Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Statistica


Index » educatie » » matematica » Statistica
» RAPORT STATISTIC


RAPORT STATISTIC


RAPORT STATISTIC

Aceasta cercetare are ca scop determinarea profilului turistului care ajunge in statiunea X. Populatia tinta a acestui studiu sunt turistii ajunsi in statiunea X. Se determina un esantion de clienti chestionati de volum 34.

Variabilele in raport cu care este studiat esantionul sunt: scopul vizitei, tipul cazarii, durata sederii, bugetul propus si volumul cheltuielilor.

ANALIZA DATELOR



1.Repartitii unidimensionale

1.1 Scopul vizitei

Scop

Nr turisti

CO

CF

A

Z

13 turisti au ca scop al vizitei petrecerea concediului in statiunea X.

23.5% dintre turisti au ca scop al vizitei participarea la o conferinta.

1.2. Tipul cazarii

Tip cazare

Nr. Turisti

H

CA

CS

Y

18 turisti planuiesc sa se cazeze la hotel.

7 planuiesc sa se cazeze in casute si tot atatia in camping.

Iar un 5.88% au dat alt raspuns.

1.3. Durata sederii

Durata sederii

Nr. Turisti

3 zile

4 zile

5 zile

6 zile

7 zile

5 turisti vor sta 5 zile in statiunea X.

7 turisti vor sta 8 zile in statiunea X.

17.64% dintre turisti vor sta 4 zile; iar in aceeasi proportie de 17.64% vor sta 6 zile.

Durata medie de sedere in statiunea X a turistilor este de 4.94 zile. Abaterea duratei de sedere a turistilor in statiune se abate de la medie cu 1.55 zile. Aceasta inseamna ca abaterea duratei de sedere a turistilor de la durata medie e in proportie de 31.37%. Deoarece valoarea coeficientului este mai mica de 40 % , durata medie de sedere este un indicator reprezentativ in studiul efectuat.

Jumatate dintre persoanele care vin in statiunea X vor sta o perioada mai mica de 5 zile, iar cealalta jumatate vor sta mai mult de 5 zile.

Cei mai multi turisti , adica 9, vor sta in statiune 3 zile.

1.4. Bugetul propus

Buget

Nr. Turisti

4 turisti au un buget propus pentru aceasta vizita cuprins intre 10-15 milioane ROL.

7 turisti dispun de un buget cuprins intre 15-20 milioane ROL. Tot acelasi numar de turisti au un buget disponibil propus cuprins intre 25-30 milioane ROL.

23.52% dintre turisti au un buget propus cuprins intre 5-10 milioane; iar in aceeasi proportie un buget cuprins intre 20-25 milioane ROL.

Bugetul mediu propus pentru aceasta vizita este de 17.79 milioane ROL.

Bugetul propus se abate de la bugetul mediu cu 7.37; abaterea bugtului de la bugetul mediu este in proportie de 41.42%. Acesta proportie e mai mare de 40%, deci bugetul un este in indicator reprezentativ.

Jumatate dintre turisti dispun de un buget mai mic de 18.57 milioane, iar cealalta jumatate dispun de un buget mai mare de 18.57 milioane ROL.

25% dintre turisti au un buget mai mic de 8.33 milioane ROL; 50% dintre turisti dispun de un buget cuprins intre 8.33 si 22.5 milioane ROL; iar restul de 25% dispun de un buget mai mare de 22.5 milioane ROL.

1.5. Volumul cheltuielilor

Volumul cheltuielilor

Nr. Turisti

11 turisti au previzionat un volum am cheltuielilor cuprins intre 16-20 milioane ROL.

12 turisti previzioneaz ca vor cheltui intre 4-10 milioane ROL.

11.76% dintre turisti au previzionat un volum al cheltuielilor cupins intre 16-22 milioane ROL; iar 20.58% dintre turisti au previzionat cheltuieli cuprinse intre 22-28 milioane ROL.

Volumul cheltuielilor medii previzionate de turisti este de 15.29 milioane ROL. Acesta de abate de la medie cu 7.08 milioane ROL.

Abaterea volumului de cheltuieli previzionate de la volumul mediu al cheltuielilor este de 46.3%. Deoarece valoarea coeficientului este mai mare de 40%, volumul cheltuielilor un este un indicator reprezentativ.

Jumatate dintre turisti au previzionat un volum al cheltuielilor mai mic de 16.54 milioane ROL; iar cealalta jumatate au previzionat un volum al cheltuielilor mai mare de 16.54 milioane ROL.

Volumul cheltuielilor previzionate cu cea mai mare frecventa e de 7.6 milioane ROL.

2.Repartitii bidimensionale

Aceasta analiza are drept scop evidentierea relatiilor ce exista intre scopul turistilor, tipul de cazare, dura si bugetul pe care acestia sunt dispusi sa-l cheltuiasca in statiune.

Vom studia existente legaturilor precum si influenza unora dintre variabile asupra celorlalte.

2.1. scop - tip de cazare

TIP

CAZARE

SCOP

H

CA

CS

Y

TOTAL

CO

CF

A

Z

TOTAL

7 persoane care au venit in statiunea X stau la hotel si au ca scop al vizitei participarea la o conferinta.

6 persoane au mers in concediu in statiunea X si se cazeaza in casute.

2.2. tip de cazare - durata

DURATA

TIP CAZARE

TOTAL

H

CA

CS

Y

TOTAL

4 persoane stau la hotel timp de 5 zile.

3 persoane vor sta 6 zile si se vor caza in casute.

2.3. durata - scop

DURATA

SCOP

TOTAL

CO

CF

A

Z

TOTAL

5 persoane au ca scop al vizitei concediul si vor sta in statiune 6 zile.

2 persoane au ca scop al vizitei incheierea unei afaceri si vor sta 3 zile.

2.4. durata - buget

DURATA

BUGET

TOTAL

TOTAL

2 persoane dispun de un buget cuprins intre 15-20 milioane ROL si vor sta 4 zile in statiunea X.

5 persoane dispun de un buget cuprins intre 20-25 milioane ROL si vor sta 6 zile in statiunea X.

2.5. durata - cheltuieli

DURATA

CHELTUIELI

TOTAL

TOTAL

7 persoane au previzionat un volum al cheltuielilor cuprins intre 4-10 milioane ROL pentru o perioada de 3 zile.

3 persoane u un volum al cheltuielilor cuprins intre 22-28 milioane ROL pentru o perioada de 7 zile.

2.5. buget- cheltuieli

BUGET

CHELTUIELI

TOTAL

TOTAL

3 persoane au un buget disponibil cuprins intre 15-20 milioane ROL si prevad un volm al cheltuielilor cuprins intre 10-16 milioane ROL.

8 persoane au un buget disponibil cuprins intre 5-10 milioane Rol si prevad un volum al cheltuielilor cuprins intre 4-10 milioane ROL.

3. Concluzii si propuneri

Studiul realizat indica ca majoritatea clientilor chestionati au ca scop al vizitei in statiunea X petrecerea concediului; si ca majoritatea sunt cazati la hotel.

De asemenea din studiu reiese faptul ca majoritatea turistilor vor petrece 3 zile in statiunea X.

Rezultatele obtinute sunt reprezentative cu exceptia bugetului si cel al volumului cheltuielilor, unde studiul ar trebui refacut.

ESTIMAREA PARAMETRILOR

Utilizand instrumentele statisticii inferentiale s-a intocmit in continuare un raport in care s-au estimat parametrii in raport cu care a fost studiata populatia.

Estimarea parametrilor - Verificarea ipotezelor statistice

Acest raport referitor la studiul realizat in statiunea X, in sezonul estival, a fost intocmit pentru a analiza rezultatele obtinute in urma estimarii parametrilor in raport cu care este studiata populatia, utilizand intrumentele statisticii inferentiale.

Variabilele `scopul vizitei` si `tipul de cazare` sunt considerate calitative, motiv pentru care nu le vom putea analiza in ceea ce priveste estimarile punctuale, prin intervale de incredere, lansarea si verificarea unor ipoteze asupra variabilelor medii si proportiilor, cu interpretarile respective, ci ne vom axa, in special, pe celelalte variabile si anume durata sederii, bugetul disponibil si volumul cheltuielilor.

1. Durata sederii:

Estimarea punctuala a valorii medii: Estimam ca media duratei de sedere a turistilor in statiunea X este de 4`94 (x/), aproximativ 5 zile.

Estimarea prin intervale de incredere a valorii medii: Cu o probabilitate de 95% durata medie a sederii turistilor in statiunea X este situate intre 4`42 si 5`45 zile, aproximativ intre 4 si 5 zile.

Estimarea punctuala a proportiei: Estimam ca in proportie de 23`5% turistii vor sta in statiune 8 zile.

Estimarea prin intervale de incredere a proportiei: Cu o probabilitate de 95% numarul turistilor ce se vor caza in statiunea X timp de 8 zile este cuprinsa intre 9`4% si 37`6%.

Testul de semnificatie unilateral la dreapta in raport cu valoarea medieo=6): Cu o probabilitate de 95% durata medie de sedere a turistilor in statiunea X este mai mare de 6 zile.

Testul de semnificatie bilateral in raport cu proportii (p=0`08): Cu o probabilitate de 95% turisti ce vor sta in statiune 7 zile difera de 8% (intervalul corect se afla intre 9`4% si 37`6%).

2. Bugetul diponibil:

Estimarea punctuala a valorii medii: Estimam ca bugetul disponibil a turistilor din statiunea X este de 18`294 (x/), aproximativ 18 milioane ROL.

Estimarea prin intervale de incredere a valorii medii: Cu o probabilitate de 95% bugetul disponibil a turistilor este situate in intre 15`868 si 20`72 milioane ROL, aproximativ intre 16 si 21 milioane ROL.

Estimarea punctuala a proportiei: Estimam ca in proportie de 11`7% turisti vor avea un buget disponibil cuprins intre 10 si 15 milioane ROL.

Estimarea prin intervale de incredere a proportiei: Cu o probabilitate de 95% numarul turistilor ce vor avea un buget aflat in intervalul 10-15 milioane ROL este cuprins intre 0`92% si 22`4%.

Testul de semnificatie bilateral in raport cu valoarea medie0=8): Cu o probabilitate de 95% turistii din statiunea X au un buget diferit de intervalul 5-10 milioane ROL.

Testul unilateral la stanga in raport cu proportii (p=0`4): Cu o probabilitate de 95% bugetul disponibil (10-15 mil. ROL) al turistilor din statiunea X va fi mai mic de 40% (intervalul corect aflandu-se intre 0`92% si 22`4%).

3. Volumul cheltuielilor:

Estimarea punctuala a valorii medii: Estimama ca volumul cheltuielilor a turistilor din statiunea X este de 16`264 (x/), aproximativ 16 milioane ROL.

Estimarea prin intervale de incredere a valorii medii: Cu o probabilitate de 95% volumul cheltuielilor turistilor din statiunea X se afla cuprins intre 13`983 si 18`545 milioane ROL, aproximativ intre 14 si 19 milioane ROL.

Estimarea punctuala a proportiei: Estimam ca in proportie de 20`5% turisti vor avea un volum al cheltuielilor cuprins intre 22 si 28 milioane ROL.

Estimarea prin intervale de incredere a proportiei: Cu o probabilitate de 95% numarul turistilor ce vor avea volumul cheltuielilor de 22-28 milioane ROL este cuprins intre 6`94% si 34`06%.

Testul de semnificatie unilateral la stanga in raport cu valoarea medie 0=11): Cu o probabilitate de95% volumul cheltuielilor turistilor din statiunea X va fi cuprins in intervalul 16-22 milioane ROL.

Testul unilateral la dreapta in raport cu proportii (p=0`24): Cu o probabilitate de 95% volumul cheltuielilor de 22-28 mil.ROL se va realiza in proportie de 24% ( valoare corecta cuprinsa in intervalul 6`94% - 34`06%).

Verificarea existentei legaturilor:

Cu o probabilitate de 95% exista legatura intre scopul si tipul cazarii. (X2 calculat > X2 tabelar, adica 32`28 > 31`4)

Cu o probabilitate de 95% nu exista legatura intre durata si tipul cazarii turistilor din statiunea X. (X2 calculat < X2 tabelar; adica 23`84 < 31`4).

Cu o probabilitate de 95% exista legatura intre durata cazarii si volumul cheltuielilor. (X2 calculat > X2 tabelar, adica 28`17 >25).

Cu o probabilitate de 95% exista legatura intre durata cazarii si bugetul disponibil a turistilor din statiunea X. (X2 calculat > X2 tabelar, adica 47`83 > 31`4).

Cu o probabilitate de 95% exista legatura intre durata sederii, bugetul disponibil si volumul cheltuielilor.

Concluzii si propuneri pentru imbunatatirea activitatii :

In urma analizarii acestui raport putem observa faptul ca exista legaturi intre majoritatea variabilelor studiate, cu exceptia duratei de sedere si a tipului de cazare, ceea ce ne arata faptul ca unele depind de altele deci sunt conditionate. Asa, de exemplu, o durata de sedere mai indelungata va supune o cheltuiala mai ridicata.

Pentru imbunatatirea activitatii as putea propune o marire a esantionului studiat sau folosirea unor probabilitati mai ridicate de tipicul 95%.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Statistica


Statistica






termeni
contact

adauga