:  Pentru a deschide un fisier ce-l avem pe ecran vom da un dublu clic (adica apasam de doua ori pe clapeta din stanga ceva mai rapid) pe fisierul respectiv si acesta se va deschide. Daca nu reusim sa dam destul de rapid dublu clic o alta metoda este sa dam un clic pe fisier si apoi sa apasam pe tasta Enter. Daca dam un clic dreapta pe acest fisier se va deschide o fereastra explicativa.

            Pe un computer avem informatiile aranjate in fisiere. Fisierele sunt de mai multe tipuri. Pentru a vedea tipul unui fisier este suficient sa vedem extensia lui. Mai jos se da o lista cu cateva din tipurile de fisiere (in functie de tipul de aplicatii ce vor fi prezentate in aceasta lucrare):

Tipul de fisier

Extensia

Executabil

exe

Text

txt sau doc

Foi de calcul

xls

Document HTML

Html sau htm

            In versiunile mai vechi de Windows aceste extensii erau vizibile chiar in denumirea fisierului. In versiunile mai noi putem recunoaste tipul unui fisier dupa forma icon-ului fisierului (notiunea de icon se va explica putin mai jos).

            Sistemul de operare permite organizarea informatiei pe categorii in functie de criteriul ales de utilizator. In mod concret aceasta inseamna ca putem pune o serie de fisiere intr-un loc astfel incat sa regasim informatia mai usor. Aceste "locuri" se numesc directoare. Unele directoare sunt definite de sistemul de operare. De exemplu avem directorul "Windows" unde sunt puse toate fisierele necesare functionarii computerului cu ajutorul Windows-ului. Putem insa sa cream noi anumite directoare (crearea unui director va fi discutata in sectiunea 1.4.). De exemplu atunci cand am scris aceasta lucrare am pus fisierele reprezentand capitolele intr-un director numit "carte informatica" (desi nu reprezinta o eroare, evit sa folosesc in denumirea fisierelor sau a directoarelor caractere gen s, t . deoarece pe anumite computere s-ar putea sa nu pot deschide aceste fisiere).

            Am folosit mai sus denumirea de icon. Ce este un icon?.  Pentru a marca existenta pe computer a unui fisier sau a unui director se foloseste o reprezentare grafica in functie de tipul de informatie. De exemplu, fisierele generate de Word vor avea ca icon un W cu albastru (acesta fiind icon-ul specific editorului de texte).

            Dupa ce s-a pornit computerul si inainte de a da orice comanda, ceea ce apare pe ecran este spatiul de lucru.

In continuare vom descrie ceea ce apare pe acest ecran folosindu-ne de notatiile din imaginea de mai sus.

Taskbar - deobicei aceasta bara este situata jos pe pagina, dar se poate muta in oricare parte a ecranului (de exemplu, in dreapta). Un buton important este butonul de Start care se afla in stanga barei

In dreapta se afla indicatorul orei. Dand un dublu clic pe acesta va aparea o fereastra in care se va afisa ora si ziua curenta (marcata cu 2 mai sus).

Dupa ce vom face modificari pentru ca acestea sa ramana permanente trebuie sa dam un clic pe butonul Apply care se activeaza atunci cand am facut o modificare in aceasta fereastra.

            Deobicei cand dam comanda de salvare a unui fisier, daca nu indicam altfel, acesta se va salva in directorul My Documents. Uneori insa dorim sa cream un director pentru a salva anumite documente.

In cele ce urmeaza se arata o modalitate de a crea un director pe Desktop. Pentru aceasta mergem cu mouse-ul intr-o zona libera de pe Desktop si dam un clic dreapta. Se va deschide urmatoarea fereastra din care alegem optiunea New , iar din fereastra ce se deschide se alege optiunea Folder.

            Dupa ce dam un clic pe optiunea Folder, ferestrele dispar si apare pe Desktop icon-ul unui director a carei denumire este scrisa cu albastru ceea ce inseamna ca trebuie sa scriem de la tastatura un titlu. Daca nu dam nici un titlu si apasam tasta Enter, denumirea directorului va ramane New Folder.

            Pentru a muta directorul in alt loc dam un clic pe optiunea Cut dupa care mergem cu mouse-ul in locul unde dorim sa mutam acest director si acolo fie dam din nou un clic dreapta si alegem optiunea Paste, fie de la tastatura dam comanda CTRL-V.

            Pentru a copia directorul in alt loc comenzile sunt similare cu cele de mai sus cu singura diferenta ca in loc de optiunea Cut alegem optiunea Copy.

Pentru a schimba denumirea unui director alegem optiunea Rename . Dupa ce am dat clic pe aceasta optiune fereastra de dialog dispare si sub icon-ul directorului caruia urmeaza sa-i schimbam denumirea numele directorului apare pe un fond albastru pentru a indica faptul ca se asteapta ca sa introducem de la tastatura noul nume. Dupa ce l-am scris dam un Enter sau dam un clic in alta parte a ecranului si vom observa ca denumirea s-a modificat.

Pentru a sterge un fisier sau director trebuie sa indeplinim urmatoarea succesiune de comenzi:1. Mergem cu mouse-ul pe fisierul pe care dorim sa-l stergem, 2.Dam un clic dreapta pe acest fisier. 3. Din fereastra care va aparea vom alege optiunea Delete si dam un clic pe ea. 4. Va aparea o fereastra intitulata Confirm File Delete in care va fi urmatorul mesaj: Are you sure you want to send nume fisier to the Recycle Bin unde in loc de 'nume fisier' va fi scris chiar numele fisierului ce-l dorim a fi sters. 5. Daca fisierul este cel pe care dorim sa-l stergem, dam un clic pe butonul Yes. In acest moment fisierul este trimis in cos (Recycle Bin). Reamintesc ca daca dorim ca sa fie sters cu totul, trebuie sa mergem pe imaginea cu Recycle Bin, dam un clic dreapta si alegem optiunea Empty Recycle Bin. 

      De exemplu tasta SHIFT sau CTRL

      Nou in versiunea romaneasca

      in versiunea romaneasca comanda este Decupeaza





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Windows


Access
Adobe photoshop
Autocad
Baze de date
C
Calculatoare
Corel draw
Excel
Foxpro
Html
Internet
Java
Linux
Mathcad
Matlab
Outlook
Pascal
Php
Powerpoint
Retele calculatoare
Sql
Windows
Word






termeni
contact

adauga