Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
DECONTAMINAREA
In caz de razboi sau dezastre, oamenii surprinsi neprotejati sau neadapostiti pot fi contaminati cu substante radioactive sau substante toxice nocive.
Inlaturarea prafului radioactiv sau spalarea si neutralizarea substantelor nocive de pe suprafetele pe care s-au depus, se realizeaza prin actiunile de decontaminare.
Decontaminarea cuprinde in acest sens:
- decontaminarea personalului;
- decontaminarea terenului, cladirilor si instalatiilor;
- decontaminarea echipamentului;
- decontaminarea mijloacelor de transport.
1 - Decontaminarea personalului
Prin decontaminarea personalului se intelege actiunea de indepartare mecanica a substantelor radioactive sau de neutralizare si spalare a substantelor toxice nocive de pe pielea sau mucoasele omului.
Dupa felul cum se executa decontaminarea personalului, aceasta poate fi partiala sau totala.
a) Decontaminarea partiala se executa in cazul contaminarii partilor descoperite ale corpului (fata, gat, maini) precum si ale unor portiuni limitate ale pielii din restul corpului. Ea se executa imediat dupa contaminare, folosindu-se sursele proprii existente in gospodarii sau la locul de munca. Ea consta in spalarea partilor descoperite cu apa si sapun, urmata de tamponari cu solutii neutralizante a mucoaselor gurii, nasului si ochilor. Aceasta este o masura provizorie care trebuie neaparat completata, imediat ce permite situatia, cu tratarea totala a personalului.
b) Decontaminarea totala consta in inlaturarea substantelor radioactive si toxice nocive de pe intreaga suprafata a corpului.
Daca decontaminarea partiala a personalului este posibila si necesara chiar in zonele contaminate, decontaminarea totala nu se poate executa in conditii bune decat in afara zonei contaminate.
Pentru executarea decontaminarii totale se folosesc baile cu dusuri, atat cele din propria locuinta, cat mai ales cele organizate de organele locale de protectie civila, cunoscute sub denumirea de puncte de decontaminare personal (P.D.P.).
Metodele folosite pentru decontaminare la baile cu dusuri sunt metode fizice si chimice care constau in spalarea cu apa si sapun a intregului corp, dupa care se face o limpezire a intregului corp cu apa calda sub dus.
Nu se recomanda spalatul in cada sau in vase inchise intrucat substantele radioactive nu sunt indepartate in totalitate
2 - Decontaminarea terenului, cladirilor, instalatiilor si utilajelor
Prin decontaminarea terenului, cladirilor, instalatiilor si utilajelor se intelege actiunea de indepartare si spalare a substantelor radioactive sau de neutralizare si spalare a substantelor toxice de pe suprafata terenului, cladirilor, instalatiilor si utilajelor prin metode fizice, mecanice si chimice.
Metodele fizice folosesc substantele care indeparteaza sau antreneaza substantele radioactive sau chimice de pe suprafata pe care s-au depus. Se utilizeaza astfel apa (rece sau calda) sub forma de jet, vapori de apa sub presiune, detergenti si unii solventi cum sunt petrolul lampant, benzina, diluantii etc.
Metodele mecanice se bazeaza pe indepartarea substantelor radioactive prin maturare, periere, indepartarea stratului contaminat radioactiv (pamant sau zapada) sau acoperirea acestuia cu un strat de pamant, nisip sau zgura de 6 - 8 cm grosime. Acoperirea cu podele de scandura sau de nuiele, stuf etc. se asigura la crearea coloanelor de trecere prin zonele contaminate.
Metodele chimice asigura indepartarea substantelor radioactive si neutralizarea substantelor toxice cu ajutorul unor substante chimice (solutii slabe de acid clorhidric, acid acetic etc.) care formeaza cu acestea compusi mai putin toxici si care apoi se indeparteaza usor de pe suprafata contaminata. Indiferent de metoda de decontaminare folosita, produsele rezultate din indepartarea substantelor radioactive sau toxice de pe suprafetele contaminate, in special cele radioactive, trebuie stranse si depozitate in locuri necirculate sau ingropate la adancimi de cel putin un metru.
In teren, decontaminarea se executa, de regula, pentru portiuni de teren cu nivel de radiatie cuprins intre 0,5 - 30 R/h si numai pentru terenurile, cladirile, utilajele si instalatiile care trebuie date in folosinta imediat sau in urmatoarele 2 - 3 saptamani. In functie de situatie si de pregatirea organelor de specialitate, decontaminarea se executa si sub limita nivelului de radiatie de 0,5 R/h. Peste nivelul de radiatie de 30 R/h se interzice accesul in zona un anumit timp, pana cand contaminarea radioactiva dispare sau scade sub limitele periculoase.
Decontaminarea terenului, cladirilor, instalatiilor si utilajelor in cazul contaminarii cu substante toxice nocive se realizeaza, de regula, cu apa sub forma de jet si numai in raionul accidentului respectiv, cu rolul de a fixa si opri cat mai repede norul toxic, acesta avand in vedere ca substantele toxice industriale au o perioada scurta de actiune, periculozitatea lor fiind de minute sau cateva ore, timp in care se formeaza norul toxic care se deplaseaza pe directia vantului de sol.
Decontaminarea terenului asfaltat sau pietruit, contaminat cu substante radioactive, se executa prin: maturare, periere, urmate de strangerea sau depozitarea pulberilor radioactive sau prin spalarea cu jet de apa sub presiune.
Spalarea cu jet de apa sub presiune se executa cu ajutorul masinilor de stropit-spalat cu furtunurile racordate la gurile de apa sau vermorele, pompe manuale etc.
Decontaminarea terenului neasfaltat se executa prin indepartarea stratului de pamant contaminat prin acoperirea lui in scopul crearii culoarelor de trecere.
Decontaminarea cladirilor se executa prin periere sau prin spalare cu jet de apa folosind furtunuri, pompe sau instalatii de spalat-periat de la masinile de stropit-spalat. Decontaminarea se incepe de la intrare, urmand apoi acoperisul, ferestrele, usile si peretii exteriori.
Instalatiile si utilajele din dotare se decontamineaza prin periere sau spalare cu jet de apa sau cu detergent. Piesele de precizie se decontamineaza prin spalarea cu solventi sau substante chimice speciale. La utilajele si tehnica din dotare se insista asupra locurilor de imbinare si in general asupra partilor care in mod normal pot acumula pulberi sau orice alte substante.
3 - Decontaminarea echipamentului -
Decontaminarea echipamentului cuprinde complexul de operatii aplicate in scopul indepartarii in special a substantelor radioactive de pe imbracaminte, lenjerie, echipament de protectie etc. Indepartarea substantelor radioactive trebuie efectuata in asa fel incat echipamentele sa poata fi folosite din nou, fara pericolul vatamarii celor care le vor folosi.
Decontamirea echipamentului este absolut necesar sa se execute in spalatoriile de tip "NUFARUL" stabilite de organele locale de protectie civila.
Mentionam ca procesul de decontaminare a echipamentului este mult mai pretentios decat cel al terenului sau cladirilor, pentru ca sunt necesare spalari si clatiri repetate ale echipamentului pana se ajunge la limitele admise de imbracare din punct de vedere al contaminarii radioactive. De aceea, orice spalatorie sau masinile casnice de spalat rufe pot asigura si o buna decontaminare a echipamentului. Trebuie sa se retina faptul ca echipamentul decontaminat nu se da in folosinta, pana nu se face controlul dozimetri cu aparatura speciala de cercetare de radiatie, aflata la dispozitia statelor majore de protectie civila de la localitati si institutii (agenti economici).
Decontaminarea echipamentului se executa, de regula, in spalatoriile organizate pe linie de protectie civila, ca punct de decontaminare (P.D.E.) si unde prin procedeul spalarii se realizeaza indepartarea substantelor radioactive.
Spalarea se executa cu apa calda folosind soda de rufe, sapun sau detergent de orice tip. Operatia de spalare se face in masini de spalat de diferite tipuri, carora li se asigura alimentarea cu apa incalzita (35s - 80sC), nu cu apa rece. La spalare se deosebesc urmatoarele operatii: clatirea, spalarea si acidularea, operatii care se executa in cadrul unui procedeu bine stabilit.
Compozitia bailor de spalare si clatire, precum si regimul de efectuare a operatiilor sunt determinate de natura materialului din care sunt confectionate efectele.
Dupa spalare si stoarcere se executa controlul dozimetric. Daca decontaminarea nu s-a realizat pana la normele permise, stabilite de organele de specialitate, se trece la spalare pana se ajunge la valoarea normelor permise.
4 - Decontaminarea mijloacelor de transport
Decontaminarea mijloacelor de transport (autobuze, troleibuze, vagoane C.F., autoturisme, etc.) consta in indepartarea substantelor radioactive de pe mijloacele de transport pentru a se ajunge la o contaminare substantelor radioactive de pe mijloacele de transport pentru a se ajunge la o contaminare sub limitele periculoase.
Decontaminarea mijloacelor de transport, ca si in cazul echipamentului, se executa numai in locurile si punctele stabilite de organele locale de protectie civila. De regula, decontaminarea mijloacelor de transport se executa la rampele de spalare. Mentionam insa ca nu toate rampele de spalare pot executa decontaminarea mijloacelor de transport. Aceasta datorita faptului ca trebuie respectate anumite reguli de spalare si de control dozimetric, lucru care nu se poate realiza decat numai in punctele de decontaminare a mijloacelor de transport (P.D.M.T.), organizate pe plan local de catre organele de protectie civila.
Decontaminarea mijloacelor de transport se executa prin procedeul spalarii cu jet de apa. Acolo unde exista posibilitati se mai poate executa decontaminarea folosind procedeul de aspirare a pulberilor radiactive sau de indepartare cu vapori sau cu aer sub presiune. Atunci cand nu se provoaca deteriorarea vehiculului se pot aplica masurile de raschetare, polizare sau chiar flambare.
Decontaminarea mijloacelor de transport prin procedeul spalarii cu apa consta in indepartarea substantelor radioactive de pe acestea cu un jet de apa rece sau calda. Pentru acestea se folosesc instalatii de spalare existente la rampele de spalare de autobuze, troleibuze, autocamioane, vagoane etc. formate din pompe, furtunuri, tevi si perii de spalare. In lipsa acestor rampe de spalare organele de protectie civila pot stabili locuri de spalare a mijloacelor de transport, in afara zonei contaminate, folosind dispozitivele de decontaminare a suprafetelor verticale care se monteaza la masinile de stropit-spalat.
In timpul verii mijloacele de transport se pot decontamina in raurile care nu au fost contaminate, dar si acolo trebuie respectate anumite reguli pe care le stabilesc organele locale de protectie civila.
Decontaminarea mijloacelor de transport, ca si a echipamentului, necesita operatii de stergere si spalari repetate ale mijloacelor de transport si care se executa dupa metodologia stabilita de organele locale de protectie civila de specialitate.
Dupa terminarea operatiei de decontaminare se executa stergerea partilor metalice cu tampoane de panza uscata si curata sau cu deseuri textile etc. Dupa stergere si uscare se face controlul dozimetric. Daca nivelul contaminarii nu este sub limitele periculoase, se repeta decontaminarea.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate
Sociologie | |||
|
|||
| |||
| |||
|
|||