Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Sociologie


Index » educatie » » psihologie » Sociologie
» Catastrofele


Catastrofele


CATASTROFELE

1-Accidentele nucleare.Masuri de protectie si de interventie

Un rol important in sesizarea accidentului nuclear,declansarea oportuna aplicarii masurilor de protectie si desfasurarea actiunilor de interventie specifice il are supravegherea si controlul radioactivitatii mediului inconjurator,care se realizeaza prin:

-laburatorul de control dozimetric al instalatiilor si mediului inconjurator,existent la nivelul centralei nuclearo-electrice si care are dispuse in zonele de risc mai multe posturi fixe pentru masuratori gamma,prevazute si cu statii radio pentru transmiterea automata a datelor;

-statiile de control a radioactivitatii mediului inconjirator,din subordinea Ministerului Apelor,Padurilor si Protectiei Mediului,care executa intr-un program continuu masurarea radioactivitatii atmosferice,apelor de suprafata,vegetatiei si solului cu ajutorul utilajelor si aparaturii pentru radioactivitatea aerului si radiodebitmetrelor pentru determinarea radioactivitatii la locul de dispunere;



-laburatoarelede igiena a radiatiilor apartinind Ministerului Sanatatii,care evalueaza nivelul de radioactivitate si gradul de contaminare radioactiva a mediului inconjurator si a populatiei prin control sanitar radiotoxicologic si radioecologic.Se masoara continutul radioactiv din aer,al depunerilor la sol,apei potabile,vegetatiei laptelui si produselor lactate,altor produse alimentare considerate ca principali vectori de iradiere interna a populatiei.De asemenea,se identifica si determina izotopii radioactivi critici(Iod-131 si Cesiu-137-prin metode spectrometrice si Strontiul-90-prin analize radiochimice).

Cadrul legal existent in Romania,aliniat celorlalte tari si cerintelor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de la Viena,stabileste obligatiile obiectivelor nucleare ca si ale autoritatiilor publice in caz de accident nuclear.

Potrivit acestor prevederi,obiectivul nuclear intocmeste un plan propriu de protectie si interventie sau de urgenta pentru amplasament,iar organele judetene si ale municipiului Bucuresti in colaborare cu Comisia centrala pentru interventie in caz de accident nuclear intocmeste planuri de protectie si interventie la nivel judetean si al municipiului Bucuresti care cuprind responsabilitatile ce revin autoritatilor locale si masurile pentru protectia cetatenilor din zona de risc.

Nici un obiectiv nuclear nu este autorizat sa functioneze daca nu satisface cerintele,inclusiv in domeniul securitatii nucleare,ale radioprotectiei si daca nu are un plan de urgenta coerent si viabil.Acest plan se verifica prin exercitii practice pana la punerea in functiune a centralei nuclearo-electrice.

In stransa legatura cu planul propriu de interventie al centralei se verifica si planul de protectie si interventie intocmit de organul judetean si al municipiului Bucuresti.Se desfasoara in acest scop activitati de pregatire care sa permita,intr-o situatie de accident,actiunea eficienta a personalului cu atributii de conducere,a tuturor fortelor de interventie cat si a populatiei pentru aplicarea masurilor de protectie si regulilor de comportare.

Cu aceasta ocazie asigura cunoasterea responsabilitatilor,urmarirea si realizarea unor masuri pentru asigurarea instiintarii si alarmarii,supravegherea radioactivitatii factorilor de mediu,ducerea actiunii de catre fortele proprii de interventie,pentru inlaturarea efectelor produse de accident.

Pentru pregatirea populatiei,se folosesc pliante,avand ca obiect accidentul nuclear si alte materiale ilustrative care pot sprijini aceasta actiune.Un rol important il are informarea prin mijloacele audio-vizuale,la care sunt chemati sa participe specialistii din cadrul obiectivului nuclear,care pot sa-si aduca o contributie importanta la marirea increderii cetatenilorin siguranta functionarii instalatiei nucleare,dar si in cunoasterea si realizarea celor mai utile masuri de protectie pentru populatie.

La producerea unui accident se desfasoara urmatoarele activitati mai importante:

-obiectivul trece la starea de urgenta generala;

-in localitatile curpinse in zona afectata de evacuarea de materiale radioactive in exteriorul amplasamentului,se introduce alarma chimica;

-prin mijloacele la dispozitie-radio,televiziune,reteaua de radioamplificare - se fac recomandari populatiei pentru adapostirea in locuinte si luarea masurilor de protectie a surselor de apa,alimentelor,grajdurilor,animalelor,etc.Trebuie retinut faptul ca adapostirea in locuinte permite reducerea expunerii la radiatii de 5 ori in raport cu norul si de 20 de ori in raport cu depunerile de radionuclizi din exterior.Utilizarea adaposturilor de protectie civila special construiute este foarte eficienta in asemenea situatii.

Cetatenii din localitatile alarmate,auzind semnalul sonor,dat prin sirena,desfasoara urmatoarele activitati:

-se deplaseaza rapid spre locuinte;

-asigura protectia fantanilor,introduc animalele in grajd,corecteaza unele masuri de protectie la grajduri si case,prin acoperire sau etansare;

-isi asigura rezerva de alimente si apa;

-se adapostesc in locuinta,in incaperea cea izolata de exterior,iau masuri de etansare la usi si ferestre;

-deschid radioul sau difuzorul pentru a primi comunicatele despre situatia creata si masurile care urmeaza sa se realizeze;

-isi pregatesc si pun masca contra gazelor pe figura sau imbraca mijloacele de protectie.

Grupurile mai mari de cetateni care prin natura profesiei sunt surprinsi in activitati pe care le desfasoara in exteriorul localitatii si care nu au receptionat semnalul de alarma sunt instiintati prin curieri.Acestia se intorc la casele lor cu vehicole si autovehicole pe care le au la dispozitie,folosind mijloacele simple de protectie.

Inainte de intrarea in casa,verifica rapid masurile luate de membrii familiei,isi dezbraca pelerina sau imbracamintea folosita si intra in locuinta, unde imbraca haine necontaminate

Masuri de protectie similare se realizeaza si la societatile comerciale, in mod deosebit la cele cu profil alimentar si la depozitele de cereale sau produse alimentare, etc.Toate societatile comerciale si institutiile isi adapteaza programul de activitati la situatia creata, luand masuri deprotectie a personalului.

Prin radiodifuziune, posturile radio si televiziunea locala sau statiile de radioficare, se transmit comunicate catre cetateni, privind adminisrtarea preparatelor pe baza de iod in dozele stabilite, care au fost distribuite in stare de urgenta anterioara sau care continua sa se distribuie prin circumscriptiile sanitare si personalul formatiilor de Cruce Rosiesau de protectie civila.Aceste preparate au rolul de a satura tiroida si a nu permite patrunderea izotopului de iod-131 care este unul din radionuclizii critici in situatia de accident nuclear.

Imediat dupa declararea starii de urgenta generala de catre obiectivul nuclear, se intensifica supravegherea radioactivitatii mediului inconjurator.

O masura de protectie foarte utila este evacuarea din zonele in care se apreciaza ca iradierea poate devenii periculoasa (doze cuprinse intre 0,05-0,5 Sv si mai mult in functie de stationarea in zona contaminata).

Protectia se asigura insa prin evacuarea populatiei din localitati inainte de scaparile efective de radioactivitate de la obiectivul nuclear.

In functie de situatia creata,evacuarea se poate realiza si dupa formarea norului radioacti,dar in acest caz,mijloacele de transport auto vor prelua cetatenii direct de la locuintele lor pentru a micsora riscurile contaminarii.

Se va acorda atentie si fenomenului de autoevacuare din zona amplasamentului nuclear, stabilindu-se,insa,zonele de regrupare si punctele de control a contaminarii radioactive.

Pentru stabilirea dozei de radiatie primita de populatie in zona contaminata se organizeaza controlul dozimetric.

Pentru estimarea dozei de radiatie primita de personal si aprecierea stadiului eventual al bolii de radiatie se face controlul radiobiologic. Incidenta nefasta a radiatiilor asupra organismelor umane se poate constata simptomatologic printr-un consult medical general si prin analize de laburator care scot in evidenta modificari sanguine si retinerea preferentiala a unor radioizotopi in diferite organe.

De mare importanta pentru stabilirea unui diagnostic in cazuri mai dificile este masurarea dozei acumulate cu ajutorul unui aparat,cu contori de corp uman, numit si antropogamametru.

Un capitol important al masurilor care se iau in cazul unui accident nuclear il constituie asigurarea asistentei medicale de urgenta.

Ea se realizeaza in unitatile sanitare si spitalicesti din zona,unde se amenajeaza spatii protejate si un circuit adecvat, pentru aceasta situatie.Aici se trateaza cazurile de iradiere si contaminare pentru prima urgenta.

In faza urmatoare si dupa evacuare, acestea sunt preluate de spitalele din afara zonei, iar cazurile grave se spitalizeaza si trateaza in unitati specializate.

In aceasta situatie,se propune comisiei judetene de aparare impotriva calamitatiilor si catastrofelor,introducerea restrictiilor la consumul de apa din sursele deschise si neprotejate, precum si a alimentelor, in mod deosebit a laptelui care este aliment de baza pentru copii.

Aceste restrictii introduse odata cu alarma chimica se transmit prin mijloacele locale si nationale, cu indicatia de a proteja rezervele existente in locuinte.Detinatorii de animale este necesar sa aplice restrictii similare si in hrana acestora, folosind daca este posibil numai furaje protejate.

Decontaminarea radioactiva a cladirilor, cailor de acces, locurilor de munca si a unor bunuri materiale,are o importanta mai mare in perioada de revenire la normal a vietii economice si sociale din zona.In situatia executarii evacuarii,dupa perioada emisiei radioactive, este necesara decontaminarea cailor de acces pentru evacuarea si organizarea unor puncte de decontaminare a mijloacelor de transport si personalului la limita zonei.

Actiunile de decontaminare, complexe si de lunga durata, se executa cu subunitati ale armatei, de protectie civila si chiar de catre populatie pentru bunuri proprii.O atentie mai mare trebuie acordata deseurilor si concentratelor radioactive pe timpul transportului si depozitarii lor in locuri amenajate special,astfel incat sa nu permita patrunderea in sistemul apelor freatice.

Desi instalatiile nucleare moderne sunt astfel proiectate, construite si exploatate, incat riscurile radiologice pentru populatie sa fie minime, probabilitatea producerii unui accident trebuie luata in calcul.

De aceea, fiecare cetatean trebuie sa inteleaga necesitatea pregatirii pentru asemenea situatii prin realizarea masurilor de protectie si insusirea regulilor de comportare.

2-Accidentele chimice.Masuri de protectie si de interventie

In zona de actiune a norului toxic de fum se aplica masuri de protectie si interventie, astfel:

a)     - instintarea si alarmarea populatiei si salariatiilor despre pericolul chimic se executa cu scopul de a avertiza populatia si salariatii despre pericolul chimic, in vederea realizarii masurilor de protectie.Instiintarea se realizeaza in trepte de urgenta, in functie de distanta pana la locul accidentului chimic.Alarmarea se executa prin semnalele "ALARMA CHIMICA" si "INCETAREA ALARMEI".Dupa declansarea semnalui "ALARMA CHIMICA" , prin mass-media se transmit populatiei si salariatilor informatii suplimentare privind regulile de comportare, modul de realizare a masurilor de protectie, durata de actiune a norului toxic si alte masuri ce trebuie aplicate dupa trecerea pericolului;

b)     - asigurarea protectiei populatiei cu mijloace individuale de protectie se realizeaza pentru a impiedica patrunderea substantelor toxice in organism, prin aparatul respirator sau prin piele.Pentru realizarea protectiei individuale se pot folosi urmatoarele materiale:masca izolanta, aparatul izolant, masca contra gazelor, mijloacele simple de protectie individuala.La masca contra gazelor se asambleaza:

-cartus filtrant cu banda galbena in cazul contaminarii cu clor, dioxid de sulf si hidrogen sulfurat;

-cartus filtrant cu banda albastra (pentru acid cianhidric);

-cartus filtrant cu banda verde (pentru amoniac).

Mijloacele simple se confectioneaza conform modelelor de protectie civila si se folosesc numai in lipsa altor mijloace de protectie speciale;

c)     - asigurarea protectiei populatiei prin adapostire se realizeaza prin izolare in zona de actiune a norului toxic, in locuinte (intr-o incapere la care se aplica masuri de etansare). Se pot utiliza si adaposturi de protectie civila prevazute cu un sistem corespunzator de filtroventilatie;

d)     -asigurarea protectiei prin evacuare (autoevacuare) temporara se executa cu scopul de a realiza protectia populatiei atunci cand celelalte mijloace lipsesc sau sunt ineficiente. Actiunea de evacuare se organizeaza din timp pe baza unor planuri detaliate;

e)     -actiunea protectiei animalelor se realizeaza la fermele zootehnice si gospodariile individuale din zona de actiune a norului toxic, prin izolare in grajduri folosite in mod curent la care se etanseaza usile si ferestrele;

f)      -introducerea restrictiilor de consum a apei, produselor agroalimentare si furajelor pentru a prevenii intoxicarea oamenilor si animalelor in zona contaminata.Restrictiile se transmit cetateniilor prin toate mijloacele de instiintare la dispozitie;

g)     -introducerea restrictiilor de circulatie si a unor masuri de paza si ordine in zona de actiune a norului toxic pentru a prevenii intoxicatiile oamenilor si animalelor si pentru a asigura desfasurarea actiunilor de protectie si interventie;

h)     -organizarea cercetarii chimice, a controlului si supravegherii contaminarii se realizeaza in zona accidentului chimic si in zona de actiune a norului toxic,pentru a stabilii prezenta substantelor toxice industriale, cantitatea de substanta raspandita, concentratia substantei in zona de raspandire, directia de deplasare a norului toxic, limitele zonei de actiune a norului toxic cu concentratie letala si de intoxicare;

i)      -acordarea primului ajutor si a asistentei medicale de urgenta persoanelor intoxicate in zona accidentului chimic si in zona de actiune a norului toxic, continua cu scoaterea victimelor de sub actiunea substantelor toxice industriale si transportarea acestora la spitale in vederea tratamentului;

j)      -aplicarea masurilor de neutralizare si de impiedicare a raspandirii substantelor toxice industriale, colectarea, transportul si depozitarea materialelor contaminate in vederea micsorarii sau anularii actinii substantelor toxice industriale, localizarii si inlaturarii accidentului chimic;

k)     -instruirea populatiei are ca scop constientizarea acesteia privind necesitatea aplicarii masurilor de protectie si respectarea regulilor de comportare in zona contaminata.

In functie de amploarea si urmarile accidentului chimic, actiunile de localizare si inlaturare se organizeaza si se conduc de comisia judeteana pentru impotriva dezastrelor. Statul major de protectie civila judetean (municipiului Bucuresti) urmareste modul in care se aplica hotararea comisiei.

3-Acidentele la lucrarile hidrotehnice. Masuri de protectie si interventie

Posibilitatea distrugeri unor baraje sau a unor lucrari hidrotehnice au inpus aplicarea unor masuri de realizare a sigurentei in exploatarea inca din etapa de proiectare - executie,prin:

-introducerea in proiectele de executie si a calculelor privind zonele de inundabilitate din aval de baraje,evaluarea conditilor de curgere si a debitelor evacuate in zonele de inundatie;

-asigurarea barajelor cu sisteme de semnalizare a anomaliilor in realizarea constructilor,echiparea cu aparate de masura si control adecvate timpului de constructie;

-realizarea unui sistem corespunzator deavertizare - alarmere cu rolul de a anticipa fenomenele care pot conduce la distrugerea barajului si de a asigure aplicarea masurilor de protectie in aval de baraj,in timp util;

-stabilirea masurilor de protectie si a modului de realizare a acestora;

-organizarea formatiilor si asigurarea materialelor necesare ducerii actiunilor de interventie pentru locarizarea si inlaturearea urmarilor unei asemenea catastrofe;

-instruirea populatiei din localitatile din aval de baraje asupra modului de realizare a masurilor de protectie si de respectare a regulilor de comportare stabilite pentru asemenea situati;

La producerea unui astfel de accident se desfasoara urmatoarele activitati si actiuni:

-se declanseaza semnalul de alarma pentru calamitate naturala si se instiinteaza telefonic sau radio, conform planului la dezastre,toate localitatile din zona inundabila;

-la receptionarea semnalului de alarma,populatia se evacueaza in afara zonei inundabile,in timpul cel mai scurt;

-cu fortele si mijloacele specializate si detasamente de populatie,comisia la dezaste actioneaza pentu salvarea populatiei,animaleleor si a bunurilor materiale;

-se iau masuri pentru cazarea sinistratilor si asigurarea cu apa si alimente necesare;

-se acorda primul ajutor victimelor si asistenta sanitara pentru populatie in vedera evitarii unor epidemii.

Cetatenii trebuie sa retina urmatoarele reguli de comportare:

-cunoscand timpul la dispozitie,sa acioneze cu calm in toate situatile;

-la parasirea locuintei, sa intrerupa alimentarea cu gaze,curent electric si apa;

-evacuara oamenilor si animalelor sa se faca in locurile stabilite prin planul la dezastre si cunoscute in detaliu;

-evacuarea sa se faca in timpul minim stabilit,numai cu obiecte de valoare si cele strict necesare;

-in caz de surprindere,sa se urce pe cladirile rezistente;

-in toate situatile critice,sa astepte interventia formatiunilor specializate;

-sa nu consume apa din zona inundata,inclusiv din fantani,decat dupa dezinfectarea acestora de catre formatile sanitare.

4-Accidente rutiere,feroviare,aeriene si altele. Urmarile,masurile de protectie si interventie

a)     Aceste accidente pot avea urmari foarte grave prin producerea unor victime si distugera de bunuri materiale importante.

In anumite conditii,in functie de amploarea accidentelor,acestea se pot transforma in catastrofe,cu repercusiuni asupra mediului inconjurator.

In aplicarea normelor de protectie se va tine seama de regulile stabilite pentu transportul rutier,feroviar si aerian.

Cetatenii trebuie sa retina cateva reguli pe care sa le aplice in astfel de inprejurari:pastrarea calmului,iesirea imediata din zona pericolului,acordarea autoajutorului sanitar (aplicarea garouliu,pansarea ranilor,imobilizarea fracturilor,etc.),acordarea ajutorului sanitar ranitilor,asteptarea in liniste a ajutoarelor.

In caz de accidente de circulatie,masuril constau in alarmarea formatiilor specializate in zona si actiunea acestora pentru salvarea victimelor,stingerea incendiilor,inlaturarea avariilor,refacerea instalatiilor,deblocarea cailor de acces si reluarea circulatiei.

Un rol important in are actiunea formatiilor medicale pentru acordarea ajutorului medical,transportul victimelor si transportul acestora.

O atentie deosebita trebuie acordata cercetarii care se executa la orice apropiere de locul accidentului pentru a preveni producerea de victime din randul celor care vin in ajutor,prin contaminare sau explozii.

b)     Stingera incendiilor,de regula,se executa in functie de natura lor la conplexele petroliere,societatile comerciale sau la marile imobile.

Stingera incendiilor in marile conplexe petroliere are la baza urmatoarele principii:

-stingerea focului,trebuie sa se faca mai ales cu ajutorul substantelor sub forma de spuma sau praf (pudra);

-protejarea depozitelor de combustibil care se gasesc in vecinatatea focarului de incendiu se asigura prin evacuarea totala,daca este posibil (vidanjarea rapida a rezervelor fixe,indepartarea rezervelor mobile) sau protejarea prin racirea lor cu apa multa proiectata de lansatoare speciale;

-indepartarae rapida a populatiei din vecinatate pentru a evita pierderi omenesti inutile;

-evacuarea populatiei de pe directia de deplasare a norului de substante nocive (in cazul in care exista asemenea dezastre);

-asigurarea cu mijloace de protectie a personalului care intervine.

In cazul marilor imobile (terestre,cinematografe,restaurante,etc.) pentru prevenirea si stingerea incendiilor,se asigura

masuri pentru:

-diminuarea la maxim a infamabilitatii constructiei,mobilieruliu,decorurilor,etc.;

-existenta unui sistem de detectare si localizare a incendiului;

-existenta mijloacelor de interventie contra focului (extintoare,guri de incendiu,personal specializat);

-existenta planului si mijloacelor de evacuare si cunoasterea perfecta a acestora de catre personal de exploatare;

-existenta mijloacelor de alarmare,mijloacelor luminoase si a indicatoarelor pentru evacuare;

-limitarea si reglementarea utilizarii acestor imobile in conditii de razboi.

c)     Sub denumirea generala de munitii sunt incluse urmatoarele:cartusele de toate tipurile,proiectile,bombele,torpilele,

minele,petardele,grenadele si orice elemente incarcate cu substante explozive.In timp de pace si razboi un mare rol il prezinta actiunea de identificare a munitiei si apoi neutralizarea acestora.

Detectarea propriu-zisa a munitiei ramasa neexplodata se face de catre formatiile de specialitate folosind dispozitive speciale,cu mari performante,care pot executa determinari la mari adancimi.Pe timpul aducerii muntiilor in poligoane de distrugere se are in vedere respectarea stricta a normelor privind transportul materialelor explozive,asigurarea pazei si securitatii locului pe timpul incarcarii,deplasarii si descarcarii munitiei.

La descoperirea oricarui tip de munitie trebuie respectate urmatoarele reguli de catre populatie:

-sa nu fie atinse,levite sau miscate;

-sa nu se incercesa se demonstreze focoasele sau alte elemente componente;

-sa nu fie ridicate,transportate si depozitate in locuinte sau gramezi de fier vechi.

In vedera executarii actiunilor de interventie se anunta ,imediat,politia care ia legatura cu formatiile de protectie civila pirotehnice si asigura paza locului unde se afla munitia ramasa neexplodata.

Agentii economici,care executa lucrari si depisteaza cu ocazia sapaturilor munitie neexplodata,sisteaza imediat lucrarile,indeparteaza intregul personal din zona periculoasa,instiinteza organele de politie cele mai apropiate sau daca este piosibil direct statul major de protectie civila pentru executarea lucrarilor de asanare si deminare.

Retineti ! - Neutralizarea si distrugera munitiei se executa de catre subunitatile pirotehnice care au pregatirea si dotarea cu aparatura speciala pentru aceasta misiune periculoasa.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Sociologie


Sociologie






termeni
contact

adauga